Ati divortat si instanta v-a incredintat spre crestere si educare minorul familiei, obligandu-va sotul/sotia la plata unei pensii de intretinere raportata la veniturile sale lunare. V-ati intrebat probabil cum veti intra propriu zis in posesia banilor presupunand ca el/ea (cel obligat la plata) este de rea credinta si nu intelege sa-si execute de buna-voie obligatia.

In practica, daca locul de munca al celui obligat la plata este cunoscut, instanta transmite si acestora o copie de pe hotarare urmand a fi infiintata poprirea pe veniturile debitorului. Asadar angajatorul sotului/sotiei ii va retine acestuia lunar suma de bani stabilita cu titlu de intretinere ce urmeaza a va fi trimisa. Aceasta e varianta fericita. Ori puteti duce chiar dvs. hotararea instantei (legalizata) la angajator pentru infiintarea popririi.

In situatia in care cel obligat la plata nu are un loc de munca stabil ori acesta nu este cunoscut (instanta va stabili pensia de intretinere (pensia alimentara) raportata la salariul minim pe economie din acel moment), nu va ramane altceva de facut decat sa va adresati unui executor judecatoresc urmand ca acesta sa faca demersuri pentru identificarea eventualelor venituri ale debitorului si sa-l constranga pe acesta (prin mijloace legale) sa va achite sumele datorate.

Trebuie sa stiti ca mai exista o posibilitate de „constrangere” a celui obligat la plata sa-si execute aceasta obligatie.

Art. 305 alin. 1 lit. c Cod Penal defineste continutul infractiunii de „abandon de familie” si anume: „neplata cu rea credinta, timp de doua luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca” se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau cu amenda.

Asadar, dupa ce va consultati cu un avocat, impotriva sotului rau platnic se poate formula o plangere penala pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie (daca nu a platit doua luni consecutiv pensia de intretinere stabilita prin hotararea judecatoreasca). Despre aceasta posibilitate trebuie sa stiti urmatoarele lucruri:

– actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala. Deci, nu va fi cercetat pentru savarsirea acestei infractiuni decat daca dvs. ii faceti o plangere (ce poate fi retrasa in orice moment – aspect ce conduce la incetarea urmaririi penale) si de asemenea, impacarea partilor in orice faza a urmarii penale sau chiar dupa trimiterea in judecata conduce la incetarea procesului penal.

– plangerea o adresati fie politiei, fie direct la Procuratura. Anexati dovezi din care sa rezulte neplata – ultimele cupoane postale cu care ati primit pensia.

– daca nu va impacati, dar in timpul judecatii vi se achita pensia restanta, trebuie sa stiti ca instanta, in cazul in care stabileste vinovatia, va pronunta impotriva inculpatului o hotarare de condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.

De obicei asta e cea mai eficienta modalitate de a va obtine drepturile banesti restante. Oamenii au tendinta de a se panica teribil atunci cand vine vorba de un dosar penal. Atentie: pentru existenta infractiunii trebuie probate doua elemente esentiale: perioada de 2 luni de neplata a pensiei SI faptul ca aceasta neplata s-a facut cu rea credinta. Daca cel obligat la plata face dovada ca a fost in imposibilitate de a plati si nu a fost vorba de rea credinta, nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii. Dar as recomanda totusi asta ca o varianta extrema. Sa nu uitam ca e vorba de celalalt parinte al copilului dvs. iar o actiune de acest gen ii poate pata cazierul.

95 comentarii

GRUITA ROXANA

BUNA ZIUA.VA ROG SA MA AJUTA.TI AM UN BAIETEL DE DOI ANI SI 6LUNI NU AM FOST CASATORITA SI M-AM DESPARTIT DE TATAL LUI DE 3SAPTAMANI.NU VREA SA IMI DEA BANI PTR EL EU URMEAZA SA MA ANGAJEZ DAR CE POT SA FAC PANA ATUNCI EL NU LUCREAZA LEGAL ARE O BASCULANTA DE 3LUNI DAR DIN CATE STIU LUCRA LA NEGRU SI MI-A ZIS CA NU AM CUM SA DOVEDESC VENITUL LUI .DACA IL DAU IN JUDECATA CINE PLATESTE CHELTUIELILE ?VA ROG AM NEVOIE DE UN SFAT/

Elena Anghelescu

Din pacate nu prea aveti ce face. Nu-l puteti constrange la acest moment in niciun fel sa-si indeplineasca obligatiile de tata. Va trebui sa-l chemati in judecata pentru incredintarea minorului catre dvs. si stabilirea pensiei de intretinere. Sper ca e vorba de un copil recunoscut si tatal e trecut pe certificatul de neastere al celui mic chiar daca dvs. nu ati fost casatorita cu el.
Cheltuielile pentru a deschide un astfel de proces nu sunt mari. E vorba de o taxa de timbru de 8 lei si in situatia in care doriti sa va angajati avocat, onorariul acestuia. Alte cheltuieli nu sunt. Dvs. in calitate de reclamanta veti suporta aceste cheltuieli la inceput. Veti solicita ca paratul sa fie obligat la plata pensiei de intretinere incepand cu data introducerii actiunii si veti solicita de asemenea sa fie obligat sa va achite cheltuielile de judecata. In acest fel, oricat timp v-ati judeca, copilul va primi retroactiv pensia.
Atunci cand paratul nu munceste legal, cu contract de munca, i se va stabili o pensie la nivelul salariului minim pe economie din Romania.

szasz anna maria

buna ziua . Sint tatal copilului care de 14 luni este re incredintat mie legal . Copilul are 15 ani . Mama copilului nu l-a crescut niciodata si nici acuma . Pensie de intretinere na platit niciodata , de 2 luni i-am facut plingere prealabila la parchetul de pe linga judecatoria tg- mures de atunci nu am mai primit nici un raspund de la ei . Acum parca a simtit ceva mi-a trimis 100 lei .Ea imi datoreaza in jur de 1950 lei . Cit mai trebuie sa astept sa primesc de la ei un raspuns? Mama nu lucreaza cu forme legale .

mirela

unde in alta parte tot merge pentru a fi luata in seama deoarece politia si procuratura din tulcea nu imi da nici un raspuns.este in leg. cu pensia alimentara.am hotarare judecatoresca sa-mi plateasca 91 ron pe luna .asta sa intamplat in 2008.apoi am facut plangere penala deoarece trecuse un timp si nu primisem nici un ban.nici asa nu sa intamplat nimic chiar nu exista o lege sa il faca sa plateasca .mia dat doar cand a vrut si cat a vrut.suma care trbuie sa imi dea e destul de mare.ce pot face in cazul asta.

Larisa D.

buna seara! ai mei sunt despartiti de aproape 16 ani, instanta i-a acordat mamei custodia, iar de vreo 5 ani tatal meu nu mi-a platit pensie alimentara. Mama nu l-a dat in judecata deoarece spunea ca e satula de drumurile pe care oricum le facea degeaba.. Acum, eu sunt majora si am decis sa il actionez eu insami in judecata, insa nu stiu concret ce trebuie sa fac.. El lucreaza la Taxi Cobalcescu si nu sunt sigura de un lucru..: imi trebuie vreun act de la el de la servici care sa ateste ca el intr-adevar este salariatul lor? Daca stie cineva ce altceva imi mai este necesar pentru instanta va rog sa ma ajutati si pe mine..Ma puteti contacta pe larbyt@yahoo.com. Va multumesc anticipat. Larisa D.

mihaela

buna ziua. Sunt divortata de aproape 11 ani si am o fetita de 12 ani. De la terminarea divortului fostul sot imi dadea pensia alimentara doar din 6 in 6 luni la mari insistente din partea mea si chiar o plangere la politie. Acum sunt aproape 3 ani de cand nu mai trimite nimic. El lucreaza , are doua sali de sport fiind antrenor si o taraba in centrul orasului falticeni. Eu de 7 ani stau cufetita in italia, deci domiciliul fetei e doar aici in italia. Am contactat un avocat, si mia spus sa fac plangere penala, dar nu ma asigura ca il poate obliga nici pe cale juridica de a plati pensia alimentara, daca nu are nici un contract de munca pe num ele lui sau ceva bunuri. Eu stiu din auzite ca a inscris totul pe numele actualei sotii. Intrebarea mea este: are rost sa fac plangere penala impotriva lui? Sau mai bine fac o procura ptr unul dintre familiari ramasi in romania ptr a ma reprezenta la politie ptr acea plangere? Eu as dori ca el saa-mi trimita banii aici ptr ca fata traieste aici, dar el nici nu vrea sa auda. Pot face o plangere si la politia de aici? mentionez ca nu ma pot deplasa in romania deoarece lucrez . Va multumesc anticipat si astept un raspuns.

Roxana

Buna ziua.Sunt mama unei fetite de 6 luni si am rugamintea sa imi spuneti cum trebuie sa procedez pentru a primii pensie alimentara.Copilul este pe numele tatalui,nu am fost casatorita dar am locuit impreuna o perioada dar ne-am desparit.Nu stiu unde sa merg si ce trebuie sa fac pentru a obtine pensie alimentara.Va multumesc.

janos

buna eu sunt divortiata da2000 am o fata de 14 ani ca sta la bunici tutela o are tatal ei .am avut o pensie de 175000 lei lunar pana acum iam trimis bani tot mereu de un nimic nam putut sai trimit acum vrea sa faca plangere .as dori sa stiu cat este acum pensia eu nu am nici un venit

violeta

Buna ziua,
intrebarea mea este daca pe divortul a inceput in 2009 si s-a terminat in 2011 pe aceasta perioada copilul poate primi pensie alimentara,sau numai de cand sa emis hotararea si pana in prezent?
Multumesc!

lucia

daca in timpul executarii pedepsei de 1 an pt abandon de fam se plateste suma restanta se revoca pedeapsa este eliberat cel rau platnic si in cit timp. trebuie achitata toata suma

Anda

Buna ziua, am facut si eu o cerere de majorare a pensiei de intretinere minor, in urma acesteia angajatorul a scazut veniturile salariale ale fostului sot considerabil incepand cu data la care am depus cererea as vrea sa stiu daca fac plangere la politie impotriva angajatorului dat fiind faptul ca acesta a intervenit in defavorul minorului si a familiei mele, care ar putea fi consecintele.
Multumesc anticipat

camelia

am castigat procesul prin care il obliga la plata pensiei dar nu am primit nici un ban si as dori sa stiu daca deschid alt proces pt neplata pensiei si primeste pedeapsa trebuie achitata toata suma restanta decand a intrat pe rol primul proces sau se revoca prin pedeapsa?

nelu

am convietuit in concubinaj cu o fata.acum 2 ani aceasta a plecat si traieste in concubinaj cu un alt barbat.doresc ca ea sa plateasca pensie alimentara minorului care are virsta de 14 ani si jumate.cit ma costa plata taxelor cheltuielilor de judecata si daca pot primi pensie alimentara pt minor si din urma?mentionez ca nu am fost casatorit legal cu,concubina.

Gabriela

Buna

Numele meu este Gabriela ,locuiesc in strainatate . Pentru moment muncesc dar in termen de 2 saptamini firma se inchide . Doresc sa mentionez ca de 2 luni am fost in imposibilitatea de ai plati pensia alimentara . Acum din acest motiv mi-a interzis categoric as vorbesc cu baietelul care are 9ani . Doresc sa stiu ce pot face daca in continuare nu ii voi putea plati pensi alimentara , si ce pot face referitor la faptul ca imi interzice complet as iau legatura cu fiul meu . Va rog foarte frumos sa ma ajutati . Multumesc

Ionescu Simona

Bun? ziua, Eu am o mare problem? m-am împrumutat de banii la un c?m?tar, el s a dus la executor ?i m-ia pus poprire ?i pe pensia de între?inere a b?ie?elului. Este legal????(eu am poprire ?i la angajator ?i la banca unde îmi i-au salariul,dar acest executor nu a specificat art.409 ?i angajatorul îmi ia cot? parte,dar banca îmi ia tot) .Este normal ca acest executor s? îmi opreasc? toate veniturile,pân? ?i b?nu?ii copilului???

Ionescu Simona

Buna ziua, Eu am o mare problema m-am împrumutat de banii la un camatar el s a dus la executor si m-ia pus poprire si pe pensia de întretinere a baietelului. Este legal????(eu am poprire si la angajator si la banca unde îmi i-au salariul,dar acest executor nu a specificat art.409 si angajatorul îmi ia cota parte,dar banca îmi ia tot) .Este normal ca acest executor sa îmi opreasca toate veniturile,pana ?i banutii copilului???

Ionescu Simona

Buna ziua, Eu am o mare problema m-am împrumutat de banii la un camatar el s a dus la executor si m-ia pus poprire si pe pensia de întretinere a baietelului. Este legal????(eu am poprire si la angajator si la banca unde îmi i-au salariul,dar acest executor nu a specificat art.409 si angajatorul îmi ia cota parte,dar banca îmi ia tot) .Este normal ca acest executor sa îmi opreasca toate veniturile,pana si banutii copilului???

Constantin Daniel

Buna ziua,am o problema cu neplata pensiei alimentare, am 20 de ani ,mama a dat divort de tata acu 19 ani,a fost obligat la plata unei pensi alimentare ,pana la 18 ani mama face tot timpul plangere pentru ne plata, tatal meu a fost cercetat de care politie pentru a se vedea daca acesta este angajat,el lucreaza la negru si in principiu nu plateste sau daca plateste nu depune suma data de instanta.Acum eu fac plangere la procuratura dar de curand am o problema si nu stiu ce sa fac,am depus dosarul la procuratura pe 23,noiembrie,2012 am fost chemat la politie pe 14 decembrie pentru a da o declaratie aceasi pe care o depun la procuro,nu sa rezolvat nimic pe am sunat pe cel de la politie care mia spus ca a trimis dosaru la procuratura fara sa-mi vina bani sau eu sa inchid dosaru,innainte in maxim 3 saptamani de cand depuneam dosaru la procuratura imi erau trimisi bani,ce pot face dosaru imi este aruncat de la unu la altu, in 2 luni nu sa facut nimic.Ce pot sa fac?

Adriana Maria

Buna ziua. As dori sa stiu daca se mai acorda pensie alimentara unui copil ai carui parinti au decedat daca acesta locuieste impreuna cu tutorele sau legal in afara tarii?

Daniela

Buna ziua as dori sa stiu care sunt pasi ce trebuiesc urmati pentru a obtine pensie alimentara daca nu am fost casatorita cu tatal copilului ?Multumesc anticipat

ana paciali

Sunt casatorita de 6ani avem ofetita de 2ani sotul meu lucreaza in strainatate( germania) nu stiu firma la care lucreaza. Dinainte de a ramane insarcinata sotul meu si-a facut o alta relatie eu afland ulterior. Nu suntem divortati si lunar trimetea o suma de 600€pentru cresterea copilului si pentru plata datoriilor casei. Acum se merge cu amenintari ca nu va mai trimite nici unban ptr acest copil ce trebuie sa fac nu-mi pot permite sustinerea unui proces de divort dpdv financiar. Pot deschide proces doar pentru pensie alimentara? Se poate afla unde luceaza? In strainatate este cu acte.

any

buna ziua am 2 fete minore as vrea sa stiu cat este pensia alimentara pt amandoua la un salar minim pe economie

Aise

Buna ziua.Am un nepot de 12 ani pe care il cresc de cand s-a nascut. Mama lui(fiica mea) este bolnava de o depresie din care nu scapa. Ea a divortat de el acum 11ani. Tatal nu ia platit pensia alimentara niciodata. Vine odata la cativa ani sa-l vada. Multi ani nu a venit la ziua lui macar cu o bomboana. Imi este foarte greu sa-l cresc dintr-o pensie de 350 lei ai 900 a sotului dintre care in jur de 1000 de lei se duc lunar pe rate. Mama lui desi e bolnava nu are pensie pe caz de boala. Eu sufar de diabet si de tensiune iar sotul meu are tensiune.
Ce pot face??

croitoru loredana

doanma avocata eu am o problema cam particolara,sunt divortiata din 2009,resultatul casatoriei e un minor de 9 ani astazi si a fost dat spre ingrijirea ,cresterea si educarea mea de catre tata,de cand sa nascut minorul nul recunoaste pe tatal lui si nul vede ajung ca tatal a fost obligat de tribunal pentru a plati pensia alimentara minima a baiatului dar el nu plateste si nici partecipa cu nimic la copil,eu si copilul traim in italia cu domiciliu si merge la scoala aici si eu as dori sa stiu daca se poate avea transferimentul plati alimentara in italia dat ca eu si minorul traim aici si as mai vrea sa stiu cum pot face a cancela recunoasterea de catre tatal ca nici nul vede nici nul cunoaste si actualul sot care il creste de 6 ani doreste al lua sub numele lui deoarece ia fost cerut decatre minor,eu pentru miscarile scoli precum sedinte si altele actualul sot nu poate fi present deoarece nu e tatal ,acum sunt legi pt minori si europee si as dori sa stiu ce pot face,orice pentru a resolva problema asta,multumesc si astept raspuns

ana paciali

Sunt casatorita de 6 ani si am o fetita de 2 ani. Sotul meu a luat singur decizia de a-si trai viata alaturi de o alta femei cu care are o fetita. Nu suntem divortati dar ma intereseaza o pensie alimentara ptr fetita in conditiile in care pana acum ii trimitea suma de 600€ lunar ( lucreaza in Germania cu contract de munca si are salariul de 2500€). Vreau ca totul sa fie legal si deja sunt 2-3 luni de cand nu mai trimis nici un ban desi el lucreaza in continuare. Mai exista o problema nu cunosc locul de munca si nici adresa la care locuieste. Va multumesc mult si astept raspuns.

ale

sotul meu plateste pensie alimentara 25 %din salariu .As vrea sa stiu cat i se va mai oprii daca o sa mai facem 1 sau 2 copii?

Daniela Bede

Buna ziua, am 2 copii de 11 luni si 4 ani si sunt divortata de tatal copiilor din martie anul acesta,sa stabilit pencia alimentara de catre judecator,si il obliga pe fostul sot sa inceapa plata pencie cu data de 1 noiembrie 2012 cand a introdus actiunea de divort.Am primit pencia in luna aprile,dar cu precizarea ca este pencia pe luna noiembrie,si in luna mai va veni pe luna decembrie si asa mai departe.Intrebarea mea este:Este normal sa procedeze asa?nu trebuie sa plateasca totul din urma si pencia sa vine pe luna in curs? V a multumesc

Andreea

buna ziua,am fost casatorita dar de un an si 4 luni sunt divortata de el;avem o fetita de 2 anisori el este obligat prin instanta la o pensie alimentara de 160 lei pe luna dar nu o plateste…mentionez ca timp de un an si 4 luni a platit 250 euro.El acum lucreaza in Austria cu contract de munca de cateva luni as vrea sa stiu daca pot sa il dau la marire de pensie alimentara si sa imi plateasca si din urma…multumesc

Dumitrescu Adrian

Am hotarire de divort care o obliga pe fosta sotie cu plata pensiei alimentare in cuantum de 25 la suta din salariu minim ,dar ea nu are serviciu stabil ,munceste prin strainatate cum pot sa scot bani de la ea?As dori un raspuns .Va multumesc.

Virgil

buna ziua,platesc pensie alimentara de 1 an , acuma fosta sotie a plecat in strainatate lasind copilul cu mama sa (bunica copilului). problema ar fii ca fosta soacra este cam neglijenta . ce pot sa fac ? are voie sa plece si sa lase copilul cu mama sa ?copilul i-a fost incredintat ei nu altor persoane . multumesc

costinelpatuleanu

buna ziua sunt divortat de 3 ani si nu am primit pensia alimentara niciodata fosta sotie este in anglia si eu cum pot sa imi recuperez bani tinand cont ca ii fac la parchet in fiecare an plangere dar tinand cont ca este plecata din tara nu are ce sa ii faca.multumesc

Viorel

Buna ziua.Situatia mea este aceasta:acum aproape 5 ani sotia m-a parasit lasand fetita minora cu mine.Eu lucrez legal in strainatate,ea la fel,problema este ca nu contribuie cu nimic la cresterea fetei.La inceput la insistentele mele trimitea bani,putini,pentru vreo 3 luni.Dar acum nu mai raspunde la telefon,nu vorbeste cu fetita de peste un an,au incercat sa o contacteze de acasa dar nu raspunde.De bani nici nu poate fi vorba.Eu am lasat fetita in grija unei verisoare care are copii mari,pentru ca eu nu am parinti.Platesc lunar un fel de salariu acestei rude,si trimit bani,alimente,imbracaminte fetitei.Am facut denuntie pentru abandon in Italia.Vreau sa aduc fetita cu mine in vacanta,fetita frecventeaza un club de dansuri populare care periodic are spectacole in strainatate.dar nu se poate fara acordul ei.As dori sa imi fie incredintata fetita mie,astfel incat sa nu depind de ea si sa o pot obliga intr-un fel la plata pensiei alimentare.Ea lucreaza cu contract in Italia.Va rag sa-mi sèneti ce demersuri trebuie sa fac si daca poate fi urmarita in strainatate in cazul unei decizii de plata.Va multumesc pentru timpul acordat.

IONELA

Buna ziua.As dori sa stiu dc pensia de intretinere pe care o primesc in cuantum de 25% din venitul net realizat de fostul sot trebuie sa includa si norma de hrana(ordinul 50) pe care acesta il primeste sau 25% din salariul fara ordinul 50(lucreaza la politie)
Va multumesc!

daniela

ce se intampla daca refuz sa primesc pensia alimentara de la fostul deoarece imi trimite cate110 lei o data la cateva luni el trebuind sa imi trimita 110 o data pe luna i am refuzat de 2 ori

pedra

Buona ziua! Pot sa dau in judecata pe ex sotul meu pentru marirea pensiei alimentare si in alta tara s-au alt oras in Romania s-au numai unde s-a incheiat hotarare de divort? multumesc mult

cimpeanu alexandra

buna dimineata. va rog sa ma ajutati cu un raspuns. fostul concubin a fost obligat sa plateasca in urma unei hotarari jud. o patrime din venitul realizat de acesta. de 3 luni nu imi mai achita pensia, achitand lunar doar suma de 32 lei lunar,eu nefiin multumita,m-am adresat cu o plangere parchetului,care a trimis -o spre solutionare politiei. nu am cunostinte daca sotul realizeaza venituri. la declaratii, simt ca politia ii ia partea tatalui, obligandu-ma sa scriu ca se achita de pensie,cu suma de 32 lei,plus ca paratul nu este citat la politie. mi s-a spus ca politia va trimite adresa la ITM, sa vada daca realizeaza venituri sau nu, altfel nu ma poate ajuta. daca vine raspuns ca tatal minorului nu realizeaza venituri, cum il mai poate obliga politia sa se achite, sau ciu trebuie sa ma adresez mai departe, cas sa mi se achite pensia. va rog, un raspuns. multumesc.

cimpeanu alexandra

buna dimineata. va rog sa ma ajutati cu un raspuns. fostul concubin a fost obligat sa plateasca in urma unei hotarari jud. o patrime din venitul realizat de acesta. de 3 luni nu imi mai achita pensia, achitand lunar doar suma de 32 lei lunar,eu nefiin multumita,m-am adresat cu o plangere parchetului,care a trimis -o spre solutionare politiei. nu am cunostinte daca sotul realizeaza venituri. la declaratii, simt ca politia ii ia partea tatalui, obligandu-ma sa scriu ca se achita de pensie,cu suma de 32 lei,plus ca paratul nu este citat la politie. mi s-a spus ca politia va trimite adresa la ITM, sa vada daca realizeaza venituri sau nu, altfel nu ma poate ajuta. daca vine raspuns ca tatal minorului nu realizeaza venituri, cum il mai poate obliga politia sa se achite, sau cui trebuie sa ma adresez mai departe, ca sa mi se achite pensia. va rog, un raspuns. multumesc.

Constantin

Buna ziua,de curand am aflat ca sunt tatal unui copil de 5 luni,nu am fost casatoriti ne am intalnit de cateva ori nici macar nu am locuit impreuna cu mama copilului,in aceste conditii pentru mine a fost un soc nicidecum o surpriza placuta avand in vedere ca nu a stiut nimeni nici macar prietenuiii nostri comuni.Pe certificatul de nastere al copilului tatal e necunoscut adica „-”
In aceste conditii ce metode juridice ar avea sau la ce ma pot astepta de la o asemenea persoana.acum pretinde ca nu o intereseaza nimic este alegerea mea daca vreau sa l vad sau nu,eu vreau sa am grija de copil dar nu sa nu ma vad cu ea deloc daca s ar putea.Acest fapt sigur o deranjeaza si pe viitor este posibil sa incerce si nu stiu ce ar putea sa incerce juridic ma refer.
Va rog mult sa mi dati cateva explicatii daca se poate.
Multumesc

Clary

Sunt o mama divortata de sot cu un copil de 4 ani si jumatate pe care l-am avut impreuna. Instanta mi l-a incredintat mie spre crestere iar tatalui i s-a permis sa-l ia la domiciliul sau 2 duminici pe luna cate 6 ore. Instanta a stabilit sa imi dea pensie 25% din salariul net realizat lunar. Eu vreau sa intreb in cazul in care nu lucreaza, trebuie sa dea 25% din salariul minim am inteles, dar se calculeaza 25% din salariul minim brut sau 25% din salariul minim net? Va multumesc si astept raspunsul d-voastra!

florina

buna ziua.as vrea sa imi spuneti si mie ce trebuie sa fac ptr a obtine pensie alimentara ptr doi copii sotul nu mai locuieste cu mine si deocamdata nu am bani de divort imi trebuie bani ptr copii ptr ca eu nu am servici multumesc

madalina

baiatul sotului (din casnicia anterioara) este major si tocmai ce a terminat liceul. vrea sa se inscie la postliceala sanitara. In caz de facultate stiu ca trebue platita pensie alimentara pana la max 26 ani dar in situatia de fata mai este valabil? la un moment dat zicea ca vrea sa faca un curs de ospatar tinut de cei de la somaj. Pensia trebuie platita indiferent de ce cursuri urmeaza sau doar in caz de studii superioare?

elena

Buna ziua.Ma numesc Elena.Fostul meu sot doreste sa renunte la toate drepturi asupra copilului minor.Este posibil sa se decada din drepturi singur????

Mihaela

Buna ziua! Ma numesc Mihaela am divortat in 2003 si prin hotarare judecatoreasca mi s-a incredintat fetita (minora),fostul sot este obligat sa plateasca pensia alimentara, dar din 2010 nu am mai primit nici un ban.Am depus mai multe plangeri la circa de politie 15,dar cei de acolo au tinut dosarul timp de 3 ani, in clipa cand m-am dus si am insistat mi s-a spus ca dosarul este la parchetul de pe langa judecatoria 4,de aproape 1an.Mentionez ca eu am dat detalii de adresa si locul de munca.Nu stiu ce sa fac, unde sa ma duc sa mi se rezolve si mie, din cate vad eu in Romania te plimbi cu o hotarare judecatoreasca pana creste copilu si cel care de drept trebuie sa plateasca scapa.Astept cu nerabdare un raspuns.Multumesc anticipat!

Andy

Buna Ziua! Eu am un copil de 10 ani, insa n-am fost casatorit cu mama copilului…Copilul este in familia mea, eu am avut grija de el timp de 7 ani, pentru ca maica-sa este plecata peste hotare, ea a revenit in tara pe citeva saptamini si a depus un demers pentru ca sa platesc pensia alimentara, plus la aceasta eu nu sunt angajat in cimpul muncii. Ce trebuie sa fac in cazul dat? Totodata, mama copilului, intr-un timp foarte scurt a reusit, nu stiu prin ce metode, cu toate ca am anumite banuieli, oricum a avut loc o judecata fara ca eu sa fiu instiintat unde mi-a venit scrisoare ca trebuie sa platesc pensia alimentara. Vreau sa stiu, cum e posibil sa fie organizata o sentinta de judecata, fara ca eu sa fiu anuntat si inca intr-un timp restrins? CE fel de justitie avem? Unde sunt si drepturile tatalui? Ce numai mama copilului are drepturi? Dar, ea de ce nu a a vut grija de copilul sau? ma refer la timpul cind eu am crescut copilul.Ce asta inseamna ca daca mama nu are grija de copil are totusi mai multe drepturi ca tatal?

Berta Ramona Elena

Bina ziua…ma numesc B. R. ,sunt din Timisoara si as dorii, va rog frumos,daca se poate sa ma ajutati cu niste raspunsuri.Am o fata de 15 ani .De tatal ei sunt despartita inca de pe cand avea 1 anisor.In 2003 l-am dat in judecata pentru pensia alimentara,urmand ca acesta sa-mi plateasca 1/4 din salariul sau.Mi-a platit timp de 4 ani,iar din 2007 a ramas fara servici…ulterior s-a si mutat din oras la sat.In toti acesti ani l-am pasuit,intelegandu-l ca nu are de unde.De cateva luni lucreaza in Belgia si refuza categoric sa imi trimita acea pensie care este deja stabilita de instanta,inca de pe atunci.Va rog frumos spuneti-mi cum trebuie sa procedez,care sunt pasii pe care trebuie sa-i fac, in a-l da in judecata din nou sau ce anume trebuie sa urmez ?Va multumesc!

Babalic Valentin

Buna ziua!Ma numesc B.V. si in urma divortului cu sotia mea mi-a fost incredintat copilul in varsta de 10 ani,si in urma caruia sa stabilit pensia alimentara odata cu terminarea actiuni de divort.Pot cere pensia alimentara odata cu inceperea actiunii???Mentionez ca actiunea de divort a fost deschisa de sotia mea.Va rog astept un raspuns de la dumneavoastra.

Ana

Buna ziua,
As dori sa imi clarific situatia cu tatal copilului care nu plateste la timp pensia alimentara, stabilita de instanta in cuantum de 25 procente din salar. Hotararea este veche, mai precis din 2003 insa nu a fost infiintata niciodata aceasta poprire. Care sunt pasii de urmat.? Si cui trebuie adresaata cererea, ce articol trebuie trecut si cum se formuleaza o astfel de solicitare.
Va multumesc,

steluta

buna cine ma poate azuta cu un sfat eu am 2 copi prin lege mia cstigat pentru ca avea starea mai buna le platesc pensie alimentara din 2004 pna in 2014 de in plineste vrsta de 18 an problema e ca eu in 2013 am platit si pe 2014 si vro 3000 milioane in plus si el tot im cere sai platesc si anul asta nustiu ce sa fac cine ma poate ajuta ms

ERDEI LUCIA

Buna ziua ma numesc LUCIA am 30 de ani sunt divortata de fostul sot de 3 ani in urma casatoriei au venit pe lume 2 baieti in varsta acuma de 7 ani si 8 ani tatal copiilor a fost obligat sa plateasca o pensie alimentara de 220 ron pentru amindoi copii .MENTIONEZ FAPTUL CA HOTARIREA PE CARE O AM ESTE DEFINITIVA SI IREVOCABILA iar dinsul nu a platit nici macar o luna ,unde trebe sa ma adresez sa depun plingere inpotriva dinsului mentionez eu nu locuiesc in tara si nici copii noi locuim in londra copii merg aicea la scoala .dinsul efectiv refuza sa plateasca iar nici macar nui suna decit de 2 oripe an cind le este ziua mentionez el are nr meu de telefon adresa tot dar refuza sa plateasca

Claudia

Fostul meu sot nu a platit pensia alimentara de 2 ani.Exista o plangere facuta la sectia de politie facuta facuta,la 3 luni dupa ce nu a mai platit.in tot acest timp s-a sutras de la cercetari.De curand a fost gasit si a dat o declaratie ca in termen de 30 de zile va achita suma restanta pe cei 2 ani din urma.Acest lucru nu s-a intamplat,iar dosurul dumnealui a fost trimis de care sectia de politie ,catre Parchet.Ce i se poate intampla acolo?Cam ce ar putea dispune parchetul avand in vedere ca exista o declaratie prorprie ,ca el se invoieste ca in termen de 30 de zile, sa vireze in contul minorei suma restanta?Multumesc

monica

buna ziua,
cum se calculeaza cele 2 luni de neplata??
ultima data mi-a trimis bani in februarie pt luna februarie..
trebuie sa astept 1 iunie ca sa il pot da in judecata sau pot si acum???
multumesc
o zi frumoasa

reka

Buna ziva
Am o intrebare am doii baieti unu de virsta de ,9ani si de7ani sintem divortati 3ani hotarirea de la judecatorie scrie ca ar trebui sami plateasca pansie alimentara 220pe fiecare luna am depus plingere la polirie de.3ori miam retras ca va plati im -i datoreaza pina acum 50de milioane .in afara ce mia platit pina acum na platit de sase luni nimica ce pot sa fac sal oblig sa-i plateasca pensie alimentara

nitoi

buna seara am si eu o intrebare daca eu am divortat in urma cu 4 ani de sotia mea si legea mia incredintat mie copilu prin hotarare irevocabila ea sa intors inapoi si eu am primito a lucrat decat 1 an si in tot acest timp mia trimis 2 luni pensia pina sa se intoarca acum a plecat iar si spune ca numi datoreaza nimk ca am stat inpreuna ce pot sa fac sa cer dreptul copilului atat timp cat ea a stat la mine si am intretinuto tot eu timp de 2 ani nu exista nici un act unde sa dovedeasca ca neam inpacat legal decat ca am ajutato sasi faca buletinu la mine adika are domiciliu tot aici si a plecat iar si pensia tot nu a trimiso va rog datimi un sfat va multumesc

lrena

Buna ziua. Am si eu o intrebare putin mai delicata. In 2008 am primit hotararea judecatoreasca de increditare a minorului si o pensie de 150 ron pe luna. Am avut ceva probleme, intrucat nu platea pensia alimentara. Acum situatia s-a reglementat, insa eu nu am nici un venit, locuiesc cu parintii si practic copilul este intretinut de parinti. Vreau sa va intreb daca il pot obliga intr-un fel pe tatal copilului la cheltuieli lunare de intretinere a minorului, intrucat acesta face meditatii si sport, bani care sunt in medie cam 600 ron lunar, exceptand celelalte necesitati in perioada scolii. Tot odata vreau sa va intreb cum as putea afla salariul lui concret si real, deoarece acesta a adus la parchet, cand am facut plangere penala pentru neplata, o adeverinta cu un salariu de 790 roni si am aflat intre timp unde exact munceste dar si faptul ca sora lui este contabila la acea firma si cu siguranta ii da adeverinte cu salariu mic intocmai sa nu fie obligat sa plateasca mai mult. De asemenea as dori si o recalculare a pensiei din 2008 pana in prezent. Cum si in ce masura poate participa la cheltuielile lunare ale minorului in afara de pensia pe care o trimite? Va multumesc si astept un raspuns.

Nicoleta

Buna ziua,ma numesc Nicoleta am si eu o intrebare,…….prietenul meu este divortat de 10 ani,noi suntem impreuna de 5 ani,el are 2 baieti din prima casatorie,copii sunt la mama,tatal plateste pensia alimentara copiilor conform hotarari judecatoresti.ii retine din salariu la servici.dar luna viitoare unul dintre copii implinste 18 ani,cum se opreste plata pensiei,in cazul in care copilul nu urmeaza niciun alt curs de invatamant. Va multumesc mult

andreea

Buna ziua,am divorced in April 2013 si fostul sot pana in noiembrie 2013 nu mi.a platit nici un ban pana cand a fost chemat la politie in urma plangerii penale facut de mine la procuratura,el si.a luat angajamentul ca imi va platitude in fiecare saptamana cate 50 lei( pensia stabilita de lege fiind 150 lei pe luna) sa acopere si din restanta;dar de o luna jumate nu a mai tinut cont de declaratia pe care a dat.o in noienbrie2013. El lucreaza ca taxidermist si ar avea de unde, dar tot timpu zice ca nu lucreaza.ce pot face?

Nicoleta

Buna ziua Am si eu o intrebare, prietenul meu este divortat de 8 ani,are doi baieti din prima casatorie,plateste pensie alimentara copiilor ,dar cel mare implineste 18 ani in august,ce trebuie sa faca pentru sistarea pensiei ,este necesara actiunea in instanta a fostei soti,mentionez ca baiatul nu mai continua nici o forma de invatamant,am inteles ca plateste pensia alimentara nu pe copil,plateste mai mult deoarece are salariu mai mare fiind cadru militar, Va multumesc si astept raspuns Ozi buna

Dragomir Elena Simona

Bun? ziua.sant divortata,am un copil de 7ani,care legea a stabilit locuinta minorului la mine iar autoritatea p?rinteasc? va fi exercitata in comun.obliga tatal la plata pensiei alimentare in favoarea minorului pân? la majorat.acum copilul fiind in vacanta de vara merge la bunica,fosta soacra care aceasta locuieste in curte cu fiul sau adic? tatal copilului.El spune ca daca copilul sta acolo 2luni ,el nu trebuie sa plateasca pensie alimentar.e adevarat?si daca il pot da de m?rire?multumesc

flory

si daca mi se acorda doar 50 lei dintro pensie de 110 tot neplata este?

daniel

Buna ziua. Eu am pierdut ultima hot?râre de m?rire a pensiei alimentare si acum vreau sa il dau din nou pe tat?l meu in judecat. Ce ar trebui sa fac in acest caz?

delia

buna ziua, am si eu o intrebare,daca paratul plateste pensia alimentara insa este trimisa pe numele tatalui lui exista vreo problema ? multumesc frumos

liliana

Buna ziua,as dori sa stiu cum pot recupera pensia alimentara restanta, in sensul ca tatal copilului a trimis doar jumate din sumele la care a fost obligat , iar din iulie anul acesta copilul a devenit major.Am avut stabilit 304 lei /luna si am primit doar 150 lei……..trebuie sa cer in instanta sau prin executor jucecatoresc?

NICOLETA

Dna ANGHELESCU,ma intereseaza daca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi in cazul unui divort venit in urma unei casatorii pe teritoriul UK. Sotii sunt rezidenti britanici,nu au proprietati iar problema vine din faptul ca nu stim unde sa bagam actiunea de divort,in Romania sau in UK. Sunt din Focsani si as vrea sa imi dati un raspuns,sau chiar sa ne intalnim,daca se poate.Va multumesc

stanimirescu ionica

Buna Ziua , fostul meu sot nu a platit pensia alimentara de aproape sase ani , deoarece de cand am divortat el este stabilit in Italia cu acte in regula . Nici la divort nu s-a prezentat . Vreau sa il dau din nou in judecata sa imi plateasca pensia alimentare + cea din urma . Dar daca nu am adresa lui din strainatate , cum se procedeaza? Se poate da in urmarire prin interpol ? Va rog spuneti-mi dumneavoastra cum as putea proceda . Multumesc .

nicoleta pop

Buna,suntem Romani casatoriti in Anglia,cu un copil de un anisor ,toate actele legalizate Si in Romania , intentionez sa divortez ,nu ne intelegem dar el nu realizeaza ca vreau sa punem punct. Ideea e ca am de cand sa merg in tara ca in concediu si apoi sa ii spun . Din pct de vedere legal as intra la belele ,ca mama?? Apoi daca nu am deocamdata servici dar ma intorc la apart.parintilor care au posibilitatea sa ma ajute Ai sunt si singura la parinti,ajubge pt a obtibe custodia? Si daca se ajubge la a plati tatal pensia alimentara, cum are salar in lire,cum se calculeaza pensia alim? Legal munceste in uk. Multumesc .

andreasspiridon@yahoo.de

Buna ziua,am o problema sunt divortata de sotul meu,problema este ca nu vrea sa imi plateasca pensia alimentara specific noi traim in germania dar am divortat in romania,au trecut 5 luni si acesta nu vrea sa isi achite datoria fata de copil,ce as putea face?sentinta definitiva este pronuntata in data de 11 noiembrie anul 2014.va multumesc!

mircea

buna ziua am niste nelamuriri … am stat in concubinaj cu o portugheza rezultand fiul meu care mil cresc singur de la varsta de 7luni singur fara nici un ajutor din partea iei,acum are 8 ani jumate,, acum de 2 ani am castigat baitaul prin ordin judecatoresc am primit o custodia comuna …. va rog sfatuitima ia nu a teimis nici o data bani baiatilui nici pensia alimentara pe care a obligato legea un sfert din salarul ei… ce trebuie sa fac??? a si inca ceva baiatuk este nascut in portugalia am luat alocatiea de stat pana la 7 luni , de atunci nu am mai luat ,adica 8 ani de zile nu am mai ridicat alocatia baiatului ce trebe sa fac sa iau toti bani urma….. va rog sfatuitima la adresa : juan_carloss2000@hotmail.com

ANdreea bita

Buna sera,
Sunt mamica unui baietel de trei anisori si am divortat de tatal lui,el refuza plata pensiei alimentare in conditiile in care stiu ca este de rea credinta.Au trecut 5luni de zile.Ce pot sa fac?
Multumesc frumos!

Liliana Elena

Buna ziua! Sunt divortata de 3 ani de zile,am 2 copii minori si sotul meu nu plateste pensie alimentara si nu contribuie cu nimic la intretinerea lor deoarece nu lucreaza cu carte de munca.Timp de 3 ani nu mi-a platit pensie.Va rog sa imi spuneti si mie ce pot sa fac in cazul acesta.Va multumesc

LAZAR MARIAN

Buna ziua .Am si eu o problema in legatura cu pensia alimentara.In luna ianuarie AC m.am despartit de sotie la Notariat.Baietelul meu in varsta de 5 ani a ramas la mine si fosta sotie a ramas sa.mi plateasca pensie alimentara in valoare de 400 ron pe luna.Pana in prezent nu am primit niciun ban.conform conventie la notar fosta sotie trebuie sa.mi achite cei 400 ron numerar conform raportului de ancheta emis sub Nr 69633/04.12.2014.Cum trebuie sa procedez pt a recupera pensia alimentara pe lunile trecute.MULTUMESC FRUMOS

ciutacu marian

Buna ziua, ma confrut cu o problema daca ma puteti ajuta,sunt divortat de 10 ani am un baietel de 11 ani care este la mine iar fosta sotie este de 9 ani in italia la munca as dori sa intreb cum pot dovedi si unde sa ma adresez sa dovedesc in instanta ca are acte si lucreaza cu acte in italia ,stiu sigur ca lucreaza cu acte dar nu pot dovedi aceasta nu il cauta pe minor acum suntem intr-un proces pt pensia de intretinere ,va multumesc

crycry

buna,acum 18 ani am avut o aventura ,din care am fost anuntat acum ca am o fiica e 18 ani,daca ea ma da in judecata sunt obligat sa i platesc pensia alimentara ,de la nastere?
mentionez ca nu am stiut de existenta ei si nu s a dovedit ca s tatal ei,

daniela

Buna am o interbare va rog sami trimeteti raspuns am un nepotel due 3 ani jumate crescut de mine de cand sa nascut fata mea la dat in judecata pe tatal copilului a castigat dar tatal copilului nui plateste pensia alimentara si alocatia copilului o ia parinti la tatal copilului de cand sa nascut acolo a facut alocatia sa primeasca la domicilu la tata copilului nu vrea sa o dea va rog sami dati raspuns fata mea mama copilului este plecata la munca in Anglia poate sami trimita mie ca bunica procura sa fac eu demersurile pt alocatie si pensia alimentara va rog sami dati un raspuns va multumesc cu respect si stima

corneliu

Buna ziua ,nu stiu daca ati mai intalnit o problema ca a mea.AM divortat anul trecut in martie de sotia mea,avem un baietel de 12 ani .Conform hotararii s-a stabilit sa platesc pensie 25 la suta din venituri,dar precizez ca nu muncesc nicaieri,dar si asa vreau sa platesc dar fosta sotie nu vrea sa imi dea un nr de cont pt ai vira banii.EA si copilul locuiesc in spania de 5 ani.astept un raspuns.VA MULTUMESC

ioana laita

Sunt mama unei fete de 20 de ani. Tatal i-a platit pensia pana la finalul liceului,iar acum, ca fata este studenta l-a dat in judecata.In hotarare nu se specifica de cand ar trebui sa i se plateasca, desi actiunea a avut loc in octombrie 2014.In urma hot?rârii tatal refuza sa plateasca cheltuielile de judecata si onorariul avocatei platit de fata, motivând da mai are doi minori in intretinere unul cu probleme medicale. E posibil ca fiica mea sa recupereze banii cheltui?i si pensia retroactiv?

cornelia

Bun? ziua a?i avea ?i eu o întrebare. Anul trecut am descoperit ca fostul so? a b?gat divor? in 2006 ?i hotarirea de divor? a hot?rî sa-mi pl?teasc? pensie alimentare de 80 Ron la baiat ca este cu mine dar nu a pl?tit niciodat?. Dac? îl dau în judecat? statul îl obliga sa pl?teasc? totul din urma. Mul?umesc

cristizzz

Eu rulez o firma cu o cifra de afaceri destul de buna pt asa zisa criza.Iar pensie alimentara platesc 250 lei pe luna.,pt ca atat am vrut eu sa dau. Cand am divortat nu aveam loc de munca si trebuia sa dau minim pe economie. Am fost de acord cu pensiemai mare pt ca era vb de copilul meu si nu o credeam pe fosta mea sotie atat de lipsita de caracter. Deci eu nu figurez ca angajat, iar daca cere mai mult falimentez firma si lucrez pe cealalta, a actualei sotii. Dar nu prea are cum in temei legali sa ceara. Ceea ce ste important pt voi barbatii platitori este sa stiti faptul ca nu femeia detine controlul ci voi. Va dau si exemplu cum fac eu. Am platit la inceput cand imi era greu …ce e drept cam rar pensia si atunci dupa plangere penala. Apoi cand m_am redresat financiar odata la 3 luni uneori puneam pe cate 5 sau 6 luni avans, sa inteleaga cv din banii aia , sa ia ceva ced are nevoie fata si mai scump. Dar ea tot nu se satura de scandal , spune ca nu dau bani, si mai vrea sa ma si decada din drepturi ca nu imi vizitez fata. Sunt la 300 de km distanta si nu prea am cum, plus ca nici nu ma lasa. Iar acum ii pun pensia alimentara in felul urmator: 10 lei in fiecare zi pana se aduna 250 de lei. Nu mi_e greu sa plec pana la posta. Nu sunt nici evologist sa imi fie mila de hartia pe care se tiparesc chitantele…..lasa sa se adune. Oricat ar fi pensias baieti…impartiti pe zile. Va este o nimica toata si pt voi financiar si plus ca nici ea nu intekege nimic din bani. Atentie….mai ales cand e copilul mic, banii ii cheltuie mama pe te miri ce tampenii.

Florin

Buna ziua as avea si eu o întrebare va rog daca îmi pute?i raspunde.Am fost dat in judecata pt abandon familial in iunie 2014 pina in mai 2014 am acirat doar o suma de 25 milioane fiind obligat la o pensie de 5 mil lunar pe baza unor martori fal?i care au declarat ca amuncit in afara insa eu am fost in romania dar nu am ?tiut cum sa dovedesc ca nu munceam ,nu am avut bani de avocat sa ma apere pina in luna aprilie 2015 am achitat toat? suma restanta dar mama copilului nu recunoste in acela?i tp cit a primit banii a f?cut si plingeri la politie ca nui pl?team ,in acest caz ce pot face cum sa fiu c?utat penal daca eu plateam si am pl?tit ,pl??ile le-am f?cut cuandat postal ,in luna iulie am proces cum ma pot ap?ra chiar pt mine ca am pl?tit nu exista nici un drept.Va multumesc

Maiana Barbu

in situatiain care mama minorului este in strainatate , fiind deja beneficiara unei pensii alimentare pentru copilul minor (acun in grija bunicilor ) cine poate cere majorarea pensiei….poate celalalt copil(major) sa solicite majorarea acesteia?…cu speranta ca am fost cat de cat clara…MULTUMESC !

Kira

Buna ziua,
Fiica mea este studenta in anul 2 la zi si primeste pensie alimentara.Daca se angajeaza ,mai poate primi aceasta pensie?
Va multumesc

ANA

Sunt divortata si am custodia a celor doua fiice rezultate din casatorieNu am primit pensia alimentara a fiicelor din decembrie 2010.Am facut plingere la politie dar imi spun ca nu s-au gasit dovezi ca el are un loc de munca,si ca asa, nu se poate demonstra ca nu a platit din rea credinta,si ca Procuratura nu a inceput urmarirea penala din acest motiv.Acest om a ramas cu casa facuta de noi(dar mi se spune ca nu esta proprietate pe numele lui),si in aceasta casa are deschis un bar(nici acesta nu este in numele lui),.In acest caz vreau sa stiu,se mai poate face ceva? Mi se spune ca nu este obligat sa plateasca atit timp cit nu are nici un venit(desi are, dar nu pe numele lui).

ANA

Sunt divortata si am custodia a celor doua fiice rezultate din casatorieNu am primit pensia alimentara a fiicelor din decembrie 2010.Am facut plingere la politie dar imi spun ca nu s-au gasit dovezi ca el are un loc de munca,si ca asa, nu se poate demonstra ca nu a platit din rea credinta si ca Procuratura nu a inceput urmarirea penala din acest motiv.Acest om a ramas cu casa facuta de noi(dar mi se spune ca nu esta proprietate pe numele lui),si in aceasta casa are deschis un bar(nici acesta nu este in numele lui),.In acest caz vreau sa stiu,se mai poate face ceva? Mi se spune ca nu este obligat sa plateasca atit timp cit nu are nici un venit(desi are, dar nu pe numele lui).

oana stoain

Buna ziua,am si eu o intrebare,sunt casatorita de 8 ani de zile si o fetita de 6 ani,sotul meu nu mai imi da bani in casa ptr cresterea micutei,pot sa il dau in judecata fara a fii divortati??

Cristina

Buna ziua! Am intrat la facultate si nu stiu cum ar trebui sa procedez pentru a primi in continuare pensia alimentara. De men?ionat: in ultima hotarâre scrie ca tatal este obligat sa-mi pl?teasc? pensia alimentara pana la 26 de ani in cazul in care imi continui studiile.

Ileana Ion

Buna ziua. Sunt divortata din anul 2006, fiica noastra mi-a fost incredintata spre crestere si educare prin hotarare definitiva si irevocabila. Tatal declarand ca nu are venituri, a trimis sporadic, drept pensie de intretinere, sume sub cota minima aferenta salariului minim. Am obtinut o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila pentru obligarea tatalui la plata a 7.000 lei pensie intretinere datorata pana in 2013, precum si hotararea de executare silita pe un teren supraevaluat (eu fiind inscrisa la masa credala impreuna cu banca la care acesta nu a platit creditele). Acestei sume i s-au adaugat si altele, acesta continuand sa nu plateasca pensia minima de intretinere fiicei sale. Recent am aflat ca fostul sot detine in proprietate un apartament in Germania unde are si un loc de munca legal. Exista o cale prin care il pot executa silit in Germania? Multumesc.

Nina

Buna ziua! Am nevoie de ajutorul Dvs. Am o fetita rezultata din mariajul cu fostul meu sot. La stabilirea pensiei alimentare a fost luat in calcul si celalalt copil al fostului sot, pana acum totul fiind normal. Anul acesta baiatul lui a terminat facultatea dar spune ca vrea sa mai faca inca o facultate. In aceasta situatie in care el face deja a doua facultate se considera ca este in intretinerea tatalui, eu as dori sa il dau in judecata pentru majorarea pensiei de la 50% din o treime la 25% din salariu. Va rog sa ma ajutati sa imi spuneti daca acel copil al lui este considerat in continuare copil in intretinere chiar daca face a doua facultate sau vreun master? Va multumesc

ALEXANDRU MIREL

Buna ziua ma numesc mirel si am 28 de ani, de curand a descoperit numele tatalui meu care nu ma recunoscut la nastere si abandonat de mic(nu era nici insurat cu mama). Pot cere in istanta testul de paternitate si pensia alimentara petru toti ani trecuti? Va rog sa imi raspundeti va multumesc.

Florica cornelia

Bun? ziua.Va rog mult dami spune?i ?i mie..deci ?an? divor?at? ?i copilul îmi este mie încredin?at dar eu locuiesc în germania cu copilul..întrebarea este: mai este obligat fostul sot sa plateasca pensie alimentara daca noi locuim în germania.va rog dami r?spunde?i. Mul?umesc mult de tot

Aliona

Buna ziua. Eu sunt a doua sotie a sotului meu. Din casatoria precedenta mai are un copil. Sotul nu platea alimente si nici nu era pus la curent. Acum cind a dorit sa-si prefecteze pasaport de plecare in strainatate nu i-au permis, din cauza ca are o suma mare de achitare pensiei alimentare primului copil. Eu sunt casatorita cu el si avem 2 copii impreuna. Din cauza ca ma maltrateaza fizic si verbal, vreau sa divortez. Spuneti-mi, va rog, aceasta datorie pentru pensia alimentara trebuie s-o achitam in jumatate. El asa ma sperie ori nu? Vreau sa mentionez ca el avea permanent un salariu mic.

loredana

buna ziua. Am o fetita in vârst? de 12 ani si nu a primit pensie de între?inere nici m?car o lun? de la data pronuntarii hot?rârii judec?tore?ti , adic? de patru ani. Va rog sa ma sf?tui?i ce sa fac in situatia aceasta pentru ca fiica mea sa isi primeasc? drepturile. Va multumesc anticipat.

Munteanu

Bun?. Sunt divor?at? de curând. Am pensie alimentara stabilit? de comun acord. Acum 6 luni tat?l a plecat in Anglia ?i lucreaz? acolo cu acte. Cum fac sa cer marirea pensiei . ?tiu doar ora?ul unde se afl?. Rog r?spuns. Mul?umesc

Munteanu

Bun? seara. Sunt divor?at? de curând.Am stabilit pensia alimentara de comun acord. De 6 luni f so? lucreaz? în Anglia. Cum trebuie sa procedez pt a cere marirea pensiei. ?tiu doar ora?ul unde locuie?te ?i cartierul. Mul?umesc

Carmen

Buna seara! Problema mea este urmatoarea: În anul 2003 am divor?at, în urma c?s?toriei rezultând un copil care mi-a fost încredin?at, ast?zi în vârst? de 16 ani. Timp de 12 ani pensia de între?inere a oscilat în jurul sumei de 400 lei. Hot?rârea judec?toreasc? prevede plata a 25 la suta din venituri. Ce m-a intrigat a fost faptul ca fostul so? fiind ofi?er de politie, am avut posibilitatea sa verific declara?ia oficiala de venit acum câteva luni, iar dup? calculele efectuate, pensia ar trebui sa fie în jurul sumei de 900 lei. Cum ma sf?tui?i sa procedez? Consider ca sunt în?elat? nu numai de fostul so? cât ?i de institu?ia în care lucreaz?, pentru ca nu cred ca el a stabilit aceasta pensie ci în complicitate cu serviciul de contabilitate. Repet, este ofi?er de politie cu peste 20 ani vechime. Multumesc ?i a?tept un sfat!

Valentin

Mama fetei mele ne-a abandonat in urma cu 6 ani. Suntem amandoi in strainatate. Eu am decis sa o duc pe fiica mea in Romania, unde este ingrijita de o verisoara (nu am alte rude in viata). Anul trecut am decis sa deschid o actiune in instanta impotriva fostei mele concubine. Motivul a fost ca nu o intereseaza copilul absolut deloc. In tot acest timp am intretinut-o singur pe fiica noastra. Nici macar un telefon de ziua de nastere a fetei nu a dat. Instanta s-a pronuntat cu sentinta DEFINITIVA pt incredintarea minorei si plata pensiei alimentare. A fost contactata dar nu s-a prezentat la proces. Acum are un alt copil si spune ca nu pot sa fac nimic.
Va rog sa ma indrumati cum pot proceda. Am tradus si legalizat plangerea de abandon de familie facuta in Italia la momentul plecarii, si sentinta tribunalului roman. Carabinierii spun ca ei nu pot face nimic. Trebuie sa existe un mod sa fie obligata la plata pensiei alimentare. Eu muncesc in agricultura, nu castig foarte mult, platesc lunar acestei verisoare, imi xresc copilul singur (cum spuneam nu am rude) nu mi se pare corect sa-si duca viata frumoasa fara sa-i pese de un copil. Anul trecut am avut mana fracturata si nu am muncit 2 luni. Va rog sa-mi dati un sfat cum pot proceda. Va multumesc.

Comentariile sunt inchise.