O data cu intrarea in vigoare a Legii „micii reforme” in justitie, Lg. nr. 202/2010, au aparut o serie de noutati in materia divortului pe care vi le aduc la cunostinta.
Cea mai importanta dintre ele se refera la modificarea art.38 din Codul Familiei referitor la divortul prin acordul sotilor. Astfel, in prezent nu mai exista conditia de a avea minim un an de casnicie si de a nu avea copii minori pentru a putea divorta pe baza acordului dintre soti. Orice cuplu in care exista un acord intre soti in vederea desfacerii casatoriei poate face acest lucru indiferent de durata casniciei si de existenta sau nu a copiilor minori.
In ceea ce priveste cererile accesorii divortului (incredintarea copiilor minori, stabilirea pensiei de intretinere, folosirea locuintei, numele purtat dupa desfacerea casatoriei) sotii pot ajunge la un acord si pe aceste aspecte, instanta urmand a lua act de invoiala lor.
In situatia in care sotii nu se inteleg asupra cererilor accesorii, instanta e nevoita sa continue judecata si sa administreze probe pentru solutionarea acestora.
Trebuie stiut de asemenea ca, in situatia unui acord pe TOATE aceste aspecte, puteti solicita solutionarea cererii de divort in camera de consiliu si nu in sedinta publica. Aceasta prevedere este binevenita intrucat nu toata lumea doreste sa vina la tribunal si sa apara in sala de judecata mai ales in chestiuni sensibile si intime cum e cea a divortului.
In divortul pe baza acordului partilor, nu se administreaza nicio proba cu privire la motivele de divort. Nu trebuie sa spuneti instantei de ce nu mai doriti sa fiti casatoriti. Ci doar sa adresati o cerere in acest sens, cerere ce trebuie sa fie semnata de ambii soti si sa va prezentati pentru a va reconfirma consimtamantul in fata instantei. Impreuna ati spus DA, impreuna veti spune si NU.