Voi folosi acest spatiu pentru a oferi sfaturi si informatii utile in domeniul juridic. Va voi impartasi din experienta mea de avocat, din munca zilnica pe linga instantele din Vrancea si voi cauta sa va explic ce elemente fac ca un anumit demers juridic sa fie incununat de succes, ce factori pot face ca un proces sa dureze sau, dimpotriva, ce anume poate scurta timpul necesar judecarii unei cauze.

11 comentarii

Elena Anghelescu

Da, tranzactia incheiata in cadrul unui proces va constitui dispozitivul hotararii. Iar hotararea respectiva, legalizata si purtand mentiunea „definitiva si irevocabila”, constituie titlu de proprietate, nu e nevoie sa faceti alte formalitati.

neli

Va rog frumos , in caz ca se obtine o tranzatie a unui apartament, mai trebuie facut act de vinzare-cumparare a ap. prin notariat? Tranzatia este incheiata intr-un proces. Multumesc anticipat!

Elena Anghelescu

Doamna Neli, v-am raspuns anterior. Nu e nevoie sa mai faceti act de vanzare-cumparare la notariat. Tranzactia incheiata in proces constituie titlu de proprietate. De fapt, hotararea de expedient care se da in baza acelei tranzactii.

neli

In cazul unui ap. ipotecat pe o perioada de 30 ani, cind un sot dovedeste in instanta ca isi permite sa plateasca creditul singur, va rog spuneti-mi care dintre soti are sansa sa primeasca ap.? Sau mai bine zis cum se poate face partajarea? Multumesc anticipat! Ce solutie va gasi instanta?

Elena Anghelescu

Acesta este doar unul din criteriile dupa care instanta isi va face aprecierea. Mai conteaza si multi alti factori: starea de sanatate a sotilor, cui i s-au incredintat copiii, veniturile sotilor, daca mai detin alte locuinte, daca au sprijin din partea familiei, etc. Din nefericire nu va pot da un raspuns cert. Instanta poate atribui apartamentul in intregime unuia sau celuilalt dintre soti cu obligarea la plata sultei, dupa cum poate foarte bine sa-l partajeze in natura (am vazut cazuri in care s-a atribuit o camera unuia si o camera celuialt – daca ambii au facut dovada ca nu detin alta locuinta).

NELI

Sotii sunt tineri , fara copii, au achizitionat un ap. prin programul „Prima casa” anul acesta cu credit ipotecar pe 30 ani. El sotul a inselat-o. Nu are posibilitatea sa plateasca creditul singur, iar ea poate si isi doreste sa-l obtina numai ca el este atit de …(editat) incit mai bine ar dori sa-l piarda amindoi decit sa-l obtina ea. Ce sansa de cistig are ea in cazul acesta? Multumesc!

NELI

E posibil sa obtina ea apartamentul? Sau care ar mai fi solutiile partajarii, ce variante ar mai fi (daca ati mai intalnit asemenea cazuri)? Va multumesc! In niciun caz nu se poate sa mai locuiasca impreuna intrucat sunt tineri si trebuie sa-si refaca viata.

Elena Anghelescu

Doamna Neli, am rugamintea sa va concentrati ideile intr-un singur mesaj, ma intrebati, eu va raspund si sper sa lamurim lucrurile. Din pacate insa, nu sunt instanta de judecata sa va pot spune cu certitudine care va fi solutia. Totul depinde de modul cum va veti gestiona cazul si de probatoriile ce se vor face. V-am explicat mai sus, hotararea instantei se ia dupa o analiza de ansamblu a situatiei, avand in vedere multe elemente pe care eu nu le cunosc.
Dar ca sa va si raspund, da, e posibil sa-l primeasca ea. Dupa cum e foarte posibil sa-l primeasca si el.
Faptul ca sotul a inselat-o si e vinovat de desfacerea casatoriei nu are nicio relevanta in procesul de partaj.
O seara buna va doresc. Si mult succes in proces.

NELI

Va multumesc pentru raspuns si scuzati-ma daca v-am deranjat prea mult. Nu am trecut prin situatii de genul acesta si nici nu mi-as fi dorit.

Comentariile sunt inchise.