Procesul penal are doua etape distincte, fiecare de o importanta deosebita: urmarirea penala si judecata.

Faza de urmarire penala are drept scop strangerea tuturor probelor pentru a stabili daca s-a savarsit o infractiune, care este identitatea faptuitorului si pentru a se stabili raspunderea acestuia. Urmarirea penala se efectueaza de organele de politie (organe de urmarire penala) sub supravegherea procurorului (anumite acte se efectueaza doar personal de procuror).

Procesul penal se declanseaza din oficiu (autosesizare), ca urmare a unui denunt (formulat de oricine ia cunostinta despre savarsirea unei infractiuni) sau ca urmare a unei plangeri formulate de persoana vatamata (in cazul acelor infractiuni pentru care Codul penal prevede in mod expres aceasta modalitate de declansare a procesului penal).

Astfel, in cadrul urmaririi penala, dupa ce organul de cercetare penala stabileste identitatea faptuitorului, procedeaza la strangerea tuturor acelor probe care sa demonstreze vinovatia. Se audiaza persoanele implicate: invinuitul, eventualii martori, se efectueaza expertizele necesare (dupa caz: medico-legala, auto, etc) si se administreaza orice alta proba apreciata ca utila in aflarea adevarului. Atunci cand organul de cercetare penala considera ca exista suficiente probe, intocmeste un referat de terminare a urmaririi penale si inainteaza dosarul procurorului cu o propunere. Aceasta propunere poate fi:

1.Clasarea cand nu exista invinuit in cauza.

2. Scoaterea de sub urmarire penala atunci cand se constata ca:

a. Fapta nu exista.

b. Fapta nu este prevazuta de legea penala.

b.1. Fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.

c. Fapta nu a fost savarsita de invinuit sau de inculpat.

d. Faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii.

e. Exista vreuna din cauzele care inlatura caracterul penal al faptei (legitima aparare, starea de necesitate – cand se savarseste fapta pentru a inlatura un pericol mai mare ce s-ar fi putut produce – , constrangerea fizica si constrangerea morala, cazul fortuit – cand fapta este consecinta unor imprejurari ce nu puteau fi prevazute – , iresponsabilitatea, betia – din cauze independente de vointa faptuitorului, minoritatea faptutorului, eroarea de fapt – cand faptuitorul la momentul savarsirii faptei nu cunostea existenta unei stari, situatii sau imprejurari de care depinde caracterul penal al faptei).

3.  Incetarea urmaririi penale cand:

f. lipseste plangerea prealabila a persoanei vatamate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori alta conditie prevazuta de lege, necesara pentru punerea in miscare a actiunii penale;

g. a intervenit amnistia, prescriptia ori decesul faptuitorului sau, dupa caz, radierea persoanei juridice atunci cand are calitatea de faptuitor;

h. a fost retrasa plangerea prealabila ori partile s-au impacat ori a fost incheiat un acord de mediere in conditiile legii, in cazul infractiunilor pentru care retragerea plangerii sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala;

i. s-a dispus inlocuirea raspunderii penale;

i1.. exista o cauza de nepedepsire prevazuta de lege;

j. exista autoritate de lucru judecat.

4. Trimiterea in judecata.

Atunci cand urmarirea penala este terminata, intreg materialul de urmarire impreuna cu propunerea organului de cercetare se inainteaza procurorului care le analizeaza si la, randul sau, dispune.

Un element important ce merita amintit este obligativitatea organului de cercetare penala de a-i prezenta inculpatului intregul material de urmarire penale la finalul cercetarilor precum si dreptul acestuia de a formula cereri noi in aceasta etapa. Dupa ascultarea inculpatului, procurorul dispune. Fie se pronunta prin ordonanta atunci cand decide clasarea, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, fie prin rechizitoriu atunci cand decide trimiterea in judecata.

Amintesc aici si faptul ca, atunci cand procurorul dispune scoaterea de sub urmarire penala pentru ca fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni, el va aplica una din sactiunile cu caracter administrativ prevazute la art. 91 C.pen. si anume: mustrarea, mustrarea cu avertisment sau amenda de la 10 la 1000 lei.

Rechizitoriul constituie actul de sesizare al instantei si trebuie verificat sub aspectul legalitatii de catre prim-procuror. Daca acesta nu-l infirma, va fi inaintat instantei competente impreuna cu dosarul cauzei.

Un alt element important legat de acasta faza a urmarii penale ce merita amintit aici este procedura plangerii impotriva solutiei procurorului de netrimitere in judecata. Astfel, daca solutia procurorului de netrimitere in judecata (de scoatere de sub urmarire sau de incetare a urmaririi penale) nu vi se pare cea corecta, puteti formula o plangere impotriva acestei solutii, plangere adresata prim-procurorului Parchetului. Daca si solutionarea acestei plangeri va este nefavorabila, impotriva solutiei puteti formula plangere la instanta competenta sa judece cauza in prima instanta.

Daca procurorul a dispus intocmirea rechizitoriului si trimiterea in judecata, urmeaza cea de-a doua etapa importanta a procesului penal si anume faza de judecata.

In aceasta etapa in principiu se reaudiaza partile, martorii audiati in faza de urmarire penala (urmandu-se principiul nemijlocirii in sensul ca toate probele trebuie administrate direct in fata judecatorului ce va pronunta o solutie in cauza), se administreaza eventuale alte probe propuse de parti si, la final, judecatorul se pronunta. In cursul cercetarii judecatoresti pot aparea o serie de situatii dupa cum urmeaza:

– atunci cand se constata ca cercetarea penala a fost efectuata de un organ necompetent, cauza se restituie pentru refacerea urmaririi penale;

– instanta poate dispune schimbarea incadrarii juridice data faptei prin actul de sesizare;

– instanta poate dispune extinderea actiunii penale si pentru alte acte materiale ce intra in continutul aceleiasi fapte;

– se poate de asemenea extinde procesul penal si pentru alte fapte descoperite in sarcina inculpatului;

– se poate extinde procesul penal si cu privire la alte persoane.

Solutia finala a instantei poate fi de condamnare atunci cand fapta exista, constituie infractiune si a fost savarsita de inculpat ori de achitare sau incetare a procesului penal cand exista vreuna din cauzele enumerate mai sus pentru care procurorul dispune scoaterea de sub urmarire sau incetarea urmaririi. Daca existenta vreunei din aceste cauze se constata in faza de judecata solutia instantei este de achitare sau de incetare a procesului penal.

Cam asta pe scurt despre procesul penal. Am incercat sa nu complic foarte mult acest text gandindu-ma doar sa va ofer un scurt ghid  „de orientare” in procesul penal, sa stiti de unde si cum incepe, ce trebuie facut, ce se poate intampla. Va stau insa la dispozitie in comentarii pentru intrebari specifice.

48 comentarii

ionut

daca cineva a facut un avort fara acordul parintilor ea fiind minora el major fapta ce e savarsita conf legii185cp si se face denunt este infractiune?este penal?ast un rasp urgent din partea dvs

Elena Anghelescu

Pai va raspundeti chiar dvs. Daca fapta e savarsita in conditiile art. 185 C.pen. respectiv: in afara institutiilor medicale sau cabinetelor autorizate in acest scop, de catre o persoana care nu are calitatea de medic de specialitate ori daca varsta sarcinii a depasit patrusprezece saptamani, atunci da, e infractiune.

bogdan

buna ziua
acum 1 an am fost prins cu numere expirate …
acu cateva zile mia sosit acasa rezolutia in care …mi se aduce la cunostinta scoaterea de sub urmarire penala
intrebarea mea ar fi
de ce nu mia sosit nicio amenda?
ce e de facut?
multumes

adriana

Buna ziua, am si eu o intrebare daca se poate…
Am lucrat la o casa de amanet, unde din neatentie am amanetat unei persoane de etnie roma un obiect in valoare de 3800 lei care nu era din aur. S-a facut o cercetare administrativa din partea casei de amanet, si a fost adusa titulara de contract, care nu a mai recunoscut ca obiectul i-ar apartine. Astfel am fost acuzata ca am intocmit contract in fals, folosindu-ma de datele personale ale respectivei persoane (fals in acte, uz de fals, delapidare…cam astea mi-ar fi acuzele aduse). Dupa indelungi amenintari sa le spun asa, am declarat ca am savarsit aceasta infractiune (desi nu este adevarat), dar m-am gandit ca sunt o mama singura cu un copil de aproape 3 ani, si nu ii pot pune viata in pericol aducand acele persoane de etnie roma prin tribunale. Mi s-a promis ca daca o sa achit suma respectiva, mi se vor retrage plangerile penale, dar voi ramane cu amenda penala. Nu mi s-a spus in cat timp trebuie achitata aceasta suma pentru a se putea retrage plangerea (fiindca totusi e o suma destul de mare la un salariu de 650 lei cat aveam eu). Mi-au spus ca nu stiu exact, ca ar fi 24-25 de zile in care as putea sa platesc acea suma. Acum…poate reusesc sa o achit, amenda penala imi va ramane in cazier? Daca da, dupa cat timp va fi stearsa? Ma poate ajuta si pe mine cineva?Va rog frumos
Multumesc anticipat!

Soiman

In situatia mea a existat prima faza de cercetare penala fara ca eu sa stiu si sa fiu interogat, s-a dat si o rezolutie de incepere a urmaririi penale pentru fapta de dezertare in conditiile in care eu sunt militar in rezerva si nu activ.
1. e normal ca in faza de urmarire penala nu am fost chemat sa ma intrebe si pe mine daca sunt militar activ sau nu?
2. acum daca s-a dat rezolutia de urmarire penala ce se va intampla?

Simona

Buna ziua! As avea si eu o nelamurire mai mult de ordin teoretic.Potrivit articolului 345 Cpp instanta pronunta condamnarea, achitarea, sau incetarea procesului penal.Nelamurirea mea este cu privire la ultimele doua.Inteleg motivele diferite pentru care se dispun fiecare potrivit art 11 Cpp si 10 Cpp insa nu inteleg daca exista vreo diferenta intre cele doua (achitare, incetarea procesului penal) atat de ordin practic din punct de vedere al efectelor sale sau din punct de vedere juridic.Adica, de ce se numesc diferit ? exista vreo diferentiere de regim?Va multumesc anticipat!

O zi cat mai buna!

vali lovire si alte violente

in urma unor lovituri,sotia mea are 4 certificate m.l. doua fara zile de ingrijire ,doua cu 1,2 zile. procurorul urmeaza sa dispuna urmarirea mea penala. ce pot sa patesc ? va rog daca puteti sa-mi raspundeti !

mihai

Buna seara am si eu o probleme si as avea nevoie de un sfat cat se poate de repede :

Acum cateva zile am eu si cu mai multi prieteni am baut cateva berii si am iesit sa ne plimbam , la un moment dat 2 oameni au sarit la noi , eu am incercat sa discut cu ei si au inceput sa ma loveasca iar unu dintre prieteni mei a sarit in apararea mea el avand un inel pe mana ia spart capu acelui domn ….. Una peste alta am ajuns la politie iar acel domn a depus o plangere .
Politisti mi-au spus ca imi dau o amenda de 2000 de lei mau pus sa o semnez iar eu nu am acceptat fiind in stare de ebrietate nu stiam eu ce imi scriau ei acolo . Iar azi am vorbit cu acel domn sa ii dam o suma de bani si isi retrage plangerea acum as avea o intrebari : 1 daca domnu isi retrage plangerea ademna o mai primesc si cercetarile penale contiuna?

Marius

Buna ziua
Am fost audiat intr-un dosar la parchetul de pe langa un tribunal pentru dare de mita 50 de lei,dar nu am facut acest lucru si nu sunt probe (daca nu au fost confectionate cumva). Ce se va intampla la sfarsitul audierilor?

Dorin

in urma cu o luna am lasato pe prietena mea sa conduca masina ea fiind minora oprindu.ne politia am dat declaratii si in urma cu o zi am fost anuntat de politie sa ma duc la Giurgiu la ce pot sa ma astept atat eu cat si ea.imi da amenda\?se retine permisu sau ce va rog frumos ajutati.ma multumesc frumos

iulia

Procurorul poate aplica o amenda judiciara politistului in conditiile in care nu indeplineste acte materiale la timp, in conditiile in care in dosarul penal nu s-a dispus inceperea urmarii penale, dosarul fiind in faza actelor premergatoare. Mai mult fara dispozitii scrise date de procuror polititstului?

petrisor

anul trecut am facut un denunt la d.g.a in urma denuntului pia fost desconspirat numele si mia pus viata in pericol .este posibil ca procurorul de caz sa imi dea numele parti ce am denuntato?

romario530

buna,,,am si eu o intrebare ce pot pati pt ca am „savarsit urmatoarea fapta”?
Anu asta in luna ianuarie.in timp ce ma jucam fotbal pe partea carosabila a unui drum comunal(((parti al inzapezit trecea o masina la o ora.)Si vazand cu preteni mei ca strada era libera am in ceput sa jucam un meci de fotbal,dupa aproximativ 30 de minunte trece un logan si se opreste la 10,15 metri de noi, pasageru din dreapta a coborat si a inceput sa ne injure si sa ne atribuie cuvinte rasiste la adresa noastra .ca suntem ortodoxii prosti((( TIN SA PRECIZEZ CA
localitatea noastra e inconjurata de localitati de religie catolica)))
Eu vazand pe persoana respectiva indreptanduse furios spre mine injurand,am ripostat si am inceput sa merg spre el injurandul la randu meu,El vazand aceasta sa urcat in masina si soferu a demarat in tromba,iar eu in acel moment iam aplicat o lovitura de picior masinei care demarese de langa mine,,,DUPA O LUNA AM FOST CHEMAT LA POLITIE ,PT CA IAM SPART TRIPLA LA LOGAN((NU AM SPARTO AM LOVITO DAR NU SA SPART))POATE DOAR SO FI CRAPAT,,,am primit un avertisment..iar acum dupa inca o luna si ceva am aflat ca voi fi urmarit penal pt lovirea masinei….CE POT PATI????

MARIA

Scoaterea de sub urmarire penala si aplicarea sanctiunilor administrative raman in cazier?
Se poate iesi ca sofer din tara fara permis, doar cu dovada de circulatie de la politie?
Am revenit pentru ca in mesajul anterior am gresit adresa de mail!!!

cristina

felicitari pentru initiativa de a ne informa pe inteles, facil, despre aceste proceduri !stiu ca nu v-a fost usor, eu tocmai cautam tot codul penal pe intelesul unui novice! mult succes !

Petronela

Buna ziua, am facut o plangere penala impotriva fostului sot pentru lovire. In urma loviturii am primit un certificat medico-legal pentru 7 zile de spitalizare si 18 zile de ingijiri medicale. Plangerea a fost facuta la Politia Popesti – Leordeni care a facut investigatiile legale si a trmis dosarul la procuror. Acesta a inaintat dosarul catre Parchetul Cornetu – Ilfov in luna mai-iunie 2013 si nici pana acum nu am fost instiintata daca se judeca dosarul sau nu. Intrebarea mea este: daca se va judeca acest dosar, pot sa cer instantei sa ii dea un avertisment inculpatului in caz ca se va repeta gestul de lovire sa raspunda penal conform legii sau ar trebui sa las lucrurile sa mearga conform legii, chiar daca eu intentionez sa ajung la o intelegere cu fostul sot pe aceasta tema?
Multumesc.

vilcu

am circulat cu un moped si nu detin permis de conducere, am fost prins ce catre organele de lege si sanctionat cu dosar penal intrebarea mea este… ce o sa mi se mai intample de aici incolo?, mi s-a adus la cunostinta ca voi mai fi cautat

madalina

daca cineva a savarsit o inselatori impreuna cu mai multi oameni,in urma cu 10 ani si dupa 10 ani este chemat la tribunal,in calitate de inculpat,este scos de sub urmarire penala pentru 2 articole si ramane cu patru articole la judecat,ce se intampla cu persoana respectiva?mentionez ca unul dintre articolele cu care ramane in judecata este art.215 al.1,2,3.

stiri

Fantastic website you have here but I was wondering if you knew of any forums that
cover the same topics talked about here? I’d really like to be a part of online community
where I can get feedback from other knowledgeable people that
share the same interest. If you have any recommendations, please let
me know. Cheers!

Stefan Andrei

Buna ziua , vreau sa va felicit pentru prezentarea cursului actiunii penale. Insa dupa prezentare materialului de urmarire penala , procurorul dispune ( cand decide clasarea, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale ) doar prin ordonanta ? sau prin rezolutie / ordonanta ?

ioana

pot sa deschid proces pena
l unei pers care profitand ca a gasit actele mele au facut copii actelor…apoi inpoindumi actele…copiiile ramand la ele …ca mai tarziu dupa an sa le foloseasca impotriva mea intrun proces?

Dana

Am fost citat? de politie ca inculpat,am fost am dat declara?ii ,dupa doua luni ,am fost citat? ca f?ptuitor ….ce inseamna asta?ca sunt vinovata de acuzatia adus? ?

Ana

Buna seara! Daca dosarul a fost trimis la parchet pot obtine o intalnire cu procurorul pt a vedea dak se poate solutiona dosarul pe cale amiabila si sa nu fie trimis in judecata?este vb despre o bataie unde partea vatamata cere despagubiri

admin

buna ziua vreau sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns urgent in urma cu 2 luni.un prieten de al meu ma rugat sa i conduc massina cumparata de el de 3 saptamani am fost oprit de catre un echipaj de politie in urma carora sa dovedit ca masina era radiata din circulatie am fost audiat atat eu cat si prt cu masina si martori care se afla in masina la momentul respectiv precum ca nu e masina mea si baiatu mi-a incredintat masin de buna credinta mi sa intocmit dosar penal permis suspendat 90 de zile cu drept de circulatie pe care o prelungesc de la parchet tot cu 30 de zile astept raspunsul dvs va multumesc anticipat.:(

corneliu

Bun?, as vrea sa m? ajuta?i într-o problema.Anul trecut pe 7.09.2014 am fost sa dau o proba de lucru ca ?ofer pe o pompa de beton.Am fost oprit de un agent de politie ?i când am dat actele la control ma?in? era cu nr galbene de Voitinel 01524 f?r? ca aceasta sa fie înmatriculat? conform prevederilor legale pe drumurile publice .Am dat declaratie si Mi a luat permisul ?i mi-a întocmit dosar penal.Vreau sa îmi redobândeasc permisul, ce sa fac sa îmi angajez un avocat? Înc? nu am primit nimic de la procuror, nu ?tiu când este procesul.De doua luni nu am mai scos dovada de circula?ie.

bogdan 1234`

buna
vreau sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns am fost gasit in parcare de un mascat care mi-a cerut buletinul am refuzat sa ma legitimez iar el a incercat sa ma scoata cu forta din masina , iar eeu m-am speriat si am fugit . M-au gasit intr-un bar dupa 25 de minute unde consumasem in jur de 300 de grame de coniac dupa care m-au testat cu alcooltestu rezultatul fiind de 0,63 si in sange am avut 1.5 ce ar trebui sa fac si daca se claseaza dosarl dupa cat timp voi primi permisul ? multumesc anticipat

Hirnau Ion

Buna ziua. Apreciez efortul de a ne ajuta. Cazul meu : in august 2014, pe cand ma intorceam acasa din schimbul 2( de la serviciu) impreuna cu un coleg, am fost lovit de un necunoscut care era impreuna cu alte 3 persoane. Am depus plangere, politia i-a gasit pe agresori. Am certificat medico-legal 14 zile (am avut buza superioara prinsa in copci ). In ianuarie 2015 a ajuns dosarul la Parchet . Suntem in luna martie, si nu s-a concretizat nimic. Ce pot face , legal ?

romaniuc calin

buna ziua.am fost invitat la PARCHET (registratura) cu un fluturas in posta .pe numele meu,cu un nr de dosar,di anul 2014 si suntem in anul 2005.in afara faptului ca scrie cum ca trebuie sa ma prezint sa ridic documentele altceva nimic.ce sa inteleg? este procedura pentru o incepere de urmarire penala?

romaniuc calin

am gresit.scuze buna ziua.am fost invitat la PARCHET (registratura) cu un fluturas in posta .pe numele meu,cu un nr de dosar,din anul 2014 si suntem in anul 2015.in afara faptului ca scrie cum ca trebuie sa ma prezint sa ridic documentele altceva nimic.ce sa inteleg? este procedura pentru o incepere de urmarire penala?

Ana

Sotul meu a fost judecat pt conducerea unui autovehicul sub influenta alcoolului avand o alcolemie de 0.85 in sange.ultima infatisare a fost pe07.04.2015 si a ramas in pronuntare.ce inseamna in pronuntare si cand poate afla decizia luata.va multumesc.

Daniela

Am primit acasa o amenda de circulatie pe numele sotului in august 2014,in care se mentiontioneaza ca a depasit viteza legala in com.Zavoi(Caras) in 15.04.2014.In plicul primit acasa era procesul verbal si foto cu masina.La data amenzi sotul meu era in Belgia si nu am inteles cum se poate ca cineva sa foloseasca datele personale.Am angajat o avocata si lucrurile se misca ff greu.Imi puteti spune de ce este anchetat tot sotul meu ,iar persoana in cauza nu este deranjata.?Ori eu nu am dat peste un avocat tocmai bun,ori e din cauza ca domnul in cauza este un fost subprefect. Va rog din suflet sa-mi spuneti cum sa procedez.Va multumesc,

iuliana

Am fost victima unui accident pe trecerea de pietoni in februarie a.c. Certificatul medico -legal precizeaza 23-25 zile de ingrijiri medicale dar in momentul de fata ca urmare a loviturilor suferite in accident am facut apa la genunchi, urmez tratamente si urmeaza probabil o inteventie.. Autorul accidentului mai facuse o victima in accident de masina, cu 4 luni inainte de a ma lovi pe mine, si a scapat se pare fara nici o sanctiune – a spus ca era un homless si ca astea sunt „riscurile meseriei”. La declaratia data la locul accidentului a mintit ca nu as fi fost pe trecere. Cei de la politie nu au vrut sa-mi dea procesul verbal de constare in care apar si 3 martori care nu au fost contactati- au spus ca na-u raspuns la telefon . Mi-au dat doar Anexa 1 in care apar si autorul si eu vinovati.Ce sanse am daca introduc plangerea penala impotriva autorului care nu a dorit sa ne intelegem pe cale amiabila? Mai am o saptamana. Va multumesc.

george

Mi-a fost suspendat permisul de conducere pe 90 de zile in urma clasarii unui dosar de vatamare corporala din culpa,am dat testul 13 din 15 pentru a nu-mi fi marita perioada de suspendare la 120 de zile,am luat testul dar nu inteleg de ce nu mi se da dovada cu drept de a conduce din moment ce dosarul a fost clasat.
Multumesc anticipat,

doru

buna ziua, am si eu o intrebare, am avut un accident de munca in aprilie la o fabrica de pungi in care mi-am rupt antebratul si fabrica m-a scos pe mine vinovat de producerea accidentului si am inteles ca politia continua cercetarile sa imi faca dosar penal este corect? va multumesc

mihaela

Buna ziua.Am o intrebare: colegul meu care a fost coordonator de cantina sociala a fost gasit cu probleme.adica a fost acuzat de delapidare si abuz in serviciu.politia a deschis un dosar pt el.eu m-am icupat de viza Cfp,iar o alta colega din alt compartiment de activitatea contabila.am fost chemata la politie sa spun ce stiu,am dus actele mele,legea cfp,am dat o declaratie.ce pot pati,ca nu mai stiu nimic de 4,5 luni? Va multumesc si astept raspuns. Politistul a zis sa nu imi fac probleme,ca nu am nimic de-a face.

Elena

Buna ziua! cu 90 de zile in urma, sotul meu a fost implicat intr-un accident rutier, in care victima este vinovat principal si sotul meu vinovat secundar. Asa scria in dosarul de la politie. Victima de 64 de ani, a suferit fractura de femur si operatie cu suruburi. In aceste 90 de zile, victima a cerut certificat medico legal si a depus plangere la parchet dorind impacarea. Ce solutie poate avea acest caz? Multumesc!

L?z?rescu ionut

Buna ziua , dar atunci când ai tri plângeri penale si e?ti scos de sub urm .pen apoi una din p?r?i nu face plângere împotriva solu?iei proc , a doua parte face plângere si prim proc ii respinge apoi face plângere pe 278 cpp la trb si i se respinge si aici ataca cu recurs(la acea vreme mai era cu recurs) ii este respins si recursul.. Cea dea treia parte face plângere si instan?a o admite trimi?ând cauza înapoi la pRchet unde proc face rechizitoriul si trimite in judecat? pt toate cele trei p?r?i de?i in solu?ia celei dea Teia parte pt care sa admis nu face vb decât despre aceasta … Si bine-n?eles instan?a de fond condamna pt toate p?r?ile … Urmeaz? apelulu .. Ar putea face obiectul une eventuale l?muriri a unei chestiuni de drept la iccj? Sau exista ceva decizii CEDO sau interne privind autoritate de lucru judecat ori??? Mul?umesc

daniela

buna ziua……..am fost citata ca martor intr-un dosar penal desi fiind o eroare zic eu…..am postat pe Olx ca doresc sa vand o cruciulita de aur….un domn din Bacau caruia i sa spart casa ulterior anul trecut in oct.si sustine cu foarte mare tarie ca cruciulita este a dansului,dumnealui fiind si seful Eon din Bacau….desi eu o am de 7 ani de zile primita cadou de la o matusa,dar nu am acte si nici probe sa dovedesc ca este a mea…ce as putea sa fac in acest caz?.va rog frumos sa imi lasati mesaj pe email.Multumesc o zi buna.

ady

am un dosar penal pt conducere fara permis desi am martor care a declarat ca el conducea acea masina, la tr la procuror si acum miau zis cal trimit in instanta dupa o luna mau chemat iar vreau sa stiu de ce mau chemat iar la politie

darius

m sustras de la munca o suma de bani mica de 100 lei nu toti odata ci treptat acum sa inceput urmarirea daca eu am restotuit suma de bani si am recunoscut fapta se poate opri urmarirea si sa nu apara in cazier ? DC imi poti trimite raspunsul pe mail sunt recunascator . mersi anticipat adresa : ……@ yahoo.com

Comarniceanu Cristian

Buna ziua…
Am depus o plandere penala inpotrive tatalui prietenei mele in urma unei altercatii…a venit la mine si m-a lovit primul,dupa care eu in legitima aparare l-am batut mai grav avand nevoie de operatie si ingrijiri medicale…Acesta a depus si el plandere prealabila in momentul respectiv impotriva mea si si.a scos certificat medico-legal…cred…Ulterior am fost contactat de agentul de politie care se ocupa de caz si m-a chemat pentru o audiere la sediul politiei in mun Buzau..Problema este ca luni pe data de 28.09 anul curent am biletul de avion spre Suedia….si as vrea sa stiu ce sanctiuni ma urmaresc daca nu ma prezint la aceasta audire pana luni..si solicit o amanare de 30 de zile cel putin…

DUMITRU DANIELA

Buna ziua,va rog sa ma ajutati sa inteleg . Sotul meu este parte din vestitul dosar afacerea funerara cu mita SMURD, POLITIE ETC. O parte au fost trimisi in instanta ,o parte nu, sotul meu nu a fost trimis in judecata din lipsa de probe insa nici nu l-au repus in drepturi ( i se opreste din salariu ,este mutat in alt post de lucru). Intrebare: Cat dureaza sa primeasca acel document de scoatere de sub urmarire? Au trecut aproape 2 ani si nu stim ce sa facem. Va rog din suflet sa- mi raspundeti care este sfatul dv. Va multumesc anticipat!

Muresan claudia

Sotul meu are un dosar penal pt legea 194/2000 si grup infractional organizat iar de cateva zile am primit o citatie pentru inca un dosar pt aceasi fapta. Cam la ce sa ne asteptam ?

George

Buna ziua,acum 5 luni de zile am fost prins cu dovada expirata aseara mi a ajuns acasa o instiintare de la procuror ca sa renuntat la urmarirea penala si statul suporta cheltuielile.Imi pot ridica permisul pe baza instiintari>?Multumesc

Dabareanu

Exemplu de caz: Fapt? penal? ,,Fals ?i uz de fals „” Faptele s-au prescris fiind petrecute in (anul 2003 ) – în anul , 2015 am constata ca un act a fost falsificat. Pe baz? acestui act fals o persoan? si-a reconstituit dreptul de proprietate asupra teren forestier – legea Nr.18/1991. Am mers la poli?ie ?i am cerut expertizarea acelui document falsificat. Poli?ia ?i parchetul , mi-a spus ca : Faptele penale s-au prescris !. ?i ca nu mai pot face legal nimic… Am spus ca prin documentul fals sau produs efecte.. Poli?ia ?i parchetul refuza expertizarea actului fals ! Documentul original fals se afl? în custodia,, Arhivelor na?ionale… Am solicitat ,Arhivelor Na?ionale sa-mi dea documentul fasificat– sunt refuzat , mi se spune ca nu mi se poate da, pentru ca este un Registru Agricol din anii 1952. Ce pot face în aceast? situa?ie ??? ?tie cineva ??

george

Buna ziua,
Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns ?

In cadrul unui dosar penal s a solicitat expertiza criminalistica privind semnarea si stampilarea unui ccntract, deoarece partea vatamata din dosar nu recunoaste ca semnatura si stampila aplicate pe acel contract nu ar fi fost aplicate de catre el ci ar fi fost fotocopiare. In urma expertizei efectuate de organul de cercetare penala a rezultat ca stamlila a fost aplicata si ni fotocopiata iar semnatura este executata cu pix .s.a.m.d.

Intrebarea este daca pana la finalizarea anchetei acel contract in original trebuia returnat partii reclamat ?
Avand in vedere ca acel contract reprezinta una din probele esentiala in acest dosar

Comentariile sunt inchise.