In situatia in care succesiunea nu poate fi dezbatuta din diverse motive la un notariat (nu este prezent unul din succesori, nu exista intelegere intre dvs. mostenitorii cu privire la impartirea bunurilor, etc) o solutie la indemana este promovarea unei actiuni avand ca obiect succesiune/partaj succesoral. Avantajul unei astfel de actiuni este acela ca ea se finalizeaza cu o hotarare judecatoreasca ce constituie titlu de proprietate al fiecaruia dintre succesori pentru bunurile individuale ce i-au fost atribuite. Nu are doar rolul de a va conferi niste drepturi neindividualizate, cote parti din masa succesorala ci, in cadrul aceluiasi proces se efectueaza si iesirea din indiviziune astfel incat, la sfarsit, fiecare stie exact ce bun a primit in proprietate (printr-un certificat de mostenitor intocmit la un notariat vi se stabileste doar cota-parte din mostenire la care aveti dreptul – un procent) fara a cunoaste propriu zis bunul ce va va reveni dvs.
Probabil v-ati intrebat cat va poate costa un astfel de proces. Taxele la care trebuie sa va asteptati sunt urmatoarele:
- taxa de timbru in cuantum de cate 50 lei pentru fiecare mostenitor (pentru stabilirea calitatii de mostenitor);
- taxa fixa de 19 lei pentru partajul succesoral;
- o taxa de timbru de 3% din valoarea masei succesorale. Evaluarea bunurilor o va face reclamantul (cel care achita si taxa de timbru). E vorba de o evaluare provizorie, necesara doar pentru stabilirea taxei de timbru. Nu este vorba de valoarea finala la care vor fi retinute bunurile in masa succesorala, aceasta valoare o va stabili un expert judiciar.
- onorariile de expert:
- onorariul de avocat. Acesta difera de la caz la caz de asemenea avand in vedere o multitudine de factori. Nu va pot oferi o suma exacta si probabil niciun avocat nu ar putea face asta. In mod evident in situatia in care masa succesorala e compusa dintr-un singur teren se va negocia un onorariu de avocat mai mic decat in situatia in care in masa succesorala sunt o multitudine de bunuri, mostenitorii nu se inteleg asupra impartirii lor (un astfel de proces poate dura ani). Se poate negocia o suma fixa sau un onorariu procentual (exista avocati care lucreaza pentru un onorariu de 10% din valoarea masei succesorale). Acest lucru il puteti afla doar la o discutie fata in fata cu avocatul pe care vi l-ati ales si dupa ce ii prezentati in integralitate situatia.
Trebuie sa mai stiti si faptul ca, la partajul succesoral, nu exista o parte cazuta in pretentii in sensul art. 274 Cod procedura civila si care sa suporte cheltuielile de judecata. La sfarsitul procesului, acestea vor fi compensate intre toti mostenitorii.
buna ziua!am si eu un caz si as vrea sa il pot rezolva in favoarea mea!
Daca imi dati mai multe detalii, poate va pot ajuta in acest sens.
Buna ziua, am o intrebare cu privire la succesiune: bunica mea a decedat in sept 2010 si acum in februarie trebuie sa mearga mama cu sora ei si tatal la succesiune cu anumite acte:titluri de propietate,carte funciara etc.. In urma mai este un mostenitor, baiatul fiului decedat, fiul defunctei dar el este in strainatate si nu poate ajunge. Noi am zis ca sa ajungem la un comun acord sa ramana mamei apartamentul si sa ii despagubim pe restul adica pe sora si nepotul mamei. Acum nu stiu daca se plateste succesiunea in cazul acesta si ce ar trebui sa facem: sa asteptam pana decedeaza si bunicul si apoi sa vedem sau putem de acum? As dori o parere daca se poate. Si cat ar costa o astfel de succesiune pt un apartament in valoare de 20.000 euro? Multumesc. O zi buna.
Dvs. acum nu dezbateti decat succesiunea dupa bunica. Se pune in discutie doar cota acesteia de 1/2 din imobilul bun comun.
Asadar chiar daca acum aveti acest acord de care imi spuneti, el nu poate viza decat cota de 1/2 din apartament. Cealalta jumatate se va repune in discutie atunci cand va deceda bunicul. Practic acum nu ati obtine decat un certificat de mostenitor in care se va mentiona ca mama dvs. primeste aceasta cota de 1/2 (pe cealalta jumatate ramanand proprietar bunicul). Iar cand ar deceda si bunicul, intre aceeasi mostenitori ar trebui sa faceti din nou dezbaterea succesiunii de aceasta data pe cealalta cota de 1/2. Practic ati achita de doua ori taxele aferente.
Daca doriti sa obtineti proprietatea totala asupra imobilului, va trebuie sa aveti rabdare pana decedeaza si bunicul.
Legat de preturi daca faceti dezbaterea la notariat (avand in vedere acordul existent) nu sunt in masura sa va raspund. NU cunosc tarifele practicate de notari. Va trebui sa intrebati la unul dintre ei.
Buna ziua. As vrea cu ajutorul dvs. sa stiu ce am de facut in urmatorul caz: tatal meu a decedat in 2010 pe 18 ian. Am ramas eu ,mama si inca o sora. Luand in considerare faptul ca nu ne mai intelegem am hotarat sa fac aceasta succesiune, doar ca nu inteleg prea bine procedurile. Proprietatiile sunt un apartament de 2 camere (si pe numele mamei si al tatei) si o masina. As vrea sa stiu si o suma aproximativa si cum s-ar face impartirea si care ar fi pasii. Va rog mult. Multumesc.
Reiau ce am spus in mesajul anterior. Ceea ce partajati acum este cota de 1/2 bun comun ce a apartinut tatalui dvs. Mama detine in continuare o cota de 1/2 (partea ei din bunurile comune) plus cota de 1/4 care i-ar reveni in calitate de sotie supravietuitoare.
Daca ati merge la notariat acum, tot ce ati obtine ar fi un certificat de mostenitor in care se va mentiona ca detineti niste cote din JUMATATEA bunurilor respective (mama 1/4 din dvs. cu sora restul de 3/4). Pentru a stabili in concret cine si ce primeste ar trebui sa mergeti la instanta sa faceti o iesire din indiviziune. Insa mi se pare prematura la acest moment. Mama ar avea o cota majoritara (1/2 cota ei proprie plus 1/4 din celalalt 1/2) si probabil ar primi bunurile in natura.
Nu pot sa va precizez care ar fi taxele notariale daca ati dezbate succesiunea la acest moment pentru ca nu sunt la curent cu ele. Va trebui sa intrebati un notar .
Daca in urma dezbaterii masei succesorale a fost redactata incheierea de autentificare ce mai ramane de facut daca nu ne-am inteles asupra pasivului ?
In mod normal, notarul ar fi trebuit sa va intrebe nu doar despre bunurile supuse dezbaterii ci si despre pasivul succesiunii. Daca acum, dupa redactarea incheierii de autentificare reusiti sa ajungeti la un acord cu privire la pasiv ati putea reveni la notar sa gasiti o solutie. In situatia in care nu exista totusi intelegere referitor la modul de suportare a pasivului si avand in vedere ca ati acceptat succesiunea (pur si simplu nu sub beneficiu de inventar) asta inseamna ca veti suporta pasivul in aceleasi cote in care aveti dreptul la activ. Particularizarea va avea loc cu ocazia iesirii din indiviziune (cine ce bunuri va primi, cine ce datorii va suporta).
buna seara, am o mare rugaminte, tatal meu a decedat de curand, in urma lui au ramas doua proprietati, cat imi revine mie? daca mama mea este ramasa in viata(nu inteleg coteleex:1/4: 3/4, adica cat % imi revine) va multumesc
buna ziua!am si eu o intrebare,o problema nu stiu cum sa-i spun…bunicul meu a murit cand era tata mic avea 9 ani cred…si bunica (a ramas pe numele lui bunicu) dupa un timp s-a maritat(concubinaj)cu un om care el era insurat(pe numele femeii sau maritat sa zic asa)si a facut un copil cu bunica si l-a trecut pe numele ei adica a lu bunicu.el nu are tata,are linie in dreptul tatalui.si problema sta in felul urmator,bunicu murind ia ramas la bunica si la tati casa si pamantul de la camp(ca sunt la tara:jud.olt,sat obarsia)din cate am inteles pamantul este a lui tati si casa jumate jumate cu bunica.ce ma intereseaza pe mine este ce drept are acest copil care e nascut dupa moartea bunicului,chiar daca e trecut pe numele lui?
am uitat sa spun ca tata are acum 49 de ani,deci bunicu e mort de 40 de ani.
buna ziua din nou ce am uitat sa mai spun este ca dupa revolutie de la primarie i-au dat titlu de proprietate doar bunicii pe casa si terenul de langa,iar la mostenitori nu este trecut si tata,se mai poate face ceva.sau ramane doar al ei?in momentul succesiunii doar reiese ca sunt si bunica si tata mostenitorii bunicului.si vreau sa va mai spun ca intre tata si fratele lui de mama sunt 8 ani diferenta.si bunicul cand sa insurat cu bunica avea toate terenurile,doar casa au facut-o impreuna,bunica are dreptul la tot ce a fost a lu bunicu?sau doar la casa care au facut-o impreuna?si vreau sa imi mai spuneti cat la suta are tata dreptul si cat la suta are bunica,apoi acest copil facut dupa 7-8 ani de la moartea bunicului? daca moare acum bunica ca este foarte bolnava ,trebuie tata sa imparta tot cu fratele lui,care sincer dupa parerea mea nu ar trebuii sa aibe parte doar la jumate din ce are bunica dupa succesiunea lui bunicu?multumesc mult,astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.
Speta dvs. d-na Cristina este una extrem de complicata si cu greu am reusit s-o pun putin cap la cap. Imi lipsesc insa foarte multe date pentru a va oferi un raspuns complet si corect.
In primul rand trebuie vazut titlul de proprietate eliberat bunicii. I s-a eliberat in nume propriu sau in calitate de mostenitoare (sotie supravietuitoare) a bunicului? Ceea ce i s-a reconstituit e dreptul de proprietate asupra terenurilor ce au apartinut bunicului? Pentru ca in aceasta situatie ar fi trebuit sa fie trecut si tatal dvs. pe titlu. Mai mult, aceste terenuri fiind dobandite de bunicul anterior casatoriei ar fi trebuit sa aiba calitatea de bunuri propriii ale acestuia (sotia supravietuitoare avand dreptul doar la 1/4 din ele). Faptul ca i s-a eliberat bunicii acest titlu anuleaza insa cele mentionate mai sus. Repet: e foarte complicat si pana nu se analizeaza actele e imposibil de oferit o lamurire.
Astfel cum se prezinta lucrurile in acest moment cu titlul de proprietate emis doar pe numele bunicii, tatal dvs. si fratele sau vitreg vor avea drepturi egale la succesiune in calitate de fii ai defunctei. Trebuie deschisa succesiunea si dupa bunicu’ dvs. Dar anterior cred ca trebuie lamurita problema titlului de proprietate si de ce acesta a fost emis doar pe numele bunicii.
Imi pare rau, mai mult de atat nu va pot sfatui in lipsa actelor.
doamna scumpa pe act scrie in felul urmator:TITLU DE PROPRIETATE cu litere mari dupa care scrie mai jos tot cu litere mari DECLARA,si incepe:cetateanul(a)chirea paraschiva(numele bunicii)..(mostenitorii defunctului)(ei)…………..si e liber nu mai scrie si mostenitori sa fie si tata trecut.si in continuare din satul OBARSIA NOUA comuna OBARSIA jud OLT primeste in proprietate o suprafata totala de 1000mp din care mai jos scrie -prin constituirea dreptului de proprietate 1000mp.situata pe teritoriul satului si asa mai departe zice cum este situat.proprietarul va exercita asupra celor de mai sus toate drepturile si obligatiile ce decurg din lege.ideea sta in felul urmator de ce i-au facut doar pe numele bunicii actul asta si nu e si tata trecut.de ce nu l-au chemat si pe el?acum bunica e foarte bolnava,nu stiu cat mai traieste si fratele vitreg a lu tata vrea sa faca in asa fel incat sa il dea afara pe tati ,sa ii ramana lui tot.stiu ca nu are cum dar cei de la primarie cum ia trecut doar la bunica asa o sa faca si fratele vitreg.si tata nu are acum bani de succesiune si o sa ramana pe drumuri.fratele lu tata e un om uracios si vrea el tot ca ia spus lu tata ca ce cauta el in curtea aia ca este a lui
si de pamantul de la camp ce am mai aflat eu acum,sunt 2 hectare care dupa revolutie primaria la trecut pe numele lu tata bunicului,bunicu a murit dar tata lui traia,si dupa moartea acestuia a ramas un frate de-a lu bunicu ,el a facut succesiunea si a ramas el cu aceste pamanturi.vreau sa va intreb daca dupa succesiunea bunicului le revine acele 2 hectare lu tati si lu bunica?
Cristina,
Oricat ati insista nimeni nu va poate oferi un raspuns la aceasta problema doar din expunerea pe care o faceti dvs. aici. Mergeti la Primarie, solicitati sa va comunice siuatia juridica a terenurilor in speta, luati titlul de proprietate, actele de stare civila si orice mai aveti in legatura cu terenurile acestea si mergeti cu ele la un avocat. O sa le analizeze si o sa va explice ce aveti de facut.
multumesc mult si o zi placuta!
iertati-ma ca va deranjez iar dar as mai avea o intrebare:fratele vitreg a lu tati poate sa ramana cu tot daca o ingroapa pe bunica? ca el se cearta foarte mult cu tata si ii spune ca ce cauta in curte acolo ca e curtea lui,care dupa cum v-am spus tata e mostenitor acolo,dar fratele lui si cu sotia acestuia nu stiu cum sa faca sa il dea afara pe tata de acolo si sa ramana ei cu tot,spune ca are relatii la primarie si ca o sa ii treaca lui tot daca moare bunica,sau vor sa o puna pe bunica sa le dea lor tot,dar ea nu este in stare ca este imobilizata la pat,acum e la spital la terapie intensiva,nu se misca si nici nu comunica,acest lucru nu il mai facea de ceva vreme,mergea pe picioarele ei cand nu prea mai stiam ce vorbeste.multumesc inca o data
buna ziua.sint vaduva din 2004,din casatorie nu am copii,sotul nu mai are frati si parinti.asi vrea sa fac succesiuneala casa pe care o detin.este realizata in timpul casatoriei.asi dori sa stiu cam cit ma costa si ce acte imi trebuiesc. multumesc
am uitat sa mentionez: casa este inafara orasului buc. o casa + curte ( modesta) multumesc
Am o casa la tara construita in 1960 , de buniici mei , ambii sunt decedati , au lasat un testament pe numele meu cu mentiunea de a o ingriji pe mama mea, care momentan locuieste singura acolo .Mentionez casa nu este intabulata, as vrea sa stiu cat costa intabularea /succesiunea . As dorii sa aflu cat costa tot demersul .
Va multumesc !
Cristina,
Nu, nu e posibil ca fratele tatalui sa ramana cu tot daca o inmormanteaza pe bunica. Cel mult poate solicita la dezbaterea succesiunii ca tatal dvs. sa suporte si el jumatate din cheltuielile de inmormantare.
Succesiunea se dezbate la notariat sau in instanta dupa anumite reguli si o anumita procedura. Daca cei de la Primarie fac o schimbare de rol ce nu corespunde situatiei reale, puteti oricand ataca acesta aspect. Nu va mai panicati. Tatal dvs. are niste drepturi si oricat si-ar dori fratele vitreg, ii este imposibil sa-l inlature de la mostenire.
Daca bunica dvs. face un act in aceasta perioada catre frate, probabil nu are discernamantul necesar si atunci veti putea ataca acest act.
Pt. Rocsana Gheorghe: Succesiunea in cazul dvs se va dezbate la notariat. Din pacate nu va pot ajuta sa va spun cat costa (nu cunosc tarifele practicate de notari, cu atat mai mult de cei din Bucuresti). In principiu mergeti cu acte de stare civila cu care va dovediti calitatea de mostenitor si acte de proprietate pe imobil.
doamna ieri a murit si bunica la spital.cum procedam acum?putem face doar succesiunea dupa bunicu?si cand avem bani sa facem si dupa bunica?sau cum trebuie sa procedam?e mai ieftin sa le facem pe amandoua odata?acum sunt amandoi acolo si tata si fratele lui,deci amandoi se vor descurca cumva sa o ingroape.daca fratele lu tata nu are bonuri fiscale la tot ce cumpara cum poate sa ii ceara la tata jumate din suma.ca la cat de rai sunt o sa ii ceara cat vor ei,o suma mare .ca sunt „disperati”dupa bani si dupa averi.si tata vrea sa vina la mine acum dar fratele lui spune ca darama casa ca strica tot in curte.il putem da in judecata sau ceva de genu?am vorbit si cu tata si de la primarie nu vrea sa-i dea acte pe pamant ,niciun act.fratele lui nu vrea sa-i dea nici actele bunicii,certificatul de deces si ce mai are.ce facem daca nu avem acte?poate sa ceara avocatul actele de la primarie,sau cei de la judecatorie?multumesc,astept raspuns
Dl. Gavrilas,
Imi este absolut imposibil sa va raspund la intrebare. Pentru intabulare va trebui sa apelati la un expert care sa realizeze schita imobilului (nu cunosc onorariile practicate de acestia) si sa achitati taxele de carte funciara la OCPI. Succesiunea o puteti dezbate la notariat si va trebui sa mergeti la orice notar sa-i spuneti unde este situata casa si in functie de grilele lor de evaluare, vi se va comunica la cat se ridica taxele.
Pt. Cristina,
Condoleante in primul rand.
Da, avocatul ce va va reprezenta poate solicita copii de pe orice inscris existent la primaria de domiciliu. Iar la solicitarea instantei, cei de la primarie sunt OBLIGATI sa comunice.
Mergeti cu actele la un avocat si va va invata ce sa faceti si care sunt pasii si care sunt costurile.
iertati-ma ca insist.cum este mai bine sa facem in acelasi timp succesiunile,este mai ieftin?doar ca acum trebuie sa vina si fratele tatalui meu.oricum sa iasa la iveala cum e cu actele trebuie mai intai dupa bunicu,si cred ca asa va face avocatul care il iau.
Cu tot respectul, insistati inutil. Nu va pot raspunde mai mult decat am facut-o deja in lipsa actelor referitoare la situatia familiei dvs.
Va felicit pentru decizia de a apela la un avocat. Sunt convinsa ca va va sfatui el cum e mai bine sa faceti.
tata a murit acum 1 an si 5 luni mama acum 8ani iar eu sunt unic mostenitor ca sa trec pe numele meu rolul la primarie trebuie sa fac taxa de succesiune cum procedez sa ma coste mai putin pentru ca as dori sa fie casa si terenul pe numele meu
Dvs. veti face succesiunea la notariat. Din pacate o sa va raspund ce le-am spus si celorlalti ce m-au intrebat asta: nu sunt la curent cu tarifele practicate de notari.
Buna ziua,
V-as deranja si eu cu mai multe intrebari, daca se poate.
Socrul meu a decedat in 2010, soacra mea traieste, iar sotul meu mai are doua surori, deci sunt patru mostenitori. Soacra mea a fost diagnosticata cu schizofrenie paranoidala, acum cred 5 ani, este pensionata pe caz de boala, dar nu are nevoie de insotitor, se descurca singura. Mentionez ca la masa succesorala intra 1 casa + teren de 1350mp in Ilfov si 1 apartamen cu 3 camare in Bucuresti.
1. Succesiunea se face pe fiecare casa in pare, sau se poate face „la gramada”?
2. In urma succesiuni, soacra mea vrea sa-i revina casa din Ilfov si o cota parte din apartament. Pe casa, vrea sa-i faca sotului acte de vanzare cumparare. Pot ceilalti succesori sa atace actul, invocand motivul ca soacra mea are mai multe internari si ca nu a fost in capacitatile mentale?
Va multumesc.
Ce fel de act poate incheia fara ca sa poate fi atacat de cineva?
1. Succesiunea se dezbate referitor la INTREAGA masa succesorala. Nu pe fiecare bun in parte.
2. Soacra dvs. are dreptul la o 1/4 din mostenire. Cei 3 copii au dreptul la diferenta de 3/4. Masa succesorala se poate imparti prin buna intelegere (copiii sa fie toti de acord ca mamei sa-i revina acele bunuri pe care ea le doreste) ori in caz contrar, decide instanta de judecata asupra modului concret de impartire a bunurilor.
3. Probabil imobilele respective au fost bunuri comune si atunci ceea ce se dezbate de pe urma socrului este doar cota acestuia de 1/2. Deci soacra are 1/2 (partea ei) plus 1/4 din jumatatea sotului defunct.
4. Greu de crezut ca incheierea ORICARUI act la acest moment nu va fi atacat de cei nemultumiti avand in vedere diagnosticul soacrei. Probabil si la dezbaterea succesiunii se va pune problema unui act care sa ateste discernamantul ei. Nu sunt medic, nu stiu daca boala mentionata presupune si absenta discernamantului.
5. Asteptati intai ca soacra sa devina proprietar asupra casei si apoi ganditi-va la modalitatile de a transmite aceasta proprietate.
buna seara!am o problema..am fost casatorita aproape 20 de ani cu fostul sot,am divortat fara partaj,crezand ca ne vom impaca,de aceea nu am impartit bunurile.am inteles ca,daca demarez procesul de partaj,eu obtin 40% din valoare,deoarece nu pot demonstra ca am contribuit si eu in casa,deoarece majoritatea bunurilor sunt pe numele lui.va dati seama ca in 20 de ani am contribuit.la mijloc sunt 2 case…as vrea sa fac partajul,sa raman cu o casa pentru copiii mei,deoarece eu ma voi recasatori si vreau sa aiba un acoperis.ei nu vorbesc cu tatal,deci casa care i-ar ramane lui va fi doar a lui,el nu vrea partaj….avand in vedere ca sunt 2 case,ar veni una mie,una lui,nu vreau nimic altceva.mai este nevoie de experti?ar trebui sa ma judec cu el sa cada de acord,dar daca nu se indupleca ,ce e de facut?va multumesc!
buna ziua. ma numesc ionut, sunt din bucuresti, am si eu nevoie de un sfat. am grija de bunica mea de 5 ani iar de 2 ani sta la noi in bucuresti, bunicul a decedat in 1995, bunica vrea sa imi lase mie partea ei titlul de proprietate fiind pe numele bunicului numai ca tatal meu nu este deacord. am vrut la indemnul unei persoane sa deschidem succesiunea prin judecata numai ca m-am interesat si am aflat ca poate dura ani de zile iar costurile sunt foarte mari. va rog frumos daca ma puteti ajuta cu un sfat si daca se poate ca bunica sa imi lase partea ei prin testament si unde ar trebui sa merg. va multumesc anticipat!
buna ziua intrebarea mea este urmatoare .Trebuie sa fie toti mostenitorii de acord pentru a se deschide un proces de succesiune? Sau doar cel interesat sa faca demersurile la tribunal si procesl va avea loc?
Va multumesc anticipat.
Doamnei Andrica Lavinia:
N-aveti alta solutie decat sa va judecati cu el pentru „partaj bunuri comune”. Cu siguranta se vor numi experti in cauza.
Procentul de 40%…nu e cu siguranta asa. Puteti obtine si mai mult, dar si mai putin. Totul depinde de probatoriu.
Faptul ca el nu e de acord nu va impiedica cu nimic. Tocmai de asta va judecati. Daca era de acord, faceati partaj voluntar.
Inca ceva. N-are nicio relevanta pe numele cui sunt bunurile. Important e sa fie dobandite in timpul casatoriei.
Pt. Ionut:
Trebuie facuta succesiunea dupa bunicul (intre bunica si tatal dvs.) iar ulterior bunica va vinde/doneaza/lasa prin testament partea ei. In aceasta situatie tatal dvs. dobandeste partea lui succesorala dupa tatal sau iar dvs. partea bunicii.
Intr-adevar succesiunea prin instanta e un proces de durata si cu costuri mari (taxa de timbru la valoarea masei succesorale plus onorarii experti, avocat).
Inainte de orice aici trebuie stabilit daca imobilul din titlul de proprietate a fost bun comun al celor doi bunici sau a fost doar bun propriu al bunicului (situatie in care bunica va avea dreptul doar la o cota de 1/4 ca si sotie supravietuitoare).
Eu zic sa limpeziti asta, mergeti cu actele la un avocat si o sa va faca si estimarea costurilor.
Testamentul pentru mai multa siguranta, il faceti la notar. Dar intai trebuie determinat cat anume e cota bunicii (doar 1/4 sau 14 plus 1/2 cota ei de bun comun) pentru a sti ce anume testeaza in favoarea dvs.
Pt. Cristian:
Nu, nu trebuie sa fiti toti de acord. Cel interesat porneste procesul, ceilalti sunt legal citati si e optiunea lor daca se pezinta sa-si apere interesele sau nu. Pezenta nu e obligatorie in genul acesta de procese.
Buna seara, va rog daca ma puteti ajuta. In urma unui proces de succesiune cu unchiul meu pe o suprafata de pamant de 1200 metri patrati pe aceasta suprafata aflanduse si casa parintilor mei intrand automat in succesiune. Instanta a hotarat ca eu sa iau 500 de metri cu tot cu casa iar unchiul meu restul, cu conditia sai dau unchului meu 500 de milione lei vechi. Eu nu am posibilitatea sai dau decat esalonat iar avocatul lui vrea sa ne execute silit. Astept urgent un raspuns. stima.
Sa stiti ca daca imi scrieti acelasi mesaj de pe 2 adrese de mail diferite si cu nume diferit, tot o singura data vi-l public.
Si inca ceva. Raspund pe acest site in limita timpului liber, iar tonul imperativ prin care imi comunicati ca asteptati un raspuns URGENT iarasi nu va ajuta. Inteleg disperarea dvs., dar e exact genul de situatie in care trebuie sa mergeti sa platiti o consultatie unui avocat care sa va sfatuiasca ce aveti de facut. Pentru ca nu sunteti deloc intr-o situatie favorabila.
Pe scurt: aveti de platit sulta stabilita de instanta. Din pacate, esalonarea va poate fi acordata doar daca exista acordul creditorului (unchiul dvs.) in acest sens. Executorul judecatoresc va face orice considera necesar ca sa recupereze suma cat mai rapid (aceasta fiind probabil vointa unchiului). Inclusiv sa va vanda casa sau orice alt bun gaseste in proprietatea dvs.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Mama mea a murit in 2003, bunica din partea mamei a murit in 2005, iar bunicul din partea mamei a decedat in 1995. Dupa moartea bunicului s-a facut succesiunea intre mama si bunica mea. Noi suntem 2 surori si nu am facut succesiunea dupa moartea mamei si nici a bunicii. Tatal nostru a primit o notificare din partea unui notar prin care ne solicita sa ne prezentam la deschiderea succesiunii. Am luat legatura cu dna notar, care a refuzat sa ne spuna cine a cerut deschiderea succesiunii si a refuzat sa ne comunice termenul in care sa ne prezentam la biroul notarial, lasand de inteles ca sunt si alti mostenitori , in afara de noi doua. Va rog sa-mi spuneti daca e posibil sa faca altcineva cererea de deschidere a succesiunii, in afara de noi, cele 2 nepoate ale bunicii si daca mai avem dreptul la mostenire , chiar daca au trecut 6 ani de la decesul bunicii si 8 ani de la decesul mamei.Este legal ca un notar sa-ti trimita o notificare, fara a specifica data la care trebuie sa te prezinti la biroul notarial? Va multumesc mult !
Buna ziua! Intrebare: Intr-un proces de succesiune cheltuielile de judecata sunt suportate de catre solicitant sau de toti cei care sunt implicati in succesiune?
Pt. VIOLETA.
Trebuie sa puneti un pic ideile in ordine.
1. La dezbaterea succesiunii cui ati fost chemati? A mamei sau a bunicii?
2. Inteleg ca mama a fost copil unic?
3. V-ati prezentat la notar sau doar la telefon s-a refuzat a vi se raspunde la intrebari?
4. Cine a avut posesia bunurilor de pe urma mamei si a bunicii? Dvs. presupun.
Greu de crezut ca mai sunt si alti mostenitori ai mamei dvs. (in afara de dvs si tatal). Afara desigur de situatia in care ea ar mai avea un copil de care sa nu stiti. Parinti nu mai sunt, frati, surori nu sunt…(si chiar daca ar fi fost, erau inlaturati de la succesiune de dvs. conform principiilor devolutiunii succesorale).
Trebuie sa mai stiti ca nu sunteti OBLIGATI sa dezbateti succesiunea la notar. Ii puteti spune simplu ca nu va permiteti acum sau ca nu va intelegeti si doriti dezbaterea succesiunii prin instanta, etc.
Nu mi se pare vreo incalcare a legii ca nu vi s-a precizat termenul in care sa va prezentati. Mergeti cand puteti. Si daca nu puteti prea curand, trimiteti un fax la notar si solicitati-i IN SCRIS detalii suplimentare.
Da, aveti dreptul la mostenire chiar daca au trecut 6, respectiv 8 ani de la deces. Bunurile ce formeaza masa succesorala presupun ca au ramas in posesia dvs. si v-ati ocupat de ele ori asta echivaleaza cu o acceptare tacita a succesiunii.
Pt. CRISTIAN: Sunt avansate de reclamant (taxa de timbru, onorarii experti) si la sfarsit suportate de toti co-mostenitorii.
Instanta va dispune prin hotararea finala si asupra modului de impartire a cheltuielilor. Dar initial, reclamantul e cel care le suporta.
buna seara, ma numesc nicoleta, si as vrea sa ma sfatuiti intr o problema, mi a decedat tatal pe 1.04 2011, iar eu si mama am dori sa facem succesiunea, tata detinea un ap cu 3 camere si o casa in provincie, stiti cum cam cat ne ar costa? multumesc, scz
Imi pare rau, am spus de multe ori, nu sunt la curent cu tarifele notariale.
Va sfatuiesc altceva insa. Puteti face direct succesiunea si iesirea din indiviziune prin instanta. Achitati taxa de timbru 3% la valoarea imobilelor, faceti o tranzactie la primul termen de judecata si aveti dreptul sa solicitati restituirea taxei achitate. Iesiti mult mai ieftin si mai bine.
Buna ziua,
Am o intrebare legata de o succesiune: care este cea mai buna cale de urmat in cazul in care nu gasesc martori care sa il fi cunoscut foarte bine pe decedat?
Si legat de raspunsul 47. de pe aprilie 13, 2011 la 1:26 pm, puteti sa detaliati ce inseamna „aveti dreptul sa solicitati restituirea taxei achitate”? Daca fac bine calculul, doar cei 3% m-ar costa acum cel putin dublu decat estimarea notarului, iar aceasta a fost facuta inainte de modificarea tarifelor notariale, care am inteles ca au scazut pentru ca s-a adus la zi valoarea actuala de piata a imobilelor.
Precizare la prima intrebare: este vorba de succesiunea la notar, unde se solicita martori care sa il fi cunoscut bine pe decedat.
Recomand intotdeauna succesiunea efectuata prin instanta pentru ca rezolva problema partilor pana la capat.
A face o succesiune la notar inseamna a obtine un certificat de mostenitor in care sunt cuprinse bunurile din masa succesorala, mostenitorii si cota fiecaruia, fara a se identifica in concret ce bun primeste fiecare si fara ca aceste bunuri sa fie masurate, identificate de un expert. Dupa intocmirea unui certificat de mostenitor urmeaza alte cheltuieli cu partajul propriu zis, cu plata unui expert care sa faca schita bunului (plecand de la premisa ca discutam de bunuri imobile).
In cadrul unui proces de succesiune, toate aceste lucruri se rezolva in instanta. La final partile obtin o hotarare in care fiecare stie in concret ce bun a primit (nu doar o cota-parte ideala) si insotita de o schita a bunului intocmita de un expert judiciar. Hotararea judecatoreasca cu schita in spate constitui titlu de proprietate in baza caruia se face intabularea.
Anterior m-am referit la prevederile art. 23 alin. 2 prim din Legea 146/1997 a taxelor de timbru conform caruia: „in cazul in care, pana la prima zi de infatisare, partile incheie tranzactie sau renunta la judecata, suma achitata cu titlu de taxa judicara de timbru se restituie in intregime…”
Dreptul de a solicita restituirea poate fi exercitat in termen de un an de la data nasterii sale.
buna seara ,tatal meu a murit in urma cu 2 ani,mama mea refuza sa faca sucesiunea ,invocand motivul fratele meu care locuieste in aceeasi curte cu ea si dorinta ca el sa ramana cu totul….ma simt nedreptatita si vreau sa fac sucesiunea deaoarece tatal meu era titular pe tot si ambii copii trebuie sa mostenim dupa moartea sa….ma tot intreb desi nu cred ca este legal ca ei sa faca ceva impotriva vointei mele sau fara stire mea???ajutati/ma cu un sfat cum sa procedez….cata cota are mama si cat avem noi ca copii ? fratele meu deja se vede stapan acolo ,face tot ce vrea el,taie copacii ,construieste…ect…sufar enorm ca la mine chiar nu se gandesc:(…….multumesc anticipat!
buna ziua. tatal meu a murit in iunie 2009, si am ramas eu (fiul), mama mea si o sora vitrega (dupa tata). sora mea vrea sa vanda casa in care locuim (ea locuind in casa mamei ei) ca sa o despagubim, dar eu si mama nu vrem sa o vindem.ne poate obliga sa o vindem prin instanta? (inca nu am inceput succesiunea pentru ca e foarte scumpa) si cat la suta se adauga impozit pe an daca trece termenul de 2 ani de la deces? ce cale ar fi mai ieftina, la notar sau in instanta?
precizez ca nici eu, nici mama si nici sora mea nu am fost trecuti in contractul casei, doar tata
tata a decedat anul trecut la 13august si nu am facut succesiunea pina acum a ramas maicamea si 5copii toti sunt la casa lor as vrea sa va intreb daca am hotarit toti sa lasam toata mostenirea la unul din frati trebuie sa mai facem succesiunea pentru fiecare si cit near costa va multumesc.
Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Fratele mamei a murit subit in urma unui infarct fara sa lase mosternitori, deoarece nu a fost casatorit si nu a avut copii. Fratii ramasi, in numar de patru, au hotarat ca mama sa se ocupe de succesiune, deoarece unchiul a avut ceva bani adunati la cec si o proprietate. Actele de proprietate sunt in posesia noastra acum si cu acordul fratilor mamei vrem sa lamurim /intram in posesia mosternirii sale. Care ar fi pasii de urmat. Va multumesc mult. Cun respect.
Pt. Anna Maria:
Despre ce bunuri discutam? O casa si terenul aferent presupun. Nu mi-ati precizat un aspect important si anume: sunt bunuri comune ale parintilor dvs. (dobandite in timpul casatoriei) sau unul din soti le avea dinainte de casatorie?
Plecam de la premisa ca sunt bunuri comune, situatia in care ceea ce aveti de partajat acum este cota de 1/2 ce a apartinut tatalui dvs.
Drepturile dvs. la aceasta cota de 1/2 sunt urmatoarele:
1. Mama in claitate de sotie supravietuitoare primeste 1/4 din aceasta jumatate (distinct de jumatatea ei din bunuri).
2. Cealalta cota de 3/4 din jumatatea tatalui se imparte egal intre dvs. si frate.
Spuneti undeva in mesaj ca tatal era titular pe tot. Faptul ca erau pe numele lui nu inseamna neaparat ca erau bunuri propriii. Trebuie clarificata exact situatia bunurilor.
Nu stiu daca dvs. pana acum ati facut ceva acte din care sa reiasa ca doriti acceptarea acestei succesiuni. Pentru ca daca ati ramas complet straina, fratele si mama dvs. pot invoca faptul ca nu ati acceptat succesiunea in 6 luni de la deschiderea ei si atunci sunteti considerata straina de mostenire. Repet sfatul pe care l-am dat mai devreme. Luati toate actele pe care le detineti referitor la situatia bunurilor si mergeti la un avocat. Si actionati cumva pentru ca riscati sa va pierdeti drepturile.
Pt. Alex:
Multe lamuriri referitoare la cotele fiecaruia vi le aduce raspunsul anterior pe care l-am formulat pentru Anna Maria.
Revenind in concret: nu, nu va poate obliga nimeni in instanta sa vindeti casa. In schimb, instanta va poate atribui casa (mamei sau dvs) cu obligarea de a-i plati surorii o sulta (o suma de bani corespunzatoare cotei ei parti). Sora dvs. probabil s-a gandit ca nu-i puteti plati acea sulta si atunci mai convenabil ar fi sa vindeti casa. Trebuie lamurit de asemenea daca partajam intregul imobil sau doar cota de 1/2 a tatalui.
Legat de costuri, asa cum am spus de multe ori, nu va pot oferi prea mute detalii pentru ca nu sunt la curent cu tarifele notariale. Legat de costurile la instanta, cititi articolul de mai sus si cititi si comentariile. Am oferit anumite solutii mai ieftine.
Pt. Petrica,
Succesiunea nu se face „pentru fiecare”. La succesiune sunt chemati toti succesorii si fiecare isi exprima optiunea: accepta mostenirea sau renunta la ea. In situatia dvs., asta trebuie sa faceti: toti ceilalti frati dati declaratii exprese de renuntare la succesiune iar fratele caruia v-ati decis sa-i lasati totul, ramane singurul acceptant.
Aveti si varianta sa mergeti la instanta si la primul termen de judecata, prezentati judecatorului intelegerea dvs. si cereti restituirea taxei de timbru (cititi comentariile anterioare pentru a intelege exact).
Pt. Beatrice:
Exista intelegere intre frati referitoare la modul de impartire al bunurilor? Daca da, mama dvs. cheama in judecata ceilalti frati pentru partajarea averii ramase de pe urma defunctului. In actiune indica ce bunuri se partajeaza si care sunt toti mostenitorii. Redactati apoi intelegerea dvs. asupra modului de impartire al bunurilor in scris, mergeti toti (cu buletinele) la termenul ce vi se acorda in proces si solicitati instantei sa ia act de aceasta intelegere. Si ati rezolvat problema. Rapid si ieftin.
tatal meu a murit acum 4 ani. tatal lui avea niste terenuri, ei erau 4 frati existand doar un act doveditor pt toti, nefiind nici o clauza sau un testament in care tata sa imi fi lasat mie proprietatile lui. partea lui de teren imi revine mie sau fratilor lui?
Raspunsul scurt ar fi: da, acele terenuri va revin dvs. si nu fratilor. Insa pentru a sti despre ce terenuri discutam, mai intai trebuie facuta o iesire din indiviziune in contradictoriu cu fratii tatalui dvs. (ca sa stiti exact ce terenuri va revin fiecaruia). Nu va sfatuiesc sa faceti asta singur. E un proces complex si aveti nevoie in mod obligatoriu de consilierea unui avocat.
Parintii mei au murit acum doi ani si vreau sa fac succesiunea pentru niste terenuri si o casa. Am un titlu de proprietate dar mai vechi. Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru a incheia succesiunea si a primi un extras de carte funciara. Mentionez ca sunt singurul copil la parinti.
Buna ziua, va rog sa imi spuneti cum se poate face, cel mai usor, iesirea din indiviziune pentru un teren si constructiile aferente (cladiri+anexe) aflate pe acest teren intre 3 proprietari intre care exista intelegere (se poate stabili de comun acord fiecare ce ia), respectiv se doreste iesirea din indiviziune, astfel incat un proprietar sa ia o parte din teren +cladirile aflate pe acesta, iar celelalte 2 persoane sa ia cealalta parte de teren + cladirile de pe acesta. Mentionez ca acesta impartire pe care o solicitam a exista inanite de a obtine o hotarare judecatoareasca pentru proprietataea pe care o aveam (dar pentru care nu exista un act autentic de vanzare-cumparare). In urma hotararii judecatoreste definitive s-a obtinut titlul de proprietate pentru intreg terenul si toate constructiile existente, propritari fiind cei trei. As dori sa imi spuneti cum este cel mai bine sa se faca iesirea din indiviziune. De asemenea, va rog sa imi spuneti daca ar trebui sa fac cadastru inainte de iesirea din indiviziune sau dupa iesirea din indiviziune (cadastru sin intabularea sa fie separat – pentru cele doua parti).
Pe 08.05.2011 a decedat cel de-al doilea sot al mamei. A fost casatorita legitim cu acesta 11 ani, timp in care si-au cumparat o casa cu circa 2.500 m patrati teren, la tara ,intr-o comuna. Din prima casatorie a mamei suntem doi frati iar defunctul din prima casatorie are si el o fata, care este plecata din tara de multi ani si nu stim nimic , la ora actuala neexistand nici un fel de legatura, comunicare cu aceasta. Mama vrea sa vanda acolo pentru ca efectiv este singura iar eu si sora mea suntem in orasul natal la circa 500 km distanta de aceasta. Cu mult respect, va rog sa-mi spuneti si mie cum am putea sa o ajutam in acest caz pe mama noastra, in ce conditii trebuie facuta succesiunea, la notar, la judecatorie si dupa aceea ce mai trebuie.Inca o data va multumim si in numele mamei noastre care are o varsta inaintata si este si bolnava.
Pt. Ion:
Dvs. veti face succesiunea la notar unde vi se vor stabili costurile in functie de evaluarea care se va da imobilelor. Depinde de situarea acestora, de categoria de folosinta a terenurilor, etc. Si mai depinde si de titlul de proprietate pe care spuneti ca-l aveti deja. Mergeti cu actele la un notar sa va faca o evaluare.
Pt. Razvan:
Fie partaj voluntar la Notariat fie actiune de iesire din indiviziune in instanta. La prim termen mergeti cu o tranzactie care sa cuprinda intelegerea dvs. asupra modului de impartire. Cititi comentariile anterioare in care am explicat ca in aceasta modlaitate obtineti restituirea taxei de timbru achitata si astfel devine cea mai ieftina varianta posibila.
Cartea funciara o faceti dupa obtinerea hotararii judecatoresti.
buna ziua,tatal meu a decedat de curand.Impreuna cu mama avea un apartamen in care locuiesc eu si o casa la tara si un teren agricol.fratele meu este dispus sa renunte la partea lui la apartament ca mama sa imi „de-a acte”.In acest caz trebuie sa renunt si eu la o parte de la tara???el este de acord sa impartim egal si acea parte chiar daca el renunta la apartament…
Pt. Axel: Avand in vedere lipsa fiicei din prima casatorie a defunctului, nu puteti dezbate succesiunea la notar (cu exceptia situatiei in care ea imputerniceste pe cineva s-o reprezinte). La dezbaterea acestei succesiuni vin mama dvs. si aceasta fiica a defunctului. ATAT. Dvs. cu sora, NU. Mama va chema in judecata fiica plecata, o va cita legal si in acest fel va obtine titlul de proprietate si pe jumatatea defunctului (putand astfel sa vanda). Aveti grija: chiar daca i se atribuie totul mamei dvs. (avand in vedere lipsa celelilalte parti), va fi obligata sa plateasca sulta fiicei defunctului (contravaloarea in bani a partii ei).
Lui Viorel:
Nimic nu va opreste sa mergeti la notar si sa faceti o succesiune si un partaj voluntar daca exista atata intelegere. Nu, legea nu va obliga sa renuntati la nicio parte daca nu doriti acest lucru. Si de asemenea, renuntarea fratelui la partea lui din apartament e vointa sa si nu va obliga pe dvs. la nimic. Poate doar moral.
Buna ziua.Am incheiat un contract de intretinere cu tatal meu pe mostenirea ce o avea de la parintii lui cu act de vanzare cumparare.Tatal meu si cu o sora de al lui carora le-au vandut bunicii mei, au iesit din indiviziune cu terenurile dar cu cladirile nu.Mentionez ca, cladirile sunt pe terenul nostru.As dori sa ies din indiviziune si cu cladirile eoarece as dorii sa le demolez si sa imi fac constructii noi.in cazul in care matusa mea nu e de acord sa imi cedeze cota 1/2 ei(sa o vanda mie) ce as putea face.
Va multumesc si cine ar trebui sa intenteze procesul eu sau tatal meu.
Am o mare PROBLEMA.Tatal meu a decedat in 2001,mama este batrana,bolnava dar inca in viata.Am un frate,care s-a mutat in casa parinteasca cu mama mea in 2002.mama l-a primit de mila.dar acum el deja in cei 9 ani,efectiv a tratat-o ca pe un nimic.Nu am facut acte,iar el a facut sa dispara actele de proprietate,deci trebuie sa scot duplicate.
Ideea este ca mama vrea sa imi faca cntract de vanzare-cumparare pe partea ei,atata cat mai este in viata.
Stiu ca trebuie sa scoatem duplicate,apoi sa facem succesiunea…acum intreb : daca el refuza succesiunea ce facem?daca se deschide proces in instanta si mama ,doamne fereste ,inceteaza din viata in aceasta perioada,pt ca stiu ca este de durata…?ce se va intampla?
este vorba de o casa la tara,cu anexe si teren…valoare pe piata maxim10.000 euro + teren in camp.
Exista vreo varianta sa isi piarda dreptul de mostenitor,dat fiind faptul ca a batut-o pe mama mea,a fost ridicat de politie pt cercetari si o sa fac tot posibilul maine sa ii faca mama,reclamatie,pt ca o sa o iau de acolo,momentan.sa scot medico-legal?imi va folosi?
POT sa il dau afara din casa pana la terminarea procesului de succesiune???
ce pot sa fac ?ce solutii am?pentru ca este un nemernic care nu isi respecta propria mama.
si mai are si o concubina care spera ca la moartea lui va ramane ea cu partea lui din casa…aia are vreo sansa la asa ceva???
Matusa mea, sora mamei mele m-a sunat acum 5 luni sa-mi spuna ca mama ei adica bunica mea a murit, (precizez ca eu locuiesc in Constanta si sunt nascuta la Galati acolo unde locuieste matusa mea) si ca vrea sa-mi de-a un loc de veci , dar eu m-am interesat si ea nu imi poate da ce vrea ea, pentru ca eu o reprezint pe mama care a decedat acum 28 ani si informandu-ma toata mostenirea se imparte intre mine si ea, dar cand am sunat sa o intreb despre succesiune mi-a spus ca nu am eu nicio treaba cu asa ceva. Eu m-am dus la Galati sa imi scot o copie dupa certificatul de deces al bunici si atunci am descoperit ca ea m-a mintit , bunica murind in 23 ianuarie 2010 .
Acum nu stiu ce urmareste ea de nu a a vrut sa deschida succesiunea cred ca se considera unica mostenitoare,eu in acest caz cum as putea sa procedez. Va multumesc si astept un raspuns.
Pt. Ina
Iesirea din indiviziune se face intre coindivizari. Deci tatal dvs. ar trebui sa porneasca procesul in contradictoriu cu sora sa.
Va solicita atribuirea in natura a casei avand in vedere incheierea contractului de intretinere, urmand sa-i plateasca sulta surorii sale. Exista desigur si posibilitatea ca ea sa nu fie acord cu atribuirea in natura catre tatal dvs. Si sa ceara la randul sau casa in natura. Ramane decizia instantei care va aprecia tinand cont de mai mult factori: daca e posibil sa imparta casa la propriu (o camera lui, una ei, etc), cine a locuit efectiv acolo, al cui e terenul, cine a facut imbunatatiri, daca partile mai au o alta locuinta, etc.
Eu zic sa va luati un avocat in ipoteza in care sora nu e acord cu atribuirea casei in natura care tatal dvs.
Buna ziua,
In urma cu 4 ani a decedat tatal meu si am fost chemati de catre un notar unde s-a facut succesiunea.
In urma cu cca 3 luni a decedat si mama. Cum trebuie procedat pentru succesiune? Trebuie sa mergem la un notar (suntem mai multi frati) sau vom fi chemati in termen de 6 luni?
Va multumesc.
Pt. Anca:
Daca va intelegi cu fratii legat de modul de impartire al succesiunii, nimic nu va opreste sa mergeti si maine la orice notar sa faceti succesiune. Sau la instanta de judecata (varianta pe care eu o consider mai eficienta si mai ieftina).
In momentul in care veti fi convocati de notar pentru dezbatere ii veti da certificatul de mostenitor sau ii veti preciza ca aveti dosar pe rolul instantei si el va inchide dosarul de succesiune.
Pt. Petrica.
Complicata situatia dvs.
Trebuie facuta succesiunea dupa tata intai pentru a se stabili cota mamei. Dupa care va face act de vanzare-cumparare pe cota ei. Asta inseamna practic ca veti ramane proprietari dvs. si fratele. Apoi nu mai aveti de facut decat iesirea din indiviziune cu fratele pentru ca instanta sa imarta efectiv bunurile intre dvs. (cine primeste casa, cine ia terenul de la camp, etc).
Mama nu e obligata sa-si pastreze in proprietate cota-parte. In timpul vietii poate dispune cum doreste de bunurile sale (inclusiv sa va vanda dvs.). Cota ei parte va fi formata din 1/2 (partea ei) plus 1/4 din cealalata jumatate ce a apartinut tatalui.
Ce v-am descris mai sus este o modalitate legala de a-l „inlatura” cumva pe frate de la succesiunea mamei. Pentru ca atunci cand mama va deceda, nu va mai avea bunuri in proprietate pe care dvs. fratiii sa le impartiti. Obligatoriu faceti cu mama contract de vanzare-cumparare pe partea ei, nu donatie sau testament.
Nu cred ca aveti sanse sa-l dati afara din casa pana la terminarea procesului de iesire din indiviziune. In niciun caz nu mergeti neasistat de avocat in acest proces. Fratele dvs. are marele avantaj de a avea posesia casei (sta acolo). Nu va pot explica aici pe internet intr-un scurt mesaj toate implicatiile. Obligatoriu consultati un avocat.
Da, scoateti certificat medico-legal, folositi cercetarea politiei, toate astea vor conta la impartirea efectiva a bunurilor si va cresc sansele.
Pt. Cornelia.
Dvs. va reprezentati mama in aceasta succesiune asadar aveti dreptul la o cota-parte egala cu a matusii (50-50). Asta in masura in care nu mai exista alti succesori (frati de-ai dvs., alti frati de-ai mamei, bunicul) situatie in care cota se modifica.
N-aveti altceva de facut decat sa deschideti dvs. succesiunea. In instanta.
Vedeti ca intre timp matusa sa nu fi facut ea succesiunea la vreun notar declarand ca este unica mostenitoare! (puteti cere la orice notar o interogare a registrelor succesorale la nivel national).
Interesati-va exact care a fost averea bunicii si porniti procesul. Recomand iarasi consultarea unui avocat dupa ce aveti toate aceste date pentru a va face o estimare a costurilor. Procesul de succesiune este unul costisitor si de lunga durata. Dar exista modalitati pentru a grabi si „ieftini” lucrurile.
buna ziua ,am fost casatorita 12 ani dupa care am divortat ,impreuna cu fostu sot am avut o fata si un baiat care au ramas in grija mea .fostu sot s-a recasatorit si a mai stat inca 12 ani casatorit .in urma cu o luna fostul sot a decedat si acum asi vrea sa aflu daca copii mei ambi majori au drteptul la mostenire specific ca inpreuna cu mine s-au facut constructi in curte dar o facut putin si cu actuala sotie.
Lilianei:
Da, copiii majori vor culege mostenirea tatalui impreuna cu cea de-a doua lui sotie.
Deduc din explicatiile dvs. ca n-ati facut partaj cu fostul sot. Faptul ca respectivele constructii sunt ridicate partial cu dvs. va trebui demonstrat (cu martori, acte) si poate sa conteze la stabilirea masei succesorale (daca se demonstreaza ca sunt bunuri cu care defunctul a venit in actuala casatorie, eliminand astfel prezumtia de bun comun). Nu e usor. Imi tot repet sfatul: consultati un avocat care sa va indrume in concret daca doriti sa obtineti maxim de beneficii pentru copiii dvs.
in cazul in care mostenirea consta intr-un apartament iar mostenitori sunt doi ,iar unul dintre ei amana sistematic prezenta lui la data stbilita de comun acord pentru dezbatere succesorala si vanzare a apartamentului in cauza,ce se poate face ca cealalta parte sa-si obtina drepturile trecand peste obstructionarea intentionata a celeilalte parti.?
Daca refuza prezentarea la notar, nu vad alta solutie decat dezbaterea succesiunii in instanta. In cadrul procesului, il veti cita corespunzator si daca nu se prezinta e problema lui. Procesul merge inainte si se judeca chiar in lipsa celuilalt mostenitor.
Buna ziua! Spuneti-mi , vo rog, in cazul unui proces de succesiune, daca s-a cerut chemarea unui expert judiciar, si stim cine este acel expert, se poate afla data in care se va face expertiza inainte de primirea acelor scrisori oficiale care anunta acest lucru? Adica o anumita programare a vizitelor pe care le face acel expert judiciar, la judecatorie, sau in alta parte? Acest lucru ne este util pt a putea programa urmatoarea infatisare, pt. ca expertiza sa fie gata. Pt. ca avem o infatisare, inca nu am primit ici o instiintare, si nu stim cand putem sa cerem o alta infatisare, si sa avem si rezultatele expertizei de cadastru. Va multumesc.
Am uitat, inca o intrebare: mai exact pt. care cheltuieli pot fi obligate celelalte parti de catre instanta judecatoreasca sa fie platite la sfarsitul procesului? Va multumesc!
Daca expertul a fost deja numit, ii gasiti numarul de telefon la Biroul Local de Expertize de pe langa Tribunalul unde aveti procesul. Luati legatura cu el si intrebati-l cam cand estimeaza ca va putea veni. Luati in calcul ca dupa deplasarea pe teren si eventuale masuratori (intuiesc ca e vorba de un teren), expertul va mai avea nevoie probabil de cateva zile (sau mai mult in functie de gradul de ocupare) sa intocmeasca raortul propriu-zis si schitele.
La cheltuieli de judecata intra de obicei: taxa de timbru, onorariu avocat, onorariu expert, eventuale cheltuieli de deplasare la proces precum si orice alte cheltuieli pe care partea dovedeste ca le-a facut pentru acel dosar.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns!
Buna ziua,
As dori sa cumpar un imobil care este iin posesiunea a 6 frati, ei nu au nici un act de proprietate pe acest imobil, doar un act de vanzare cumparare de acum 45 de ani ,al tatalui lor si certificatul de deces al ambilor parinti , trebuie scos un act de succesiune, un act cadastral etc, ma rog toate actele necaesare vanzarii acestui imobil. Intrebarea mea este cat poate dura acest proces si daca este legal a da o arvuna sau respectiv a intemeia un act de prevanzare in care se stipuleaza ca intr-un anumit termen se poate achita toata suma de bani necesara achizitinarii imobilului.
Va multumesc.
Buna ziua! Va felicit pt amabilitatea de a ne mai ajuta ,chiar daca timulin ziua de azi este ocupat pt toti.La 1 mai 2012 a decedat mama . In septembrie 2010 a decedat sora . Acum trebuie sa fac succesiunea pt locurile de veci in special , pt ca mama era titulara – unica – iar in caz de se intampla ceva cu tatal ,am fost informat ca ,murind titularul , nu pot sa mai inhumez acolo pe nimeni. Fratele din Timisoara a trimis procura prin care ma imputerniceste sa ma ocup de succesiune , dar nepotul de pe sora intarzie. Intrebare : succesori suntem eu ,fratele,nepotul – e unicul fiu al sorei decedate , si tata ??
Cineva a spus ca legal nepotul nu participa la succesiune nefiind ruda de gradul 1 . E adevarat?
Oanei Puciu:
E vorba de un teren sau de o casa? Ce fel de act de vanzare au pe numele tatalui? Pe numele cui este inregistrat imobilul la rolul fiscal? Cine are posesia si de cand?
Este evident ca cei 6 frati trebuie sa-si rezolve problema actelor de proprietate in primul rand. Daca intre ei exista intelegere si nu au interese contrare, problema se poate rezolva destul de rapid si chiar fara a se ajunge la un proces.
Eu in locul dvs. nu as incheia momentan un antecontract de vanzare-cumparare cu ei cata vreme ei nu au calitatea de proprietari. Acest antecontract este legal si posibil. Ca si plata unui avans. Insa el se incheie CU PROPRIETARUL. Ori in speta de fata lucrurile nu-s tocmai clare. Ei nu se pot obliga ca va vor vinde ceva ce momentan nu le apartine si dvs. n-ar trebui sa riscati platind un avans unor persoane ce nu au inca, legal, calitatea de proprietar al imobilului.
Pt. Mihai:
Nu, nu e adevarat. Nepotul vine la succesiunea bunicii prin reprezentare, in locul mamei sale, predecedata. Are cota egala cu dvs. si fratele.
am 1/2 din imobil celalalta parte de 1/2 nu are mostenitori cum o pot obtine.mentionez ca am mostenit de la matusa 1/2 iar unchiul nu are mostenitori insa eu am locuit in imobil impreuna cu el ,l-am ingrijit si inmormantat cum obtin celalalta cota
mentionez ca platesc din anul 1997 impozitul si taxele integrale
Pt. Ioana.
Din nefericire, asa cum imi prezentati lucrurile, ati gresit foarte mult ca nu ati rezolvat aceasta problema in timpul vietii unchiului. Deduc ca dvs. aveti legaturi de rudenie cu matusa decedata si nu aveti calitatea de mostenitor a unchiului. In aceste conditii, succesiunea unchiului apare a fi vacanta si va fi culeasa de stat. Si ulterior nu va ramane de facut decat sa iesiti din indiviziune cu statul. Avand in vedere argumentele sus mentionate (imobilul reprezinta locuinta dvs., ati achitat impozitele, etc) cel mai probabil veti primi intreg apartamentul insa veti fi obligata sa platiti sulta statului roman.
Socrul meu a decedat in anul 2000 si nu s-a facut inca succesiunea, singurul lucru care este de impartit este o casa la curte pe un teren de 260 de metri patrati in Bucuresti, zona marginasa, recent legata la apa si canalizare. Mostenitori sunt 4 copii si sotia care se pot intelege la succesiune, poblema este urmatoarea: locul si casa s-au cumparat in 1980 de socrul meu pe chitanta de mana, nunta au facut-o in 1981 dupa care au continuat constructia, la administratie se plateste impozit de 30 de ani, dar figureaza in continuare doar socrul, decedat. Noi, adica eu si sotul meu vrem sa construim din lemn pe 50 mp, avem acordul tuturor dar nu stim demersurile legale. Cum sa facem sa fim in legalitate, cu ce sa incepem si unde trebuie sa ne adresam
va rog daca puteti sa ne ajutati cu un raspuns sau sa ne recomandati pe cineva in Bucuresti… Noi mai avem o problema, ceva mai complicata: bunica sotului, mama socrului meu (bunica buna) s-a recasatorit, din aceasta a rezultat inca un baiat si 2 nepoti. Sotul ei actual, bunicul vitreg, spune ca nepotii din partea primului copil nu au dreptul la nimic ca acolo sta Rusu numele lui si ca totul e facut in casatoria cu Rusu, ca ei sunt Musat, pe numele de fata al bunicii. Dar terenul si constructia sunt ale lui Musat, bunica, el doar a venit acolo cand copilul Musat exista deja. Urmasii lui nu au nici un drept acolo? Mentionez ca suntem in relatii bune cu unchiul si copiii lui, cu totii vorbim, comunicam, ne ajutam, dar daca dupa moartea batranilor urmasii Musat isi cer dreptul, treburile se schimba….. Deci, la succesiune sunt si urmasii Musat mostenitori dupa tata si cu ce parte?
conteaza plata impozitului de catre unul din mostenitori,primeste mai mult? Va multumesc frumos DORU
Buna seara , va multumesc anticipat pentru raspuns..o sa incerc sa fiu cat pot de scurt.
Tatal meu a decedat la 1 noiembrie 2009 iar pentru succesiunea pe care stiu ca e bine sa o faci in intervalul de 2 ani de la data decesului ( sper sa nu ma insel – e vorba de bani..ca nu se platesc nu stiu ce impozite ) o sa o facem intre mama , fratele meu si cu mine.
Masa succesorala ( sper ca am scris corect ) este compusa din:
1 casa batraneasca + terenul aferent in provincie – exista act de vanzare cumparare intre bunica ( decedata si ea ) si tatal meu – decedat
2 apartamente in bucuresti – ambele pe numele ambilor parinti mama + tata
la un apartament avem act de vanzare – cumparare ( achizitionat in 2003 )
la al 2-lea avem proces verbal de primire de la firma constructoare + chitanta de achitare integrala
Intrebarile mele ar fi urmatoarele tinand cont ca ambii frati vrem sa renuntam la mosenire in favoarea mamei:
– ce acte avem nevoie pentru aceasta succesiune ( in afara ce certificate nastere, buletine, certificate casatorie ) – avem nevoie de cadastre..intabulari..etc?
– cam cat ar dura toata operatiunea de la luarea contactului cu un notar
– estimativ -in mare – cam la ce suma de bani s-ar ajunge finalizarea succesiunii
Multumesc frumos si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra,
Cu stima,
Ionut C.
platesc impozit pe tot (terensi casa) din anul 1997 a decesului unchiului.casa a fost veche si sa demolat acum apare in cf numai parcela. noua casa sa construit de anl in 2oo5 iar actele ni s-au dat deabia acum in 2011.mentionez ca casa a fost demolata la inundatii in 2oo4.iar noile case s-au facut dupa persoanele existente,noi fiind trei persoane..toate autorizatiile s-au facut dupa extras cf din 2oo8.unde noi am depus certificat de deces si certificatele copiilor.altfel construiau numai o camera.
nu putem cumpara terenul cota 1/2 acum inainte de itabularea si cum sa procedam
Buna ziua,
tatal sotului meu a decedat in 1976 la varsta de cateva luni, dupa moartea lui soacra mea a cedat impreuna cu ceilalti sase frati casa parinteasca fratelui mai mic…dar pamanturile bunicilor au fost impartite ca pe vremuri pe vorbe fara acte, sotului meu ii revenea cam 2500 de metri, acum fratii tatalui s-au razgandit si nu-l mai lasa sa inchida acea bucata, precizez ca succesiunea dupa bunici nu s-a facut fiecare a luat ce a vrut,fiind 7 frati, acum cand vrea si sotul sa construim ceva pe acea bucata care se spunea ca ii revine….nu mai sunt deacord fratii tatalui sai dea acel lot de pamant….titlul de proprietate este pe numele bunicii, adica a mamei socrului meu decedat, care este si dansa la randul ei decedata
As dori sa stiu daca sotul meu poate deschide succesiunea pentru a se face imparteala corecta si fara ca nimeni sa se supere…..daca deschide el actiunea de succesiune suporta el toata cheltuiala sau la sfarsit se imparte intre toti mostenitorii?
Va multumesc!
buna ziua va rog sa imi raspundeti,am mre nevoie
mama mea a primi zestre de la tatal eiun pamint ,dar nu are acte pe el din anumite puncte de vadere,i-a ingrijit pe parintii ei si a facut si pomenile dupa moartea lor si dupa 20 ani este atacata de urmasii unui frate al ei ca vor sa imparta pamintul ,cu toate ca l-a stapinit mai bine de 20 ani ,a platit im[pozit pe el si l-a muncit, va rog sa imi spuneti ce sanse are sa nu-l piarda si ce trebuie sa faca . procesul este ionceput si s-a ajuns in stadiul cind expertul evalueaza terenurile celelaltecatre mai fac parte din masa succesorala inclusiv acest pamint care afost evaluatla o suma mult mai mare decit celelalte .
intrebarea mea este ce sanse are mama mea ,de ce nu se iau in calcul declaratiile martorilor ca mama mea este de fapt cea care are dreptulca i l-a dat tatal ei si ca si-a indeplinit toate datoriile si se trece la evaluarea terenuluiastfel trebuind sa-l despagubeasca pe fratele ei cu osuma exorbitanta , cum o apara legea pe mama mea si de ce au ceilalti cistig de cauza ? va rog daca puteti raspundeti-mi si mie
va rog mult sa-mi spuneti cum e mai bine sa procedez in urmatoarea situatie: am testament facut de mana,cu martori , din 2000,(la indicatiile unui notar, …..specificand in deplina facultatilor mintale )si redactat de persoana care mi-a lasat toata averea mie (un teren 29 ari cu o casa de lemn pe el).acum vreau sa-l intabulez.
am scos la fata locului topograf, am schita, am adeverinta de la primarie ca de 60 ani ,a achitat taxa pt.acest teren si casa, si m-am dus la notar cu aceste acte, dar pt.ca terenul in cf sta pe stramosi, mi s-a zis ca pot doar cu titlu de proprietate sau prin actiune in instanta.
Titlu nu pot sa obtin ca nu am depus cerere in 2005 , (credeam ca sunt de ajuns actele ce le aveam, nu m-am informat), atunci ramane actiune judecatoreasca, dar exista in acel cf o persoana despre care nu stiu cine e si nici urmasi nu are pe care sa-i stiu, nici ceilalti care mai fac parte din cf. nu stiu cine ar fi,
CE FAC IN ACEASTA SITUATIE?, ca nu vreau sa deschid actiune si sa ma trezesc ca din cauza asta , mi se tot amana procesul, as vrea sa se termine cat mai repede, ca vreau sa vand terenul.
mai mentionez ca nu are alti urmasi, sunt toti decedati,am actele de deces, eu folosesc terenul din 2000, ca dupa trei luni,dupa ce mi-a facut testamentul a decedat, deci de 11 ani.
din top-ul din care face parte acest teren mai au doua persoane teren,una l-a intabulat, cealalta are titlu de proprietate ,si terenul meu,toatele cele trei suprafete fac exact cat este trecut in top- nu inteleg de ce mai trebuie sa tin cont si de ceilalti proprietari din cf !!!!adica sa fie chemati in instanta, VA ROG POATE EXISTA ALTA POSIBILITATE MAI SIMPLA .MULTUMESC.
va rog sa-mi spuneti dc. e normal ca onorariul unui avocat intr-un proces de partaj dupa divort sa fie de 1000 E. DUPA CE CRITERII SE FIXEAZA ACESTE ONORARII? MULTUMESC ANTICIPAT!
Pt. Ionut C.
Intrebarile dvs. tin in procent de 99% de activitatea notariala. Noi avocatii intervenim atunci cand partile nu se inteleg atat de bine precum in familia dvs. Intrati la orice birou notarial si vi se va raspunde la intrebari.
Taxele se stabilesc in functie de valoarea imobilelor. Iar fiecare notar in parte are o grila de evaluare minima pe fiecare zona in parte.
Pt. Stroe Dumitru
Nu, nu conteaza la marimea cotei. Aceasta este fixa, stabilita de lege. Poate conta insa la atribuirea efectiva a imobilului atunci cand se va hotari caruia dintre mostenitori ii este data casa/terenul si cine primeste sulta (echivalentul in bani al cotei la care are dreptul).
buna m-ar interesa cat m-ar costa o succesiune la un apartament cu o camera in timis . unic mostenitor fiu nu mai am frati si mama a divortat de 20 ani
buna ziua sunt intr-un proces de iesire din indiviziune,in care piritul a dat declaratie in scris la judecatorie caci renunta la cota lui parte de mostenire in schimbul sultei iar la exp topo a declarat ca nu mai vrea sa renunte…exp topo a specificat pe raport,nu cred ca stie de declaratia lui de la judecatorie.are dreptul sa schimbe declaratia la judecatorie?daca are dreptul instanta il poate sanctiona?daca are parte mai mica din casa si teren mai mult fata de mine ma poate scoate de acolo?asta e dorinta lor de ultim moment.va multumesc
legat de masa succesorala: pana in ce moment poate aduce o parte acte la masa succesorala, in cazul in care partajul se face in instanta?
daca una din parti gaseste un act dupa ce s-a incheiat procesul de partaj, va putea cere in instanta partaj si pentru acel act?
Multumesc pentru raspuns.
buna ziua noi suntem 4 frati mostenitori pe un apartament de 3 camere toti sunt plecati in italia si eu l-am intretiut pana acum fiind cel mai mic ,acum unu din noi vrea sa-l cumpere sa ne dea partea dar eu nu vreau ce pot face in cazul asta, ma poate da in judecata? sau in cazul in care el poate ramane cu cele trei parti si eu cu a mea?multumesc
Pt. Ana: Intai trebuie sa faceti succesiunea pe casa si terenul socrului. Mergeti la un notar si intrebati. Mi-e teama insa ca neavand un titlu de proprietate (chitanta de mana nu poate constitui titlu de proprietate pentru un imobil), va trebui ca intai sa mergeti in instanta cu o actiune in constatarea dobandirii dreptului de proprietate ca efect al posesiei de lunga durata.
Legat de cealalta problema cu Rusu/Musat nu va pot raspunde din pacate aici fara a vedea actele, succesiunea proprietatilor, datele casatoriilor.
Ca o regula generala copiii dintr-o prima casatorie nu pot fi exclusi de la succesiune de copiii din cea de-a doua casnicie. Cotelor descendentilor sunt egale indiferent din ce casatorie provin.
Pt. Ioana: Imi pare rau, m-ati pierdut cu explicatiile dvs. Deci despre ce casa vorbiti? Pe teren cine e proprietar? Reveniti cu explicatii mai clare.
Pt. Carmen: Da, sotul dvs. poate deschide succesiunea in instanta. Va suporta la inceput toate cheltuielile (fiind reclamant) iar la sfarsit acestea se vor imparti, mostenitorii urmand sa le suporte in mod egal.
Pt. Sacuiu Constanta:
Daca mai sunteti in termen, formulati obiectiuni la expertiza de evaluare si incercati sa diminuati valoarea terenului (pe cat posibil).
Din pacate nepotii (inteleg ca mama are un frate predecedat) au drepturi egale cu mama dvs. la succesiunea bunicilor lor. Ei vin la aceasta succesiune prin reprezentare in numele tatalui lor. Avand in vedere ca mama dvs. a stapanit acest teren, a platit impozit, l-a muncit, il va primi in natura (fizic). Va fi insa obligata sa le achite nepotilor partea lor (sulta).
Daca mai sunt si alte terenuri, instanta le poate atribui pe acelea nepotilor pentru a evita s-o impovareze pe mama dvs. cu o sulta prea mare.
Deduc din explicatiile dvs. ca mama nu este reprezentata de un avocat in proces. Foarte rau daca e asa. Ati facut economie fix cand nu trebuia.
Declaratiile martorilor nu pot inlatura nepotii de la succesiune. Vor conta insa la atribuirea propriu zisa a terenului. Dar cotele parti sunt stabilite prin lege si nu pot fi modificate prin declaratii de martor.
Pt. Viviana:
1. Daca nu deschideti actiune in instanta pentru ca va temeti ca se amana, nu va veti rezolva problema si nu veti putea vinde.
2. Dvs. daca ati fi proprietar al unui teren si ati fi inscris in cartea funciara vi s-ar parea normal ca altcineva sa va ignore si sa va vanda terenul?
NU aveti alta solutie decat sa porniti un proces in contradictoriu cu ceilalti proprietari ai terenului inscrisi in cartea funciara. Daca vreti sa nu se amane, faceti niste cercetari prealabile: cine sunt, ce adrese au, daca mai traiesc, in baza carui titlu au fost inscrisi in cartea funciara.
Aveti la indemana doua posbilitati: succesiune sau uzucapiune de scurta durata (10 ani ). Mergeti cu actele la un avocat sa evalueze care dintre modalitati e mai favorabila si mai rapida. Dar asta dupa ce clarificati problema celorlalti doi proprietari din cartea funciara.
NELI, va intalnesc din nou. Credeam ca am reusit sa va rezolv toate problemele. Se pare ca nu.
Onorariul unui avocat se stabileste prin negociere cu clientul sau. Se poate stabili procentual raportat la valoarea bunurilor ce sunt de impartit sau se poate stabili dupa oricare alte criterii apreciaza avocatul (cat va dura procesul, cat va fi de lucru, etc). Si da, procesul de partaj bunuri comune este unul de lunga durata, un proces greu si care presupune o munca asidua pentru avocat (daca e un avocat ce-si face treaba cum se cuvine). In aceste conditii un onorariu de 1000 euro e posibil sa fie uneori mai mult decat decent raportat la conditiile concrete ale spetei.
Pt. Vasile: Intrebati la un notar din Timis.
Pt. Reli: Din pacate da. Concluziile lui finale vor fi avute in vedere de instanta. Insa avand in vedere atitudinea oscilanta, instanta va putea tine cont de asta la atribuirea efectiva a imobilului (in sensul de a va fi dat dvs. si pentru el sa stabileasca o sulta) insa nu-l poate sanctiona ca s-a razgandit.
Terenul e usor partajabil? Ce spune expertul topo? Ce propuneri de lotizare face? Instanta va trebui sa faca cumva sa va dea amandurora, pe cat posibil, bunuri in natura (daca asa solicitati). Si atunci, va putea sa va atribuie casa dvs. care aveti cota mai mare iar terenul sa-l divizeze in doua loturi.
Pt. Anca: Da, se poate cere oricand partaj suplimentar daca se descopera ca erau si alte bunuri in masa succesorala.
In principiu masa sucesorala se stabileste prin incheierea de admitere in principiu. Asadar pana la acest moment se depun acte si se fac precizari legate de bunurile ce fac obiectul partajului.
Pt. Adjudeanu Ionut: Da, va poate da in judecata pentru succesiune si partaj. Daca e posibil ca apartamentul sa fie impartit fizic astfel incat sa locuiti 2 frati in el, instanta poate decide chiar si asa. Daca nu, se va atribui in totalitate unuia dintre dvs. urmand ca ceilalti sa primeasca sulta. Avand in vedere ca ati locuit in el si v-ati ocupat (sunt si alte criterii: daca aveti sau nu o alta locuinta, etc), e foarte posibil sa vi se dea dvs. Insa aveti posibilitatea sa le platiti fratilor sulta?
Nu, pe fratele dvs. nu-l poate obliga nimeni sa stea in invidiziune (pe cote parti). Poate cere oricand partajul (atribuirea propriu zisa).
Multumesc mult de raspuns. Asa e, am ajuns la concluzia ca singura solutie e actiune in instanta.
dupa moartea matusi avem act de mostenitor pe 1/2 din imobil +teren(unchiul cedand si partea de pe matusa(sotia lui)sotului meu.jumatate este propietar unchiul care nu are mostenitori.am locuit impreuna in acelasi imobil din1993,in anul 1997 moare matusa se face mostenirea de unde revine prin renuntare unchiului la partea de pe sotie 1/2 sotul si 1/2 unchiul.in acelasi an 1997 moare si unchiul.in anul 2oo5 la inundatii casa a fost distrusa iar in locul ei sa construit de ANL case noi la toata comuna pe numar de persoane existente atunci iar la cei care nu au fost in viata nu sau mai construit.Actele pentru case sau eliberat acum in 2011 dar ele dateaza cu anul 2005 si in ele apare unchiul si sotul dupa extrasul de cf care l-am dat noi in anul 2oo8.,Dupa inundati nu au vrut sa construiasca decat o camera sotului dar atasand certificatul copilului sa construit fundatia cu doua camere si am contribuit noi la intelegere si sa facut 2 camere.cum putem itabula imobilul ?
mentionez ca am reziliat casa veche acum apare doar terenul pe cf 1544 m cu cota 1/2 sotul si 1/2 unchiul.,avem o hartie de mana cu martor cum este mai bine sa procedam pentru a itabula imobilul?
Ioanei:
1. Ce inseamna „am reziliat casa veche”? Ce-ati facut mai exact? Ati radiat-o din cartea funciara?
2. Ce hartie de mana cu martor aveti? Ce scrie in ea?
3. Cum vi s-au eliberat acte pentru casa in 2011 dar datate cu 2005 si completate dupa un extras din 2008?
S-a radiat casa veche din cartea funciara pe baza dosarului de cadastru si a adeverintei de la primarie cerute de noi. Avem o hartie prin care unchiul -cedeaza partea lui pentru a locui impreuna si al imnormanta.Casele sau construit de ANL dupa inundatii sau facut tabele cu persoanele existente cu domiciliul (Copii de pe buletine) la fiecare numar de casa,la cei morti sau plecati nu s-au mai facut case . Sa poata sa recupereze bani de la stat sau donatii au incheiat procese verbale intre primarie si ANL cu numele persoanei de la nr de casa(FARA A SE CERE EXTRASE DE CF PENTRU CA MAJORITATEA NU AVEAU)unde este trecut numele sotului fara al unchiului .Sa promis ca primaria va itabula toate casele dar sa amanat si nu sa mai facut nimic,apoi sa eliberat adeverinte de urbanism ,radiere,constructie proiect cu aceasi numar si data in anul 2005, in care toate au acelasi numar cu mentiunea conform cereri depuse de sotul si unchiul (de parca traia ) si a extrasului din 2oo8., deorece noi am scos extras de cf cerandu-ne de la primarie sa rezolve predarea caselor si deabia acum au anuntat sa mearga lumea sa-si ia actele de la primarie.
noi platim impozitele din 1997 pe casa si teren ,aproape tot satul nu are acte si s-au construit case noi langa cele vechi care nu s-au demolat ,s-au construit si unde nu au fost,la care nu au avut.
Destul de complicata situatia dvs. Mai ales in ceea ce priveste terenul.
Cu casa lucrurile par a fi mai clare. Chemati in judecata Primaria, obiectul actiunii fiind ca instanta sa constate ca dvs. sunteti proprietari ai casei.
In ceea ce priveste terenul insa, puteti INCERCA o perfectare a acelei „chitante” de mana incheiata cu unchiul pentru jumatatea lui. Daca instanta va aprecia ca respectivul inscris poate fi interpretat ca o vanzare a imobilului, intr-o actiune tot in contradictoriu cu primaria (din moment ce unchiul nu are alti mostenitori) ati putea reusi sa va obtineti un titlu de proprietate si pe jumatatea de teren a unchiului.
Imi exprim insa rezerva cu privire la succesul acestui demers.
Eu zic sa mergeti la un avocat cu toate actele pe care le aveti . Asa cum stau lucrurile la momentul asta pornind de la premisa ca dvs. mi-ati explicat corect), nu puteti intabula imobilul in cota de 1/1.
buna ziua asi vrea sa va antreb si eu ceva sotia mea este casatorita cu mine de 31 de ani la nunta socri mei miau dat un porc si 100 kg vin si ca dar de nunta mia dat 10000 cum erea atunci bani atat acu asi vrea sa pornesc taxa de succesiune pt teren agricol si ptu o camera va rog frumos sa-mi spuneti daca se poate obtine ceva finca sotia stam an rosiori-de-vede si sora mea a anceput sa nu ne mai primeasca pe la casa baraneasca va multumesc mult
Buna ziua . Vreau sa pun si eu cateva intrebari. A murit mama la sotul meu si tatal lui vrea sa scrie apaprtamentul din Bucuresti pe numele sotului, dar mai are doi frati care sunt bolnavi , mai am nevoie de succesiune ,sau doar transcrierea imobilui pe numele sotului?
Buna ziua, noi suntem 4 surori, parintii sunt morti de 7 ani, singura care a facut tot ce este crestinesc in traditia ortodoxa am fost eu, casa parinteasca sta parasita de atatia ani, ocazional mai merg pe acolo unele din surorile mele, asa o data pe an; nici eu nu pot merge prea des pt ca sunt plecata din romania dar cand ajung ,tot eu sunt singura care mai investeste acolo, drept pt care m-am hotarat sa fac eu toate actele necesare pt a vinde casa si respectiv terenurile. Doar ca parintii nu au trecut la nimeni nimic, inca nu am vorbit cu surorile mele, dar cred ca nu le va deranja, odata ce casa parinteasca e demult uitata pt ele. Eu as vrea sa obtin niste semnaturi de la ele prin care sa imi cedeaza mie tot, adica nu le voi spune ca vreau sa o vand, le voi spune ca ma apuc de renovari acolo, si pt asta trebuie sa stiu ca investesc pt mine, adica in prima faza sa fiu eu proprietarul si apoi voi hotara ce sa fac cu casa.
Astept un raspuns, dpdv legal ce trebuie facut, mentionez ca eu voi suporta toate costurile.
Va multumesc anticipat.
Sunt intr-o situatie foarte deosebita,am nevoie de sfatul dumeavoastra.Pe 8 iunie a decedat mama,mai am un singur frate,iar in 1985 a decedat tatal(eu am 40,necasat,fratele55 casat).In urma decesului tatalui s-a facut succesiunea,mama ramanand cu 2/8 iar noi amandoi cu cate 3/8 cota parte din casa,construita de ambii parinti,dar pe terenul mamei ,mostenire de la parintii ei.In 1996,dat fiind unele certuri cu fratele(vrand sa ne scoata pe amandoua din casamama mi -a facut act de vanzare cumparare pe partea ei de 5/8,pe partea ei din casa,plus tot terenul aferent constructiei (cel pe care este construita casa -mostenire de la parintii ei).Acum fratele imi pretinde 1/3 din 5/8 din partea ce am cumparat-o de la mama in ’96,plus la fel din teren, pretinde ca s-a consultat cu un avocat si ia spus ca actul meu de vanzare-cumparare poate fi atacat.
Mentionez ca in primarie rol am din’96,eu am platit impozitul,eu m am ocupat de tot (casa-reparatii,teren,mama-a fost paralizata 2 ani,eu m am ocupat de ea medicamente tratamente ,inmormantare acum si praznic de 40 de zile,plus ca am renuntat de acum 2 ani la serviciul meu pt a ma ocupa24/24 de ore de mama,fiind paralizata.
Va rog din suflt dati-mi un sfat ce sa fac,cum sa procedez cu fratele?sa introduc actiune in instanta pt iesire din indiviziune?are el vreo sansa asa cum pretinde el,este actul meu de vanz-cump,atacabil ?ce sanse am eu,sincer nu mai stiu ce sa fac.
Astept un raspuns din partea dv,va rog mult,am nevoie de un sfat avizat,si ce pasi ar trebui sa urmez.
Va multumesc anticipat,cu stimaAurora
Buna ziua, sunt mostenitor dupa bunicul. El a mai avut 6 frati si surori, fiecare avand la randul sau 2-3 copii care si ei au avut la randul lor altii 2-3 copii. Am incercat sa dezbatem succesiunea la notar , dar e imposibil caci vedeti cati mostenitori sunt. Am inteles ca s-ar putea cere in instanta sa se stabileasca calitatea si cotele fiecarui mostenitor. Daca este adevarat, cam cat ar dura aceasta procedura si cu ce costuri (50 lei pt fiecare mostenitor + onorariu avocat) ?
Va multumesc
Buna ziua. Am dori,eu si sotul meu sa trecem o parte sin pamantul parintilor pe numele nostru(tatal meu a decedat in urma cu 2 ani si jumatate). As dori sa aflu cum se procedeaza in astfel de cazuri si care sunt costurile. Mentionez ca mai am o sora casatorita si un frate de 8 ani. Multumesc
Buna ziua! Va rog sa ne ajutati cu cateva lamuriri! Mama a decedat pe 6 august 2010. Urmeaza sa facem succesiunea! Suntem 4 frati. In casa parinteasca locuiesc deja 2 surori.Una dintre ele chiar a investit renovand partea din locuinta pe care deja o avea in folosinta!. Tot ea vrea sa cumpere de la fratele meu partea ce-i revine acestuia si sa se extinda. Toata suprafata e 260m patrati. Intrebarea e : Care va fi aceasta bucatica pe care ea o va obtine de la fratele meu? Cine hotaraste acest lucru? Mentionez ca exista neintelegeri in acest sens intre cele doua surori care au locuit acolo de cand mama era inca in viata si locuiesc si in prezent!
Buna ziua, as dori sa stiu cum trebuie sa procedez ca sa-mi ramana casa bunicilor ,tinand cont ca ei mai au 3 copii care au la randul lor copii si care nu cred ca vor fi de acord cu aceasta decizie.Va multumesc!
vreau sa fac succesiunea dupa tatal meu mostenitorii luii sint eu sii fratele meu iai sora luii tata mosteneste de la bunicu jumastate din casa sii teren eu sint cel maii mic sii am locuuit cu tatal pina acum.cum trebuieintocmit actul de succesiune ca eu sa devin proprietar fratele sii matusa trebuie sa renunte la partea lor,matusa spune ca ia renunta din prima nu vrea nimic dar fratele am inpresia ca minte spune ca nu ii trebuie dar sa facem succesiunea sii matusa sa renunte in favoarea la amiindoii sii peurma imii da el mie dar cred ca minte ma pune pe mine sa platesc cheltuieliile eu cred ca el ar trebuie sa renunte din prima succesiune nu cum spune el ca dupa ce facem sccesiunea imii da el mie sii partea luii va rog raspundetiiimi cum trebuie redactat actul de mostenire sa fie in favoarea mea sii sa nu fiu pacaliit de acest frate care nu este sincer sii nu spune ce vrea defapt
Buna ziua,
Avem si noi o problema legata de un titlu de proprietate: unchiul nostru cand a solicitat titlul de proprietate pentru un teren apartinand bunicilor nostri nu a trecut ca mostenitori pe copiii fratelui decedat in 1947 pe motiv ca citez: „mortilor nu le mai trebuie pamant”. Noi nu am stiut ca nu figuram ca mostenitori deoarece nu a vrut sa ne dea nicio copie dupa titlul de proprietate si in fiecare an ne-a adus banii cuveniti din recolta de pe terenul nostru; aceasta a fost probabil o modalitate de a ne „adormi” neincrederea. De fapt nu am crezut ca poate fi in stare de asa o ticalosie! Acum vrem sa avem partea noastra si sa dispunem de ea cum dorim noi! Credeti ca un proces de anulare a titlului vechi de proprietate si de solicitare a unuia nou ne-ar ajuta? Am cerut mai multe pareri dar unii sunt sceptici si spun ca a trecut foarte mult timp de cand a fost eliberat acest titlu. El a incercat sa repare ‘greseala” in 2008 dar atat comisia judeteana cat si tribunalul i-au respins cererea de motiv ca el a solicitat retrocedarea terenului in numele fratilor sai, deci se presupunea ca trebuia sa stie ca a mai avut un frate decedat, care are urmasi. Ce putem face noi acum? Este clar ca a facut acest lucru cu intentie, din rautate! La intrebarea noastra: „DE CE?” nu ofera niciun raspuns. Ne puteti oferi o solutie?
buna ziua tatal meu a decedat in decembrie anul trecut si as vrea sa stiu ce drepturi avem eu si sora mea la bunurile lui. a fost divortat de mama noastra si recasatorit cu alta femeie din care a rezultat un copil. sora mea si cu mine nu avem nici un act de propritete sau macar certificatul de deces ele fiind ramase la acuala sotie iar dansa nu a deschis taxa succesoriala pana acum cum ar trebui sa procedam noi? va multumesc.
Buna ziua
tatal meu a decedat anul acesta in martie.
suntem 2 surori si mama .vrem sa deschidem succesiune,dar sora mea ne-a amenintat ca daca nu-i cedam ei terenul ramas de la tata,va rezolva ca primaria sa-l mute in alta parte decat este acum (este cotat foarte bine pe piata in locul in care este acum) si nu vom avea nici un venit de pe urma pamantului.
Se poate intampla asa ceva?Va rog sa-mi scrieti cum e mai bine sa facem. succesiune sora mea nu vrea sa o deschidem decat la decesul mamei.Va multumesc.
Buna ziua
sotul a decedat,nu avem nici un copil,iar nepotii sotului vor sa deschida succesiune.mentionez ca avem un apartament cumparat de sotul inainte de casatorie,iar o parte din ratele pentru apartament la banca s-au platit in timpul casatoriei pe numele sotului ;o masina cumparata in timpul casatoriei pe numele sotului.Nepotii sotului vor sa ia apartamentu si masina.Au acest drept?Eu cu ce raman?Cum pot demonstra ca ratele s-au platit din banii stransi impreuna,sa pot ramane cu apartamentul daca nu eu voi ajunge „in strada”.
Va multumesc.
tatal meu biologic a murit acum 2 luni,sint recunoscuta in certicat,mai am un frate care e infiat pe alt nume,tatal nu era casatorit,mai are mama in viata,o sora si un frate,are o casa de vreo 8.00 euro pe numele lui,cum as putea deschide succesiunea daca sora lui si mama nu imi da nici un act,casa e in jud.Botosani iar eu locuiesc in Timisoara ???
As dori sa stiu si eu cat costa un expert agricol pentru ca cineva mi-a cosit soia verde de pe ogor,si nu vrea sa-mi plateasca daunele.Politia spune ca trbuie sa iau un expert la fata locului sa vada cata soia faceam.Va rog sa imi spuneti si mie cat costa un expert.Multumesc!
Buna ziua! bunicul meu a avut o casa care la revolutie a fost daramata si a ramas doar terenul de 4100m ,parintii mei au murit, mai tarziu dupa cativa ani a murit si bunicul iar eu in 1994 mam maritat si mai tarziu am plecat in spania a ramas sora mea si am platit impreuna in fiecare an impozitul.acm sora mea nu are copiii si im cedeaza mie partea ei deci mie imi ramane tot terenul,dar nici eu nici sora mea nu avem testament,act de propietate sau altceva am doar certificat de deces al bunicului,terenul este si acum pe numele bunicului si doresc sa il trec pe numele meu,am fost la primarie si mau trimis sa scot de la arhiva actul de propietate.CUM PROCEDEZ CA SA TREC ACEST TEREN PE NUMELE MEU????
Buna ziua.Sora mea a divortat acum 2 ani iar sotul ei a ramas in apartament,iar ea sta la mama.Apartamentul este pe numele amandurora din 2003 dar a fost cumparat cu bani din vanzarea unui alt apartament care erea doar al ei din 1990 .In 2003 cand a vandut acel apartament el a amenintat-o ca daca nu il trece in contract si pe el, o paraseste iar ea la iubit foarte mult si la trecut in contract.Mentionez ca el nu are nici o dovada ca a avut bani sa contribuie la cumpararea celui de al doilea apartament,nu avea servici,este lautar si aducea ce pica.deci nici carte de munca pe multi ani nu are,si oricum avea un salariu derizoriu trecut in cartea de munca.Va rog sa-mi spuneti ce sanse are in urma unui partaj sa castige cat mai mult din apartament si care ar fi pasi pe care trebuie sa ii urmeze.Cat ar costa un partaj?
buna ziua.bunica mea a murit in 2005.din casatoria cu bunicul meu a ingrijit 2 copii ai bunicului din alt mariaj pe care insa nu i-a adoptat.dupa moartea bunicului in 2000 s-a facut o succesiune prin care jumatate din bunuri i-au revenit bunicii si restul impartite intre tata si fratele sau.dupa ce bunica a murit,fiica fratelui tatalui meu s-a autointitulat mostenitoare a tot prin faptul ca bunica i-a lasat prin testament ei totul in conditiile in care si tata are o parte din bunuri.putem ataca testamentul?bunica mai are 2 surori in viata.ele pot intra la mostenire?
Cum pot trece copilul viitoarei mele sotii pe numele meu? Copilul nu este recunoscut de tatal lui natural?
am un tern de la bunica de 600 mp.,din care eu am act de vinzare cumparare pe 450mp.,restul de 150mp.il detin doua rude mostenitpare ale buniciiEu asi vrea sa vndacest teren cu imobil,iar una din persoane nu vrea s-a vinda.Cum s-a mprocedez?.
buna ziua am si eu o problema:tatal meu a murit in martie anul acesta noi suntem 4 frati si mai avem inca o sora care a fost data spre adoptie la fratele tatalui meu ea are drepturi asupra casei?
si mama si umul sintre frati vor sa imi lase mie partea lor dar ceilalti frati nu sunt de acord cam cat din casa mi-ar reveni?
Buna ziua,
am nevoie de ajutorul Dvoastra. In 2005 am cumparat cu credit ipotecar de 23000 euro un apartament care valora 32000 euro. Dupa 3 ani am divortat. Apartamentul valora la momentul acela 67000 euro. Mentionez ca in timpul casatoriei am primit ajutor financiar de la mama lui 1500 euro iar la momentul achitiei casei tatal meu ne-a ajutat cu 8000 euro.Creditul este facut pe numele lui. Cum trebuie socotit partajul? Nu avem alte bunuri de impartit, si nu avem copii.
Va multumesc anticipat.
Stima,
Va rog respectuos sa imi comunicati urmatorul lucru:
daca am chemat in judecata doua institutii si apoi renunt la una ce fel de cerere trebuie sa fac?
Am achitat sulta,fostei sotii,am facut la CF actele de propietate,am primit foaia CF cum ca sunt unicul propietar.Au trecut aproapte 15 zile si fosta sotie nu mi-a predat locuinta,cu toate ca in locuinta nu mai are aproape nimica,decat niste gunoaie,sa dezmembrat de la curent,de la gaz nu ca e pe numele meu.Dupa divort si dupa partaj eu am avut dreptul la jumatate din imobilul respectiv.In timpul cat eu nu am stat in imobilul respectiv,circa 6 ani,nu sa platit impozitul la primarie de catre fosta sotie,eu l-am platit acuma in totalitate,cu toate ca nu am folosit imobilul de cand am plecat.Am plecat cu copilul minor,, intrucat instanta mi la incredintat mie.Dupa plecarea mea din imobil e a adus un individ cu care sta si acum.Va rog sa ma sfatui-ti cum sa procedez in acest caz?.
buna ziua,
sotia mea a incheiat un contrac vanzare cumparare de la parinti ei inainte sa ne casatorim,
acum a decedat sotia, avem o fetita ,
contractul incheiat este cu uzfructual viager pe care ni-l rezervamasupra intreguluiimobil instrainat pe toata durata vieti
astept un raspuns
multumesc
Buna ziua am si eu o intrebare : Bunicul meu a murit in 2009, ramanand ca mostenitori sotia ,fiul ( care a decedat pe parcursul procesului ,ramanand 2 nepoate)si fica acestuia. Sotia acestuia a deschis succesiunea prin tribunal pt ca nu se intelege cu fica ei . bunica doreste sa vanda intreaga masa succesorala nepoatelor ei din partea fiului se poate face acest lucru daca procesul este inca pe rol.
Bunrile mobile le dobandeste sotia sau si acestea trebuiesc impartite.
Multumesc .
Buna,
In timpul vietii mama (avea 88 ani si adeverinta pt. cap.mintala) vinde apartamentul si se muta la singurul fiu- acesta fiind nevoit sa cumpere o casa mai mare prin schimbarea ap.sotiei(dinainte de casatorie achitat) si o sulta. Noua casa este trecuta pe numele amandurora. Mama le da partea ei de la casa ca sa o gazduiasca, intretina,ingrijeasca si-nmormanteze celor doi. Ei pun acesti bani la diferenta pentru noua casa. Fiul moare dupa 2 ani si batrina ramane cu nora care a trebuit sa suporte totul(dementa, boala, inmormantare) singura deoarece nepoata a zis ca asa este normal deoarece i-a dat bani.
Dupa moartea batrinei vine si cere diferenta de la casa ca fiind al tatalui ei . Vi se pare normal? Diferenta a fost achitata cu bani dati pt, intretinere iar aceasta a fost suportata aproape singura de nora si mai ales in cea mai grea perioada a batrinei dar si a ei ramanand cu un singur salar si cu toate greutatile.Cum se poate incadra juridic la procesul de partaj?
Buna seara,va rog foarte mult sa-mi raspundeti ! In cazul in care un apartament cu doua camere are doi proprietari,unul dintre ei detinand 1/4 iar celalalt 3/4 din acel apartament,proprietarul care detine 3/4 poate sa vanda intregul apartament fara acordul celuilalt proprietar care detine 1/4? Sau poate sa-l scoata din apartament pe cel care detine mai putin? Propietarul cu 3/4 spune ca poate vinde pentru ca detine majoritatea proprietatii,proprietarul cu 1/4 nu vrea sa semneze pentru vanzarea apartamentului,de teama ca dupa vanzare,celalalt proprietar nu-i va da suma de bani care i se cuvine,respectiv 1/4 din valoarea proprietatii.Cum se poate solutiona o astfel de situatie ? Va multumesc !
buna ziua am si io nevoie de un raspuns la problema mea ;bunici mei au avut 2 copii tata si sora sa la randul lor tata a fost lasat in casa parinteasca iar sora lui a fost inzestrata cu o invatrare + ce i-au mai dat .taxa de succesiune nu a fost efectuata intre cei doi frati si asa au trait mult timp dupa care tatal meu a murit ,,, . sora mea a deschis taxa de succesiune si a obtinut semnatura de la soa lui tata in favoarea ei (de la mine nu a obtinut semnatura) relatez ca eu eram minor la aceasta data va rog sa-mi spuneti si mie ce drepturi mai am acolo . Va multumesc.
in primul rand la multi anii si multa sanatate si va multumim ca ne lamuritii acum sa va descriu problema mea .socrul meu a murit acum 13 ani nu sa facut succesiunea dupa el din lipsa de bani si in al 2 rand din cauza faptului ca fratele sotului meu nu a vrut .dar sa sa dau detaliile mai clare si daca puteti va rog sa ma sfatuiti ce putem sa facem ca sa fie bine .soacra mea a murit acum 39 de ani dupa casatoria cu socrul meu au ramas 2 baieti sotul meu si fratele lui bine inteles si tatal lor atunci sa facut succesiunea dupa soacra mea intre ei ei fiind inca minori .dupa un timp socrul meu a trait cu o anumita doamna in concubinaj din care a rezultat o fata pe care socrul meu a recunoscuto .acum ei sunt trei mostenitori.cumnatul meu este cel mai mare si el nu este de acord cu nimic in curte casa este compusa din 4 camere si in afara de casa avem si o bucatarie traim toti in aceias curte ,eu cu sotul meu avem 2 camere si acum cativa ani neam construit un hol si o baie si o bucatarie ,cumnatul meu are o camera si bucataria de afara iar cumnata mea are o camera si un hol toti avem intrari separate .casa este construita pe o suprafata de 120 m,iar resru teren pana la 500 ce este rau este ca avem deschidere la strada de 6 metri .daca deschid proces pentru succesiune ce sanse am si ce se intampla cu holul.baia si bucataria pe care leam construit eu .mentionez ca toate reparatiile curtii si imobilului leam suportat eu si sotul meu noi am facut inmormantarea socrului,noi am facut pomenile
,cumnatul meu nu munceste nicaieri nu plateste nimic apa lumina ,si tot platim noi de cand a murit socrul meu .contractele la apa si curent sunt pe numele sotului meu pentru ca de el au fost platite .va rog daca ma puteti lamurii va multumesc mult
Buna ziua,
Dna Avocat,dupa decesul parintilor,fratele meu si cu mine am mostenit un apartament.Acest ap. a fost fost vandut de catre fratele meu fara ca eu sa fiu instiintata.Acum cazul se afla pe rol pentru amanarea certificatului de mostenitor dobandit de catre fratele meu.Pentru ca fratele meu nu mai este de gasit si dupa ce a fost citat dupa normele cerute de lege,procesul se desfasoara si in lipsa lui.Dupa incheierea acestui proces doresc sa fac partajul prin instanta.Problema este ca fratele meu nu este de gasit iar eu doresc ca si partea lui,care de fapt el si-a vandut-o,dar care ii revine dupa incheierea primului proces,sa imi revina mie,pe scurt:ce se intampla daca fratele meu nu se prezinta la citatiile facute?Pot sa cer instantei sa mi se acorde mie partea lui de mostenire?Doresc sa stiu cu aprox. la ce sa ma astept.Va multumesc anticipat pentru timpul acordat intrebarilor mele.O zi buna.
Buna seara,
In urma cu 7 ani mi-au murit ambii parinti, eu ramanand unicul mostenitor. Dupa moartea parintilor mi-a ramas o casa cu trei camere si o suprafata de 2 hectare de pamant(casa si pamantul situandu se la tara).Va rog sa-mi spune-ti daca pot sa trec aceste bunuri pe numele meu fara sa merg la un notar public, doar cu o cerere depusa la judecatorie.
Va multumesc anticipat!
Buna ziua, am 3 frati, tatal meu a murit de mult, iar mama este inca in viata. Avem cateva proprietati la care nu avem inca acte. Doresc sa stiu daca se poate incheia taxa de succesiune in cazul in care toate bunurile s-au impartit verbal, toti fratii si-au facut case pe proprietatea care i-a revenit fiecaruia, refuzand sa plateasca insa taxa notariala. Exista posibilitatea sa platesc doar partea mea de taxa si sa obtin actul de mostenitor (daca ei sunt de acord sa fie prezenti la notar), iar ei sa ramana in continuare fara acte pe proprietate? Probabil ei se gandesc ca e mai bine sa amane pana la decesul mamei pentru a fi scutiti de anumite taxe notariale; credeti ca este mai bine asa, sau pot aparea mai multe probleme? Din cate stiu, sunt ceva probleme cu anumite proprietati ramase in urma tatalui meu, pentru care nu exista niciun fel de act, si cred ca acest lucru se poate rezolva mult mai bine cand mama este in viata. Va multumesc!
In primul rind doresc sa va multumesc pentru faptul ca va ginditi ca multi dintre noi nu sintem inca pregatiti financiar pentru a consulta un avocat si de multe ori sintem dezorientati si nu stiu cum sa procedam.Sprijinul dvs este de un real folos celor ca mine.
Dupa decesul bunicii mele care era proprietara tuturor bunurilor imobile,respctiv casa si terenul aferent de 3000 mp,au ramas ca succesori: sotul supravietuitor ,cei 2 fii si eu in calitate de nepoata de fiu predecedat,urcind in grad prin reprezentare.Bunicul meu inca locuieste in imobil,dar toti mostenitorii in afara mea au facut la notar la 4 ani de la decesul bunicii o declaratie de acceptare tacita,urmind ca acum s-o fac si eu.Eu le-am propus sa le dau renuntare prin neacceptare contra unei despagubiri,suma care e mentionata in certificata fiscal ca valoare de impunere a bunurilor imobile nu mai mult…la suma minima..Dar nu vor sa-mi dea nimic invocind ca ma vor decade din drepturile succesorale la instanta ,amenintindu-ma tot timpul ca numai ei s-au ocupat de casa si teren in acesti ultimi 4 ani,fapte pe care eu nu le contest.Eu abia de la decesul bunicii sint majora….ea a decedat cind eu aveam 18 ani si 2 luni. As dori sa imi spuneti daca in situatia in care ei se vor adresa instantei de judecata pentru partajul judiciar iar eu voi pierde procesul pentru ca nu pot demonstra cu acte ca am facut ceva in acea casa chletuielile avansate de ei le voi achita eu integral la sfirsitul procesului? Expertiza care se va face in cadrul procesului va evalua bunurilor imobile la valoarea de piata sau la cea din grila notarilor sau la valoarea din certificatul fiscal? Va rog sa aveti amabilitatea de ma indruma.Multumesc.
buna ziua, situatia este urmatoarea: doi frati mostenitori dupa decesul mamei, tatal si respectiv unchiul meu.unchiul a decedat,sotia acestuia si tatal meu sunt mostenitorii legali. neputand rezolva amiabil la notar succesiunea, as dori sa stiu acum care ar fi costurile unui proces- la acest moment- in cazul in care tatal meu porneste proces in instanta de rezolvare a succesiunii, mai putin onorariul avocatului.De asemenea, cat timp dureaza aceasta procedura pe aceasta cale.multumesc frumos,cu stima, Alexandra Toszo,
Am o nelamurire si va rog de este posibil sa ma lamuriti. Avand proces de succesine in desfasurare deschis de o sora si fiind una dintre cei 5 mostenitori de drept dupa decesul ambilor parinti.La prima chemare nu am fost de acord cu succesiunea cerand un avocat din oficiu deoarece sunt pesionat pe caz de boala avand o pensie mica.As dori sa ma indrumati cum sa procedez in continuare.Cele 4 parti implicate sunt de acord cu partile ce le revin din mostenire fara o evaluare oficiala.Eu a 5 parte sunt nemultumit de modul de impartire al mosteniri si va intreb ce ar tebui sa fac in continuare la proces?
am sa divortez spuneti mi va rog am de impartit un televizor un calculator si un tractor cum se procedeaza poate deschide partaj si cat costa
Buna ziua.
Ad dori sa ma lamuriti ce trebuie sa fac dupa moartea mamei pentru mostenire. Nu a lasat testament, eu sunt singurul ei copil, era divortata de peste 25 de ani. A lasat in urma un apartament si o masina. Pot vinde aceste bunuri si asta sa insemne acceptarea tacita a mostenirii sau trebuie facute acte de acceptare expresa la notar? Va multumesc.
Va rog f.frumos as dori si eu niste informatii
Tatal meu inainte sa decedeze mi-a vandut prin act de vanzare cumparare sub semnatura privata cu doi martori terenul intravilan si agericol trecut in titlul de proprietate care este pe numele lui.
De asemenea, mai mi-a vandut si partea lui din casa edificata pe terenul intravilan , adica 1/2 , precum si partea lui ca sot supravietuitor de pe urma mamei din jumatatea ei.
La data cand am facut actul cu doi martori am luat de la medicul de familie o adeverinta din care rezulta ca tata nu figura in evidenta cu boli psihice precum si o trimitere catre IMP pentru expertiza dar intre timp el a decedat pe 09.01.2010 iar trimiterea si adeverinta sunt din luna dec.2009.
Problema este urmatoarea: eu am suportat toate cheltuielile cu inmormantarea, eu platesc impozitul pe casa si terenul intravilan si agricol, dar tot eu am luat si c/val.produselor pentru terenul agricol care este dat in arenda la asociatie.
Nu s-a facut succesiunea de pe urma mamei care a decedat in 2003 si nici de pe urma tatalui care a decedat in 2010.
Din discutiile purtate cu fratele meu ca sa clarificam situatia, nu a rezultat nimic.
Ce pot face in aceasta situatie deoarece doresc sa nu mai fiu incurcata cu el si cineva mi-a spus ca acel act de vanzare-cumparare pe care l-am facut in luna dec.2009 cu doi martori sub semnatura privata nu la notar, este valabil numai 3 ani.
Va multumesc.
BUNA ZIUA,AS AVEA NEVOIE DE NISTE INFORMATI,AM UN TITLU DE PROPRIETATE PE NUMELE BUNICULUI MEU (DEFUNCT)CARE II LASA MOSTENIRE BUNICEI MELE SI FOSTEI SOTI 9 TERENURI .FOSTA SOTIE A PLATIT IMPOZIT PE 4 TERENURI DAR NU VREA SA FACEM SUCCESIUNE SAU PARTAJ,ACUMA AS DORI SA O DAU IN JUDECATA SA FACEM PARTAJUL,BUNICEI MELE II REVINE 1/2 DIN TITLUL DE PROPRIETATE ADICA 1/2 DIN TOATE CELE 9 TERENURI SAU DOAR CELE 5 PE CARE SII EA A PLATIT IMPOZIT TIN SA MENTIONEZ CA SI BUNICA MEA TRAIESTE
Am si eu o intrebare,dupa dezbaterea juridica a masei succesorale,care a ramas definitiva si irevocabila,la data de i3 a 2 /2012,m-ai trbuie sa pltesc la primarie taxa de 3%,reprezentand valoarea masei succesorale,avand in vedere ca ca lapunerea pe rol a actiuni judecatorest a fost platita taxa de timbru de 3%?
Va rog sa-mi raspundeti si mie la o intrebare foarte simpla: a fost cistigat vreun proces impotriva vreunui doctor stomatolog?
Mentionez ca doresc sa intentes proces unui dr. stomatolog (am urmat toti pasii prevazuti de lege si s-a blocat totul la Colegiul Medicilor Dentisti care de aprox 4 luni nu au dat un verdict – nici macar nu s-a intrunit comisia de specialitate si o taraganeaza mereu pentru a trece perioada de 6 luni de zile pentru a nu mai putea lua nici o masura impotriva ,, propriilor colegi” conform propriului regulament, in care nu se specifica in cit timp de la o sesizare se intruneste comisia si da un vedict. Mentionez ca am documente de garantie a lucrarilor efectuate stampilate si parafate, garantie care nu se respecta…
Am vreo sansa in instanta fara sa mai astept comisia de specialitate?
Cam cit ma costa taxa de timbru?
Va multumesc si sper intr-un raspuns cit mai concret!
Buna ziua,
Va rog daca se poate as dori niste informatii.
1. Parintii au decedat si suntem 3 frati , trebuie sa facem dezbaterea succesorala, pentru anul asta(2012) unul dintre frati a platit toate impozitele, in locul parintilor, dupa dezbatere va avea fiecare partea lui, pe care o v-a inscrie la financiar , v-a trebui sa mai plateasca inca o data fiecare impozitul?
2. Daca unul din frati a locuit o perioada cu parintii, ingrijindu-i si avand si grija de gospodarie, v-a avea drept sa primeasca mei mult din mostenire?
Buna ziua
Am nevoie in urgenta de ajutorul dumneavaoastra.Sint fiu unic si dupa decesul mamei mele i-am cedat tatului meu partea mea, aceasta bineinteles la cererea lui pentu ca el sa poata ceda in intregime mostenirea la cineva care sa se stabileasca la el si sa se ocupe da el.Tatal meu a gasit o persoana cu care au semnat prin Notariat un act in acest sens, dar aceasta persoana pina la decesul tatului meu nu sa stabilit la el pentru a se ocupa da el. As vrea sa stiu daca acest act o sa fie anulat caci nu a fost respectat si bineinteles cum sa procedez ?
Va multumesc
Cu stima
GEORGES LUICEANU 4 RUE PIERRE GINIER 75018 PARIS FRANCE
Buna ziua
Tata are 4 fratii vor sa dezbata succesiunea la terenul din camp (extravilan) bunici sunt mortii de 15 ani cand au inceput discutile despre treaba asta cu toti frati unu sa trezit ca are 10 000 m (1h)donat de catre bunici de 15 ani dechnd sunt morti bunici a tinut 50 ari ca atat venea de ficare frate de ce nu a cerut pana acuma 10 000m .Actul de donatie nu vrea sal arate zice ca acuma sa gasit la primarie si este facut decand sa luat pamantul de ceapeu Acuma dupa revolutie cand sa dat terenul inapoi pe titlu lui bunicu sunt 2,5 h teren tot care este .De ce nu au zis atunci bunici despre actul asta si sa nu fi facut titlu de proprietate pe tot terenu 2,5 h si faceau numai pe 1,5 h.Noi am zis ca se dezbate succesiunea pe terenu care este pe titlu de proprietate ce sanse avem va rugam frumos cu un sfat.
daca am primit o mostenire si detin alaturi de alte 8 persone o cota parte (1/8) din acea mostenire pe care am si vandut-o ,inseamna ca am detinut o proprietate adica am fost proprietar?
Va rog sa-mi spuneti cat ma costa un divort fara copii si partaj.Multumesc!
Onorati Avocati, Eu am primit in anul 1970 un teren ca zestre de la parinti, eu am 5 frati care la randul lor au primit si ei cate un teren de zestre de parinti.Tata a decedat in anul 1974 dupa care sa acumulat mult impozit agricol la Sfatul Polular, in anul 1982 am vandut terenul meu de zestre si am achitat tot impozitul iar cu restul de bani i-am ajutat pe cei 5 frati mai mici,Terenul lam vandut cu act de mana semnat de mine si de martori si de toti frati si mama. Vecina Marie care a cumparat terenul de la mine a folosit acel teren pana in prezent. In anul 2008 sora mea Uka a dorit sa treaca terenul ei de zestre dupa ia si solul ei prin instanta,dar in cerere a pretins si terenul fost al meu,vecina Marie cumparatoarea a aflat de aceasta cand a venit expertu sa masoare terenul,si-a luat avocat si se judeca. Intrebarea me va rog: Ce pot eu face sa ajut vecina sa nu piarda terenul,sa fac cerere de intervenire in proces s-au ce fel de cerere ii buna,ori sa deschid eu alt proces sa apar fosta mea proprietate si sa pun martori,,Va rog mult ajutatima,, La fel va rog daca ma puteti ajuta in instanta cat mar costa,,. Va multumesc din suflet si Dumnezeu sa va dea multa sanatate si succes in toate.
O casa la curte cu terenul aferent poate fi partajata in natuta astfel incat daca unul di mostenitori nu vrea sa instraineze partea sa sa o poata pastra?
buna ziua!as avea nevoie,daca se poate de niste informatii referitoare la un proces de succesiune!
Bunicii mei au murit si au lasat in urma 6 copii si 2 nepoti(au fost 7 copii tatal meu a murit si am ramas eu si cu sora mea)!5 dintre copii au renuntat la succesiune,sora mea la fel si am ramas eu si cu unul dintre fratii tatalui neintelesi!precizez ca fratele tatalui a deschis succesiunea la notar dar eu nu m-am prezentat iar acum actioneaza in instanta pt impartirea bunurilor!spuneti-mi,va rog daca este necesar sa-mi iau avocat sau sa ma prezint,cam ce costuri sunt si care sunt pasii procesului!va multumesc anticipat
Bunica mea proprietara din 2004 a unui imobil nationalizat a fost excRocata de o femeie care a facut un contract de vanzare cumparare sub semnatura privata cu aceasta in 2008 , bunica avand atunci varsta de 84 de ani , deci nu stie practic ce a semnat, dar exista si o chhitanta in valoare de 10000 de lei , valoarea presupusa de excroaca a imobiluiui bunicii , dar banii acestia nu au existat , deci este o inselatorie, caci imobilul oricum valoareaza mult mai mult. In prezent , singura mostenitoare in viata este mama mea care o si ingrijeste pe bunica , dar nu am stiut de aesta inselatarie pana zilele trecute cand bunica a fost chemata in instanta de femeia aceea si siliaat sa intabuleze imobilul ., probabil si ptr. definitivarea acelei intelegeri private.
Sa mi spuneti ce sanse am sa obtin un certificat de la medicul legal bazat pe o expertiza psihologica a bunicii , daca mai poate certifica acesta ca bunica nu a fost capabila( deci incapabila mental sa semneze constienta vreun act, decat amenintata sau drogata ), caci nici in momentul de fata nu isi aduce aminte nimic , desi e tardiv , inteleg , au trecut 4 ani de atunci.
CREDETI CA MAI POT FACE CEVA IN CAZUL IN CARE SE COSTATA CA BUNICA MEA NU A FOST IN TOATE FACULTATILE MINTALE SA FACA ACEL ACT ,SI OBTIN ACEL ACT , POT INTENTA PROCES DE ANULARE IN INSTANTA A ACELEI INTELEGERI , CUM SE SPUNE SUB SEMNATURA PRIVATA ? AM VREO SANSA\?
VA MULTUMESC .
Buna ziua.am o intrebare in legatura cu o eventuala dezbatere a mostenirii.vorbesc in numele mamei mele acum.mai are un frate ce locuieste acum in casa parinteasca de la tara.bunicii sunt morti adica parintii lor .ei nu se mai inteleg acum datorita fratelui ce zice ca a pus stapinire pe locatia tespectiva si mama nu mai are ce cauta acolo.ce ar putea face mama sa isi ceara drepturile de acolo.adica doua case gradini pamant etc.va multumesc pt intelegere si astept raspunsul dvs.
bun? ziua
m?tu?a are pe rol un proces de succesiune, masa succesoral? fiind de 3/4 parte a fiului ei decedat care era c?s?torit dar nu avea copii, m?tu?a mea a decedat procesul fiind continuat de to?i cei 10 nepo?i mo?tenitori care au solicitat instan?ei ca cota parte de 5/8 parte a m?tu?ii s? le fie atribuit? în natur? fiec?rui cât îi revine. Întrebarea mea este urm?toarea: instan?a a pus în vedere mo?tenitorilor s? precizeze cu cine vin în contradictoriu în continuare deoarece pârâta (nora m?tu?ii) nu mai are calitate procesual? decât numai pân? la stabilirea cotei dup? defunctul s?u fiu.
La moartea uni parinte este obligatoriu sa faci un proces de succesiune Daca da sunt si penalizari de intarziere? Cu multumiri anticipate nick
Buna ziua,
Parintii au decedat anul acesta si trebuie sa facem succesiunea. In cazul in care Succesiunea se face la notar si semnez, inseamna ca sunt de acord cu aceasta succesiune, corect?
Cand tata a iesit la pensie , in urma cu aproximativ 25 ani, i-a platit fratelui meu jumatate din apartamentul cumparat de el, pentru ca apartamentul in care au locuit parintii sa-mi ramana mie. problema este ca nu am nimic care sa ateste acest fapt decat 2 martori, dar care sunt in varsta. Fratele meu nu recunoaste acest fapt si vrea jumatate din valoarea apartamentului. Mentionez ca eu si familia mea avem domiciliul la adresa parintilor. In cazul in care va avea loc un proces care ar putea fi rezultatul, din punctul dvs, fratele ne cedand si vrand in continuare jumatae. Multumesc frumos
P.S. care ar fi costurile cu aproximatie?
buna ziua doamna Elena as avea si o nelamurire in 97 a murit bunica mea din partea tatalui apoi ei trebuiau sa bage taxa de succesiune ei fiind tatal meu matusa si un unchi al meu ei nu au facut_o apoi in 2009 moare si tatal meu pana acum nu sa facut nici o taxa de succesiune .Intrebarea mea este se mai poate baga accea taxa dupa atatia ani .Va multumesc si astept un raspuns.La revedere
Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns – cat ma costa, chiar si cu aproximatie, taxele succesorale prin instanta, la o succesiune din partea mamei ce cuprinde: o casa in Strejnic-Prahova, 3 camere, hol – caramida, cu lumina, fara apa si gaze si teren intravilan – curte plus gradina 1900 mp, teren extravilan 4700 mp, tot in Strejnic, o casa in Ploiesti, cartier Dorobantu, str.Pictor Rozenthal 36, 4 camere, bucatarie, baie, hol – caramida, cu apa, gaze, lumina si 500 mp.La notar am intrebat si ma costa numai succesiunea aprox.1800 lei, dar pe mine ma intereseaza si celelate etape, adica si intabularea si partajul pentru ca suntem patru frati la aceasta succesiune (mentionez ca tata traieste, dar cedeaza dretul sau in favoarea noatra), iar la randul meu am trei copii carora , cu aceatsa ocazie vreau deja sa le cedez partea mea si am interesul major sa stiu toate cheltuielile care se impun. Va multumesc anticipat pentru raspunsul d-voatra, o zi buna !
Buna seara ma numesc Simona,si cu voia dv,as vrea daca nu deranjez,sa-mi raspundeti la o intrebare.Soacra mea a decedat acum 20 de ani,in urma ei ramanand o casa si terenuri,nu stiu exact cat)fiind mostenite de la parintii ei,avand titlu de proprietate pe numele ei.socrul meu sa recasatorit la un an dupa decesul soacrei si a vandut anumite bunuri si terenuri ,socrii au impreuna3 copii,socrul nu are copii din a doua casatorie.sotul meu a deschis succesiune in Aprilie 2012 ,a platit ce a avut de platit,dar ieri avocata
Scuze.Ieri avocata a trimis un email sa-i spunem adresa si numele a 2 martori.subliniez ca au fost 4 instante la care fratii si tatal nu s-au prezentat,deoarece nu s-au inteles,nici sotul nu sa prezentat, locuind in strainatate.intrebare mea este,ce sansa de castig are sotul in acest proces,cat i se cuvine,si daca cheltuielile din timpul procesului se impart(fratele mai mic si socrul locuiesc in acea casa,iar fratele mijlociu e in strainatate)Va multumesc si va rog sa ma iertati
as avea si eu o intrebare am avut un proces de uzucapiune pe care lam castigat si am stabilit un pret cu avocatul pe care lam si onorat acum dupa ce sa terminat avocatul mai vrea 3000 de euro e normal asa ceva nici macar nu mi-a spus ce as putea sa fac?????
Buna ziua,
in cazul in care la data deschiderii mostenirii, concubina defunctului (tatal meu) a gasit in casa(dupa ce o cunostinta de-a tatalui ii spusese sa caute) o suma importanta de bani, care fusese ascunsa de ea de catre defunct, din care ulterior a cheltuit o parte, fara acordul meu si al fratelui meu, pe niste obiecte de cea mai joasa calitate necesare inmormantarii (pot dovedi cu martori toate cele sustinute), avem vreo sansa eu si fratele sa recuperam macar o parte din acea suma de bani pe care a refuzat expres sa ne-o dea pt ca a ,,stat 3 ani de zile si l-a spalat” (nu se poate cere si restuituire pt cauza imorala?)??
stiu ca , bunurile care se afla in patrimoniul defunctului la data deschiderii succesiunii ar trebui incluse in masa succesorala. Daca noi putem face dovada acelor bani cu nenumarati martori, mai exista vreo sansa sa ii recuparam? O poate obliga notarul in vreun fel sa ii restituie sau trebuie urmata obligatoriu calea justitiei? care ar fi cea mai eficienta solutie?
de asemenea, toate bunurile de uz casnic achizitionate de tatal meu pe care le avea in garsoniera in care locuia cu aceasta femeie, au fost luate de ea, inainte de a se face vreun inventar. In cazul in care putem dovedi cu extrasele de cont faptul ca au fost achizitionate de tatal meu, ce putem face?
trebuie declarate la notar pentru complinirea masei succesorale sau cum procedam?
totodata, am inteles ca a existat ceva depozit bancar pe numele tatalui nostru din care ulterior decesului banii au fost retrasi de catre un prieten de-al lui (evident nu si al nostru) care credem ca a fost imputernicit, nu stim exact ce calitate avea.
se poate elibera un certificat de mostenitor pt imobilul (proprietatea deplina a tatalui) si apoi pt celelalte bunuri sa cerem un certificat suplimentar? sau sa cerem doar un certificat de calitate de mostenitor pana la clarificarea situatiei??
Va multumesc.
BUNA ZIUA AS DORI SA AFLU CUM SE PROCEDEAZA IN CAZUL DEZBATERII TAXEI DE SUCCESIUNE. MENTIONEZ CA TATAL MEU A DECEDAT IN URMA CU O LUNA, MAMA ESTE IN VIATA SI NOI SUNTEM 4 FRATI DIN CARE UNU LOCUIESTE IN CURTE CU MAMA.
Buna ziua,
Matusa doreste sa deschida procedura succesorala dupa unchiu decedat in 06.06.2011.
1.nu au avut copii;
2.in afara de matusa mai sunt descendenti colaterali 13 nepoti si doua surori ale defunctului;
3. pe titlu de prop. este inscris teren extravilan si intravilan(curet+gradina);
4.casa nu este intabulata;
5.matusa are 455 lei pensie.
Avand pensia mica de care scutiri poate beneficia?
Casa nu este intabulata. Poate sa-i revina matusii 100%? Pe ce considerent? Prin ce artificiu?
Sa treaca sua nu casa in masa sccesorala? Cum e mai bine?
Daca se deschide procedura succesorala la notar si nu se poate finaliza va trebui sa mearga in instanta.In acest caz trebuie sa plateasca succesiune de 2 ori? Si la notar si judecata?
Cu stima
bunicii mei au avut trei fete.una dintre ele, care nu a avut copiii a locuit impreuna cu ei.prima a murit bunica, apoi bunicul, apoi fiica lor care locuia cu ei si acum doi ani a murit si sotul ficei.eu sunt copilul unei a dintre celelalte fice.dupa moartea unchiului meu tot ce am gasit in casa este un certificat de mostenitor pe numele bunicului meu in care sunt stipulate terenurile si casa, dar rolul la primarie este pe numele unchiului meu, respectiv ginerele bunicului meu.in conditiile actuale cine sunt mostenitorii legali ?mentionez ca cealalta fiica are si ea doi copii.dupa decesul unchiului meu au venit si rudele sale cerind cota parte din mostenire.au dreptul la ceva?
Buna ziua,
Parintii mei, cu 2 copii, sunt proprietarii unui apartament. Mama a murit acum un an si jumatate si inca nu am facut succesiunea, dar vrem sa o deschidem la judecatorie, din cauza neintelegerilor cu sora mea .
Eu, unul din copii, locuiesc in apartamentul parintilor, impreuna cu ei, de aproape 20 de ani.
Tatal meu vrea sa-mi lase atat jumatatea lui de apartament, cat si partea lui dupa sotie (mama mea). Cum trebuie procedat pentru ca sora mea sa nu poata avea pretentii la partea tatalui?
Va multumesc!
Buna ziua,
Tatal meu a decedat in 2006. Ca mostenitori a ramas mama si noi, 4 copii. Despre locul unde se afla in prezent unul dintre copii nu stim nimic, doar ca este in strainatate. Va rog sa-mi spuneti daca putem demara procedura de dezbatere a succesiunuii in lipsa surorii noastre despre al carei domiciliu actual nu stim nimic, specificand faptul ca noi nu dorim sa o excludem de la masa succesorala, ci doar sa stabilim cotele indivize ce revin fiecaruia dintre mostenitori. Acest lucru se poate efectua la notar, sau prin instanta?
Multumesc frumos.
Buna ziua,
Suntem 4 frati care am mostenit de la parinti 2 imobile,intr-unul dintre imobile locuieste un frate al meu iar in celalalt am ramas 2 frati pentru ca unul locuieste la sot iar partea lui mi-a lasat-o mie verbal.Avem dezbatuta mostenirea pe teren iar cu actul de la tribunal ne-a facut la fiecare in parte rol,dar nu avem dezbatuta mostenirea pe imobile pentru ca unul dintre frati nu vrea,i-am spus ca putem face actele prin notar daca suntem toti de acord insa pe el nu il intereseaza.Eu vreau sa dezbat mostenirea la casa pentru ca am 2 copii si nu vreau sa se chinuie,insa ceilalti frati nu vor sa puna bani,de aceea va rog sa ma sfatuiti ce sa fac si cum sa fac sa scap mai ieftin.Va rog ajutati-ma cu un sfat.Va multumesc!
buna ziua am si o intrebare mama a murit acum un an si suntem 4 fratii si tata este bonlav are ciroza umeda si iulie mi a vandut mie masina un opel astra g 17 cu chitanta de mana facuta de mana de fratele meu mai mare cu aceptul lui si al surorilor pentru ai lua medicametatia cei trebuia in spital si acasa si acum imi vreau partea care mi se cuvine de drept si de fapt dar fratele meu acam pus stapanire pe apartament si pe tata ca el are grija de el si el hotareste pentru el tata numai este senil la minte petru ca are sio boala la cap spunetim si mie ce trebuie facut in aceasta situatie astept un raspuns ce acte imi trebuie pentru sucesiune cu fratii mei si daca este valabila chitanta de mana facuta cu tata
Buna ziua,
Socrul meu a decedat de aproape un an. Mostenitori sunt sotia si cei doi copii. In conditiile in care sotia are o pensie de 400 ron beneficiaza de vreo reducere sau se poate deschide procedura de succesiune prin tribunal? Nu exista neintelegeri intre cei trei mostenitori.
buna seara. as dori si eu cateva lamuriri. strabunicul meu a murit acum 18 ani. el a avut 2 copii. in prezent nu mai traieste decat unul dintre frati, si anume bunicul meu, iar fratele lui nu mai are ca mostenitori decat doua nepoate. pe titlul de proprietate este mentionat bunicul meu ca mostenitor al tatalui sau, iar fratele lui are titlu de proprietate separat. as dori si eu sa aflu daca se mai face act succesorial si daca mai trebuie sa fie implicati si mostenitorii fratelui bunicului meu?
buna ziua,
Care este procedura pe care trebuie sa o urmez in cazul in care un
mostenitor refuza sa se prezinrte la dezbaterea succesorala ?
buna ziua,
Care este procedura de urmat in cazul in care un mostenitor refuza sa prezinte titlul de proprietate in original pentru efectuarea succesiunii ( suntem 4 mostenitori ). berciu.vicentiu@gmail.com
Va multumesc,
Buna ziua.as dori si eu sa stiu daca pentru a deschide contul tatalui meu am nevoie de succesiune sau se poate rezolva cu o hartie de la notar.mentionez k mai am un frate si noi suntem mostenitori dar nu am facut inca succesiunea.multumesc
Buna ziua,as avea si eu o intrebare ,tatal meu a decedat in martie 2013 si am vrea sa facem succesiunea casei si terenului din curte si am vrea sa stim ce acte trebuiesc si cit ne va costa .
mama a declarat la notar la partaj ca nu are pamant toti am tacut pentru ca am avut certuri i cu caa a vrut a o dea doar la cea mica .pot a mai fac ceva ? a mai vandut din el.cat unt de legale actele?
Intrebarea mea este urmatoarea: locuiesc in strainatate si mama mea este inca viata dar are o virsta inaintata. Ce este mai usor, si mai ieftin pentru noi sa facem ca eu sa intru in posesia apartamentului in care mama mea locuieste acum si care este proprietatea dinsei. Este mai ieftin si mai usor sa faca un testament prin care sa lase acest apartament mie, este bine sa faca o donatie pe numele meu, or sa facem un act de vinzare cumparare pe numele meu. Eu sint singurul copil sau urmas iar mama mea nu este casatorita. tata a murit acum citiva ani. Multumesc anticipat
Buna ziua,bunicul si bunica au decedat de mai bine de 10 ani ei avand 6 copii unul din ei este decedat titlul de proprietate este pe numele bunicului care are 2250m cu casa batraneasca si as dori sa fac dezbaterea mosteniri si as dori sa stiu ce ar trebui sa fac si cu ce sa incep sicam cat m ar costa .multumesc
Buna dimineata!
Am urmatoarea problema:
– socrul meu a locuit intr-un sat din Suceava; pe perioada vietii a stapanit un teren de 15.000 mp fara a face actele de succesiune dupa parinti, bunici, strabunici.
– dupa moartea sa am gasit intre actele sale un testament (perfect valabil) de la strabunicul sau care ii lasa 10.000 mp
– pentru restul de 5000 mp nu am gasit acte
Sotul meu si fratii sai (care nu au intre ei nici o problema privind impartirea terenului) au ales calea Judecatoriei pentru succesiune. Avocatul angajat a facut dosarul introducand testamentul de care vorbeam mai sus (pentru cei 10.000 mp) precum si schita terenului care este de 15.000 mp. (despre diferenta de 5000 mp …in dosarul intocmit de avocat nu se face nici o referire)
Actiunea a fost respinsa de judecatorie cu apel. Nu stim ce sa facem….la apel exista sansa sa cerem cei 10.000 si in plus cei 5000 mp pe care socrul i-a stapanit peste 50 de ani, vecinii confirmand acest lucru?
Va rog sa ma lamuriti…daca se poate.
Multumesc!
va rog frumos daca puteti sa mi explicati si sa ma indrumati ce pot sa fac eu in urmatorul caz ..fratele meu are un proces in care este dat in judecata pt o anumita suma de bani cu care este dator .in baza unei semnaturi contract stiu ca a semnat o hirtie .pt ca sentinta judecatoreasca nu are ce sa i ia partea creditoare a trecut la o cale de atac prin care ma chiama si pe mine in judecata impreuna cu fratele meu pt a face succesiunea dupa parintii ..tata cine ma poate obliga pe mine sa fac succesiunea daca eu nu vreau sa o fac s au nu m am inteles cu fratele asupra mostenirii s au daca nu o lasam sa o faca copiii nostrii va rog ff mult daca putetii sa mi raspundetii ca este urgent va multumesc frumos
buna ziua tatal meu vrea sa imi doneze o bucazta de pamint de 800 m si asi dori sa stiu cat mar costa actele si vreo taxa
buna MA NUMESC G. N., si va relatez urmatoarele., fiul meu sa casatorit si au o fetita de 5 ani,si sotiea lui, a divortat , de oare ce fiul meu sa inbolnavit, au construit o casa .si am construito cu bani mei ca meam vandut apartamentul, si eam dat bani fiului meu. si am ajuns la partaj,, judecatorul ea data casa ei. si a ramas sa ne despagubesca, si va intrb..cum se va termina acest partaj,, va multumesc.
Buna ziua ,am si eu o intrebare…bunicul meu a murit iar bunica mea a deschis taxa de succesiune intre ea si cei trei copii ai dansei la tribunal …intrebarea mea este,daca se face automat si partajul ??? daca da, atunci ea oare cum va reusi sa-i despagubeasca pe cei trei fii dintr-o pensie de 4.500, este cumva obligata sa vanda apartamentul ca sa-si despagubeasca cei trei fii?O zi buna va doresc.
buna ziua sunt din jud buzau si am o intrebare mama a decedat acum2 ani si tata vrea sa vanda pamantu care il are este 5000mp un pogon ce acte ii trebuie noi suntem 2 frati nu vrem nimic astept raspunsu dvs va multumesc
Buna ziua
Noi bunici vrem sa dam nepotului minor ( 3 ani) o casa ,fara a fi atacat de parintii lui Ce modalitate este mai buna ? Prin testament , dotape numele lui? Multumesc anticipat.
Buna seara ,va rog sa_mi spuneti daca pot solicita un alt expert pentru masurarea unei case ,care se afla in proces de succesiune .Nu am fost anuntati cind sau facut masuratorile si totul este fals. Va multumesc
vreau sa fac succesiunea tata a murit si vreau sa trec pe mama casa am o sora si este si ea de acord cam cit mar costa succesiunea sint din checea judetul timis
Buna ziua! Mama mea a decedat acum un an de zile fiind casatorita cu un alt barbat si neavand copii impreuna. Bunurile sunt dobandite impreuna, iar el are copii dintr-o casatorie anterioara. Sa fac succesiunea acum sau mai tarziu? Ce ma sfatuiti? Mentionez ca nu suntem in relatii foarte bune. Care ar fi procentul meu? Astept raspuns. Multumesc!
bunicul – prezeret marin – decedat =proprietar casa si teren 2,6 Ha . Acesta a avut 2 baieti ARSENE SI RADU si 1 fata ANICA . tatal meu RADU a decedat si el ,am ramas eu mostenitoare pe titlu . Pe actul de propretate a lui prezeret marin ,eram trecuti -fii arsene ,fiica anica si eu sanda -nepoata tatal meu fiind decedat . DE vreo 7ANI a murit ARSENE -NU ARE COPII DAR NEVASTA LUI VREA MOSTENIRE , ACUM A MURIT SI ANICA . ACEASTA ARE SI EA 4 COPII . INTREBARE AVEREA BUNICULUI SE IMPARTE SI LA SOTIA LUI ARSENE .S-AU MOSTENIREA SE IMPARTE INTRE MINE SI COPII LUI ANICA . UN HECTAR DE TEREN SE VINDE CAM 100MILIOANE . CAM CAT COSTA SUCCESIUNEA IN TRIBUNAL, DEOARECE NU NE INTELEGEM
Buna ziua ! Bunica mea impreuna cu una dintre fetele ei (respectiv matusa mea ) detin 2644mp in Caracal. Eu si bunica locuim in casa de pe suprafata terenului. Bunica ar vrea sa isi stie dreptul dipa bunicul . am inteles ca trebuie sa faca iesirea din indiviziune,insa nimeni nu ne-a spus cam la cat ne-ar duce. As vrea sa stiu daca este mai mult dre 2000lei. As mai dori sa stiu cam cat ar fi in mare cheltuielile si daca in aceasta iesire din indiviviziune se poate introduce si un teren extravilan de 2ha pe care bunicul il detinea (mentionez faptul ca titlul de proprietate este pe numele luk ,acesta fiind decedat)
suntem 3 mostenitori pe un aprtament cu 3 camere nu sa facut sucesiunea de 3 ani si ne lipseste din contractu casei procesul verbal , nu stiu cum sa facem
Fratele meu are un singur copil care este un hot care nu vrea sa munceasca pe scurt e parazit sotia lui a murit de vreo 4 ani si nu mai are liniste cu propriul copil Mentionez ca a avut si vreo 2 apartamente in orasul hunedoara pe care lea dat fiului lor sal vinda sa nu aibe pretenti la casa din calan Acuma fratele meu fiind si bolnav cardiac cu operatie pe cord doreste sa lase casa fiului meu adica nepotului lui ca sa aibe cineva grije de el Ce trebuie facut ca sa nu mai poata avea pretenti copilul la dreptul dupa mama care fiind decedata Mai mentionez ca copilul se mai ocupa cu alchoolul si se mai si drogheaza citeodata si fura etc Va rog sfatuitima ce sai mai spun fratelui meu sal ajut legal
Buna ziua,as avea si eu o problema..tatal meu locuieste in casa parinteasca,mentionez ca ambii parinti sunt decedati(tatal are 30 de ani de la deces si mama 4 luni).A investit foarte multi bani in aceasta casa(are acte doveditoare,pe noile constructii)mentionez ca erau decat 3 camere la inceput..problema este ca nu avem acte decat pe teren iar succesiunea nu este facuta dupa nici unul dintre parinti..tatal meu mai are un frate,care a avut un apartament ale carui rate tot tatal meu le.a platit(bunicii au platit decat cateva rate) si acesta l.a vandut beneficiand doar el de bani.Acum acesta are pretentii si la casa in care stam noi,as vrea sa stiu,daca cu acte doveditoare in instanta tatal meu poate fii trecut proprietar unic,deoarece unchiul meu nu a investit absolut nici un ban in aceasta casa..va multumesc
Buna ziua,
tatal meu a decedat in urma cu 7 ani, dar sotia acestuia si cei doi copii au refuzat sa se prezinte la notariat pentru a se face succesiunea. Va rog, comunicati-mi cat costa, cu aproximatie, un proces de succesiune, daca este vorba de o camera si jumatate in localitatea Contesti, judet Dambovita si 2 ha pamant agricol, in acceasi localitate, care se impart intre cei patru mostenitori: sotie, doi copii din a doua casnicie si unul din prima casnicie (eu) a defunctului. Specificati-mi, va rog, cine achita aceste sume: se impart sau le suporta numai reclamantul?
Va multumesc. Cu stima, Bogdan Vasile
Buna seara am si eu o intrebare daca sunteti amabila sa ma ajutati ,tatal (decedat)are un titlul de proprietate comun cu unul dintre frati care a decedat de curind ,acum sotiea defunctului vrea sa dezbata mostenirea dar tin sa mentionez caci titlul este din 1997 in toti accesti ani nu ia interesat pamintul nici plata impozitului pe accest teren ,care sunt consecintele daca nu ii dam actul original multumesc anticipat.
Va rog respectuos sa-mi comunicati daca a-ti avut la instanta de judecata, o situatie cu un proces de partaj succesoral (iesire din indiviziune). Mentionez ca in cazul meu, decesul sotului s-a petrecut in anul 1996, Cerificatul de mostenitor s-a eliberat in anul 1999, pe cand era in vigoare vechiul Cod de Procedura Civila, iar actiunea de judecata privind esirea din indiviziune a fost introdusa la instanta in anul 2013 dupa aparitia noului Cod de Procedura Civila.. Ma intereseaza patru probleme reglementate de Codul de procedura civila.
1/.- Data exacta cand se ia in calcul la instanta de judecata expertiza judiciara privind evaluarea unui imobil pentru stabilirea impartirii bunurilor imobile:
– data decesului,
– data eliberarii certificatului de mostenitor s-au,
– data la care a fost introdusa actiunea la instanta.
2/.- Care este perioada care se ia in considerare (ca numar de ani) conform legislatiei civile , pentru compensarea din SULTA a cheltuielilor de judecata, a cheltuielilor de intretinere a unui apartament, si a impozitelor si taxelor achitate la Primarie.
3/.- Care este perioada care se ia in calcul (ca numar de ani) pentru cheltuielile de renovare si modernizare a unui apartament intr-un proces civil privind esirea din indiviziune. Mentionez ca detin o informatie neverificata, precum ca instanta de judecata nu tine cont de cheltuielile de renovare si modernizare a unui apartament sau casa daca sunt efectuate intr-o perioada mai veche de 3 ani de la data introducerii actiunii de judecata. Cheltuielile de renovare si modernizare sunt facute de un singur coproprietar, iar la stabilirea impartelii nu se tine cont de ele, respectiv de valoare adaugata prin efectuarea acestor inbunatatiri, de ele beneficiind si ceilalti mostenitori care nu si-au adus nici un fel de aport la creearea acestei valorii adaugate..
4/.- Daca acest proces se judecata dupa Vechiul Cod de Procedura Civila s-au dupa Noul Cod de Procedura Civila.
Va multumesc anticipat.
Buna ziua,
Am mostenit dupa bunica un teren pe care l-am folosit timp de 20ani. Dupa aceasta perioada unul dintre verisorii mei a deschis succesiunea si a cumparat de la ceilalti 2 mostenitori, drepturile succesorale. Vreau sa stiu daca prin cumpararea acestor drepturi cota lui de mostenire creste si astfel sa poata beneficia de prevederile art 673 indice9 cod procedura civila
Multumesc
Buna ziua, as vrea sa va intreb si eu ceva legat de o mostenire. Fratele meu a decedat fara a avea copii, avand o casa cumparata cu credit ipotecar pe mai multi ani si o masina pe numele lui. Parintii sunt decedati si ei. Mai am o sora plecata in strainatate de mult timp. Eu ca frate (inclusiv sora) am dreptul la mostenire … si daca da, cum se imparte casa care are creditul acela, dar masina poate fi trecuta direct pe numele meu sau al sorei fara a mai plati „taxa de prima inmatriculare”, mentionand ca sotia fratelui are si ea masina pe numele ei, iar valoarea masinii este mai mica decat taxa de prima inmatriculare (mentionez ca la vremea cumpararii nu se platea aceasta taxa). … va multumesc.
Buna ziua,
As dori sa stiu ce intrebari se pun martorilor adusi pentru succesiune si de ce acte au nevoie pentru a dovedi ca nu sunt rude ?
Multumesc.
cit costa sa treci de pe barbat o cota de pamint
Buna ziua. Bunicul a decedat de 10 ani, ulterior am aflat de la vecini ca are cateva hectare de padure la Ocolis, dar nu are acte pe padure, el fiind trecut doar in registrul agricol-forestier. Cum sa procedam sa trecem padurea pe numele mostenitorilor, tata si inca 2 frati.
Buna ziua,tatal meu a decedat in urma cu 25 ani.Tatal meu mai are o sora in viata iar bunicii nu au lasat mostenirea la nici unul.Eu doresc acum sa caut parte dupa tatal meu si as vrea sa stiu ce trebuie sa fac(procedura,documente,taxe,pe ce perioada se intinde,cu ce trebuie sa incep prima data).Bunurile se compun din mai multe terenuri totalizand max 5 ha,casa de locuit 2 camere si anexe gospodaresti(grajd pentru animale).Eu as vrea sa stiu etapele pe care sa le fac,unde sa merg prima data si ce urmeaza.Va multumesc
Buna ziua
va scriu despre problema mea
noi suntem doi frati iar fratele meu nu vrea sa se prezinte la succesiune.pamintul este la numele bunicilor si nu la numele parintilor care i strada de parcurs ?ce trebuie sa fac.
Bun? seara .Am divor?at in anul 2012 .Iar in 2014 a urmat procesul de partaj am semnat delega?ie avocatui meu eu ne luînd parte la procese .Ce pot face pentru a putea citi dosarul ? Trebuie f?cut? cerere la arhiv? ?Deoarece fostul so? îmi pretinde impozitul pe 2011,2012,2013,204 dar eu nu am plecat de bun? voie din cas? fostul so? ma scos afar? din locuin?? din mai 2012 iar apoi eu am cerut divor?ul care sa finalizat in august 2012 de comun acord deoarece domnul voia s? sere c?s?toreasc?
Soacra mea a fost casatorita ( a doua oara) cu dl X cu care a cumparat un apartament. Banii au fost toti ai soacrei mele din prima casatorie. Dl X a murit si copiii lui (3) cer dreptul la mostenire din apartamentul in care au locuit soacra mea si Dl X. Putem in instanta sa dovedim ca banii au provenit exclusiv din partea soacrei mele si ca copiii Dlui X nu au niciun drept? In ce temei? Ce spune legea? Ei vor ca soacra mea sa vanda apartamentul si sa le dea partea. Legea o poate proteja pe ea dat fiind faptul ca ea nu are bani si nu are alta locuinta unde sa stea?
Multumesc.
Buna ziua!! Locuiesc in Canada si mama mea este in Romania. SInt singurul copil si mama nu a facut acte de succesiune dupa moartea tataului meu. Intrebarea mea este: ce acte sint necesare sa trimit eu ca sa cedez mostenirea si dinsa sa devina propietara a casei si terenurilor?? Va fi sufficient sa trimit o scrisoare legalizata la notar ca renunt la mostenire?? Multumesc mult de ajutor, numai bine!
Buna seara…vr sa va cer si eu un sfat .
Tatal nostru a decedat acum 4 ani..santem 5 copii si mama noastra, din care una dintre surori fiind decedata si ea si la randul ei avand un copil
Problema noastea e ca vrem sa deschidem succesiunea iar eu si unul dintre frati santem deacord sa cedam dreptul nostru mamei…o sora isi vrea dereptul dupa tata …doar ca nama are in intretinere un frate minor si nepitica minora fiind fata surorii decedate
Cum se procedeaza la succesiune ?
Si cum se plateste taxa daca mama deschide taxa si nu are venituri..?ce acte ne trebuiesc pt minorii? Va multumesc
Buna seara scuzati deranjul Avind in vedere ca ambii parinti sint decedati in anul 2012 si noi sintem 4 frati pentru succesiune toti sint de acord sa imi lase mie partea lor ,am deja si procurele de renuntare intrucit sint in strainatate Rugamintea mea este . Cum se procedeaza ,ce acte imi mai trebuesc ,si cit costa ,este vorba de o casa batrineasca la tara ,situata pe o suprafata de 400 metri Multumesc anticipat
BUNA ZIUA,
As avea o intrebare, suntem 2 frati, traieste doar tata si detine in doua localitati 2 case plus pamant.
Idea e ca intr o localitate bunurile sunt ale mele si in cealalata a fratelui meu…verbal,…nu s a facut nici un act legal deocamdata. Fratele meu i a cerut tatalui nostru sa puna pe numele lui parte lui, zis si facut…Partea mea e inca pe numele tatalui deoarece eu detin si alte imobile si pt. a nu plati impozite foarte mari am ales sa ramana pe numele lui.
Ce ar trebui sa fac… sau ce ar trebui sa faca tata, testament, act de donatie, mostenire…?
Multumes frumos.
Buna Ziua
Mama mea a decedat saptamana trecuta. Nu am gasit contractual apartamentului dansei. Mama era divortata iar tatal meu a decedat acum 24 ani.
Sunt singura mostenitoare, fiind singurul copil la parinti. Eu am 2 fii.
Ce acte trebuie sa prezint la succesiune, avand in vedere ca nu am contractul apartamentului din Constanta?Multumesc
Buna ziua!Unchiul meu impreuna cu sotia,neavand copii,mi-au donat o parte din bunuri (casa si pamantul mostenit de unchi de la bunicii mei) in schimbul intretinerii lor.Acum, sunt decedati amandoi iar o parte din bunuri(pamantul mostenit de matusa mea de la parintii ei)face obiectul unei iesiri din indiviziune.Mentionez, ca eu i-am intretinut pana in momentul decesului,i-am inmormantat si m-am ocupat si ma ocup de oranduielile crestinesti.Intrebatea mea e,care este cota mea parte din bunurile ramase tinand cont ca unchiul meu mai are 4 frati printre care si tatal meu),iar matusa mea,3 frati?Cat poate dura totul?Va multumesc anticipat!
ce trebuie sa fac daca nu gasesc nepoti pentru o succesiune
buna ma numesc liliana am 39 de ani si am o problema mama mea a decedat in 2005 in urma ei o ramas 2 case sunt trecute la numele ei in urma ei am ramas 2 copi si 3 nepoti de la o sora fratele meu vrea sa ma scoata afara din casa ca el e mai mare dar eu nu am greptul la nimica dupa mama din care o casa este noua si ina veche el nu vrea sa cedeze la nici una eu ce pot face vei sta in drum si rog prin intermediul asta sa primesc o explicatie ce e defacut si unde sa ma adresez
BUNA ZIUA,
A? avea o întrebare, suntem 2 fra?i .Acum 50 ani tata a decedat,iar noi fiind minor am mo?tenit împreun? cu mama 1 cas? plus p?mânt. Eu l-am pl?tit pe fratele meu , iar el nu mai are nici o preten?ie la mo?tenire.Ideea este c? nu am f?cut nici un act legal deocamdat?, doar o hârtie f?r? martori cum c? l-am pl?tit. Mama mea dore?te cât este înc? în via?? s? devin eu proprietara casei. V? rog s?-mi spune-?i
ce ar trebui sa fac… sau ce ar trebui s? fac? mama,…. testament, act de donatie, mostenire…?…?i c-am cât ar costa?
Mul?umes frumos!
vreau sa cumpar un teren pt casa si nu au succesiunea facuta mai sunt in viata doi frati mostenitori ce pot sa fac dc unul din ei nu este de acord sa vanda.va multumesc
Am cumparat apartamentul de la mama, acesta avand cadastrul facut. Este necesar un nou cadastru dupa ce apartamentul a trecut pe numele meu? Multumesc mult.
Buna ziua
S-a facut taxa de succesiune dar s-a evaluat casa si terenul de la camp de aproape 3 ori mai mare decat as vinde-o, care trebuie sa-i despagubesc pe cei doi frati de 500mil fiecare ce trebuie facut ca evaluarea sa fie accetabila si corecta.
Va multumesc
Mama mia mia dat 6 ani fa un teren vanzare cumparare acuma mergem in tribunar cu cauza ca eu stau ilegal pe terenul meu iu miam facut o vila cu autorizatie poate sa castigea ea cauza
Buna ziua.Am si eu o mare nelamurire.Socrul meu a decedat acum 18 ani.Soacra mea a murit anul acesta.Ei au impreuna trei copii dintre care doi in viata.Mostenirea nu este dezbatuta nici acum.Acum doi ani soacra a vrut sa inceapa dezbaterea mostenirii dar nu mai stiu nimic daca a facut sau nu ceva.Mentionez ca sotul meu a decedat si el acum sapte ani si sunt doi copii pe urma lui dintre care unul inca minor.Soacra mea e posibil sa isi fi donat partea ei chiar daca nu s-a dezbatut mostenirea dupa socru.cCe drepturi mai au copiii mei tinind cont ca sotul meu e decedat?? Fiica mea poate face inceperea dezbaterii mostenirii tinand cont ca majora ??Va multumesc!
Buna ziua.Am si eu o mare nelamurire.Socrul meu a decedat acum 18 ani.Soacra mea a murit anul acesta.Ei au impreuna trei copii dintre care doi in viata.Mostenirea nu este dezbatuta nici acum.Acum doi ani soacra a vrut sa inceapa dezbaterea mostenirii dar nu mai stiu nimic daca a facut sau nu ceva.Mentionez ca sotul meu a decedat si el acum sapte ani si sunt doi copii pe urma lui dintre care unul inca minor.Soacra mea e posibil sa isi fi donat partea ei chiar daca nu s-a dezbatut mostenirea dupa socru.cCe drepturi mai au copiii mei tinind cont ca sotul meu e decedat?? Fiica mea poate face inceperea dezbaterii mostenirii tinand cont ca majora ??Cum pot afla daca sau facut acte fara sa stim si noi.Va multumesc !
Buna ziua!
Exista un teren extravilan(6,72ha) lasat de bunicul meu,celor 4 fii,pe un singur act de propietate.Cum au impartit ei(frateste) fiecare are cate 1,67ha.Acum..din cei 4 fratii,2 sunt in viata,2 au decedat.De la cei decedatii:un mostenitor de la unul si 3 de la celalalt.Intrebarea mea este:mostenitorii mostenesc partea decedatului(1,67ha) sau acum suprafata totala(6,72ha) se imparte la toti mostenitorii(6 la numar)?
Buna ziua! Cu respect va rog sa imi spuneti ce pasi trebuesc facuti la un caz de deces unde decedata avea un apartament pe numele ei si nu mai avea rude decit o sora în Statele Unite. Sora ei momentan nu poate veni in tar? dar este dispusa sa trimita o imputernicire prin care sa o reprezentam.Cum se procedeaza in cazul acesta, pentru a putea vinde acest apartament. Cu mii de multumiri .
Buna ziua as avea si eu o întrebare suntem trei surori si mama tata a decadat in urma cu doi ani trebuie neap?rat facuta succesiunea? Daca nu se platesc sume mari?
Mama mea cu sora ei a mostenit pamant de la parintii lor dar sora sa la vandut fara ea.E normal cum a putut parinti au murit
Daca pentru masa succesorala, unii renunta la bunurile mostenite,, dobandite, mai trebuie sa pparticipe la plata masei succesorale? Sua platesc cei care raman de fapt in posesie?
Am si eu o intrebare cat dureaza un partaj?.dar mai ales spunetimi cat dureaza de cand bag dosarul pana la prima infatisare
Buna ziua , va deranjez cu o problema legata de o succesiune dezbatuta in instanta. Este vorba despre succesiune dupa bunica mea paterna , succesiunea facuta de tatal meu , eu am un testament pe care nu l-am bagat la succesiune , pt ca tatal meu a zis ca ne intelegem dupa. Acum eu nu ma mai inteleg cu tata , ce ar trebui sa fac ? Mentionez ca dupa aceasta succesiune nu are inca act de proprietate sau certificat de mostenitor , cum trebuie sa le obtina , ce are de facut? Multumesc.
Buna ziua,sunt matusa tutor a nepotului meu minor ,baiatul este singurul mostenitor dupa tatal acestuia.Problema este ca am facut deja sucesiunea cu notarul din orasul nostru doar ca nu am reusit sa gasim gasim toate actele necesare ..in carte funciara a unui teren este denumit tatal acestuia cat avem si actul de mostenire dar pe intambulare nu este gasit…ci fratele acestuia..eu stiu destul de bine ca tatal copilului nu a avut relati bune cu fratele lui si nu cred ca ia vandut acest teren…nu stiu cum sa fac sa termin cu aceasta sucesiune…trebuie sa ma adresez a unui avocat sau cum pot sa gasesc intambularea adevarata …..ptr ca eu cred ca acel act o fost falsificat de cei care se ocupa cu cadastru si intambulare ..pentru ca acest frate are relati prea bune..se poate asa ceva? daca da ce sa fac cui sa ma adresez?Va multumesc anticipat..
Buna ziua,
Suntem 3 mostenitori(trei frati), iar doi dintre noi dorim sa dezbatem succesiunea, in urma decesului parintilor, in instanta (Masa succesorala : 3 terenui si o casa cu 3 camere pe unul din cele 3 terenuri).Doi dintre noi dorim sa se imparta in mod egal masa succesorala in favoarea tuturor celor 3 , iar cel de-al treilea mostenitor doreste sa beneficieze de o cota parte mai mare pt ca sustine ca a avut grija de defuncti si a facut renovari la casa.Intrebarea este :daca intr-un proces deschis de cei doi mostenitori care doresc sa se imparta totul in mod egal la 3 , paratul (mostenitorul care doreste mai mult in favoarea sa) poate avea castig de cauza?Mentionez ca renovarile au fost aduse dupa moartea defunctilor, fara acordul celorlalti 2 mostenitori , printre care si o extindere a casei fara autorizatie de constructie, iar, cu privire la ingrijirea defunctilor , parata a fost ingrijitor cu acte in regula timp de 4 ani pt mama noastra asta si pentru ca nu avea unde sa stea si locuia de o buna vreme la parintii nostri impreuna ca fiica sa.Mama noastra ,anterior, a fost spitalizata la Bucuresti si a stat timp de 8 luni la unul din reclamanti acasa .Pe langa asta, in timpul asa zisei igrijiri la vizite ocazionale, mama noastra avea rani pe corp si era neinglijita corespunzator.Adaug si faptul ca una din reclamante locuia la Bucuresti, cealata la cativa km de locuinta defunctilor si doar parata locuia cu parintii nostri inca de acum 15 ani pt ca s-a despartit de sot si nu avea un alt camin in care sa isi cresca fiica.
Va multumesc anticipat!
O zi buna!
Buna ziua,
Sot decedat, sotia a chemat nepoti la succesiune, daca nu depun toti intampinarea instanta le ofera automat celor care nu au depus intampinarea (nu s au prezentat) sulta automat?
Multumesc.
Buna ziua, as vrea daca se poate sa ma lamuriti intr-o chestiune; in anul 1999 a murit bunicul, masa succesorala conform C.M. fiind de 1/2 din casa si 1/2 din terenul aferent (1256mp), restul de 1/2 din casa si teren ramanand bunicii. Mostenitori acceptanti fiind bunica(1/4) si tatal meu(3/4), unchiul meu renuntand la partea lui. In anul 2001 a murit tata, masa succesorala: 3/8 din casa si 3/8 din teren, Mostenitorii acceptanti fiind mama mea, eu, si inca doi frati ai mei, fiecare cu o cota de 1/4 parti. Din suprafata initiala de 1256 mp, s-a instrainat suprafata de 550 mp, ramanand pt defunct cota de 3/8 din 706 mp. Restul de 5/8 din casa si teren fiind a bunicii.
Intrebarea mea este , cu ce vom ramane noi dupa moartea bunicii si cat va reveni unchiului meu?
Buna seara! In primul rand,felicitari pentru ceea ce faceti…
Acum urmeaza si intrebarea mea…
Saptamana trecuta a murit bunicul din partea tatalui.bunicul vitreg.
Bunica a ramas in viata.ea a fost casatorita o data cu tatal -tatalui meu si a doua oara cu bunicul care a decedat acum (impreuna au mai avut inca un baiat-care a primit din partea bunicii un apartament mostenit de la o alta ruda-in titlul de proprietate este trecuta tot bunica si bunicul-tatal baiatului)
Bunica a ramas cu un alt apartament -cel in care locuieste si acum si care a fost cumparat in timpul casatoriei cu primul sot si cu o masina cumparata cu al doilea sot.
Intrebarea mea este…daca tatal meu este pe numele primului sot al bunicii,el beneficiaza de ceva in cazul succesiunii dupa bunicul decedat?
Va multumesc frumos!
Buna ziua am o intrebare ,acum cativa ani a murit tatal soacrei mele ,fiecare membru trebuie sa primeasca 50 metri patrati din teren din partea tatalui,numai ca soacra mea cand sa facut succesiunea la notar nu a avut buletin….vreau sa stiu daca atunci notarul trebuia sai dee un termen pt a fi putut incheia succesiunea.Ce ne sfatuiti sa facem pt a face actele?multumesc
buna seara; parinti au decedat mama in urma cu 13 ani iara tata cu1 an au avut ca mostenire 1,72 ha teren arabil, 1340 m patrati pe care este construit o casa cu 3 camere ,antreu bucatarie , pe 50 m. anxe pe 90 m ,vie, fintina forata ,si alte obiecte gospodaresti unul din frati doreste toata averea nu vrea SUCCESIUNEA iar celalalt a scos anexele 23 si 24 de la primarie pentru a face succesiunea in situatia de fata ce-l ce a scos anexele vrea sa cheme in judecata pe fratele ce nu vrea ,acesta locuind in aceasta gospodarie cum sa procedez. multumesc anticipat
Buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti,daca succesiunea in instanta este proces separat de partaj?