Iun 252010
 

In continuarea articolului anterior, o sa incerc sa explic foarte pe scurt care sunt beneficiile si riscurile in situatia in care parintii doresc sa va transfere proprietatea unui imobil si aleg sa faca acest lucru printr-un testament.

Testamentul poate fi de doua feluri: testament autentic (intocmit la notariat) si testament olograf (acel testament scris, datat si semnat de mana testatorului). In mod evident, testamentul olograf e mai usor si mai ieftin de intocmit dar prezinta si riscul de a putea fi usor sustras si falsificat ori de a fi intocmit de o persoana fara cunostinte juridice iar ulterior sa apara greutati de interpretare. Este lesne de inteles ca testamentul olograf poate fi foarte usor contestat dupa decesul celui ce l-a intocmit si nu va ofera nici cea mai mica siguranta ca va avea drept consecinta dobandirea de catre dvs. a dreptului de proprietate asupra imobilului (in conditiile in care situatia generala in familie e una conflictuala).

Testamentul autentic este mai sigur din acest punct de vedere si prezinta urmatoarele particularitati:

– este intocmit de catre un notar care se asigura ca cele consemnate reprezinta intocmai vointa testatorului (mai dificil de influentat cel care intocmeste testamentul);

– un exemplar original al testamentului ramane in arhiva notarului;

– este un act autentic cu o valoare evident superioara unui testament olograf;

– este mai costisitor (testamentul olograf nu presupune taxe, poate fi intocmit de oricine in propriul domiciliu);

– fiind un act autentic, lipsa oricarei formalitati il expune riscului anularii.

Dincolo de aceste avantaje si dezavantaje, mai trebuie avut in vedere:

1. Proprietatea asupra bunurilor la care face referire testamentul nu se dobandeste decat la moartea testatorului;

2. Testamentul indiferent de forma in care este intocmit este frecvent atacat sub aspectul lipsei de discernamant a testatorului sau a existentei unui viciu de consimtamant (aspect ce presupune un proces lung, complicat si costisitor);

3. Si in situatia transmiterii proprietatii bunurilor prin testament se poate solicita reductiunea liberalitatilor excesive de catre mostenitorii rezervatari (despre care am povestit in articolul anterior). Asadar, nici in aceasta situatie parintii dvs. nu vor putea de ex. sa inlature total de la mostenire un alt fiu. Copiii defunctului sunt mostenitori rezervatari si in situatia in care prin testament vi se lasa dvs. intreaga avere, fratele dvs. poate solicita reductiunea liberalitatilor excesive si ati putea fi obligat sa readuceti la masa succesorala bunul primit prin testament.

Cam asta despre testament. Dvs. veti aprecia in functie de datele concrete din familie, daca este o varianta ce vi se potriveste sau nu.

O sa revin cu precizari referitoare la contractul de vanzare cumparare incheiat intre parinti si copii cu privire la un bun imobil.

  63 Responses to “Transmiterea proprietatii de la parinti la copii – Testamentul”

 1. avatar

  Buna ziua. Doamna avocat as dori sa ma ajutati si pe mine intr-o problema. Pentru ca nu dispunem de bani pt.acte de vanzare cumparare mama mea s-a gandit sa ne lase prin testament intreaga avere.Noi am fost trei frati ,in prezent am ramas doi,unul a decedat noi ne-am ocupat de fratele meu pe perioada bolii si dupa aceea cu cele dupa moarte( fratele nostru are trei copii, el fiind divortat ei nu au avut nici un aport la ingrijirea lui, nici macar vizitandul cand era bonlav). Mama considera ca ei nu au nici un drept la bunurile ei fapt care sa vazut pe perioada cat tatal lor a trait ca nu le-a pasat de el. Daca se face acest testament ei au vreun drept? Banuiesc ca succesoratl da.Va multumesc.

 2. Poti sa devi proprietar printr-un testament fara succesiune ?

 3. Stimata doamna avocat Sunt casatorit si imreuna avem o fata,noi in urma decesului parintilor nostri,ambi am ramas cu propriettatile parintilor in urma unor hotarâri judecatoresti,care au fost la intelegere intre mostenitori.Acum noi vrem sa ne lasam prin testament unul celuilalt,tote bunurile mostenite ,si cele care le-am facut inmreuna,si abia cel ce ramne in viata sa hotarasca cui lasa intreaga mosterinere,ramasa dupa unul din defuncti atunci cand va fi..Ce trebuie sa facem pentru a reduce cheltuielile,ca desi pare sa fim cu stare,toate veniturile noastre actuale sunt de 1200 lei ambi fiind pensionari pe caz de boala,iar sotia are si un handicap gradul 2 care intra in aceste venituri.Va multumesc

 4. Buna ziua!
  Parintii mei au in comun un apartament, trecut pe numele lor.
  Tata mai are un copil din prima casatorie. As dori sa stiu, daca se intampla o tragedie..moare tata, ce se intampla cu apartamentul? Copilul din prima casatoria are dreptul la mostenirea apartamentului, avand in vedere ca relatia lui cu tata nu a fost deloc apropiata?
  As mai dori sa stiu, daca se trece apartamentul pe numele mamei de ce documente este nevoie pentru a nu fi atacabil?
  Va multumesc!

 5. Buna ziua! Va rog sa imi spuneti tatal meu a decadat si mi-a lasat prin testament o casa, dar mai am o sora vitrega infiata care este minora, poate ataca testamentul mama acesteia fiind divortata de tatal meu, iar in testament tata m-a imputernicit pe mine ca executor testamentar al fetei

 6. avatar

  buna seara domnule avocat ma puteti lamuri cu urmatoarea problema soacra mea a murit an urma cu9 luni iar sotu cu 6 luni soacra nu avea nici un act de proprietate pe casa de la tara din costesti jud dambovita an urma cu 13 ani anainte de a muri socru ei ia dat prin testament firmat anainte de un avocat toata averea adica casa si terenul sotului meu acum cumnatele mele sunt 2 mai au dreptul la casa sau terenuri ce avem titlul de proprietate fiind pe numele socrului a soacrei meleiar acesta la dobandit prin donatia sotiei lui care era de fapt proprietara acestei averi va multumesc

 7. avatar

  Buna ziua.Asi avea si eu o nelamurire.suntem 5 frati ,tatal meu a murit acum 18 ani ,nu sa facut succesiunea iar mama mea doreste sa-si faca testament pe partea ei de mostenire din apartament,lasandu-mi mie acea parte.pot ceilati frati sa anuleze testamentul??Este valabil acel testament??/Pot dispune si ceilalti frati de mostenirea din partea mamei odata ce ea a facut acest testament in favoarea unuia ??? Va multumesc

 8. am cumparat o carte veche din autria si in coperta era un testament vechi din 1937. testamentul este sigilat. ce ar trebui sa fac cu el?

 9. avatar

  Buna ziua, imi poate lasa tatal meu prin testament jumatatea lui din apartament?
  Mama mea vrea sa lase la alt frate, suntem 4 frati.Multumesc frumos.

 10. avatar

  Stimata doamna avocat

  Acum 29 ani cind m-am maritat soacra ne-a promis casa , curtea si gradina mie si sotului meu. Anul trecut am vrut sa rezolvam hartiile legal sa ne punem casa pe nume. Deoarece pe avere in 1996 sa facut titlu de proprietate a trebuit prima data sa intabulam pe soacra. Pentru ca avea 85 de ani, ne-am gindit sa facem si pina atunci un testament. la notar.
  Intre timp soacra a murit, si noi ne-am prezentat la succesiune., cu extrasul de carte funciara(care intre timp s-a facut) si cu testamentul in care , mie si sotului meu ne lasa soacra casa curtea si gradina in proportie de 50-50 %. Ea mai are un fiu , care locuieste in alt judet, departe de casa.
  In extras apare casa, curtea si gradina toate pe numele soacrei, cota parte 1/1. Mare mi-a fost mirarea cind notarul ne.a spus ca prima data se face succesiunea dupa socru. ca impreuna au construit casa. Asta si inteleg. Dar dupa acea sa facut si succesiunea dupa soacra, unde eu figurez cu 3/8 parti, sotul cu 3/8 parti si cumnatul cu 2/8 parti. Cind am intrebat de notar cum vine asta , mi-a raspuns ca o sa vad cind voi primi noul extras de carte funciara.
  Astazi ne-a trimis noul extras, unde dupa soacra sotul mosteneste 15/64 parte, eu 15/64 patre si culmea si cumnatul 10/ 64 parte.
  Intrebare: Daca noi am avut testament numai pe numele nostru, ca asa a vrut soacra sa ne lese noua casa, din partea ei de ce mosteneste si cumnatul? Nu trebuia sa -si dobindeasca dreptul la mostenire prin tribunal?
  Sau daca e legal sa mosteneasca si el, cum se poate ca eu mostenesc 15/64 cat si sotul , pe baza testamentului, si sotul in calitate de fiu nu mosteneste nimic ?

 11. Bun? ziua.

  As putea afla dac? bunica mea a l?sat un testament?
  Bunica a avut 3 copii, din care unul a decedat si eu singurul copil a decedatului. Întrebarea este, daca bunica a murit îmi revine ceva din mo?tenire?

  Mul?umesc frumos

 12. Buna ziua doamna avocat. Parintii mei au primit prin testament doua apartamente intr-o casa cu patru apartamente iar celelalte doua apartamente le-au primit alte doua familii. Dupa decesul proprietarului mama mea a aflat ca proprietarul a fost de fapt unchiul sau, mentionez ca nu a stiut de aceasta legatura de rudenie, crezand ca proprietarul si bunicul meu sunt doar buni prieteni. Mama mea este practic singura mostenitoare, unchiul ei nu a avut copii sau alti frati in afara de bunicul. Va rog sa-mi spuneti daca se poate ataca testamentul avand i vedere ca de la decesul proprietarului au trecut vreo 15 ani. Va multumesc.

 13. Buna ziua doamna avocat.Tata a murit in urma cu 3 ani , am facut toate demersurile in legatura in legatura cu certificatele de mostenitor eu , mama si frati mei. Problema este ca din 4 persoane cu certificat de mostenitor doar 2 platesc taxe si impozite pe apartament fiind 4 proprorietari.Cum fac sai oblig sa plateasca si ei? ,

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>