Sa presupunem ca parintii tai doresc sa-ti lase doar tie o casa (tu nefiind singurul lor mostenitor). Majoritatea celor pe care ii intrebi iti vor spune: „Nu faceti donatie ca nu e bine. Mai bine vanzare”. De ce spun oamenii asta? O sa incerc sa va explic putin care sunt posibilitatile in situatia data, care sunt beneficiile si riscurile unei donatii, de ce e considerat mai bun si mai sigur un contract de vanzare-cumparare. Analizam cazul concret: mama, tata, doi copii.

Parintii iti doneaza casa (act autentic incheiat la notariat).

Consecinte:

  • daca esti casatorit, casa primita prin donatie de la parinti devine bun propriu al tau si nu bun comun al sotilor, astfel incat in situatia unui eventual divort si partaj, nu va face obiectul partajului (se impart doar bunurile comune ale sotilor).
  • raportul donatiilor. Ce inseamna asta?  In aceasta situatie, la dezbaterea succesiunii parintilor vostrii, vei fi obligat sa raportezi donatia primita de la defunct . Practic asta inseamna ca tu vei fi nevoit sa readuci la masa succesorala bunul primit prin donatie, in natura sau prin echivalent banesc, afara de cazul cand s-a prevazut ca este vorba de o donatie cu scutire de raport. (acest lucru fiind posibil intrucat obligatia de raport nu este prevazuta imperativ de lege, donatorul putand chiar sa-l scuteasca pe donatar de aceasta obligatie). Trebuie sa aveti in vedere ca regula in cazul imobilelor este ca raportul sa se realizeze in natura, aspect ce echivaleaza cu desfiintarea retroactiva a dreptului dvs. de proprietate, bunul redevenind proprietatea indiviza a tuturor succesorilor.
  • reductiunea liberalitatilor excesive.  Trebuie stiut faptul ca descendentii (copiii, nepotii defunctilor) sunt mostenitori rezervatari. Aceasta inseamna ca parintii nu pot sa doneze (sau sa lase prin testament) toate bunurile doar unuia dintre copiii, lipsindu-l total pe celalalt de partea ce i se cuvine din mostenire. Legea stabileste anumite cote din mostenire de care mostenitorii rezervatari nu pot fi lipsiti. In situatia in care defunctul a facut in timpul vietii donatii care depasesc pentru unul din mostenitori aceasta cota la care are dreptul in calitatea sa de succesor legal, el poate solicita reductiunea liberalitatilor excesive (intr-un termen de 3 ani de la deschiderea succesiunii).

Intorcandu-ne la situatia concreta despre care discutam, dupa decesul parintilor, fratele celui ce a primit imobilul prin donatie va putea cere reductiunea donatiei intrucat i-a fost incalcata rezerva succesorala (acea cota la care avea dreptul). In cazul concret al donatiilor, reductiunea are ca efect desfiintarea totala sau partiala a acestora, cu efecte retroactive, de la data deschiderii succesiunii. Mostenitorul rezervatar (fratele) va poate obliga sa restituiti bunul in natura.

Trebuie stiut ca donatiile sunt, prin esenta lor, IREVOCABILE (cu exceptia donatiilor facute intre soti in timpul casatoriei). Asadar, donatorul nu se poate razgandi dupa bunul sau plac ori dupa cum este influentat de o anumita persoana.

INSA, chiar avand in vedere existenta acestui principiu, legea romana instituie trei cazuri de revocare legala a donatiilor:

a. pentru neindeplinirea sarcinii (daca a fost vorba de o donatie cu sarcina);- donatorul cere instantei revocarea donatiei urmand sa probeze neindeplinirea sarcinii.

b. pentru ingratitudine (legea defineste ingratitudinea in 3 feluri: atentat la viata donatorului, delicte, cruzimi sau injurii grave si refuzul de alimente). In oricare din aceste situatii, donatorul poate solicita instantei revocarea donatiei pentru ingratitudine.

c. daca donatorului i se naste un alt copil. Acest ultim caz opereaza de drept, instanta sesizata doar va constata ca donatia este revocata, nu va fi nevoie sa aprecieze pe baza probelor, daca trebuie sau nu revocata.

In principiu, acestea sunt beneficiile si riscurile unei donatii. In situatia in care, in familie exista o situatie conflictuala intre frati, o donatie facuta de parinti in timpul vietii unuia dintre copii nu este recomandata intrucat nu ofera garantia pastrarii dreptului de proprietate de catre acesta si dupa decesul parintilor din motivele pe care le-am aratat anterior.

O sa incerc sa expun pe scurt in zilele urmatoare si care sunt beneficiile si riscurile in cazul testamentului precum si situatia in care parintii intocmesc un contract de vanzare-cumparare cu copilul caruia vor sa-i transmita proprietatea unui imobil.

Sper ca informatiile v-au fost de folos.

185 comentarii

Abi

Donatia unui imobil intre frati, poate fi revocata sau atacata de mostenitorii donatorului (eventual alte persoane ex: sot). Multumesc

Abi

Va rog sa-mi spuneti si eventualele termene in care se poate revoca/ataca. Multumesc

Elena Anghelescu

Donatia poate fi revocata de donator doar in anumite conditii limitative si anume:
1. Pentru ingratitudine (atentat la viata donatorului, delicte, cruzimi sau injurii grave, refuzul de alimente) – daca actiunea in revocare nu este exercitata in termen de un 1 an de la data cand donatorul a cunoscut faptul ingratitudinii se prezuma ca l-a iertat pe donatar.
2. Cand donatia a fost cu sarcini, ea poate fi revocata pentru neindeplinirea sarcinii.
3. Cand donatorului i se naste un copil, donatia se revoca de drept.

Da, donatia poate fi atacata de mostenitorii donatorului in situatia in care ei sunt mostenitori rezervatari (copii, nepoti, parintii donatorului si sotul/sotia supravietuitoare) iar prin aceasta donatie le-a fost incalcata rezerva succesorala. Atunci cand exista aceste categorii de mostenitori ei nu pot fi inlaturati total de la mostenire. Donatiile ori testamentul pot fi facute doar in limitele unui procent din mostenire (cotitatea disponibila). Cealalta parte se numeste rezerva succesorala si se cuvinte acestor mostenitori indiferent de vointa defunctului.
Actiunea in reductiunea liberalitatilor excesive se exercita in termen de 3 ani de la data deschiderii succesiunii.

dan

Saru’mana . Un bun comun ( autoturism ) este furat in timpul procesului de partaj .Cum se procedeaza

de regula in asemenea cazuri ?

Se va imparti daca politia nu-l gaseste ?

Multumiri anticipate

Elena Anghelescu

Nu am intalnit inca in practica aceasta situatie. Cel putin teoretic instanta nu poate retine in masa bunurilor de impartit un autoturism ce a iesit din patrimoniul sotilor impotriva vointei acestora. Dar, dupa parerea mea nici nu poate ignora faptul ca bunul respectiv a fost dobandit in timpul casatoriei, are calitatea de bun comun, deci urmeaza a fi partajat.
Solutia practica pe care o vad in situatia asta e urmatoarea: instanta va disjunge capatul de cerere referitor la autoturism (se va forma un dosar separat si va continua judecata distinct in ceea ce priveste restul bunurilor) si va suspenda judecata in acest dosar pana se va solutiona dosarul penal. In functie de modul cum se solutioneaza acesta, se va pronunta si partajul (solutiile putand fi: se recupereaza autoturismul si se partajeaza, este obligat faptuitorul sa va despagubeasca sau…ramane dosar cu autor necunoscut – situatie in care cererea de partaj pe acest bun urmeaza a fi respinsa ca ramasa fara obiect).
Repet: sunt consideratii teoretice. Instanta va decide de la caz la caz.

DAN

Buna ziua
Bunica are doi nepoti (frati) si vrea sa doneze un apartament unuia dintre ei. Care sunt riscurile in aceasta situatie?
Multumesc

Elena Anghelescu

Parintii celor doi nepoti traiesc (adica fiii bunicii)? Ei ar fi cei ce ar putea justifica un interes sa atace actul. Sau nepotul caruia NU ii este donat. Tot acestia (descendentii sunt mostenitori rezervatari) sunt cei ce ar putea cere reductiunea donatiilor in situatia in care bunica a dispus de mai mult decat cotitatea disponibila. Daca in familie exista intelegere, nu sunt riscuri.

Marian Monica

Va dau cazul meu concret: eu sunt bunica, am un singur fiu, el are 4 copii. As dori sa las o casa direct unuia din cei patru nepoti. Spuneti ca toata lumea recomanda „vanzare-cumparare”, dar cei 4 sunt minori, nu se va intreba nimeni de unde are un minor banii de o casa? Fiul meu este perfect de acord, nu si ceilalti 3 copii. Va rog ajutati-ma cu un sfat cum as putea sa fac transferul de avere de la mine la unul din nepoti fara a putea fi atacat ulterior.

Elena Anghelescu

Exista vanzare-cumparare cu procurator de fonduri. Mergeti la un notar si el va va explica. Minorul va figura ca si cumparator cu mentiunea ca banii ii sunt dati de „procuratorul de fonduri” – care poate fi si unul din parinti sau o alta ruda. Copilul minor devine proprietar.

andreea

Buna ziua! am facut un contract de donatie a unui apartament de la matusa mea(sora mamei).Mentionez ca este necasatorita, nu are copii, decat mama sa in viata( bunica mea). As vrea sa va intreb daca inafara de bunica mea, mai poate ataca cineva donatia? ex: fratii matusii mele? sau daca matusa mea isi poate revoca donatia? nu exista clauze. va multumesc!

Elena Anghelescu

Nu, fratii matusii nu sunt mostenitori rezervatari si atunci nu pot ataca donatia pe acest motiv (ca li s-ar fi incalcat rezerva succesorala). Vorbesc de momentul cand matusa dvs. va deceda. Alte motive din partea lor pentru atacarea donatiei nu par a exista. Vorbesc de mtive care sa fie si intemeiate. Pentru ca daca vor sa va sicaneze, o pot ataca oricum (cel mai fecvent se ataca donatia pentru lipsa discernamantului sau a unui consimtamant neviciat al donatarului). Toate aceste aspecte insa ar trebui probate.

In schimb bunica este mostenitor rezervatar. Si DACA matusa ar deceda inainte de bunica, batrana ar avea un motiv intemeiat sa solicite reductiunea donatiei. E insa o situatie destul de putin probabila, vorbim mai mult la nivel teoretic.

Situatiile de revocare legala le gasiti in articol.

cristian

buna ziua. am un contract de donatie in care eu am dreptul de nuda proprietate si parintii mei de uzufruct viager. ce inseamna mai exact? cine este proprietar eu sau eu. stiu ca nu pot vinde fara acordul lor sau sa ii dau afara, dar nimeni nici macar la notar nu ne-a explicat pe intelesul nostru. va multumesc

Elena Anghelescu

Inseamna ca dvs. sunteti proprietar iar parintii dvs. are doar un drept de folosinta al imobilului.
Dreptul de proprietate este unul complex care confera titularului mai multe drepturi: acela de a folosi bunul, acela de a-l exploata, acela de a-l instraina.
In situatia de fata, dvs. avand nuda proprietate, puteti lua orice decizie cu privire la soarta juridica a bunului (sa-l vindeti, sa-l ipotecati) insa va trebui sa respectati uzufructul parintilor. Cel care cumpara preia imobilul cu acest uzufruct. Nu-i puteti da afara pe parinti din imobil si nu le puteti limita folosinta. La momentul decesului lor, veti deveni proprietar deplin. Sunteti un fel de proprietar „incomplet”. In casa dvs. sunteti obligat sa va „tolerati” parintii.

vasi

va rog,care este cea mai buna donatie intre parinti si copii,ma refer in sensu de a favoriza pe cel care primeste donatia de la parintii.
multumesc

Elena Anghelescu

Imi pare rau, nu va inteleg intrebarea. Donatia in sine este o favorizare a celui ce o primeste. Pentru ca, in esenta ei, presupune un dar, se transfera proprietatea asupra unui bun in general fara a se cere nimic in schimb.

Buturin Ion

Buna ziua
Parintii mei doresc sa treaca pe numele meu si al fratelui meu apartamentul unde stau locuiesc ei si cu fratele meu, sa devenim noi doi proprietari ai apartamentului. Doresc sfaturi din partea dumneavoastra cum sa facem sa fie cel mai bine si din punct de vedere legal dar si financiar (taxe la notar etc.).

Elena Anghelescu

Atata vreme cat exista intelegere intre dvs., din punct de vedere legal orice varianta e posibila si stabila. Din pacate, repet ce am spus de nenumarate ori: nu cunosc tarifele aplicate de notariate si onorariile pentru diverse operatiuni astfel incat sa va pot spune care e cea mai avantajoasa varianta din punct de vedere financiar. Intuiesc totusi ca donatia ar trebui sa fie mai ieftina decat contractul de vanzare-cumparare (fiind totusi un act cu titlu gratuit). Va trebui sa intrebati un notar.

lucia

Buna ziua,va rog din suflet ce se mai poate face,dupa decesul tatalui am facut succesiune la imobilul in care locuia mama noi fiind 7 frati am vrut sa renuntam toti in favoarea mamei.dl notar ne-a sfatuit ca e bine sa ramana unul din copii ca nu cumva sa vina vreo ruda cu pretentii ,asa ca de comun acord a ramas o sora care dealtfel vroia sa se mute cu mama a facuto dar pt putin timp deoarece vroia acte asupra imolilului.in luna decembrie 2010 o ia pe mama si merge cu actul succesoral unde noi renuntasem la mostenire si fac succesiune ele 2 la pamanit 5 ,3 ha deoarece mama vroia sa-l vanda si banii sa-i imparta la copii(mama are 76 ani). sanatatea mamei fiind cam subreda si sa nu se mai deplaseze face o imputernicire surori prin care ea sa poata intabula pamantul si sa-l vanda notarul specificand ca noi ceilalti 6 nu avem pretentii sii da dret de intabulare surorii fiind unica mostenitoare 1/1
deci se intabuleaza cu jumatate din casa toata partea tatalui si tot pamintul.Din acest moment spune ca ea si-a primit dreptul ce i se cuvenea de la tata si de mama nu o mai intereseaza doar dc ii doneaza si cealalta jumatate de casa.mama e foarte suparata,deoarece chiar dc s-a intabulat cu partea ce aveam noi dreptul copii 1/2 din partea tatalui deci 1/4 din casa ,dar nu jumatate din casa ,deci si partea de mostenire a mame .in acest caz ce se mai poate face?Va multumesc.

crysty

buna seara
daca in urma unei marturi mincinoase a fostei mele cumnate eu pierd un proces putand dovedi ca minte as putea sa-i fac o plangere penala sau sa o dau in judecata? am mai comunicat cu dvs. multumesc

hideg maria iuliana

buna ziua.parinti mei cand traiau mi-au donat o bucata de pamant pe care m-am intabulat,si la frati mei la fel ,dar acum sora vrea din nou sa imparta pamantul,se poate sa reamparta din nou??????

hideg maria iuliana

iar acum trebuie sa mergem la masa succesorala .ce se va intampla?multumesc

Elena Anghelescu

Lui Crysty:
Sigur ca puteti sa-i faceti plangere penala. Textul art. 260 C.penal e clar. „Fapta martorului care intr-o cauza penala, civila, discipinara sau in orice alta cauza in care se asculta martori, face afirmatii mincinoase ori nu spune tot ce stie privitor la imprejurari ESENTIALE asupra carora a fost intrebat, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani”. Ati retinut sublinierea: sa fie vorba de chestiuni esentiale si care au influentat decizia instantei.

Elena Anghelescu

Pt. Lucia.
Explicatiile dvs. sunt destul de confuze.
Doua lucruri insa mi-s clare si vi le spun si dvs.:
1. Renuntarea priveste o succesiune in totalitatea ei. O data ce ati renuntat la succesiunea tatalui, nu puteti spune ca renuntarea a vizat doar imobilul casa, nu si terenul. Asta e vestea proasta. Toti fratii care ati renuntat sunteti acum straini de aceasta succesiune si nu puteti pretinde drepturi asupra terenului.
2. Sora dvs. chiar daca a avut procura din partea mamei sa faca demersurile pentru intabulare, asta nu inseamna ca putea intabula exclusiv pe numele ei (cata vreme exista certificate de monstenitor – ce constituie titlu de proprietate – in care sunt trecute ambele). Daca a facut acest lucru, incercati o actiune in rectificare carte funciara (pentru a fi trecuta si mama dvs.).

Elena Anghelescu

D-nei Maria Iuliana Hideg:
Donatiile facute de defunct in timpul vietii catre copiii sai sunt considerate un fel de „avansuri” din mostenire. La dezbaterea succesiunii, oricare dintre mostenitori poate cere raportul donatiilor. Asta inseamna ca veti fi obligati toti sa aduceti la masa succesorala bunurile primite cu titlu de donatie (valoric sau in natura), se reintregeste masa succesorala si se face succesiunea. Insa in general aceasta operatiune are doar rol de „echilibrare” a drepturilor succesorale. Nu va ia nicio instanta pamantul primit si muncit si intabulat.

Darius Pop

Buna.
Am o intrebare, poate ma puteti ajuta.
Bunica mea are doi copii, tatal si sora lui. La moartea bunicului sa
facut o donatie de 25 % din imobilul detinut de bunica si bunicul
catre tatal meu si 25 % catre sora lui, bnica ramanand cu restul 50 %.
Dupa cativa ani, bunica a donat cei 50% unui nepot din partea surorii
tatalui fara sa anunte restul familiei. Se mai poate revoca donatia de
50% facuta de bunica catre nepotul ei, daca ceilalti nepoti nu au
primit nimic ? Cat de sigura e donatia de 25% catre tatal meu si ce
drepturi are el la casa.(casa nu e partitionata, nu se stie la care ce
bucata ii apartine.)

clau

buna ziua !
cum se poate proceda in cazul in care tata doreste sa-mi dea un pamant si mama nu , se poate prin concesionare ?
va multumesc.

ana

buna-seara,ma numesc ana si am o intrebare putin complicata:D.Parintii mei au divortat cand aveam doar 7 luni,mai am un frate cu 2 ani jumate mai mare,in urma divortului judecatorul a decis ca fratele sa ramana cu tatal si eu cu mama;cu conditia ca tatal meu sa-mi platesca pensie alimentara pana la implinirea varstei de 18 ani.pff….ceea ce nu a acadut nicicum;maxim cateva luni de zile am primit acea numita:”pensie de intretinere”,,,infine…in final am crescut fara ajutorul lui,m-a abandonat ani de zile…pana in ziua in care aveam 11 ani…cand parintii au incercat sa reconstruiasca familia (impacare),eu evident am locuit cu tata,mama si fratele meu pe care nici macar nu il cunosteam,o perioada (clasele V-VIII),a trebuit sa ma transfer pt k locuiam la bunica mea..s-au certat din nou,nu a mers….ca urmare eu am ramas la tata doar pt faptul ca eram deja la o alta scoala..sa nu imi strice „rostul”,bineinteles eu in weekend mergeam la bunica mea.Scuza-ma pt micile detalii dar cred ca o sa-ti serveasca la problema pe care o am.In somar raprotul cu tatal si fratele meu niciodata nu a fost direct si familiar.m-au exclus tot timpul…totul o fatada.pt mn in schimb era diferit eu intotdeauna am stiut de existenta lor,ii gandeam si le vroiam binele chiar si fara sa-i vad,intalnesc sau sa am vreun contact direct,am suferit toata viata neavand parintii langa mn(am fost crescuta de bunica mea),fara ajutor moral,psihic,spiritual sau economic!!!Sa conclud;acum am o varsta de 24 ani…st in italia stau cu prietenul meu,fratele meu e in zona unde st eu cu prietena lui..etc..de ceva timp am auzit de la alta lume ca el impreuna cu tatal meu vor sa comploteze impotriva mea,si anume k vor sa faca act de vanzare-cumparare doar fratelui meu,in asa fel ca eu sa nu am nici un drept….nu numai ca m-a abandonat atatia ani si nu m-a ajutat,vrea sa ma priveze si de eventuale drepturi ce mi se cuvin…sau mai putin.Spuneti-mi daca poate sa faca acesta chestie,si daca eu pot face ceva sa-mi recupar ceva drepturi eventuale.momentan nu am nici o ereditate de la nimeni…si nici o viitoare ereditate deoarece in urma divortului mama nu a fost despagubita cu nici un imobil(nu are o stabilitate domiciliara proprie,doar casa bunicii mele care se va divide intre 4 fii…ecc).Dealtfel eu nu detin nici un imobil propriu,nimic.propriu-zis sunt pe strada….in caz de probleme de sanatate,etc,,,sper ca am fost destul de explicita.Mii de multumiri,astept raspuns.

SIMONA

Hola tengo un problema me gustaria seber si puede ayudarme. Le cuento. Fuimos tres hermanos,y mis padres se divorciaron. Mi madre se tuvo que ir de casa con el hermano pequeno. Mi padre se quiedo con la casa y a mi y al hermano mayor nos ingresaron en una casa hogar. (orfanato). Mi madre murio, y al tiempo ingresaron tambien al hermano menor en el orfanato. Ente tanto mi padre tuvo una novia con la que tuvo dos niños. Se separaron, despues el hermano mayor se caso, no obtuvieron niños. El hermano mayor murio,y a los tres meses tambien murio mi padre. Ahora: la mujer del hermano mayor tiene derecho a la herencia, teniendo en cuenta de que el hermano mayor murio antes que mi padre? Los dos hihos que tuvo mi padre con la novia tienen tambien derecho a la herencia aun que no sean reconocidos? Y la madre de ellos? Y ahora yo el hermano menor supongo que tenemos derecho a la herencia .Pero las hermanas y el hermano de mi padre tienen todos los documentos en su poder. Lo unico que tengo es una fotocopia de un documento que demuestra ser una compra venta de la casa de mi padre y mi madre. Y esta tambien la cas de los abuelos,el buerto,( todo en el mismo tereno), y las tieras. Yo estoy fuera del pais pueden desheredarme si no boy? Que devo hacer en esta cituacion? Deveria contratar un abogado? Quanto me costaria un abogado en ese caso? Y como lo haria desde España? MUCHISIMAS GRACIAS ESPERO SU RESPUESTA .

adriana

stimata doamna problema mea ieste cam complicata si va rog sa ma lamuriti daca se poate.Eu locuiesc la socrul meu ,acesta are o casa si este singurul propietar ne fiind casatorit ,inafara de sotul meu el mai are 3 copi.Eu si sotul meu am facut foarte multe investitii la casa socrului meu.as vrea sa stiu in cazul in care noi am vrea sa parasim casa sau socrul ne va cere s-o parasim ,putem intr-un fel sa cerem despagubiri acestuia pentru a ne recupera investitiile facute.As vrea sa precizez ca investitiile au fost facute cu acordul acestuia

Elena Anghelescu

Lui Darius Pop: Donatia facuta de bunica e perfect valabila si nu poate fi revocata motivat de faptul ca restul nepotilor nu au primit nimic. Bunica avea dreptul sa dea cui doreste partea sa din imobil. In acest moment nu aveti altceva de facut decat sa porniti un proces de iesire din indiviziune pentru ca instanta sa decida caruia dintre dvs. atribuie casa si cine primeste compensare in bani (sulta).

Elena Anghelescu

Pt. Clau: Nu, concesionarea e cu totul altceva si nu are nicio legatura cu situatia expusa. Ce regim are acel teren? E bun comun al parintilor? Daca da, atunci ei sunt coproprietari devalmasi si tatal tau nu-ti poate instraina de unul singur terenul. Din pacate, daca mama se opune, nu ti se va putea da acel teren decat in cazul unui divort plus partaj la care terenul sa-i fie atribuit tatalui.
A nu se intelege ca-ti sfatuiesc parintii sa divorteze. Incercam sa-ti explic care e modalitatea juridica de a trece acel teren in proprietatea exclusiva a tatalui tau astfel incat sa-ti poata fi instrainat.

Elena Anghelescu

Pt. Ana: Dupa ce, cu greu, am reusit sa inteleg care a problema din mesajul dvs, raspunsul nu este unul favorabil. Da, tatal dvs. poate sa faca ce doreste cu bunurile sale in timpul vietii. Inclusiv sa le vanda fratelui.

Elena Anghelescu

Pt. Simona: Mesajul dvs. arata frumos si probabil e si foarte interesant. Din pacate insa sunt perfect incapabila sa va raspund intrucat nu cunosc limba spaniola. Daca veti reveni cu o traducere, sper sa va pot oferi un raspuns.

Elena Anghelescu

Pt. Adriana: Asta se intampla cand situatiile juridice sunt incerte si lucrurile nu sunt ferme si clare. Dvs. ati investit acolo de bunavoie si nesiliti de nimeni, stiut fiind ca imobilul nu va apartine. In situatia in care va da afara, da, il puteti da in judecata solicitand contravaloarea investitiilor. Insa nu va garantez succesul actiunii. Depinde de motivare si de probele pe care le veti face.

diana

buna ziua! as dori sa va intreb, in cazul in care am semnat ca giranta pt un credit si acest credit nu se mai plateste, banca imi poate lua apartamentul care este donatie si eu am drept de nuda proprietate? va rog sa imi raspundeti. va multumesc!

Ileana

Va salut cu mult respect si va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi/sugestii referitoare la urmatoarea situatie. Parintii mei vor sa ne doneze mie si surorii mele (suntem doi copii la parinti) casa si terenul pe care le detin. Eu sunt sora mai mare si am locuit pana sa ma casatoresc cu parintii, iar de cand m/am casatorit, locuiesc cu sotul si copilul in casa parintilor, in timp ce parintii s/au mutat si locuiesc in garsoniera care se afla in proprietatea mea. Parintii vor sa imparta si sa faca acte de donatie in felul urmator: casa plus jumatate din teren mie (donatia pentru casa sa fie cu uzufruct viager), iar cealalta jumatate de teren, fara nicio constructie, sa o doneze surorii mele. Mentinonez ca vor sa faca donatie cu uzufruct viager pe casa, adica sa aiba dreptul sa locuiasca in casa. Trebuie sa spun ca eu nu sunt in relatii deloc bune, eufemistic vorbind, nici cu sora, nici cu parintii, motiv pentru care va adresez urmatoarele intrebari:
Pot sa fac ceva, sa introduc vreo clauza in actul de donatie care sa o faca mai greu revocabila daca nu irevocabila, in conditiile in care parintii mei sunt foarte schimbatori, iar faptul ca imi doneaza casa mie e datorat investitiei mele (munca bani) de/a liungul timpului in intretinerea si reparatia ei, (desi nu am niciun act chitanta care sa dovedeasca asta…) si nu din simpatie sau alte motive…
Este donatia cu uzufruct mai greu revocabila decat dionatia fara uzufruct?
Poate sora mea sa mosteneasca uzufructul parintilor mei si sa trimita pe cineva sau sa vina ea sa locuiasca in casa in locul lor?
Cat de atacabila este donatia mea, in contextul in care desi ca dimensiune terenurile sunt egale, pe terenul meu exista casa?
Mentionez inca odata ca sunt sigura ca oricare din membrii familiei mele ar fi tentati sa revoce sau respectiv sa atace actul de donatie daca legislatia va permite sau vor considera ca exista sanse sa castige. De asta va intreb, avend experienta in acest sens, credeti ca are rost sa continui cu reparatia si investitiile in casa sau sa renunt, intrucat exista riscul sa pierd.

deeamagda

Sunt casatirita si am un apartament cu contract de vanzare -cumparare cu procurator de fonduri.Acest apartament mi-a fos donat cand eram casatorita……..ARE SOTUL MEU VREUN DREP ASUPRA ACESTUI APARTAMENT???????????

Oana Cristina

Buna seara ! In prezenta unui testament si absenta (nu exista sunt decedati ) parintilor ,sotului ,copiilor . nepotilor se poate ataca testamentul de catre fratii si surorile defunctului ? Acestia nu au drept la mostenire ? Si daca nu exista testament ce se intampla cu averea defunctei ?

kati

buna ziua,
am si eu o nelamurire….noi (sot, sotie, copil), suntem in afara tarii si am trimis bani acasa sa cumparam un apartament. apartamentul s-a cumparat pe numele parintilor sotului, iar acum urmeaza sa venim in tara si sa trecem apartamentul pe numele nostru. Mama sotului, este de parere sa facem contract de donatie cu scutire de raport si nu act de vanzare-cumparare (ca este mai ieftin).
Mentionez ca sotul mai are un frate. Spuneti-mi ce ar trebui sa facem in cazul asta….act de vanzare cumparare sau donatie cu scutire de raport???
va multumesc!!

kati

buna din nou,
asi mai avea inca o intrebare: Care este diferenta dintre actul de vanzare-cumparare a apartamentului de care va spuneam mai sus si actul de donatie cu scutire de raport la transmisiunea succesoral??

ioana gabriela

Buna ziua,
situatia este asa:acum 20 ani socri mei au achizitionat un apartament pt noi , eram casatoriti de trei ani.Socri aveau o casa unde locuiau impreuna cu fiica lor.Am locuit in acest apartament si dealungul timpului am facut investitii majore .Avem un fiu de 19 ani.Acum socrii vor sa doneze apartamentul sotului meu pentru a pune capat lungilor discutii avute pe dreptul de proprietate ..pt ca de cate ori am ridicat problema mi-au spus ca usa este a mea si investitiile facute sunt in contul „chiriei,, Eu si fiul meu ce drepturi avem? Practic in apartament am investitit f multi bani si as vrea sa fie asigurat copilul .Ce sfat imi puteti da?Eu vreau sa se intocmeasca act de vanzare cumparare si nu donatie, dar dansii nu doresc acest lucru pt ca nu vor ca eu sa am dreptul la acest apartament.
Multumesc anticipat pt sprijin,

Catalina

Buna dimineta! Eu locuiesc in strainatate si cand m-am intors in Romania am hotarat sa-mi cumpar o casa cu teren cu tot. Pe vremea aceea terenul era convenabil ca pret. Bun, intorcandu-ma in strainatate am trimis bani parintilor mei sa-mi cumpere casa. Asa au si facut, dupa care mi-au facut donatie la casa si la terenul acela. Acuma eu mai am 4 frati. Parinti mei locuiesc acolo pe terenul si casa cumparata si ulterior donata mie. Imi este teama ca dupa decesul parintilor mei, fratii mei sa aiba vreo pretentie la aceasta donatie. Ca de acum ne intelegem. Mai tarziu nu stiu. Daca fratii mei semneaza ca nu au nici o pretentie la bunul donat, pot sa dorm linistita? sau ce fac. Sfatuiti-ma va rog! Va multumesc pentru raspuns!

gaby pop

Buna ziua! Va rog, daca se poate, un raspuns la problema mea. Bunica noastra are sotul si unicul fiu decedati. Noi suntem copii(3 la numar) ai baiatului decedat. Surorile ei vor sa o determine sa vanda sau sa le vanda( nu stim exact) o parte din pamant precum si casa in care locuieste. Fara acordul nostru( unicii mostenitori directi) poate face acest lucru? Bunica are 84 de ani si are probleme de sanatate, inclusiv pierderi de memorie. Va multumesc anticipat!

cecilia

stul meu mostenesteste jumatate din bunrile parintilor eii fiind dupa moartea ambilor parinti doi frati .prin donatie de la sora ramane cu toata casa . se poate ataca ulterior donatia . ce drepturi are sotttia si copilul celor ce a mostenit donatia va rog sa-ma lamuriti multumesc am inteles ca se face si un contract de partaj

vasilica

buna ziua, va rog nu raspuns in urmatoarea situatie eu si sotu ne-am sparat de ceva timp far a incheia divortul ,avem 2 apartamente si de comun acord vrem sa donam cate unul celor doi copii .In cazu unui partaj mai se pune problema donatiei intre sotii?(deoarece amandoi sunem proprietari ai apartamenelor)
Sau va rog o sugestie ca cele 2 apartamnte sa le ramana celor doi copii pe care ii avem impreuna fara a fi afectati de posibili alti copii aparutii evenual ulteor dnatiei. Preferam donatia in locul partajului, am inteles ca pun o clauza de intetinere nu exsta risc de a fi evacuata din casa.
Multumesc anicipat .
In alta ordine de idei apreciez ca avei rabdare si raspunde-ti explicit tuturor ajutand pe fiecare sa intelega ca are anumite drepturi si astfel nu mai pote fi pacalit prea usor necunoscand legea.

ana

buna ziua
ma aflu in urmatoarea situatie : mama mea s-a recasatorit si impreuna cu sotul sau actual au construit o casa
poate tatal vitreg (nu m-a infiat) sa imi doneze partea lui ,si daca fratii acestuia pot contesta donatia ?

va mutumesc

Rapsod

Buna ziua.Daca este facuta o donatie, in momentul intrunirii mesei succesorale cum se stabileste valoarea? Bunul daca e donat intr-o stare proasta si este imbuntattit pana in momentul stabilirii mesei succesorale, si ar mai putea interveni si valoarea pietei care ar putea fi crescuta. Cum se impart 2 bunuri intre 2 frati practic. Unul dintre bunuri este donat si imbunatatit de unul dintre ei si celalalt este intretinut si imbunatatit de parinti in decursul vietii. Cum se face impartirea?

Stela

Buna ziua!
Intrebarea mea: Asa, bunicii mei au 2 proprietati, in una locuesc ei si in cealata locuesc parintii mei. Bunicii au 2 copii adica mama si unchiul meu. Toata viata lor au promis ca le fac acte parintilor pe proprietatea in care locuesc. Noi suntem 2 frati, de ceva vreme sora mea ameninta parintii ca-i scoate in strada si ca bunica ii face act de proprietate ei. Ce drepturi au parintii mei tind cont ca mama toata viata ei a locuit cu bunica inclusiv noi copii. Poate bunica sa-i scoata in strada tinnand cont ca ei mereu acolo au locuit? Va multumesc mult de tot..

Elena Popescu

Buna seara,

V-as ruga sa ma lamuriti cu o problema. Matusa mamei mele a facut un act de donatie mamei mele. Matusei mamei mele i-au murit si sotul si copilul. Mama mai are o sora dar cu care nu a mai tinut legatura. Si in cazul in care matusa mamei mele mai are o sora cu care nu a mai tinut legatura. Cine poate ataca acest document de donatie si ce se poate face acum astfel incat sa nu se ajunga sa fie atacat?

Va multumesc anticipat,

orfea

Buna ziua socrul meu a facut sotiei lui , care nu este si ea propietar al imobilului testament cu uzufruct viager dar in acelasi testament se specifica ca mai are doi mostenitori rezervatari. Pot face mostenitori rezervatari ceva sa poata folosi si ei o parte din imobil? Si daca da ce ?Specific ca suntem constienti ca are si ea o parte din mostenire si nu dorim decat sa i se restranga drepturile la uzufruct in asa fel sa putem folosi si noi o parte din imobil , avad posibilitatea sa se foloseasca separat nu la comun cu sotia.

ana

parintii mei mi-au facut acte de vanzare cumparare pe o casa si un teren.eu la randul meu vreau sa fac donatie la un copil minor.cum se procedeaza in astfel de caz???multumesc.

george

buna ziua in anul 2010 am facut o donatie a apartamentului tatalui meu , am un credit la o banca din care nu platesc suma integrala , asfel aduninduse unle intirzieri, am fost sunat de catre acestia zilele acestea spunindu-mi ca ma vor da catre executori , executindu-ma silit pe bunuri, imi poate fi atacata aceasta donatie , si ce sanse au ???? va multumesc

Bogdan Mihai

Buna ziua dna. Anghelescu.

Va retin atentia si va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la urmatoarea speta :
– Suntem 2 frati buni, tata s-a recasatorit cu Angela.
– Angela “detine” o casa si terenul aferent intravilan. Spun detine intre paranteze deoarece bunurile au apartinut tatalui dumneai si dupa decesul dansului s-a facut succesiunea si au avut drept de proprietate sotia defunctului care este si mama Angelei care se numea Nicolita, si cei doi copii ai lor : Angela si fratele ei Costel. Dupa cativa ani a decedat si mama Angelei (parca prin 1997) iar in vara acestui an (iulie 2011) a decedat si Costel, fratele Angelei. Nu s-a facut succesiunea nici dupa mama Angelei nici dupa Costel. Precizez ca Costel nu a avut sotie si nici copii.

Prima intrebare este : Trebuie facute 2 succesiuni (si dupa mama Angelei si dupa Costel) sau se face 1 singura prin care din mostenitorii Nicolita, Angela si Costel sa fie singur mostenitor Angela? Intreb asta deoarece stam foarte prost cu banii!

A 2-a intrebare : Angela ar vrea sa lase bunul (casa si terenul) fetitei mele in varsta de 1 an. Ce ma sfatuiti sa aleg : Contract de donatie cu scutire de raport sau Contract de vanzare cumparare? In cazul contractului de vanzare-cumparare eu sa donez fiicei mele banii necesari.
Intreb deoarece fratele meu nu vrea sa se implice cu nimic in a ajuta/sprijini cu cele necesare pe mama noastra vitrega (Angela) si dansa nu vrea ca el sa poata interveni in viitor in acest scop.

A 3-a intrebare : Angela nu are alti frati/copii/nepoti, doar niste verisori primari. Pot acestia sa intervina in vitor cu drept de mostenire?

Va multumesc anticipat si astept cu interes raspunsul dumneavoastra.

Toate cele bune.

andreea

Buna ziua, as dori sa va intreb daca este posibil sa fie executat silit un apartament donat de catre tatal meu mie si surorii mele. Eu si sora mea avem fiecare cate un credit in val de 3500 ron (negirat sau ipotecat) la care nu am mai platit de ceva timp. Ni s-a spus de catre firma recuperatoare care a preluat creditul ca pot executa silit orice e pe numele nostru. Intrebarea e: chiar si un bun imobil donat? Va multumesc.

florian

probema mea este urmatoarea : bunicul meu a murit si mama mea nu a vrut sa faca succesiunea fiind singurul mostenitor…dar cu trecea timpului certurile sau agravat intre mama mea si bunica si ea vrea sa imi dea mie tot…asa ca a chemat-o in istanta pe mama mea sa o oblige sa faca succesiunea…dar in timpul asta bunica mea a avut un atac de corp…iar tot ce am investit la bunica mea se atarna de un fir de ata…e bine momentan sa fac un testament in care bunica mea sa ma imputerniceasca ca am investit in curte , casa si ca am avut grija de ea de 10 ani? mi-am sunat avocatul si el mi-a zis ca pana se termina procesul sa facem un act ca eu i-am dat niste bani bunicii mele si ca ,va costa nu stiu cat la % din valoarea terenului cica e 1200 roni …..dar acest lucru nu e la actul de vanzare cumparare? ce act ma sfatuiti sa fac pana se termina procesul..ca nu stau pe strazi deoarece parintii vor sa moara bunica mea si apoi sa vanda tot

IONITA SORIN

Buna ziua,am o mare rugaminte daca ma puteti lamuri,doresc sa cumpar o garsoniera si am o mica nentelegere.Garsoniera este proprietatea biserici adventiste,care a cumparat-o in anul 1999 cu suma de 84.000.000 leide la o batrana,aceasta beneficiind pana la deces in anul 2000,de uzufruct viager.Din contractul de vanzare-cumparare rezulta ca aceasta nu era cosatorita,dar nu sunt mentionate toate datele de stare civila decat seria si numarul B.I, si daca are mostenitori.Intrebarea mea este daca dupa 12 ani ar aparea un mostenitor,ar putea ataca contractul de vanzare-cumparare pe care l-as incheia eu cu BISERICA ADVENTISTA.Astept cat se poate de repede un raspuns,multumesc anticipat.

LUPU

daca inainte de casatorie am cumparat de la parintii mei o casa,dupa decesul meu revine ceva sotului meu ???mentionez ca mai am un copil. multumesc

Malos Mariana

sotul meu a primit donatie de la mama lui: o anexa care, intre timp a devenit sediul firmei mele, am extins-o cu cheltuieli pe firma fara sa-i faca autorizatie de extindere si un teren. Sotul meu a murit si trebuie sa fac succesiune. La anexa care a devenit casa am vreun drept sau se imparte totul la copii?

amy

Buna ziua ,

Am si eu o intrebare , parintii sotului meu vor sa ne doneze casa pe care au construito ei , dar la care am participat si noi cu banii de nunta , acuma vor sa ne faca un contract de donatie pe numele meu si al sotului , sotul meu mai are o sora , ar putea ataca acest contract in viitor , sau parintii ? in caz de divort daca contractul este pe numele ambilor casa se imparte? nu vor sa faca contract de vanzare-cumparare deoarece zic ca implica costuri mai mari , ce este mai bine donatie sau vanzare-cumparare?

Va multumesc

ADA

Daca sotul meu a primit o casa donatie de la mama sa,ce drepturi am eu asupra proprietatii in calitate de sotie si avand copii impreuna .Va rog sa-mi spuneti si in caz de divort sau in caz de deces al sotului ce se poate intampla? Va multumesc.

claudia

Buna ziua,
As avea si eu o intrebare: am primit o mostenire care nu a iesit din indiviziune. Pot sa donez( fara nici un fel de clauza care sa o oblige) cota-parte pe care o am, fiicei mele minore?
Multumesc.

cip

tatal meu are o garsoniera,cumparata dupa decesul mamei .O poate vinde fiului meu ,care are 15 ani,acesta devenind proprietar la implinirea varstei de 18 ani?sau e mai bine o donatie?pot apare probleme din partea fratilor?ce ne sfatuiti ,ptr.a nu putea ,,ataca” fratii?

andrei cristian

buna ziua as dorii sa trec prietena mea pe un act de vanzare cumparare pe care tatal meu mil face , vreau s a va intreb daca o pot trece si pe ea daca inca nu suntem acsatoriti, ne vom casatorii la anu astept un raspuns cat mai repede va multumesc anticipat

zeldesan carmen

Bun? ziua d-na avocat?,
M? numesc Zelde?an Carmen ?i v? rog frumos s? m? l?muri?i în vederea unei donatii cu scutire de raport f?cut? de c?tre mama, care este v?duv?, pentru mine (fiic?) a unui apartament de 2 camere. Dup? decesul dumneaei fratele sau nepotul poate ataca donatia f?cut? ,men?ionez c? nu s-a atins rezerva succesoral? ?i vor mai fi bunuri imobile de împ?r?it la succesiune.
Cât timp de la succesiune poate fi atacat? donatia cu scutire de raport?
V? mul?umesc mult pemtru amabilitate.

zeldesan carmen

IMI CER SCUZE CA AM SCRIS CU DIACRITICE SI TXTUL ESTE GREU DE CITIT, ZELDESAN CARMEN

Ina

Sotul meu are datorii la statul roman.Copii mostenesc datoria catre statul roman chiar daca nu sunt cetateni romani? Vor putea ei beneficia de mosteniri sau sa detina proprietati fara ca statul roman sa nu le confiste o parte din bunuri?
Multumesc.

Daogaru Ionel

Am cumparat de la parintii sotiei apartamentul acestora,printr-un act de vanzare cumparare incheiat la notar.Sotia mai are inca 2 frati pe care parintii nu i-au chemat la incheierea vanzarii deoarece acesti copii nu s-au mai interesat de parintii lor de aproximativ 6 ani,timp in care noi ne-am ocupat de parinti,acest aspect fiind hotarator pentru vanzarea locuintei doar catre fiica.As dori sa stiu daca acest act va putea fi atacat in instanta dupa moartea parintilor,sub ce forma.

maria elena

Ion este primul copil al lui Jan din prima casatorie. Dupa moartea primei sotii, mama lui Ion , Jan s-a recasatorit cu Safta si a avut 2 copii. Convietuirea celor doi s-a derulat in casa mostenita de la parintii lui Jan.Decesul lui Jan s-a produs in septembrie 1987 si nu stiu daca dupa moartea sa s-a deschis succesiunea,Safta a murit in octombrie 2011.Va rog sa-mi spuneti ce drepturi are tatal meu Ion, daca nu s-a deschis succesiunea dupa primul deces, iar Ion nu are acea declaratie de acceptare a averii facuta in termen de 6 luni -dupa vechiul cod civil.Multumesc.

Vero

Buna ziua,
Vreau sa cumpar o lucuinta, dar nu am toti banii. Fratele meu mi-a propus ca o cumpara el si dupa aceea mi-o doneaza pentru a fi numai a mea, eu fiind momentan necasatorita (incercand astfel sa ma protejeze in cazul unui mariaj esuat – divort). Este cea mai buna solutie ca imobilul sa ramana numai al meu dupa casatorie? Va multumesc!

anca

buna ziua,as vrea sa stiu daca bunica sotului poate sa-i lase prin testament casa,fara sa aiba nevoie de acordul copiilor sau macar o parte din casa(construita de mine si sotul meu).bunica fiind vaduva.va multumesc.

petrica

buna seara,am o sora care a fost in concubinas 18ani de 2 a fost casatorita legal ,sotul a avut o casa si in 2006 a reconstruit casa sotului din cauza inundatiei ,la aceea data sora nu fiind caasatorita legal cu el la aceea data,de 2 ani fiind casatorita legal,in 2011 sotul a murit;intrebare: ce drepturi a fratii la aceeaa casa care a fost construita de sot cu sora mea la data constructiei nefiind legal cu el multumesc

ioana teodor

Donatie neobisnuita; va rog explicati-mi o situatie mai rara,in anul 1978 pe vremea lui Ceausescu nu aveai voie sa ai doua proprietati,drept care pentru ca parintii mei au dorit sa cumpere un apartament,datorita faptului ca mai aveau ceva mostenit de la parintii lor in alta parte a tarii,au fost sfatuiti de notar sa il treaca drept cumparator al apartamentului pe care doreau sa-l cumpere,pe fratele meu,el fiind student in anul 1.(eu eram copil,n-aveam dreptul)Evident,cu banii parintilor nostri.
Apoi,fratele meu a dat o declaratie ca notariala ca n-avea nici un venit si a primit banii de la parinti,precum si o procura ca da dreptul parintilor sa dispuna in ce mod doresc ei de apartamentul cumparat de el cu banii lor.
Imediat,dupa inca 2-3 saptamani,el a donat parintilor apartamentul.(urmand ca parintii sa treaca in decurs de un an cealalta proprietate din restul tarii pe numele unei rude,ca sa n-aiba doua proprietati.Acest lucru n-are legatura cu subiectul dar am vrut sa va prezint toate detaliile.
Tot in anul 1978,parintii nostri au donat notarial la randul lor o suma de bani fratelui,pentru ca el sa-si cumpere un alt apartament,mai mic.
In 1990,fratele meu a emigrat. S-a casatorit de doua ori iar acum are doi copii de 14 si 8 ani din doua casatorii diferite.
Apartamentul nostru,cel donat de frate parintilor,a fost trecut pe numele ambilor parinti,deoarece amandoi castigau egal,erau salariati.
Acum doi ani,tatal nostru a decedat,el facandu-mi mie testament pe partea-jumatatea lui de apartament,pentru ca sa fiu egala cu fratele meu care primise deja donatie de la parinti acel apartament mai mic.
Fratele meu a acceptat,a trimis o procura ca accepta,drept care dupa succesiune eu acum sunt proprietara impreuna cu mama,fiecare avand jumatate de apartament.
Intrebarea mea este daca putem sa-l vindem,pentru ca un potential client ne-a spus ca s-a interesat si ca mostenitorii fratelui meu ar putea avea dreptul de-a anula donatia facuta de fratele meu!
asta ar fi socant si nedrept,deoarece fratele meu n-avea pe vremea aceea nici un venit si totul a fost facut doar ca sa-i ajute pe parintii nostri sa poata ei deveni posesorii apartamentului,ba mai mult decat atat,a primit la randul lui donatie acel apartament mai mic.
Astept cu interes raspunsul dumneavoastra,multumesc anticipat.

mika

vreau sa stiu si eu daca tatal meu mi-ar imi face act de vanzare cumparare(specific ca mama e decedata)fara ca fratele meu sa stie ce poate risca??fratele din prima casatorie a mamei(doar eu sunt copilul din casatoria rezultata cu mama(e posibil asa ceva doar intreb ca asa ne-a sugerat cineva,nu dau nume ca sa nu fie probleme)!multumesc,anticipat!

angelica

Mama a avut un teren+casa +anexa cu drept de mostenitor de la parintii ei ,primit de zestre.Apoi sa casatorit din care a rezultat 3 copii.La 25 ani de casatorie cu sotul ei,mama a decedat.El sa recasatorit au stat inpreuna citiva ani apoi in 2000 sa casatorit legitim cu a doua femeie,ei au locuit inpreuna cu a doua sotie in casa mamei mele.Noi am fost plecati afara din tara si ei sau intabulat pe ascuns pe terenul si casa mostenita de la bunici prin uzucapiune,tatal meu a decedat eu lam ingropat singura.
Intrebarea este :a doua nevasta intra in dreptul mamei mele sau numai in averea tatalui meu ?
Ea are pretentii la tot cei acolo.Si ce avem de facut ?
Va rog sa-mi trimite-ti cit se poate mai repede raspunsul.

angelica

lasatim o adresa sa va pot intreba mai ce neintelegeri am.

mirel i.

Bun? ziua,
În urma unor neîn?elegeri p?rin?i au decis sa divor?eze din vina tat?lui, acesta p?r?sind domiciliul. Eu sunt singurul lor copil ?i totodat? însurat, cu copil ?i locuit cu ei în casa.
Întrebarea mea este:
-pot p?rin?i s?-mi doneze casa? Dar în cazul în care tat?l v? mai avea un alt copil cu alta femeie acesta v? avea drept sa conteste dona?ia

amalia

Buna ziua am si eu o rugaminte daca ma puteti ajuta tatal meu este recasatorit,acum 2 ani a decedat prin spinzurare am inteles ca a lasat imobilul pe care il detine unui nepot al sotiei sale prin testament cu clauza mentionez ca eu sunt singurul sau copil dintr-o alta relatie nici cu actuala sotie nu are copil ce sanse am sa atac testamentul in instanta s-au ce sfat imi puteti da cum sa procedez si care sunt pasii de urmat.Va multumesc!

mioara

Buna.
Sotul meu a primit donatie de la bunica lui o casa la rosu si terenul aferent acestula la varsta de 18 ani. Dupa ce ne-am casatorit am investit in acea casa. mentionez ca suntem casatoriti de 8 ani si avem un copil de 6 ani. Ce drepturi am eu acolo?

mamelu

Buna Ziua,
As avea si eu o intrebare! Parintii mei detin doua case.Una in care locuiesc parintii mei, si cealalta unde locuiesc bunicii mei. Pe amandoua casele bunicii mei iau facut act de vanzare cumparare tatalui meu. Fiind casatorit au mai aparut anumite discutii intre mama mea , fratele meu si mine si am fost nevoit sa ma mut impreuna cu sotia mea la bunicii mei, hotarand astfel ca fratele meu sa ramana in casa unde locuiesc parintii mei iar eu si sotia mea in cealalta casa impreuna cu bunicii mei. Intrebarea mea ar fi urmatoarea: daca tatal meu doreste sa-mi faca act de donatie pe casa bunicilor meu (pe care tot el este proprietar ) iar fratele meu va ramane in cealalta casa, dupa moartea parintilor mei se va putea sparge acest act de donati, avand in vedere faptul ca si fratelui meu ii va ramane casa parintilor mei. Ambele case sunt evaluate cam la aceeasi valoare!Va multumesc

florentina

Buna ziua,
Am doi copii-unul de 22 ani si unul de 11 ani. Pot sa le donez apartamentul meu si al sotului chiar daca unul este minor? In cazul acesta ei sunt proprietari, iar noi parintii nu mai avem nici un drept asupra imobilului ?
Multumesc.

doru

parintii mei au decedat acum 15 ani si sunt singurul mostenitor ,fara nici un fel de rude , cum pot sa o trec si pe sotia mea pe masa succesorala cu drpturi depline?

rusalim cornel

buna ziua as dori o intrebare in legatura cu sora mamei mele care a decedat in 2008 aceasta domicilia in germania cu sotul ei. casa in care locuia era proprietate personala a ambiilor sotii deoarece au cumparato dupa casatorie , precizez ca nu aveau copii iar ea avea doar o sora (mama mea) cu doi copii ,acum sotul ei sa casatorit legitim ,noi mai putem sa obtinem o succesiune la imobil rog sami dati un raspuns concret si ce trebuie sa fac deoarece nu cunosc legile din germania

silvia

Buna ziua d.na avocat. Eu si sora mea am mostenit fiecare 50%, dupa moartea mamei in anul 1992, un mic apartament. Eu nu am locuit, dupa moartea mamei niciodata in aceasta casa deoarece, sint un cetatean romin cu dubla cetatenie, stabilit in strainatate. Nici sora mea nu a locuit niciodata in aceasta casa, fiind ea proprietara de un alt apartament. Casa mostenita a fost data in chirie un anumit timp fara bunastarea mea. Am cerut sorei mele anumite documente deoarece, in tara unde locuiesc trbuie sa platesc o taxa pentru casa care am mostenit in Rominia. Aceste documente (valoarea casei ca sa poata fii stablita suma de platit) le astept de luni de zile dar ea nu vrea sa mi le trimita . Intrebarea mea este: poate sora mea sa fi facut vreo „smecherie”si si-a pus casa numai pe numele ei? Exista vreo lege care ii permite sa faca acest lucru?
Va multumesc !

Elena iasi

buna ziua am rugamintea de a ma lamuri in urmatoarea chestiune:daca dupa decesul tatalui nu s-a facut succesiunea mama mea poate sa faca domnatie sau act de vanzare cumparare pt. casa si pamant?

Elena iasi

mai vreau urmatoarea lamurire: pentru donatie sau act de vanzare cumparare de la mama (tata decedat) a casei si pamantului catre cei patru copii ce pasi trebuie urmati? mama are act de proprietate pentru pamant si probabil pentru casa un document de la Primarie casa fiin construita in 1960. multumesc!

Krrista

Buna ziua,
Ce inseamana de fapt donatie cu scutire de raport? Cum se stabileste rezerva succesorala pentru a sti daca ea a fost incalcata? Mama are 2 apartamente si vreo 1 teren( tata decedat de multi ani). Noi suntem 3 copii iar eu vreau sa fac acte de donatie cu scutire de raport pe un apartament. Cum stiu daca acest act afecteaza rezerva succesorala? Ma avantajaza cu ceva sa-l fac cu clauza viagera, in sensul ca ar fi mai greu de desfiintat?
Mutumesc!

ioan

doi soti au detinut o locuinta si o suprafata de pamant. Suprafata de pamant este proprietatea exclusiva a sotului . Dupa moatrtea sotiei pentru locuinta s-a procedat la dezbaterea mostenirii si sotul supravietuitor a mostenit jumatate din casa ,iar cealalta jumatate s-a impartit in mod egal in 6 parti , cate o parte pentru el si cei 5 copii. Pentru partea sa de mostenire si pamantul integral sotul supravietuitor a lasat prin testament totul unuia dintre copii, care l-a ingrijit si inmormantat. CUM se imarte in acest caz partea celui de-al doilea sot ?
Va multumesc

Florin Marius

Buna ziua.
Problema mea ar fi urmatoarea: bunicul meu a decedat anul trecut, iar bunica a facut succesiunea si un act de donatie cu uz fruct viager cu tatal meu, acum matusa mea vrea partea care ii se cuvine dupa moartea bunicului, iar bunica vrea sa „desfaca „actul pe care l-a facut cu tata, mentionez ca bunica e bolnava de asa numitul comportament bipolar, plus de asta cand bunicul traia i-a dat matusii o suma de bani ca parte la casa, insa nu este un act notarial ci doar o foaie in care se mentioneaza pentru ce a primit banii si semnata de ea si de foatul ei sot. ea mai poate emite pretentii la casa? acum ca bunica e de partea ei?

cristina

Buna Ziua,
Sunt casatorita si am un singur copil minor..As dori sa cumpar un teren pe care sa fac o casa, dar as dori ca terenul sa fie direct pe numele copilului. Adica in caz de eventual divort sa nu pot imparti prin partaj nimic din investitia care o voi face acolo . Cum ma sfatuiti sa fac acest lucru ?
daca fac contract de vanzare cumparare si in acelasi act fac si donatia catre copil este ok?
As dori ca la divort nici eu nici sotul sa nu ne atingem de bunul ei si nici pe viitoar daca m-ai apare un copil din partea sotului sa nu aibe nici o parte acolo.

Zait

Problem?:
Am doi copii. Un b?iat (10 ani) dintr-o rela?ie anterioar? (în care nu am fost c?s?torit) ?i o feti?? cu persoana cu care sunt c?s?torit si în prezent.
P?rin?ii mei vor s? doneze feti?ei mele, de 3 ani, o cas?, casa în care locuim, eu, so?ia ?i fiica. Eu mai am o sor?, c?s?torit? cu doi copii. Sora este de acord cu dona?ia.
Se poate face dona?ia cu sarcin? (feti?a s? nu poat? înstr?ina casa decât cu acordul, sau dup? decesul nostru)?
Care sunt riscurile ce pot apare? Preten?ii din partea celulalt copil (b?iatul de 10 ani)? Ulterior sora sau copii surorii mele?

Mul?umesc!
Gh. Zai?

manu

Buna ziua

Stimata doamna incep prin a va multumi pentru timpul si bunavointa acordate.
Mama mea este propietara unui apartament si as vrea sa stiu care este varianta cea mai simpla si mai putin costisitoare prin care pot deveni propietar, eu fiind singurul copil. Mentionez ca tatal meu este decedat, ca mama mea are 83 de ani ca apartamentul a fost si ca doreste sa se mute la un camin de batrani. Eu sunt casatorit si am doi copii, dintre care unul major.
Cu deosebita stima,
Manu

Ioana

Buna seara,
Am o nelamurire. Bunicul meu mi-a donat casa construita impreuna cu bunica,in conditiile in care are 2 copii (tatal meu si matusa), impunand ca si clauza ingrijirea lui pana la sfarsitul vietii. Mentionez ca bunica mea a decedat, iar in urma actului de succesiune matusa a renuntat la partea care i se cuvenea. As dori sa stiu daca dupa moartea bunicului matusa, respectiv cei trei copii ai ei pot ataca in instanta acest act de donatie ?i ce ar trebui sa fac sa previn acest lucru?
Multumesc

nicoleta

Buna ziua , am o prietena stabilita in japonia care s-a casatorit decurand cu un roman stabilit in canada si nu au intregistrat inca casatoria incheiata la amabasada romana din japonia , in romania . Problema ar fi urmatoarea , ea a avut o garsoniera cumparata inaintea casatoriei pe care a vandut-o si vrea sa cumpere un apartament cu diferenta de bani , bani stransi de ea tot inainte de casatorie ,in cazul in care cumpara apartamentul acesta va deveni bun comun . Mentionez ca ei s-au casatorit in ianuarie 2012 si deocamdata ea sta tot in japonia si el in canada pana la rezolvarea actelor si vizei pentru reintregirea familiei , fiecare are copii din alte relatii , cum ar putea lua apartamentul ce fe de contract ?astfel ca acesta sa ramana bun popriu , in eventualitatea unui esec – divort sa nu trebuiasca sa imparta cu sotul , acesta are o casa cumparata inaintea casataorie care este bun propriu .

georgeta serban

sunt stapana pe casa dar nu pe pamint cine are mai mult dreptu ?

georgeta serban

va rog ajutatima fratele meu vrea sa ma dea afara din casa pentru cu nu sunt propietara pe teren .dar eu sunt propietara pe casa mie mia facut cineva casa aia pentru ca nu aveam unde sta dupa ce a murit mama

paul

Buna ziua,

V-as ruga sa-mi dati un sfat in urmatoarea problema. Tata are un proces in desfasurare in care s-ar putea ca cel care la dat in judecata sa-i ceara mai intai ”blocarea” (sechestru?) bunurilor iar in cazul in care va pierde procesul, despagubiri pe care nu va avea de unde sa la plateasca si atuni ar trebui executarea imobilului pe care il detine in coproprietate cu mama (50-50%). Cum putem noi (cei doi copii ai lor) sa intram in proprietatea imobilului (donatie sau vanzare sau…), fara ca actul sa poata fi revocat in cazul in care pierde procesul? Mentionez ca procesul este in desfasurare dar abia la infatisarea din decembrie se va pune problema blocarii bunurilor personale (cred ca ii spune sechestru?)

Multumesc.

Paul

Buna ziua,
V-as ruga sa-mi dati un sfat in urmatoarea problema. Tata are un proces in desfasurare in care s-ar putea ca cel care la dat in judecata sa-i ceara mai intai ”blocarea” (sechestru?) bunurilor iar in cazul in care va pierde procesul, despagubiri pe care nu va avea de unde sa la plateasca si atuni ar trebui executarea imobilului pe care il detine in coproprietate cu mama (50-50%). Cum putem noi (cei doi copii ai lor) sa intram in proprietatea imobilului (donatie sau vanzare sau…), fara ca actul sa poata fi revocat in cazul in care pierde procesul? Mentionez ca procesul este in desfasurare dar abia la infatisarea din decembrie se va pune problema blocarii bunurilor personale (cred ca ii spune sechestru?)
Multumesc.

oana

Buna ziua,
Am si eu o problema: parinitii mei sunt intr-o disputa de un an si vor sa imi faca donatie pentru casa in care traiesc acum.Problema tatalui meu este ca el nu vrea ca in viitor eu sa ma cert cu sotul meu si el sa aiba parte la casa lui. Va rog frumos sa imi spuneti daca parintii imi fac act de donatie- precizez ca sunt singurul copil al lor- sotul meu are drept la proprietatea parintilor mei intr-un eventual divort.
Actul de donatie ce consecinte atrage dupa sine adica eu sunt proprietar dupa aia si treb sa platesc taxele si impozitul pentru ele anual?
Va multumesc

MARIAN

Buna seara .Am si eu o intrbare.Cind eram casatorit am primit prin testament o casa si pamint .Acum m-am despartit ,vreau sa stiu daca sotia are drept la casa si pamint….MULTUMESC

Liviu Constantinescu

Buna ziua;D-na avocat am si o intrebare;Mama mea este grav bolnava are cancer metastaza gradul 4 iar noi suntem doi frati ,iar fratele meu este plecat in strainatate adica in Elvetia de 3 ani, iar mama mea de patru luni ma ocup eu si sotia de ea, a venit acasa de sarbatori a stat 2 saptamani si a plecat .Nu sunt ajutat de fratele meu nici finaciar nici moral iar mama mea necesita ingrijire nonstop .Va rog mult spuneti ce trebuie sa fac daca exista lege sa fie obligat sa ingrijeasca de mama lui pentru ca mama mea are un apartament de 2 camere iar ea este unica proprietara.Ce trebuie sa fac??
Va multumesc

Lia

Buna,…as avea si eu niste intrebari…daca se poate.Mama mea a murit in 2004 si am facut acceptare de mostenire tacita in timpul legal…tatal meu a murit in septembrie…habar nu am avut caci nu am mai putut intra in casa dupa moartea mamei…m-a batut…am spus vecinilor…dar nimeni nu se implica…am un certifiicat medico-legal…dupa moartea tatalui…fratele meu a spus vecinilor ca ,, si eu am ceva,,…mentionez ca am cumnata avocata-sotia fratelui meu-si o femeie judecatoare,cu care fratele meu are un copil-eu nu stiu sa fii facut mama sau tata un testament sau donatie catre fratele meu…dar fratele meu trimite vorba prin vecinii parintilor mei…ca vrea sa imi dea ceva…dupacum v-am spus…i-am transmis nr. meu de telefon…dar nu mi-a dat!….i-am dat adresa mea ,sa ma invite la un notar sa vad ce acte are si ce acte am…eu am doar acel act de acceptare tacita dupa mama si un certificat medico-legal de agresiune…nu ma pot duce la fratele meu ca e foarte abil in a smecherii…dar nici eu nu sunt proasta…ce sa fac???…si ce sa cred???…daca nici la notar nu ma invita???…mentionez ca nu doresc sa am o discutie cu el,de genul fata in fata…ca e foarte bogat si eu saraca…dar nu cu duhul?…mai mentionez ca tata a murit pe 24 sept. 2012…si se incadreaza in cele 6 luni…

Ionut

Buna Seara, AM si eu o intrebare daca ma puteti ajuta va rog. Parintii mei vor sa ne faca mie si surori mele un act de donatie al unui teren pe care il vor inpartii in mode egal.Pe terenul care mi se va cuvenii mie, nu este nimic construit, dar doresc sa fac o constructie inpreuna cu sotul meu(specific terenul va fii trecut dupa casatoria noastra ca si donatie). Pe terenul ce i se cuvine surorii mele (specific faptul ca a fost deacord sa ia aceasta bucata chiar daca pe aceasta e construita o casa pe 2 nivele,care la randul ei va fi impartita in mod egal la taxa de succesiune).Daca pe terenul ce mi se va dona voi face impreuna cu sotul o constructie,iar sora dupa moartea parintilor va revoca actul de donatie,constructia de pe terenul meu va intra la impartire sau nu? exista posibilitatea unei clauze ,ca dupa moartea parintilor sora mea sa nu-si schimbe ideile si tot ce se decide acum sa nu mai poata fi contestat?

va multumesc si astept un raspuns

Foca Bianca

Buna, fiti amabila am si eu o nelamurire si anume bunicul meu mi-a lasat prin testament un act notarial din care reiese ca am parte la 3 1/2 dintr-un apartament…..dar in calcul mai sunt mama mea si matusa mea adica sora mamei …problema este ca eu am descoperit si un act de donatie catre matusa si nu inteleg cum sa procedez in cazul decesului bunicului…mai are testamentul vreo putere in cazul actului de donatie ?….ei inteleg ca cele 2 fiice sunt indreptatite dar una dintre ele si in speta matusa mea vrea tot apartamentul!!!!!….am vreo sansa sau ma lupt cu morile de vant?……ast raspuns !…va multumesc anticipat!!!

florin

Tatal decedat, mama traieste, trei copiii maturi mosteniotori ai casei parientesti. Mama fiind foarte batrana nu mai poate intretine casa. Poate mama sa cedeze casa noua copiilor, s-o evaluam si sa o cumparam unul dintre noi impatind egal in trei venitul. Daca vreu sa o cumpar eu – sa zicem – mai tarziu dupa moartea mamei, mai poate unul dintre frati sa ceara parte din mostenirea de la mama?
Multumesc!

andreea

buna ziua.am o nedumerire.sotul meu are 4 fratii el si inca unul din frati au donati fiecare pe cate un imobil ,celalalt frate sta intr-o casa pe numele parintilor si un alt frate are un apartament pe numele lui.eu sunt de princiupiu acte de vanzare -cumparare ca sa fim asigurati si sa nu avem surprize de la ceilalti care nu sunt in relati bune cu noi.as vrea sa stiu cum putem sparge aceasta donatie cat mai repede si in beneficiul nostru ca sa facem un act de vanzare cumparare si sa nu avem nici o problema cu ceilalti frati in cazul unui deces.va rog un raspun pe mail.multumesc mult

ana-maria

Buna ziua.asi vrea sa va adresez o intrebare:parintii mei au cumparat o casa iar la cumpararea casei ei s-au trecut pe ei in contract si pe fratele meu.Ei mi-au spus ca eu nu pot fi trecuta in contract deoarece sunt minora,iar peste 4 luni cand voi implini 18 ani ma vor adauga si pe mine in contract.Se poate ca eu sa nu fiu mentionata in contract cu toate ca sunt minora?Sau daca parintii mei vor deceda,si eu nu sunt trecuta in contract eu mai am drepturi in acea casa?
Va multumesc anticipat si astept un raspuns!

Gitta stefan

am ingrijit o batrana timp de 8 ani doamna nu a avut copii dar are 4 nepoti cum mostenesc casa?

ANA FLORESCU

Buna ziua! Va rog mult ca, in limita timpului liber de care dispuneti, sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema:
In urma casatoriei mele a rezultat un copil, care in prezent este minor (are 3 ani). Sotul meu mai are un copil major din casatoria anterioara. Socrii mei au facut act de vanzare-cumparare cu nepotul lor (fiul sotului meu) pe toate bunurile mobile si imobile care le-au apartinut, astfel incat acesta este proprietarul a tot ceea ce teoretic trebuia sa mosteneasca sotul meu. Acest lucru nu ne deranjeaza absolut deloc. Problema este ca impreuna cu sotul meu am luat un credit si ne-am construit o casa pentru care avem de platit rate 28 ani. Am vrea cat mai curand sa trecem casa pe numele copilului nostru, sa fie doar a lui si sa nu trebuie sa o imparta cu fratele vitreg. Contract de vanzare-cumparare nu putem face (copilul este minor), iar donatia am inteles ca este atacabila. Ce solutie se poate gasi la aceasta problema? Multumesc mult pentru sfaturile pe care sper sa mi le dati!

Ungureanu Elene

Buna ziua Stimata doamna avocat Anghelescu Elena ,am ajuns la o intelegere cu banca si o sa platesc mai mult de jumatate din suma acum iar restul in patru rate . Acum am o alta intrebare; cum fratele care a facut creditul nu are nici un venit care este suma maxima pe care trebuie sa o plateasca executorului judecatoresc avind in vedere ca suma totala pe care o datoreaza bancii este de 88000000 lei vechi . Va multumesc anticipat si va doresc o zi buna.

Sorina P.

Buna ziua! ma aflu intr-o situatie asem?n?toare cu cea expus? de dvs. mai sus. este vb de un apartament, al c?rui drept de proprietate p?rin?ii vor sa mi-l transmit?, ins? doresc sa gasim cea mai buna varianta pentru a face asta – donatie sau v-c.in afara de acest apartament, la eventuala masa succesorala n-ar mai intra niciun alt bun mobil sau imobil. trebuie sa precizez c?, in oricare din situatii, fratele meu, celalalt mostenitor rezervatar, va fi despagubit de catre mine cu o suma de bani care sa indestuleze eventuala cota parte-rezerva succesorala la care ar avea dreptul in urma deschiderii succesiunilor. astfel, in ipoteza in care apreciem ca valoarea apartamentului este de 40.000 euro, fratele meu urmeaza sa primeasca de la mine 20.000 euro. intrebarea mea este daca pot incheia cu parintii mei un contract de donatie(CU SCUTIRE DE RAPORT) cu o clauza care precizeaza ca celalalt mostenitor rezervatar a fost despagubit si astfel prezentul contract nu poate fi revocat pe viitor pentru incalcarea rezervei succesorale. practic se instituie o clauza de irevocabilitate prin vointa partilor si nu stiu daca putem deroga de la lege prin aceasta. 🙂 pe de alta parte, un eventual contract de vanzare cumparare ar putea fi revocat de fratele meu pe motiv de vanzare simulata, chiar daca pretul pe care l-am stipula ar fi unul real, iar nu fictiv. stiu ca taxele sunt mai avantajoase in cazul incheierii unui contract de donatie, dar in aceasta situatie vreau sa gasesc cea mai buna solutie indiferent de costuri, ca pe viitor sa nu ma trezesc cu dreptul de proprietate desfiintat…

cristina

Buna ziua.
Am primit printr-un act de donatie atat eu cat si sora mea locuinta parintilor nostri in luna noiembrie a anului trecut. Tatal meu a primit zilele trecute o instiintare de executare silita in urma neplatii unui credit CAR. Mentionez ca nu mai are nici o proprietate pe numele lui. Intrebari:
1. Cu ce ne poate afecta pe mine si pe sora mea acest lucru?NE pot da pe noi in judecata?
2. Ce ii mai pot lua lui daca acum primeste ajutor de somaj?
Multumesc

Mihai

Buna ziua,
Va rog sa ma indrumati cum sa fac astfel incat sa aleg calea cea mai buna.
Bunica mea a decedat de curand, in urma ei ramane un apartament la care beneficiaza si mama mea cu jumatate ca si proprietar. in urma succesiuni de la bunicul meu, pe actul de proprietate era bunica cu jumatate si mama cu jumatate. Acum apartamentul se vrea sa imi ramana mie, mama inca nu a facut succesiunea pentru a trece bunurile pe numele ei. Parintii mei au fost de curand la un notar si cea mai buna solutie propusa lor a fost (pentru a nu se mai complica cu succesiune si apoi contract de vz. cump. pe numele meu) sa treaca toata succesiunea la mine eu in final beneficiind de certificat de mostenitor pe toate bunurile bunicii (solutie si mai ieftina si mai rapida). Intrebarea mea este: Se poate ataca acest act de catre sora mea sau de catre copii ei? Nu vreau sa ma trezesc ca dupa un timp se vor ridica altii cu pretentii la impartirea apartamentului.

ionut

buna ziua. As vrea sa fac donatie catre fiul meu casa in care locuieste deja acesta. La un eventual divort sotia acestuia ar avea dreptul la divort la parte din imobil ? Multumesc anticipat

anton gianina

Buna ziua, parintii mei detin un imobil cu doua camere si sunt ambii proprietari, ei vor sa-mi faca un act de donatie pe imobil , mentionez ca sunt singura la parinti.
Acest lucru implica niste costuri din partea mea iar eu vreau sa ma asigur ca acel act de donatie care se va face , nu va putea fi anulat, revocat prin ordin judecatoresc in cazul in care unul din parinti se va razgandi sau doamne fereste vor divorta si vor trebui sa vanda si sa-l imparta bunul respectiv.
Am discutat cu ei si singura clauza pe care o vor in actul de donatie este cel de coabitare tot restul vietii, iar intrebarea mea este ce clauze ar trebui sa aibe acel contract de donatie sa nu mai fie niciodata anulat de catre nici o persoana ??
Va multumesc !

catalina

buna ziua! am o antrebare si va rog daca se poate sa mi raspundeti.in urma cu 5ani,fratele meu era an divort cu fosta sotie si aceasta sa gindit avind impreuna o casa de vacanta sa o doneze ficei lor.ambii soti cumparasera casa.deci erau proprietari.au donat casa ficei si de 5ani,fratelui meu i sa interzis sa intre in acel imobil.poate ataca fratele meu donatia? poate cistiga procesul? multumesc anticipat! ps, fica lui il ignora.

Nicoleta

Buna ziua! Numele meu este Nicoleta si am 24 de ani! In urma cu 1 an mi-a decedat mama. Sunt singurul copil. Stau cu tatal meu cu care nu prea ma inteleg. As vrea sa plec, sa locuiesc la prietenul meu din cauza neintelegerilor pe care le am cu tata! Vreau sa stiu ce se va intampla cu apartamentul dupa ce tatal meu nu o sa mai fie! Imi ramane mie… sau???? precizez ca apartamentul este pe numele ambilor parinti! De ce acte as avea nevoie! Multumesc anticipat!

radu

buna noapte pot spune.am o nelamurire in cazul unui divort dupa 22 de ani de casnicie,am avut casa ca donatie de la parinti dupa care am facut un schimb de locuinta cu parintii in timpul in care eram deja casatorit.am un copil minor si unul major care se afla intr-o facultate la stat fiind in continuare intretinut de parinti.in aceste conditii doresc sa stiu in cazul partajului ce drepturi am la ceasta locuinta.cu mult respect astept raspunsul Dv.

Cristi

Buna ziua, am si eu o intrebare.O donatie se poate vinde prin contract vanzare-cumparare chear daca donatorul nu este de acord, sunt consecinte?

mihaela

buna,am o intrebare,mama locuieste cu fratele,ce act ar putea face ea,ca el sa nu mai ointre in curtea ei,sa o deranjeze verbal,etc,mentionez k el este violent verbal

Adrian Moldovan

Buna ziua as vrea sa va adresez o intrebare si doresc sa primesc in scurt timp raspunsul
Santem doi frati la parinti ,fratele cel mic, parinti mei i-au cumparat o casa alaturi de casa parinteasca ,parinti i-au mai ajutat cu bani cumparand o alta casa intr-un sat in propiere de localitatea ,fratele cel mic fiind casatorit l-a mai ajutat parinti sa-si cumpere si o masina Logan noua ,in plus de asta nevasta fratelui meu are o sora care aceasta i-a vandut jumatate din casa adica gradina acolo participand si parinti mei cu o anumita suma de bani
Va rog sa-mi spune-ti ce drepturi mai are fratele mai mic din casa parinteasca dupa moartea parintilor sau a unui dintre parinti.Va multumesc [cred ca,am fost destul de explicit]

Robert Dulle

Buna,
Am si eu o intrebare:

Am 3 copii si 3 propietati. Copii sunt minori si as vrea sa donez fiecarui copil cate o propietate.
Cum trebuie facuta donatia casa nu poata fii atacata in instanta de banca sau finantele publice in caz ca unul din parinti datoreaza bani finantelor publice sau unei banci. Va rog sa imi raspundeti!

sanda

buna ziua. va rog sa-mi spuneti in ce mod pot recupera o mostenire daca proprietarul supravietuitor a incheiat uzufruct cu unul din copii.subliniez ca succesiunea dupa proprietarul decedat s-a efectat in beneficiul celor trei copii. va multumesc

irinel

in 2009 tatal meu mi-a facut act de donatie pe casa+teren am inteles ca peste 5 ani devin propietar

Carmen ticu

Buna seara!am o nelamurire.parintii mamei mele iau donat casa mamei mele si tatalui meu.dar bunicii mai au inca noua copiii.vreau sa stiu daca dupa moartea bunicilor pentru a face parintii mei succesiunea trebuie sa vina fratii mamei sa semneze?deoarece nu se inteleg prea bine.si o donatie facuta poate fi schimbata cu un contract de vanzare-cumparare?

ramona

buna ziua ! am si eu o intrebare referitor la cum trebuie sa procedam Soacra mea ne-a spus acum 10 ani ca ne da terenul din spatele casei ei sa ne construim casa , acum 8 ani am inceput constructia beneficiar fiind formal fiid soacramea si cumnata mea pt ca pe le era terenu .Acum soacra mea vrea sa faca actele de donatie catre noi (eu si sotul meu ) iar cumnatamea cu sotul ei cu uzufruct deoarece cu ei locuieste in casa .Intrebarea pe care o am e urmatoarea : cand vom face contractul de donatie a terenului trebuie mentionata in vreun fel casa construita de mine si sotul meu (care este inca in constructie si nu s-a facut receptia) ?

florentina

buna ziua.am o intrebare:acum o luna am facut succesiunea la casa parintesca-suntem 4 frati,una dintre surori nu are copii si vrea sa-mi doneze mie partea ei.daca facem la notar act de donatie ma poate ataca ceilalti frati cind ea un va mai fi?sau ce putem face ca sa un aiba dreptul si ceilalti frati.act de vinzare de momento un putem face pt. ca nu figureaza terenul pe care e contruita casa si costa .f.f. mult.orice sfat imi e de ajutor.va multumesc.florentina-bucuresti.

elena

Buna ziua
Am si eu o problema, socrii mei au murit, sotul meu este singurul mostenitor, avem un loc de veci , ce trebuie sa fac , toate darile le-am platit noi de ani si ani. Multumesc astept raspuns

dasaga fanel

Buna ziua.fratele meu a divorzat de fosta sotie.casa in care locuiaiu le-a fost data de parintii mei cu acte de vinzare cumparare cu clauza de intretinere.in timpul casatoriei lor au cimentuit doua camere nimic mai mult.tatal meu le-a stricat actele pe motivul nerespectarii acordului de intretinere.dupa divort judecatoria focsani a decis ca tatal meu sa-i restituie fostei sotii al fratelui meu suma de 12000 ron .tatal meu fiind pensionar.neputind sa plateasca aceasta suma i se poate pune sechestru pe casa si scoaterea la licitatie?va multumesc

daniela

matusa mea doreste sa-mi faca donatie asupra apartamentului cu clauza de uzufruct viager. mai am un frate. sotul matusii este decedat si s-a dezbatut succesiunea, matusa fiind singura proprietara a apartamentului. poate fi atacata donatie de fratele meu? se poate razgandi matusa cu privire la donatie? ce ma sfatuiti sa fac? care sunt taxele ce trebuiesc platite? daca varsata matusii e de 64 ani si e in deplinatatea facutatilor mintale mai trebuie o hartie de la medic care sa ateste acest lucru?
multumesc anticipat!

cultura

I think this is one of the most vital information for me.
And i am glad reading your article. But should remark on few general things, The web site style
is perfect, the articles is really nice : D. Good job,
cheers

ioana

Buna1am si eu o intrebare …bunicii mei vor sa imi doneze casa in care ei locuiesc,dar nu au act de vanzare -cumparare pe aceasta casa…locuiesc de peste 30 de ani in acest imobil,iar proprietarii de drept au plecat in germania ,credem ca sunt si decedati…ce pot sa fac ,o solutie cat mai simpla,putin costisitoare.VA multumesc!

Rodica

Buna seara si Hristos a inviat!
Am si eu o intrebare: pana la ce varsta pot face parintii act de vanzare cumparare unuia dintre copii fara acordul celuilalt?
Multumesc anticipat!

trofin marinela

Buna ziua! Va rog frumos sa-mi raspundeti pentru urmatoarea situatie : Sunt 8 ani de cand sotul m-a parasit.Am divortat in fapt acum trei ani fara partaj. tot in aceasta perioada el s-a recasatorit. Am ramas in casa cu copilul nostru de 34 de ani, bolnav, cu handicap neuropsihic. Sotul, nu vrea sa faca partajul casei in care locuiesc. eu neputand incepe actiunea deoarece nu am bani. El dispune de multi bani 🙁 Pentru siguranta mea si acopiilor mei va rog frumos sa-mi spuneti ce e de facut?… ca in caz de ceva neplacut, actuala lui sotie sa nu vina la succesiune.

Andreea Bundea

Buna ziua, am o matusa care a facut un act de donatie cu clauza de intretinere unei nepoate de-a ei, si acum doreste spargerea acutului deoarece nu are grija deloc de ea. Actul este incheiat in 2007 in fata unui notar. Si inca ceva dubios, la notar s-a prezentat fata nepoatei, din spusele matusii. Iar in contract nu este specificata stranepoata ca avand drept de semnatura, dar e posibil ma gandesc eu sa fi semnat acasa acele acte si dupa sa o ia si pe matusa strnepoata la notar, e posibil si asa? Dar in act sceie: Azi …..2007 s-a prezentat in fata mea(
MATUSA) si (NEPOATA) …. nu scrie nimic de stranepoata. Iarasi din spusele matusi, nu a vazut-o de aproape 30 de ani pe nepoata careia i-a facut acte. Matusa sustine ca i-a facut ceva de a facut acest gest, si a mai dus-o si seara la notar sa nu vada, sustine matusa. Intrebarea e: se poate sparge actul? Durata maxima si costurile?
Va multumesc! Astept cu interes raspunsul d-voastra.

Tatiana

buna ziua! suntem doi frati ,parintii detin doua case, e bine sa imi faca act de donatie la una dintre case sau e mai bine cu act de vinzare cumparare? multumesc

cioroiu cornel

buna ziua ! recent am primit o donatie din partea sorei tatalui meu (80ani) un teren construibil 107mp si as vrea -sa stiu daca trebuie sa impart vreodata cu vreun membru din fam sau alt grad acest teren donat legal prin notariat . va multumesc frumos !

carmen1970

buna seara . impreuna cu sotul meu dispun de un ap de trei camere ipotecat la anl . de trei luni situatia intre mine si sot s-a deteriorat foarte grav acesta parasind domiciliul conjugal , in prezent nestiind unde se afla si neluand legatura cu noi decat prin doua trei sms-uri . nu se implica in cresterea copiilor si nici nu plateste ratele la anl , acestea fiind platite d ecatre mine . vreau sa stiu daca un bun comun in lipsa unui divort sau partaj se poate instraina fara consimtamantul celeilalte parti prin vanzarea jumatatii specifice ..si daca se poate amaneta un imobil fara consimtamantul celeilalte parti .. eu stau cu socrii mei in casa mea si a sotului meu …vreau sa mai intreb daca in conditiile in care raporturile dintre noi vor fi tensionate sau nu , pot dispune evacuarea acestora din casa mea ?

petre aura

buna ziua

am si eu cateva lucruri de stiut si v as ruga daca imi puteti da un sfat
acum 12 ani a murit socrul meu
are ca si mostenitori sotia si 2 copii
nu s a gacut succesiune dupa deces

anul asta a murit unul din copii au ramas in viata sotia si un frate

nu exista act facut la casa ci un rol

ce se intampla in cazul de fat,care sunt primii pasi care trebuiesc facuti

sotia este de 86 de ani si a inceput sa aiba nevoie de ajutor

intrebari

fratele decedat are sotia si o fata-locuiesc in aceeasi casa cu soacra
titlu de proprietate al casei nu exista ci doar acel rol

cu ce sa incepem si cum se imparte mostenirea tinand cont ca nu s a facut nici o succesiune

in rolul casei nu este trecut decat numele sotiei ,pamantul cedat fiind de la parintii sotiei?

multumesc

oana

Doamne ajuta! Am si eu o intrebare.
Bunica mea,vaduva, avea 2 copii:o fata si un baiat.Baiatul (adica tatal meu a decedat), iar bunica a facut acte unuia dintre nepoti, ( mentionez ca suntem trei nepoti: unul de la fata -cel careia bunica i-a lasat totul
si alti doi eu si fratele meu de la baiat).
Verisorul meu a vandut casa si cum tatal meu numai este atat eu cat si fratele meu nu am primit nimic.
As vrea sa stiu daca tatal meu este decedat ni se cuvenea si noua nepotilor ceva de acolo si cat?
Multumesc.

moldana

Buna ziua ,am si eu o poveste si as avea nevoie de un sfat.
Mama mea a decedat si eu am grija de tatal meu care este paralizat de 8 ani. Parintii mei au vrut sa traca casa pe numele meu dar am tot amanat,. Acum vreau sa fac succesiunea dupa mama dar fratele meu care este in strainatate nu vrea. Ce pot sa fac ?
Astept un raspuns si va multumesc.

iza

buna ziua,as dori ce ar trebui sa fac;bunica traieste si a avut 2 baieti;fratele lui tata este mortsi a renuntat la partea lui de mostenire din casa in favoarea bunicii(pamantul la acceptat)tata sta cu bunica in casa avand partea lui din imobil,as vrea sa stiu daca dupa moartea bunicii se mai imparte din nou casa cu mostenitorii unchiului meu?si alta intrebare;am construit pe acest loc,in continuarea casei inca 2 camere pe care as vrea sa le doneze fiului meu minor,precizez ca mai am o sora si un nepot,dar cele doua camere sunt construite de mine cu intrare separata iar sora mea nu locuieste aici.ce pot face?

Diana

Buna ziua d-na avocat.

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: bunicii mei au facut un act de donatie pentru sora si cumnatul meu. Ei s-au razgandit. Cum poate fi atacat actul de donatie? ( mentionez faptul ca bunicii sunt in viata).

Multumesc,

ovidiu curta

buna ziua. sotia divortata poate sa doneze jumatate din apartament unicului copil?tatal vrand sa vanda apartamentul. multumesc anticipat

bogdan

Buna ziua .Bunica sotiei mele vrea sa ne dea partea ei de mostenire dupa moartea bunicului.Ei avand 4 copii …unu din copii fiind mama nevestei mele. fiind de acord sa renunte si la partea ei in favoarea noastra …Ce act ma sfatuiti sa fac? sa nu am probleme dupa moartea bunici … si cat la suta ne revine? ( bunica si mama nevestimii)

doru

am si eu o intrebare , daca se poate sa ma lamuriti ! noi suntem trei frati si am spus , sa punem la punct totul cat parintii nostri sunt in viata , pentru a evita discutiile anterioare , dupa ce tatal meu s-a sfatuit cu un avocat a decis , sa ne faca donatii , spunand ca asa a fost sfatuit de acel avocat ; eu am primit 400 mde teren donatie , fratele meu mijlociu care nu e in tara a primit 400 m dar ca mostenire , iar fratele cel mai mic a primit restul de teren din 2400 m + casa . intrebarea mea este ; pot construi eu o casa pe terenul primit ca donatie , fara ca pe viitor sa intampin probleme , sa zic , ca se pot razgandi fratii mei si vor alta imparteala , sau unul din copiii fratilor se va trezi ca vrea mostenire si voi avea necazuri ? va multumesc frumos , cu deosebit respect .

IULIANA

Buna ziua,
As dori sa ma lamuriti intr-o problema destul de delicata. Sotul meu a dobandit prin mostenire o cota-parte de 3/16 dintr-un apartament, restul revenindu-i soacrei (10/16) si cumnatei (3/16). Soacra doreste sa dea prin donatie partea ei, atat sotului meu cat si cumnatei (sora sotului) in speranta ca sotul s-o despagubeasca pe sora lui (mentionez ca numai noi locuim in acest apartament). Este posibil ca sotul sa cumpere jumatatea de apartament donata cumnatei (cumnata poate sa vanda jumatatea primita prin donatie prin vanzare-cumparare)? Multumesc.

marian

Buna ziua, am si eu o problema si vas fi foarte recunoscator daca ati putea sa ma ajutati cu un sfat sau o parere.
In anul 1996, fiind minor (16ani si 8 luni), o vecina care m-a ingrijit de mic copil, a vrut sa-mi lase garsoniera ei. S-a facut act de vanzare cumparare direct pe numele meu cu urmatoarele specificatii in contract. Pretul garsonierei a fost de 1.000.000 lei, dreptul la habitatie viagera al vanzatoarei si obligatia de intretinere pe durata vietii cu cele necesare in valoare de 10.000 lei lunar. Mentionez ca batranica a murit in anul 2001 luna ianuarie. M-ai jos o sa va enumar clauzele
Tatal meu specifica de donatia respectiva, spune in felul urmator: ”CUNOSCAND PREVEDERILE ART. 841 COD CIVIL, PRIVIND REZERVA CELORLALTI COPII, DAU CU TITLU DE DONATIE FIULUI MEU SUMA DE 1.000.000. (insemnand 300 de dolari la vremea respectiva)
In alt aliniat vanzatoarea spune in felul urmator: PRECIZEZ CA IMI REZERV DREPTUL DE HABITATIE VIAGERA ASUPRA INTREGULUI APARTAMENT SI CER NOTAREA ACESTUIA IN REGISTRUL DE PUBLICITATE IMOBILIARA.
In alt aliniat tatal meu este DE ACORD SA ASIGURE INTRETINEREA VANZATOAREI PE DURATA VIETII
In alt aliniat se specifica EVALUAM OBLIGATIILE DE INTRETINERE, IN VEDEREA TAXARII LA SUMA DE 10.000 LUNAR
Mentionez ca contractul a fost facut pe numele meu la varsta de 16 ani si 8 luni, iar tatal meu in calitate curator, procurator de fonduri si debitor al obligatiei.
Acum o data cu deschiderea succesiunii am primit de la tribunal informare precum mama(sotia supravietuitoare) si fratele meu, vor ca aceasta garsoniera sa intre cu totul in masa succesorala.
Cam aceste lucruri au fost cele mai importante lucruri din contract si as vrea sa va rog mult, sa va spuneti si dumneavoastra o parere.

O zi cat mai buna

jeny

cum pot dona fiului meu bunuri care sint pe firma?cladiri.etc.multumesc.

violeta

buna ,am primit donatatie o garsoniera de la fratele meu vtrau sa stiu daca o pot vinde i daca sotul meu are drepturi

mihaela

Buna ziua.asi dori si eu ranspuns la urmatoarea situatie.doamna x si domnul y sau casatorit si au cumparat un apartament.doamna x are doi copi din prima casatorie si ii aduce si pe ei in acest apartament.doamna x si domnual y fac o fata.apoi domnu y moare si se face o succesiune din care apartamentu ramane doamnei x si fetei lor.dupa un timp moare si doamna x. Si raman 3 frati.fata lui x si y are un baiat.frati din prima casatorie nu locuiesc in acest apartament,aici locuind doar fata si fiul ei ea fiind divortata.doamna x a murit acum 8 ani si ei inca nu au facut succesiunea.intre timp fata lor se recasatoreste.asi dori sa stiu daca in caz de divort sotul acestei fete are dreptu la casa????.Va multumesc si sper sa intelegeti ce am scris

Claudia M.

Buna ziua! Am si eu o întrebare : daca eu locuiesc cu so?ul in casa parin?ilor lui de cand ne-am cununat (casa fiind pe numele parin?ilor lui, îns? doar mama lui mai tr?ie?te), dupa moartea mamei sale voi avea si eu drept de proprietate asupra casei, având in vedere ca suntem de 15 ani cununa?i? Men?ionez ca o parte a casei a fost construit? in timp ce el era c?s?torit cu mine, îns? este pe numele parin?ilor s?i. So?ul meu mai are o sora. Casa, fiind proprietatea mamei lui momentan, se va împar?i doar intre so? si sora sa, sau am si eu dreptul? Mul?umesc frumos!

virag gabriela

buna ziua parinti mei traiesc sinu stiu cum sa procedez am nevoie de un sfert de pamant pentu constructive ,tatal meu e de accord dar mama mea se afla la azil are grad2 de handicap o boala pshihica dementa adica uita prezentul am curatela si am si doi frati nu stiu cum sa procedez

Monica

Bun? ziua, nu ?tiu cum sa încep. În curtea p?rin?ilor fratele a construit o casa. El a decedat acum trei ani din cauza familiei, sa spânzurat. Noi pentru copii am l?sat-o pe concubina sa stea în casa. În schimb se comporta foarte urat cu tata. O putem evacua ? Mul?umesc.

Ovidiu

Buna ziua as avea o intrebare.tatal meu e deacord sa imi treaca jumatatea lui de apartament iar mama mea nu e deacord,poate tata sa treaca partea lui fara sa fie deacord mama?Va multumesc

Cristina

Am grija de ceva timp de un batran.Acesta este cetatean strain,dar locuieste aici de cateva luni.
Am cumparat un apartament,este trecut pe numele la amandoi.Sunt trecuta in testament,dar ma gandeam sa fac contract de vanzare cumparare,numai ca am inteles costa foarte mult.
Daca se face partaj,poate sa fie atacat de rudele acestuia?

Beatrice

Buna ziua,

As dori sa stiu daca in cazul incheierii unui CONTRACT DE DONA?IE CU REZERVA DREPTULUI DE UZUFRUCT VIAGER intre mine si tatal meu, fratele meu ar da o declaratie notariala ca a fost despagubit si ca renunta la dreptul asupra imobilului care ar urma sa fie donat, exista posibilitatea ca pe viitor contractul de donatie sa fie atacat in instanta de frate sau de mostenitorii acestuia? Astfel de declaratie notariala are valoare legala?

Va multumesc.

Alina

Buna ziua,

Tatal sotului meu, a cumparat un teren pentru noi pe numele lui, noi fiind in strainatate si neavand cum sa mergem sa facem actele. Cand vom merge acasa vrem sa trecem terenul pe numele nostru. Cum putem proceda? Daca o sa facem prin donatie, fiind costurile mai mici, este posibil sa fie trecut pe numele amandurora sau doar a sotului ca mostenire/donatie. Va multumesc anticipat.

eugen balanescu

Suntem doi frati,casa este data prin donatie fratelui meu fara ca eu sa stiu acum un an,eu afland abia acum cateva zile,subliniez nu am vazut actul de donatie!
Vreau sa stiu ce sanse am sa-l contest !

sergiu

Buna seara am 25 de anii si am o problema locuiesc cu fratele si mama mea tatal meu a decedat in urma cu 5 anii.problema este ca fratele meu mai tot timpul bea si devine agresiv.dupa cum am inteles nu il pot da afara din casa pt k are si el parte.cum as putea rezolva problema sa il pot scoate afara va rog ajutatima.multumesc foarte mult.

Mihai Maria

Buna ziua!
Socrul meu i-a donat jumatate de casa si 2 terenuri sotului meu.Sotul mai are un frate care locuieste in casa donata. Intre timp au murit si socrul si sotul meu. Eu, in calitate de sotie am drept la casa si terenuri?
Va multumesc.

Cosmin

Mama a mostenit un pamant de ka parintii ei. Mi l-a donat mie cu clauza de uzufruct viager.In cazul acesta tatal are acelasi drept de folisinta ca si mama?
Inca o intrebare…aceasta clauza le da dreptul sa construiasca sau sa cultive ce vor ei fara acordul meu?

va multumesc

Alex

Buna ziua,

Eu am doi bunici care ne ameninta (pe mama mea si pe sora mea, tatal meu fiind decedat) ca nu ne vor lasa averea. Mentionez ca tatal meu nu are frati sau surori si averea este pe numele bunicii (mama lui)
Dupa moartea bunicilor averea ne va ramane mie si sorei mele ?
Va multumesc .

dana

Buna ziua,in 2003 mi sa donat un imobil de catre mama mea si actualul ei sot.mentionez ca eu provin dintr-o casnicie anterioara,iaractualul sot al mamei ,care practic ma crescut ,are si el un copil pe care nu il cunoaste.donatia sa facut cu drept viager si cu scutire de raport.intrebarea mea este donatia poatefi atacata de catre fiul sotului mamei?Ei practic nu se cunosc ,iar eu sunt ca si copilul lui.

robert ionescu

buna ziua.in urma decesului mamaei am ramas 2frati vitregi.pentru succesiune fratele nu vrea sa colaboreze deloc sa se prezinte nici la notar instante etc fiindui indiferent ce se intimpla avind donatie facuta pe numele lui la casa.si mai avem un apartament care este lasat prin testament pe numele decedatei mamei de la fostul sot.ce putem face fara el sa putem intra in posesia mosteniri?

Alima

Buna ziua, sunt intr-o situatie destul de dificila …parintii mei au divortat (eu mama si sora mea locuim intr-un apartament care este atat pe numele mamei cat si pe numele tatalui …Timp de 14 ani tatal meu nu a locuit aici. Doar a facut cateva vizite in care provoca scandal sau o batea pe sora mea . Acum doreste sa se mute aici sau sa isi ia partea care ii apartine legal. As dori sa stiu daca eu si sora mea avem vreun drept fata de aceasta locuinta ? Cat % ii revine mamei avand in vedere ca eu si sora locuim cu ea. Mentionez ca eu am 22 de ani iar sora mea 24 parinti au divortat cand eram minora apartamentul in care locuim este singurul bun al mamei tatal meu avand multe altele. Rog raspuns va multumesc din suflet????

Elena

Buna ziua, as dori va rog frumos care este varianta cea mai eficienta DONATIA sau CONTRACT Vanzare-Cumparare.
Parintii mei au imobil/terenuri/auto care ar dori sa le transmita nepotului lor minor.Mentionez ca dorim ca aceste bunuri, chiar daca parintele minorului (tutorele) va semna in numele copilului, sa nu poata fi atacate cumva sau considerate a fi bunurile tutorelui.Ca si speta, banca sa nu poata lua aceste bunuri, sa fie considerate bunurile tutorelui.
Deasemenea va rog sa imi spuneti si ce costuri ar implica.
Multumesc.

Aliona Ionescu

Buna ziua! Recent am cumparat un imobil, pe numele parintilor intrucat urmeaza sa divortez. Parintii au doi copii, eu si sora mea. Care este procedura legala ce o pot urma astfel incat imobilul sa nu intre in masa succesorala. Va multumesc.

Arianna70

Buna ziua! Incerc sa fac un rezumat : fratele meu a cumparat ap parintilor mei prin credit cu conditia ca in 3-4 ani sa-l restituie parintilor.Au trecut 10 ani si acun vrea sa ii vanda mamei ap dar prin donatie. Suntem 2frati iar el si-a tot luat partea lui …in timp. Ce ar trebui sa facem: act de vanzare cumparare sau sa acceptam sa faca donatie? Nu vrem sa aiba posibilitatea de a revoca actul facut! Multumesc!

alinaaa

buna ziua,daca fratele bunici mele a decedat ,si parinti la fel sunt decedati doar ia mai este in viata, na lasat testamet nimanui.intrebarea mea este> daca bunica este mostenitoare,imi poate dona mie apartamentu fratelui daca bunica o are pe mama si matusa si inca 3 nepoti si iei sunt decord sa mi-l doneze mie doar ca sunt plecati toti din tara se poate face ceva, fara prezenta lor,sau prezenta este obligatire multumesc

marian

buna seara, am si eu nevoie de o informatie, sotia mea a primit un apartament donatie de la parinti si noi avem 2 copii, in caz de deces al sotiei sau divort, copii vor fi mostenitori al, acsteui apartament?

Cornel

Buna ziua,parintii mei au divortat in 1985 cand eu eram foarte mic,aveam cateva luni,eu port numele tatalui de fam.iar mama a revenit la numele anterior de „fata” si in 1996 dupa 11 ani de la divort a avut sansa sa cumpere un apartament in rate de la stat(se dadeau de la fabrica,daca avea-i fetita iti dadeau garsoniera,daca avea-i baiat-apartament 2 cam.etc)l-a cumparat prin credit pe 10 ani de platit rate,1996-2006,dar in 2001 mama s-a recasatorit si acum poarta numele actualului sot,nu au copii,cand s-au casatorit apartamentul era achitat,drept dovada de la primarie,dovada achitarii,pe numele vechi deja,acum mama daca il va intabula pe numele ei actual care-l poarta recasatorita fiind,ii va da legea lui vreun eventual drept mai tarziu asupra imobilului?Mentionez ca mama dupa ce-l intabuleaza pe numele ei,vrea sa mi-l doneze mie,el nefiind de acord,dar el nu este proprietar,poate sa se opuna?poate ataca cumva aceasta viitoare donatie el sau altcineva?eu nu am pretentie la bunurile din casa realizate in timpul casatoriei gen tamplarie,gresie fainta..cum ar trebui procedat sa fie bine?va multumesc si va doresc multa sanatate!

T.Alex

Eu proprietar pot face acte pe casa la o sora fara aprovare de la copiii mei ?

niki

Buna seara daca bunicamea doreste ami lasa mostenire casa mie si fratelui meu ce acte trebuiesc? Dansa mai are copiii dar nici unul nu vrea nimic.

androniu

As dorii sa-mi explicati cum sa procedez. Suntem 3 frati de mama iar cel mic care e major si este copilul actualului tata cu care mama are toata averea. Mama a trecut la cele vejnice iar inainte de aceasta m-a rugat ca garsoniera care-mi revine sa o las in continuare sa se foloseasca tatal de ea pana trece la cele vejnice ca apoi sa o folosesc eu .Eu sunt de acord insa nu stiu cum sa procedez. mie mi-e frica sa o las pe numele lui iar lui cred ca ii e frica ca am sa ma razgandesc. Legal exista o posibilitate ca garsioniera sa fie pe nimele meu cu drept de folosire a tatalui? Sau ce alta cale ar mai exista . Va multumesc.

bianca

Buna ziua va rog frumos daca ma puteti ajuta si pe mine cu o intrebare .ACUM 4 ANI BUNICU MEU TATAL MAMEI MELE MI-A FACUT CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE FARA NICI O CLAUZA .ACUM FIUL SAU LA FACUT SA SE RAZGANDEASCA SI MI-A TRIMIS CITATIE CA MA DA IN JUDECATA CA NU IA-M DAT BANI CARE SCRIAU IN CONTRACT (IN CONTRACT ZICE CA IN ZIUA ,LA DATA IN FATA NOTARULUI PUBLIC IAM DAT SUMA DE BANI .E POSIBIL CA ACTUL SA FIE ANULAT ?VA MULTUMESC FRUMOS

ana

Buna ziua am o nelamurire parintii tata-lui meu au decedat si i-au facut contract de donatie iar apoi au urmat toate actele facute si acum el este propietar acum 4 ani sa casatorit cu acte intrebarea este dupa decesul lui ea are dreptul la o parte din casa sau decat eu si sora mea va multumesc.

Eliza

Bun? diminea?a.Care este cel mai ieftin mod de a trece un apartament pe numele altei persoane?Spre exemplu soacra mea vrea sa treaca apartamentul pe numele nepotului..respectiv copilul meu .

Mihaela

Buna ziua,
Bunica mea, mama tatalui meu a murit acum 2 ani. Tatal meu mai are o sora, deci asta ii face pe ei 2 mostenitori, daca nu ma insel, deoarece bunica mea nu a lasat nici un act de donatie sau testament. De 2 ani de zile i-am lasat in apartament sa locuiasca pe verisorii mei, copiii sorei tatalui, insa acum dorim sa facem succesiunea si imparteala intre familii. Intrebarea mea este= care este procedura legala de a elibera acel apartament? copiii sorei tatalui meu locuiesc legal in apartament? Multumesc anticipat

Cristina

Buna ziua! Sper sa ma fac în?eleas?! In luna Noiembrie 2014 eu i-am cump?rat un apartament cu doua camere surorii mele in valoare de 37.000€, reprezentând desp?gubirea ei din apartamentul cu 4 camere al tat?lui nostru (în?elegere familial?) urmând ca apoi sa facem contractul de vânzare cump?rare pe numele meu pe acest apartament! Ea a primit exact partea ce i se cuvenea din apartamentul tat?lui nostru! In acest moment am inteles ca un contract de vânzare cump?rare trebuie sa aib? la baza dovada pl??ii prin virament bancar! Eu neavând aceasta suma m-am gandit sa facem un contract de dona?ie! Tinand cont de faptul ca este atacabil ma gândeam ca poate ar fi bine sa am un act ( o declara?ie a surorii mele) din care sa reias? ca a fost desp?gubit? pt partea ei …cand vom ajunge la masa succesorala! Aveti va rog vreun sfat pentru mine in situa?ia data?! Multumesc frumos!

Marius

De curand, am divortat de fosta sotie, printre altele (care nu fac subiectul acestui mesaj) detinem impreuna si un imobil in strainatate (50% – 50%)
Doresc sa transfer partea mea din dreptul de proprietate a acestui imobil, foste sotii sau fiicei noastre minore (nu prea conteaza cui).
Va rog sa-mi spuneti care este cea mai simpla forma de transfer si daca acest lucru se poate face in Romania (amandoi cetateni romani) sau in statul in care avem domiciliul si se afla imobilul in cauza (ne-membru EU)
Va multumesc!

ciuraru ionut

buna ziua,nu stiu cum sa procedez,tatal meu a murit,nu am facut succesiunea,mama este in viata,suntem 5 frati,toti sunt la casele lor doar eu stau cu mama,ea este de acord sa imi dea mie partile ei,se poate face asa?chiar dak ceilalti nu sunt de acord sa imi dea mie casa,mama imi poate da partea ei?va multumesc

Comentariile sunt inchise.