In continuarea articolului anterior, o sa incerc sa explic foarte pe scurt care sunt beneficiile si riscurile in situatia in care parintii doresc sa va transfere proprietatea unui imobil si aleg sa faca acest lucru printr-un testament.

Testamentul poate fi de doua feluri: testament autentic (intocmit la notariat) si testament olograf (acel testament scris, datat si semnat de mana testatorului). In mod evident, testamentul olograf e mai usor si mai ieftin de intocmit dar prezinta si riscul de a putea fi usor sustras si falsificat ori de a fi intocmit de o persoana fara cunostinte juridice iar ulterior sa apara greutati de interpretare. Este lesne de inteles ca testamentul olograf poate fi foarte usor contestat dupa decesul celui ce l-a intocmit si nu va ofera nici cea mai mica siguranta ca va avea drept consecinta dobandirea de catre dvs. a dreptului de proprietate asupra imobilului (in conditiile in care situatia generala in familie e una conflictuala).

Testamentul autentic este mai sigur din acest punct de vedere si prezinta urmatoarele particularitati:

– este intocmit de catre un notar care se asigura ca cele consemnate reprezinta intocmai vointa testatorului (mai dificil de influentat cel care intocmeste testamentul);

– un exemplar original al testamentului ramane in arhiva notarului;

– este un act autentic cu o valoare evident superioara unui testament olograf;

– este mai costisitor (testamentul olograf nu presupune taxe, poate fi intocmit de oricine in propriul domiciliu);

– fiind un act autentic, lipsa oricarei formalitati il expune riscului anularii.

Dincolo de aceste avantaje si dezavantaje, mai trebuie avut in vedere:

1. Proprietatea asupra bunurilor la care face referire testamentul nu se dobandeste decat la moartea testatorului;

2. Testamentul indiferent de forma in care este intocmit este frecvent atacat sub aspectul lipsei de discernamant a testatorului sau a existentei unui viciu de consimtamant (aspect ce presupune un proces lung, complicat si costisitor);

3. Si in situatia transmiterii proprietatii bunurilor prin testament se poate solicita reductiunea liberalitatilor excesive de catre mostenitorii rezervatari (despre care am povestit in articolul anterior). Asadar, nici in aceasta situatie parintii dvs. nu vor putea de ex. sa inlature total de la mostenire un alt fiu. Copiii defunctului sunt mostenitori rezervatari si in situatia in care prin testament vi se lasa dvs. intreaga avere, fratele dvs. poate solicita reductiunea liberalitatilor excesive si ati putea fi obligat sa readuceti la masa succesorala bunul primit prin testament.

Cam asta despre testament. Dvs. veti aprecia in functie de datele concrete din familie, daca este o varianta ce vi se potriveste sau nu.

O sa revin cu precizari referitoare la contractul de vanzare cumparare incheiat intre parinti si copii cu privire la un bun imobil.

72 comentarii

Cristian Busu

Stimata Dna Avocat Elena Anghelescu
in cazul testamentului autentic am o intrebare:
Cum ajunge documentul in posesia beneficiarului testamentului?
Eu sunt in situatia de a avea bunuri si un copil din prima casatorie obtinute in urma unui partaj. Aceste bunuri as dori sa le las exclusiv copilului din prima casatorie. In prezent sunt recasatorit – am inca un copil cu actuala sotie – si as dori ca bunurile posedate inainte de a doua casatorie sa ramana proprietatea primului meu copil.

Va multumesc anticipat pentru raspuns
Cristian Busu

Elena Anghelescu

Dl. Busu cu acest aspect va poate lamuri mai curand un notar public. Din ceea ce cunosc eu (informatii comunicate de o persoana ce lucreaza intr-un biroul notarial) lucrurile se desfasoara pe doua planuri:
1. La intocmirea unui testament autentic, notarul are obligatia sa anunte acest lucru la Registrul National al Optiunilor Succesorale (unde se noteaza acel testament).
2. La dezbaterea unei succesiuni, notarul este OBLIGAT sa interogheze mai multe registre nationale (pentru a verifica existenta unui eventual testament al defunctului, pentru a verifica daca exista eventuale renuntari ale unor succesori, etc).
In situatia dvs. concreta, atunci cand se va pune problema dezbaterii succesiunii, actuala sotie si copilul vor merge la notariat iar acolo notarul va afla de existenta testamentului in favoarea primului copil si va lua masuri sa-l identifice si sa-l anunte. Asta desigur daca dvs. nu-l anuntati din timpul vietii ca ati testat in favoarea lui.

stefan

Buna ziua doamna avocat , va rog sa-mi raspundeti : suntem doi frati si nu avem bani pentru taxele notariale in cazul actului de vinzare- cumparare asupra averii parintilor nostri , avere pe care parintii nostri ne-o vor imparti in mod egal curand. Ne-am gandit la a ne da prin testament partea fiecaruia. Va intreb daca se pot ivi pot fi probleme de orice natura in viitor, sa zicem dupa decesul testatorului ( vorbind de testament autentic ); ce documente trebuie sa aiba testatorul asupra sa cand merge la notar, care este procedura intocmirii unui testament si daca puteti sa-mi spuneti ce taxe se aplica in prezent ( orientativ ). Va multumesc pentru bunavointa dv .

Eugenia

Buna ziua doamna avocat,eu va scriu din Spania,problema mea este urmatoarea:sotul meu sufera de o boala incurabila si a hotarat sa imi dea prin testament tot ceea ce are numindu-ma pe mine ca mostenitor universal.Noi aici am cumparat un apartament cu imprumut de la banca (firesc)si datorita legii de aici suntem amandoi coproprietari,el in Romania detine o casa pe care a dobandit-o de la bunica lui(care intre timp a decedat) in urma unui contract de intretinere.In acest moment pe extrasul funciar este trecut sotul meu ca proprietar -bun propriu si bunica lui ca vaduva si ca nu are drept de instrainare a proprietatii.Am 3intrebari 1 – in urma decesului bunicii extrasul funciar este corect?si daca nu ce trebuie sa facem 2 – aceasta proprietate din Romania fiind ca bun propriu ma indreptateste legal sa o detin in urma testamentului? 3 unde va trebui deschisa succesiune,in Romania sau Spania? Mentionez2 lucruri ca sotul meu nu are copii ,parintii au decedat ,are 3 frati si noi suntem doar cetateni romani,va multumim anticipat si toate cele bune

Elena Anghelescu

Pt. dl. Stefan: Din pacate cam toate intrebarile dvs. vizeaza activitatea notariala cu care nu sunt in intregime la curent. Va trebui sa mergeti la un notar si sa intrebati exact daca nu cumva intocmirea unui testament autentic este taxata tot raportat la valoarea imobilului. Legat de acte, cu siguranta aveti nevoie de actele de proprietate ale imobilului si acte de stare civila cu care sa va faceti dovada calitatii de mostenitor. Probleme? Daca exista deplina intelegere intre dvs. si frate, nu vad ce probleme pot aparea. Averea se imparte conform vointei dvs, fiecare primeste in mod egal. Ca sa existe probleme, unul dintre dvs. ar trebui sa atace testamentul dupa decesul testatorului. Dar din situatia descrisa, niciunul dintre dvs. nu justifica un interes in acest sens.

Elena Anghelescu

Pt. d-na Eugenia:
Ce n-am inteles din relatarea dvs. este cine nu are drept de instrainare a imobilului din Romania.
1. La dvs. in primul rand trebuie ceruta o actualizare a cartii funciare. O cerere la Oficiu de Cadastru si Publicitate Imobiliara prin care sotul dvs. depune certificatul de deces si solicita actualizarea (si implicit rectificarea datelor din cartea funciara) in sensul eliminarii bunicii si mentinerea lui ca unic proprietar. (sa mai depuna inca o data si contractul de intretinere chiar daca stiti ca este deja).
2. Da. Sotul dvs. poate dispune prin testament atat de bunurile sale proprii cat si de cota sa parte din bunurile dvs. comune.
3. Succesiunea se deschide la ultimul domiciliu al defunctului. Dvs. fiind romani, va supuneti legilor romane. Asadar se va avea in vedere ultimul domiciliu din Romania al defunctului. In ceea ce priveste apartamentul din Spania, dvs. deja detineti 1/2, sotul va trebui sa dispuna prin testament doar de cealalta jumatate. Recomandarea este sa intocmiti testamentul in forma autentica fie la un notar roman, fie la Consulatul Romaniei din Spania.

Si inca un element: fratii nu sunt mostenitori rezervatari astfel incat nu vor putea ataca testamentul invocand o eventuala incalcare a rezervei lor succesorale. Sotul dvs. e liber sa dispuna cum doreste de bunurile sale in integralitate.

nicoleta

Buna ziua,as dori sa va intreb si eu daca bunicul meu vitreg, a facut un testament la notar pentru a-mi lasa mie averea lui acesta poate fi atacat de fratii lui?pentru ca copii nu are si nici sotie si nici parintii nu mai traiesc,doar fratii si nepotii ar mai avea pe care i-ar putea interesa averea lui.Din cate am inteles testamentul se poate ataca,dar ce fel de act ar trebui sa facem ca sa nu se poata ataca?

Elena Anghelescu

Persoanele amintite de dvs. ar putea ataca testamentul doar prin prisma unor vicii de consimtamant ale testatorului. Fratii si nepotii de frate nu sunt mostenitori rezervatari, astfel ca bunicul dvs. era liber sa dispuna in totalitate de bunurile sale.

Profit de intrebarea dvs. pentru a oferi un raspuns generic: orice act se poate ataca. Daca el insa este intocmit corect si cu respectarea anumitor reguli, simpla atacare a acestuia in instanta nu inseamna in mod automat ca va fi si anulat.

minnie36

Doamna avocat, am si eu o problema pe care nu stiu cum sa o rezolv. Am crescut in casa bunicilor pt ca mama s-a recasatorit si acum mai am o sora din aceasata casatorie a mamei. Bunica mea a murit acum ceva ani si casa s-a impartit intre bunicul si mama. Acum cei doi vor sa-mi faca un testament pe casa in care eu am copilarit si as dori sa va intreb daca este o idee buna sau voi avea probleme cu sora mea mai tirziu. Un act de vinzare cumparare e exclus pt ca sunt casatorita si dumnezeu stie ce-mi mai rezerva viata.

Elena Anghelescu

Da, pot face ambii (fiecare pe jumatatea sa) testament in favoarea dvs. Dar sora dvs. este la randul sau mostenitor rezervatar. Atunci cand sunt doi descendenti, rezerva succesorala este 2/3 din mostenire. Deci ea are dreptul la jumatate din aceasta. Daca la succesiunea care se va dezbate (dupa caz a bunicului sau a mamei) se constata ca, prin intocmirea testamementului s-a incalcat aceasta rezerva a surorii, ea are dreptul sa ceara reductiunea pana la reintregirea rezervei. Mai pe scurt: casa cel mai probabil nu v-o ia nimeni, dar pe viitor ati putea fi obligata sa-i platiti o suma de bani surorii daca aceasta face demersurile de care va vorbeam mai sus.

carmen

doamna avocat,am si eu o intrebare Socrul meu a murit acum 2 ani mostenitori au fost sotia si cei 3 fiii ,recent a murit si soacra iar nora cea mica care s-a mutat in casa cu soacra ne-a spus ca ea are dreptul pe toata partea soacrei si partea socrului o sa o dea peste 2 ani sau cand o sa aiba posibilitati.am intrebat-o ce fel de acte are si nu a vrut sa arate actul precizand atat sotul ei cat si ea ca este un act semnat de mai multi martori[presupun ca este un testament olograf] cum se procedeaza in astfel de cazuri,si daca are acte valabile este normal sa nu dea partea socrului numai peste 2 ani [sunt deja 2 ani de cand a murit socru] si ea stia ca are acte pe partea soacrei de ce nu a stans bani. va multumesc

Elena Anghelescu

Pt. Carmen:
In asemenea situatie se porneste un proces de succesiune in instanta. Instanta va analiza actele prezentate de parti si va dispune impartirea bunurilor conform cotelor la care au dreptul copiii defunctilor.

oana

Buna ziua,sintem doua surori.In urma cu citiva ani tata a murit,dar inainte de deces,ia lasat surorii mele,un apartament cu doua camere[cel al parintilor].Mama este in viata,si vrea sa-mi lase mie casa de la tara,unde este singura proprietara,dupa moartea parintilor ei,avind in vedere ca surorii mele i-a lasat apartamentul.Ce fel de acte ar trebui sa inchei ,ca sa nu am probleme mai tirziu ?

cristi

Buna ziua doamna avocat , va rog sa-mi raspundeti :O ruda mai indepartata a decis sa faca un testament (AUTENTIC) pe numele meu cu toate bunurile pe care le are pt ca o perioada de timp a fost ingrijit de mine.Dansu m-ia facut testament pe numele meu insa mai are o sora care inca este in viata , (sunt doar eu trecut in testament)..eu am rugat un avocat sa ma ajute cu demersul testamentului pt ca ruda despre care vorbim este in spital si nu se poate deplasa.dupa ce testamentu a fost facut domnu avocat m-ia inmanat doar o copie serox cu testmentu si cel original a fost inmanat rudei care a fost ingrijita.am 2 intrebari si imi cer scuza pt ca am scris mult.1.exista vreun drept pt sora rudei sau a nepotilor surori in vederea bunurilor (casa) ?..2.si este normal ca domnu avocat sa ramana cu un testament si eu cu o copie ? aaa si am uitat sa mentionez .totul a fos facut prin notariat si un testament a ramas si la notariat.va rog sa imi raspundeti.Va multumesc fte mult!!

Ayvlis radu

Buna ziua,d-na avocat! Fratele meu a primit un teren prin testament autentic de la bunicul nostru patern(decedat intre timp). Parinti nostri au renuntat la pretentii in fata avocatului (nu stiu cum se numeste procedura).
Testamentul mai este atacabil in acest caz de catre mine?Mentionez ca suntem frati doar de tata.Tatal nostru a decedat de un an ,si acum dorin sa facem succesiunea dupa dansul.
Va multumesc! Astept raspuns!

mariana

stimata d-na avocat, ma confrunt cu urmatoarea problema si va rog mult sa-mi dati un sfat:detin un apartament ,mostenire de la parintii mei, eu fiind unic mostenitor.Impreuna cu sotul, am o fiica, stabilita in Canada. Sotul meu, din pacate, are un copil din afara casatoriei.Am inteles ca in cazul decesului meu ,fiica mea mosteneste trei sferturi ,sotul, un sfert.Doresc sa stiu, in cazul cand va deceda si sotul, copilul sau cat va mosteni din partea lui?Ce trebuie sa fac, fiind in viata ,ca fiica mea sa fie unic mostenitor? Este bine sa intocmesc un testament la notar?Ma numesc Mariana si va multumesc.

irina

Buna ziua! Am si eu o intrebare pt dvs. Bunica doreste sa ii lase mostenire prin testament nepotului toata averea sa, insa aceasta are si un fiu in viata. Este posibil sa faca testament ca mostenirea sa ramana nepotului sau mostenirea trebuie sa ii ramana fiului?

dima georgeta

doresc sa stiu in ce masura si ce castig de cauza avem eu si sora mea sa atacam un testament facut de bunica noastra unchiului nostru (sinurul ei copil ramas in viata)
multumesc

dima georgeta

buna seara
suntem doua surori tatal nostru a murit in urma cu patru ani,bunica noatra (mama tatalui meu)a murit si ea anul trecut ,acum singurul ei copil ramas in viata vrea sa faca succesiunea dupa bunica noastra. pe timpul vietii bunica noastra a avut terenuri si o padure,spre surprinderea noastra nu ne-a spus ca a lasat testament ptr aceste terenuri unicului ei fiu ramas in viata.intrebarea este:cum se poate ataca acest testament si ce castig de cauza exista.
va multumesc
geta dima

laura

Buna seara!As dori sa stiu in cazul bunici mele care este vaduva de un am ,succesiunea nu sa facut pentruca cei 4 copii nu au vrut . in acest caz bunica mea nu vrea sa lase partea iei la nici unuia dintre copii ai sai *alti copii nu mai exista din ambaspartes*,repet doar cei 4 ai sai ,mostenitori nu mai exista.
in acest caz ce poate face bunica mea pentru as lasa partea ei cui vrea ia . testament ?? si ce fel de testament ptr. nu a fi revocat de catre mostenitori.

va multumesc
va rog sa imi raspundeti la intrebarea mea

Delia

Buna seara… As avea nevoie de o parere a dumneavoastra. Tatal meu, i-a donat surorii sale mai mult de jumatate din patrimoniul sau printr-un act de donatie. Nu stiu daca el a specificat vreo clauzola. Actul l-au intocmit astazi, iar maine ar trebui sa mearga din nou la notar. Eu ca si fiica avand varsta peste 18 ani, sau mama (sotia) nefiind de acord cu aceasta donatie, putem face ceva? Acest contract poate fi revocat sau contestat? care ar fi termenul limita? Mulumesc anticipat! O Seara placuta!

Mariana

Buna ziua! Am si eu o intrebare.Sotul meu are un testament in care tatal lui a decis sa ii lase totul lui,avand in vedere ca el la ingrijit.Sotul meu mai are un frate si a mai avut o sora geamana care a murit inaintea tatalui lor.De pe urma surorii au ramas 2 fete care sunt destul de mari, dar care nu sau mai interesat de bunicul lor decat cand era pe patul de moarte.As dori sa stiu daca testamentul poate fi atacat de catre fratele si nepoate sotului meu.Si cat din mostenire ii revine fiecaruia? Nu se tine cont ca sotul meu l-a ingrijit zi si noapte?
Multumesc

rodica argint

bunicul meu mia lasat un testament de mostenire eu sunt nepoata lui dar are si 4 copii ce riscuri pot sa am sau poate sa -i de bunicul meu la altcineva strain nefiind familiar contractul de casa vanzare cumparare fara semnatura copiilor lui?

margareta

buna ziua dna avocat ! am si eu o intrebare suntem 4 frati tata a decedat acu 18 ani fratele meu cel mic a ramas cu mama el ne-a ajutat de neo facut nunta la toti 3 ca el nu este casatorit ,el are grija de mama si eu cu fratele meu mijlociu iam zis mamei ca partea noastra si partea mamei sa ii ramina lui pentru ca el are grija de mama noi suntem plecati de acasa de multi ani .Intrebarea mea este ce act poate face mama ca sa ii ramina lui partea noastra si ca fratele meu cel mai mare sa nu aiba pretentii pentru ca lui ii plac conflictele
si au trecut mai multi de 8 ani de cind nu vorbeste cu mama. cum putem sa facem ca el sa nu aiba pretentii ce act putem face ??? va multumesc anticipat!!

marius

Buna ziua d-na dacaavocat.As dori sa stiu daca este valabil un testament din anul 1974 facut tatalui meu de bunica sa(decedata) cu clauza de intretinere si inmormantare(clauze care s-au respectat).Mentionez ca batrana a lasat prin testament tatalui meu un teren primit de ea ca mostenire de la parintii ei,si testamentul este facut la un notar public autentificat.Dupa moartea batranei copiii batranei au fost la Anexa 1 fara sa fie anuntat tatal meu si i-au facut certificat de mostenitor unuia dintre ei care n-a fost inscris in vechiul CAP deoarece bunicii tatalui nu au vrut sa treaca acest teren in CAP deloc

ioan viorel

Buna ziua, am o problema in familie, poate ma ajutati…..mama s-a recasatorit, de mai multi ani, fiind divortata de tatal natural, in momentul de fata nu se mai intelege cu actualul tata vitreg, nu au copii impreuna, sunt eu si sora mea din prima casatorie a mamei,…..ce se intampla cu apartamentul in care locuiesc parintii actuali, apartamentul fiind al mamei la inceput, cum se imparte, cui ramane ?

Ionatan

Buna ziua!As avea nevoie de o parere din partea dumneavoastra….Parintii mei vor sa-mi dea o casa mostenire,dar eu mi-am cumparat o locuinta cu imprumut de la banca si nu mai pot plati rata de 2 ani,iar banca trebuie sa-mi ia locuinta.Ar putea parintii sa treaca mostenirea pe numele fiului meu care are numai 4 ani?Va multumesc!

Dany

Buna ziua! Tata este decedat,Mama traieste si vrea sa mi dea mie jumatate din casa si pamant cu contract de vanzare cumparare si cealalta jumatate de casa si pamant la fratele mai mare.Poate sa faca contract de vanzare daca in actul de proprietate este numele tatalui decedat? Precizez ca noi am ramas doi frati,pentru ca doi frati mai mari au decedat de cativa ani.Va multumesc frumos.

Tina

Dna avocat,a rog sa-mi spuneti,cum sa procedez,pentru a face un testament
prin care vom lasa apartamentul nostru copiilor nostri dupa moartea noastra,vrem
sa facem acest testament cit suntem in viata.

va multumesc

monique

buna ziua.as avea o intrebare.sunt mama a trei copii,casatorita cu tatal lor natural.pentru o siguranta absoluta as vrea sa trec copiilor partea mea de bunuri mobile si imobile ,in cazul in cere eu as deceda sa le ramana partea lor de mostenire fara a fi nevoiti sa m=ai faca succesiunea.m=am gandit sa le fac un testament notarial,in prealabil sa dua si un document de la medicul psihiatru ca sunt in toate facultatile mele mintalle.are testamentul valoare in acest caz,sau ce alt document notarial as putea sa fac?

elsa

buna seara ,,sant casatorita de 25 de ani ,, sotul este singur la parinti casa este a socrului ,,, daca moare ramane fiul sau [sotul meu] mostenitor , eu ca sotie ma poate trece si pe mine in acte am si eu dreptul la mostenirea lui ??

ioana

Buna ziua. Ma numesc Ioana si as avea si eu o intrebare : eu mai am o sora, dar mama mea vrea sa imi lasa mie prin testament casa in care locuim impreuna si doua cripte. Va intreb daca sora mea vine la notar si declara pe proprie raspundere ca renunta la aceasta locuinta, mai poate fi atacat de cineva atunci cand parintii mei nu vor mai fi? Mentionez ca in anul 2002 parintii iau lasat prin contract de vanzare – cumparare un apartament in care am locuit. Va multumesc.

mariana

Buna ziua , am si eu o problema , tatal meu a decedat acum 1 an in spania , unde lociuia de 10 ani si o sot o sotie si un copil , dupa deces acea doamna ne-a cerut mie si surorii mele certificatele de nastere legalizate si traduse in spaniola pentru a face demersurile pentru succesiune insa tot ne-a spus ca nu are bani sa faca iar ulterior nu a mai dat nici un semn . Unde ne putem adresa pentru a verifica daca s-a facut vre-un demers ? Mi-e teama ca acea doamana (care este tot de cetatenie romana ) sa nu isi fi insusist bunurile(stiu sigur ca detine o casa acolo)
va multumesc

marya_puy

buna ziua, am si eu o intrbare, parintii mei au avut grija de o batranica pe care o cunosteau de vreo 25 de ani. aceasta a facut un testament scris de ea apoi semnat la notar , a venit acasa si comisie de medici pt anchteta sociala , batrana a decedat acum 9 zile , iar acum incept sa apara rude ,cu mar fii 2 verii de gradul intai , au acestia dreptul la casa ? pot ataca testamentul?
va multumesc

mia.andra

Buna ziua. Ma numesc Andra si am si eu o intrebare, tatal meu a decedat acum doi ani in urma unei boli care l-a tinut la pat 6 ani, boala Parkinson. La parinti am fost doi frati insa fratele meu a murit, in urma lui lasand un mostenitor. Inaintea mortii tatalui meu, acesta a facut testament pe jumatatea lui din bunuri mostenitorului din partea fratelui meu. Mama a zis ca partea ei o lasa la fel mostenire mostenitorului din partea fratelui iar mie nu imi da nimic, asta in conditiile in care legatura dintre ea si fosta cumnata nu a mai existat din 1997 anul mortii fratelui meu iar ajutorul de care au avut nevoie l-am oferit eu de fiecarea data. Va rog sa-mi spuneti cat este de legal acest lucru si daca se poate ataca testamentul tatalui si implicit al mamei mele .
Cu consideratie Andra Popa

calapareanu ion

Doamna avocat as vrea sa va intreb daca eu ca tata pot face testament la un baiat al meu fara stirea mameiadica a sotiei mele.Va multumesc

calapareanu ion

AM FOST TREI FRATI FIECARE CU CASELE LOR FRATELE CEL MARE A DECEDAD EU SORA LUI LAM INMORMANTAT AM FACUT TOT CE ERA CRESTINESTE DECI AM CAELTUIT O SUMA DE BANI. EU VREAU SA VAND CASA SI TERENUL CELALALT FRATE NU VREA SE OPUNE .MENTIONEZ CA FRATELE DECEDAT NU A AVUT COPII CE POT FACE IN ACEASTA SITUATIE? MULTUMESC

Nina

Buna ziua,

Parintii mei vor sa imi lase toate bunurile(casa si terenuri) printr-un testament mie, insa mai am doi frati, problema este ca ei nu or sa solicite reductiunea testamentului insa unul din frati a mai fost casatorit si are un copil care nu este al lui dar ii poarta numele.Acest copil poate cere frodata reductiunea testamentului?daca da ce alta solutie imi dati.

multumesc anticipat.

baciu silvia cristina

buna ziua am o casa parinteasca si vreau sa se imparte dar fratele meu nu este de acord ce pot sa fac ,parinti au decedat amandoi si sau judecat intr-un proces de partaj care nu sa finalizat mai este valabil va multumesc daca imi raspundeti

sanda

buna ziua va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez pentru a ercupera partea de mostenire ce le revin copiilor dupa decesul bunicii lor care a incheiat uzufruct cu unul din copii ei.mentionez ca au intrat in mostenire dupa bunicul lor.va multumesc

pintoiu

as dori sa intreb daca la actul de testament trebuie cadastru…va multumesc

vitalie

daca a murit un parinte si celalat doreste sai faca un cadou din jumatea de avere cuiva din neamuri,dar suntem trei frati,dar unul din ei a trait 12ani in aceasta casa cu sotiea si tot odata in acesti ani sa conectat la conducta de gaz pe numele lui,sa conectat la conducta de apa pe numele lui,si a facut reparatie in aceasta casa toti an acesti ani.Spunetimi varog ce se petrece mai departe si la ce pot sa ma astept????

ghencea aurelian

am si eu o intrebare….parintii mei sunt divortati de 28 de ani….si in urma divortului mama a ramas cu apartamentul…insa acum eu mi am facut o familie si mama ma ameninta ca ma da afara din apartament…..mentionez ca am facut destule investiti in el si mi am pastrat toate documentele in plus sunt si martori….si am participat si la toate cheltuielile casei….la ce ma pot astepta?este ceva de facut?

vilau cornel

va rog sa ma ajutati cu un raspuns
parintii mei mi-au facut un testament la avocat,scris pe calculator dar semnat de parinti.
este valabil?poate fratele meu sa il atace?mentionez ca el nu este trecut in testament

Angela

Stimata Dna Avocat Elena
Va rog sa imi spuneti, daca mama mea are casa pe numele ei (tatal meu a cedat dreptul la casa in momentul divortului), eu fiind singurul copil, in momentul decesului, eu mostenesc de derept casa? sau trebuie sa faca testament neaparat.Va rog sa imi spuenti cum este mai bine.
Multumesc anticipat,

Plic

Buna dimineata ,

As dori sa va consult intr-o problema de succesiune .
Parintii au decedat. Mai intai,MAMA,care nu a lasat nici un testamnet,in timpul vietii sale,celor trei copii.
Tata,in schimb, dupa moartea mamei,a lasat, prin testamnet,intreaga sa avere, mobila si imobila,Elenei (adica MIE).
Deoarece,la notar,in perioada unui an de la decesul tatalui,nu ne-am inteles , m-am adresat instantei de judecata,pentru stabilirea corecta a cotelor ce ne revin in urma succesiunii,dupa dupa decesul parintilor nostri.
Fratii nu s-au prezentat la NICIO INVITATIE ,PRIN C ITATIE, a judecatoriei,astfel ca averea mamei s-a impartit egal,iar averea tatalui ( 5/8) mi s-a atribuit, in intregime, mie .
Dupa eliberarea sentintei judecatoresti,fratii mai pot ataca aceasta hatarare? Cat timp , dupa eliberarea ei? Dar tesamentul , mai poate fi atacat?

Cu respect , Elena Plic

Daniel Muresan

Bun? ziua,

Stimat? doamn? avocat , v? rog s? m? sf?tui?i în leg?tur? cu urm?toarea problem?: tat?l meu dore?te s? lase prin testament un apartament ?i o cas? la ?ar?. Apartamentul a decis s? mi-l lase mie iar fratelui meu casa de la ?ar?. Suntem doar noi doi singurii mo?tenitori. Nu exist? nici un fel de premise de conflict între noi ca fra?i singuri mo?tenitori. Este suficient un singur testament care s? statueze aceast? decizie a lui ?
Care ar fi actele necesare ?i costurile pe care le-ar implica acest act ?

V? mul?umesc.

Cati Stanciu

Buna ziua. Doamna avocat as dori sa ma ajutati si pe mine intr-o problema. Pentru ca nu dispunem de bani pt.acte de vanzare cumparare mama mea s-a gandit sa ne lase prin testament intreaga avere.Noi am fost trei frati ,in prezent am ramas doi,unul a decedat noi ne-am ocupat de fratele meu pe perioada bolii si dupa aceea cu cele dupa moarte( fratele nostru are trei copii, el fiind divortat ei nu au avut nici un aport la ingrijirea lui, nici macar vizitandul cand era bonlav). Mama considera ca ei nu au nici un drept la bunurile ei fapt care sa vazut pe perioada cat tatal lor a trait ca nu le-a pasat de el. Daca se face acest testament ei au vreun drept? Banuiesc ca succesoratl da.Va multumesc.

nicusor

Stimata doamna avocat Sunt casatorit si imreuna avem o fata,noi in urma decesului parintilor nostri,ambi am ramas cu propriettatile parintilor in urma unor hotarâri judecatoresti,care au fost la intelegere intre mostenitori.Acum noi vrem sa ne lasam prin testament unul celuilalt,tote bunurile mostenite ,si cele care le-am facut inmreuna,si abia cel ce ramne in viata sa hotarasca cui lasa intreaga mosterinere,ramasa dupa unul din defuncti atunci cand va fi..Ce trebuie sa facem pentru a reduce cheltuielile,ca desi pare sa fim cu stare,toate veniturile noastre actuale sunt de 1200 lei ambi fiind pensionari pe caz de boala,iar sotia are si un handicap gradul 2 care intra in aceste venituri.Va multumesc

Catalina

Buna ziua!
Parintii mei au in comun un apartament, trecut pe numele lor.
Tata mai are un copil din prima casatorie. As dori sa stiu, daca se intampla o tragedie..moare tata, ce se intampla cu apartamentul? Copilul din prima casatoria are dreptul la mostenirea apartamentului, avand in vedere ca relatia lui cu tata nu a fost deloc apropiata?
As mai dori sa stiu, daca se trece apartamentul pe numele mamei de ce documente este nevoie pentru a nu fi atacabil?
Va multumesc!

radiana copaceanu

Buna ziua! Va rog sa imi spuneti tatal meu a decadat si mi-a lasat prin testament o casa, dar mai am o sora vitrega infiata care este minora, poate ataca testamentul mama acesteia fiind divortata de tatal meu, iar in testament tata m-a imputernicit pe mine ca executor testamentar al fetei

marcu nuti

buna seara domnule avocat ma puteti lamuri cu urmatoarea problema soacra mea a murit an urma cu9 luni iar sotu cu 6 luni soacra nu avea nici un act de proprietate pe casa de la tara din costesti jud dambovita an urma cu 13 ani anainte de a muri socru ei ia dat prin testament firmat anainte de un avocat toata averea adica casa si terenul sotului meu acum cumnatele mele sunt 2 mai au dreptul la casa sau terenuri ce avem titlul de proprietate fiind pe numele socrului a soacrei meleiar acesta la dobandit prin donatia sotiei lui care era de fapt proprietara acestei averi va multumesc

Zatanga Crina

Buna ziua.Asi avea si eu o nelamurire.suntem 5 frati ,tatal meu a murit acum 18 ani ,nu sa facut succesiunea iar mama mea doreste sa-si faca testament pe partea ei de mostenire din apartament,lasandu-mi mie acea parte.pot ceilati frati sa anuleze testamentul??Este valabil acel testament??/Pot dispune si ceilalti frati de mostenirea din partea mamei odata ce ea a facut acest testament in favoarea unuia ??? Va multumesc

nireves

am cumparat o carte veche din autria si in coperta era un testament vechi din 1937. testamentul este sigilat. ce ar trebui sa fac cu el?

Oana Boldu

Buna ziua, imi poate lasa tatal meu prin testament jumatatea lui din apartament?
Mama mea vrea sa lase la alt frate, suntem 4 frati.Multumesc frumos.

propszt elisabeta

Stimata doamna avocat

Acum 29 ani cind m-am maritat soacra ne-a promis casa , curtea si gradina mie si sotului meu. Anul trecut am vrut sa rezolvam hartiile legal sa ne punem casa pe nume. Deoarece pe avere in 1996 sa facut titlu de proprietate a trebuit prima data sa intabulam pe soacra. Pentru ca avea 85 de ani, ne-am gindit sa facem si pina atunci un testament. la notar.
Intre timp soacra a murit, si noi ne-am prezentat la succesiune., cu extrasul de carte funciara(care intre timp s-a facut) si cu testamentul in care , mie si sotului meu ne lasa soacra casa curtea si gradina in proportie de 50-50 %. Ea mai are un fiu , care locuieste in alt judet, departe de casa.
In extras apare casa, curtea si gradina toate pe numele soacrei, cota parte 1/1. Mare mi-a fost mirarea cind notarul ne.a spus ca prima data se face succesiunea dupa socru. ca impreuna au construit casa. Asta si inteleg. Dar dupa acea sa facut si succesiunea dupa soacra, unde eu figurez cu 3/8 parti, sotul cu 3/8 parti si cumnatul cu 2/8 parti. Cind am intrebat de notar cum vine asta , mi-a raspuns ca o sa vad cind voi primi noul extras de carte funciara.
Astazi ne-a trimis noul extras, unde dupa soacra sotul mosteneste 15/64 parte, eu 15/64 patre si culmea si cumnatul 10/ 64 parte.
Intrebare: Daca noi am avut testament numai pe numele nostru, ca asa a vrut soacra sa ne lese noua casa, din partea ei de ce mosteneste si cumnatul? Nu trebuia sa -si dobindeasca dreptul la mostenire prin tribunal?
Sau daca e legal sa mosteneasca si el, cum se poate ca eu mostenesc 15/64 cat si sotul , pe baza testamentului, si sotul in calitate de fiu nu mosteneste nimic ?

Bai szilard

Bun? ziua.

As putea afla dac? bunica mea a l?sat un testament?
Bunica a avut 3 copii, din care unul a decedat si eu singurul copil a decedatului. Întrebarea este, daca bunica a murit îmi revine ceva din mo?tenire?

Mul?umesc frumos

Sorin

Buna ziua doamna avocat. Parintii mei au primit prin testament doua apartamente intr-o casa cu patru apartamente iar celelalte doua apartamente le-au primit alte doua familii. Dupa decesul proprietarului mama mea a aflat ca proprietarul a fost de fapt unchiul sau, mentionez ca nu a stiut de aceasta legatura de rudenie, crezand ca proprietarul si bunicul meu sunt doar buni prieteni. Mama mea este practic singura mostenitoare, unchiul ei nu a avut copii sau alti frati in afara de bunicul. Va rog sa-mi spuneti daca se poate ataca testamentul avand i vedere ca de la decesul proprietarului au trecut vreo 15 ani. Va multumesc.

marius

Buna ziua doamna avocat.Tata a murit in urma cu 3 ani , am facut toate demersurile in legatura in legatura cu certificatele de mostenitor eu , mama si frati mei. Problema este ca din 4 persoane cu certificat de mostenitor doar 2 platesc taxe si impozite pe apartament fiind 4 proprorietari.Cum fac sai oblig sa plateasca si ei? ,

alvaro

buna as dori sa stiu daca eu locuiesc in strainatate ,si parinti mei vor da casa surori mele printr-o mostenire ,donatie sau vinzare cumparare eu ca si copilul lor imi pierd toate drepturile ?sau pot sa contestez cea ce au lasat parinti?

gabriel

buna ziua,as dori sa stiu daca o persoana care lasa un testament si cei in drept nu se prezinta pentru deschiderea acestuia,acest testament isi pierde valabilitatea.

robert

Buna ziua,va rog daca puteti sa imi raspundeti la problema mea,mama vrea sa imi lase casa de la tara mie dar mai 2 frati si o sora, eu sunt cel mai mic, tatal a decedat acum 10 ani si actul de proprietate este pe numele mamei mele,intrebarea e cum sa procedez ce demersuri pot face. Va multumesc.

gianina

Buna ziua,va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie.Tatal meu unic propietar al apartamentului in urma divortului are doua fete ambele casatorite.dar numai pe una o iubeste mie spunandu_mi ca nu_mi apartine nimic din apt.in care am trait pana la casatorie.tatal meu este din momentul divortului in relatie de concubinaj cu o pers.Ma gandesc ca va ceda apt.ori acestei pers. Ori surorei mele .In aceasta situatie ce drepturi mai am.ce pot sa fac acum pana la decesul lui,daca sunt fiica lui si am ramas la el dupa divortul parintilor alaturi de sora mea, nu cumva am si eu dreptul la 1/2 din acel apt.ce I_a ramas dupa divort tatalui.Astept un raspuns

dumitru

Buna seara doamna avocat. Locuiesc cu mama, sotia si copiii mei in acceasi curte, nu am nimic pe numele meu insa am investit cateva sute de milioane pentru renovarea casei iar mama nu vrea sa lase nimanui mostenire. Eu mai am doua surori care au si ele pretentie la cate o parte din casa. Ce se va intampla dupa decesul mamei daca se face imparteala? Eu raman cu o parte din casa si restul le ramane surorilor desi este nunai investitia mea acolo sau ma despagubesc cumva? Cum se procedeaza? Va multumesc mult

Iustina

Buna ziua doamna avocat. Daca se poate sa-mi raspundeti la o intrebare…Am un apartament pentru care as vrea sa fac act de vanzare-cumparare in favoarea fiicei mele (mentionez ca mai am un copil, care nu este de acord sa fac act de donatie). Fiica mea urmeaza sa se casatoreasca in curand. Intrebarea mea este: daca fac act de vanzare-cumparare cu uzufruct, ea fiind casatorita, in cazul unui eventual divort fostul sot poate avea pretentii la acest apartament? Va multumesc anticipat !

amairam

Buna ziua, va rag ajutati.ma cu un raspuns. Mama este divortata de tata si de curand a intrat in posesia casei parintesti, fiind singura fica. Mai am 3 frati dar mama vrea sa imi faca mie acte pe aceasta casa,mentionez ca fratii mei ni sunt de.acord. exista vreo solutie sa imi faca acte fara acordul lor? Va mulumessc

ani

Buna ziua,vreau sa divortez de sotul meu, amindoi sintem mostenitorii unui imobil cu doua corpuri ,nu ne mai intelegem din motivul ca el consuma bauturi alcoolice este violent si nu imi da un ban de aprox 1 an timp in care eu i-am dat de mincare ,l-am spalat si toate cele.Mentionez ca de aprox 2 ani locuim fiecare separat eu intr-o casa si el in cealalta,din cauza scandalurilor asi vrea sa plec din tara pina se potolesc lucrurile,cum asi putea sa fac sa sigilez partea mea de locuinta?

veres monica

Sotul a decedat nu avem copii apartamentul ii pe numele soacrei.sora soacrei isi cere partea.cata parte are din aparyament?

Comentariile sunt inchise.