O sa incerc sa va prezint schematic cativa pasi ce trebuie urmati atunci cand doriti sa adoptati un copil in Romania.
Nu o sa ma refer la adoptia internationala si nici la procedura adoptiei majorului sau adoptia copilului sotului.

Trebuie sa stiti ca pot adopta numai persoanele majore, cu capacitate deplina de exercitiu si care sunt cu cel putin 18 ani mai in varsta decat cel pe care doresc sa-l adopte. Adoptia intre frati este interzisa.
Procedura adoptiei interne are 3 pasi principali.

1. In primul rand, familia (sau persoana) care doreste sa adopte trebuie sa fie atestata ca si familie adoptatoare (sau persoana). Pentru asta se va depune o cerere la Directia pentru protectia copilului din localitatea de domiciliu, urmand ca cei de acolo sa procedeze la evaluarea familiei si intr-un termen de 60 zile sa elibereze (sau nu) atestatul de familie adoptatoare. La aceasta cerere se anexeaza urmatoarele acte:

  • copie de pe buletinul/cartea de identitate;
  • copii legalizate ale actelor de stare civila (certificat de nastere/ casatorie/hotarare de divort);
  • copie legalizata de pe titlul de proprietate sau alt titlu care sa ateste dreptul de folosinta a locuintei;
  • certificat de cazier judiciar;
  • certificat medical tip Ministerul Sanatatii cu semnatura si parafa fiecarui medic specialist (medicul de familie si medicul psihiatru);
  • adeverinte de venit;
  • caracterizari de la locul de munca (minim doua pentru fiecare persoana/membru al cuplului conjugal);
  • declaratie notariala ca nu au fost decazuti din drepturile parintesti;
  • declaratie privind motivatia adoptiei si asteptari legate de copil (sex, varsta, situatia psihosociomedicala);
  • declaratie privind indicarea motivelor pentru care unul din soti nu adopta, în cazul în care cererea este formulata numai de catre unul dintre soti si celalalt nu se asociaza la cerere;
  • certificatul de cazier judiciar al persoanelor cu care locuieste solicitantul;
  • certificat medical privind starea de sanatate a celorlalte persoane cu care locuieste solicitantul.

2. Urmeaza apoi incredintarea in vederea adoptiei. In momentul in care exista un copil abandonat, aceeasi directie pentru protectia copilului are obligatia sa faca toate demersurile in vederea reintegrarii acestuia in familie sau, dupa caz, pentru plasarea copilului in familia extinsa. In situatia in care aceste demersuri esueaza si se obtine si consimtamantul la adoptie al parintilor naturali, copilul este declarat adoptabil si se solicita instantei judecatoresti de la domiciliul copilului deschiderea procedurii adoptiei interne. In situatia in care se incuviinteaza aceasta, principala consecinta este aceea ca drepturile si obligatiile parintesti ale parintilor firesti se suspenda si ele vor fi exercitate de catre Consiliul Judetean in a carui raza domiciliaza copilul.
In termen de 30 zile de la ramanerea irevocabila a hotararii prin care s-a incuviintat deschiderea procedurii adoptiei interne, Directia pentru protectia copilului are obligatia sa gaseasca o familie adoptatoare (atestata in prealabil). La domiciliul familiei alese se vor face vizite avandu-se in vedere ca unic principiu interesul superior al copilului.

Incredintarea copilului in vederea adoptiei va fi dispusa tot de catre instanta judecatoreasca de la domiciliul copilului, pentru o perioada de 90 zile. In mod evident, in toata aceasta perioada, directia pentru protectia copilului urmareste evolutia acestuia, face vizite la domiciliul familiei adoptatoare si intocmeste rapoarte bilunare plus raportul final.

3. Pasul final este cererea de incuviintare a adoptiei adresata instantei judecatoresti la sfarsitul perioadei de incredintare. Aceasta poate fi introdusa direct de catre familia adoptatoare sau de catre Directia pentru protectia copilului ce a supravegheat cazul. Cererea este insotita de urmatoarele acte:

  • certificatul de nastere al copilului in copie legalizata;
  • certificatul medical privind starea de sanatate a copilului, eliberat de unitati publice nominalizate de catre directia de sanatate publica;
  • atestatul valabil al adoptatorului sau familiei adoptatoare;
  • hotararea judecatoreasca irevocabila de incredintare in vederea adoptiei;
  • certificatele de nastere ale adoptatorului sau ale sotului si sotiei din familia adoptatoare, in copie legalizata;
  • certificatul de casatorie al adoptatorului sau al sotilor din familia adoptatoare, in copie legalizata;
  • cazierul judiciar al adoptatorului sau, dupa caz,al fiecarui membru al familiei adoptatoare;
  • certificatul medical privins starea de sanatate a adoptatorului eliberat de medicul de familie pe lista caruia este inscris;
  • hotararea judecatoreasca irevocabila de deschidere a procedurii adoptiei interne a copilului.

Pe langa toate acestea, directia are obligatia de a depune cu cel tarziu 5 zile inaintea termenul rapoartele finale referitoare la perioada de incredintare.

Daca instanta apreciaza ca este cazul sa se solicite din nou consimtamantul pentru adoptie al parintilor naturali, va dispune invitarea acestora, in camera de consiliu, fara a le oferi niciun fel de date sau indicii referitoare la identitatea familiei adoptatoare.

Trebuie mentionat ca familia adoptatoare trebuie sa se prezinte personal si sa-si exprime consimtamantul in fata instantei de judecata si de asemenea, va fi audiat copilul care are peste 10 ani.

Daca numele copilului pe care vi l-ati ales nu va place, sa stiti ca, pentru motive temeinice instanta de judecata poate incuviinta schimbarea si a prenumelui copilului adoptat.

In termen de 5 zile de la ramanerea irevocabila a hotararii de incuviintare a adoptiei, Directia are obligatia sa anunte in scris parintii firesti despre acest lucru.

O perioada de 2 ani dupa incuviintarea adoptiei, Directia pentru protectia copilului va continua sa intocmeasca rapoarte trimestriale cu privire la evolutia copilului si a relatiilor dintre acesta si familia adoptatoare.

Pe baza hotararii judecatoresti irevocabile de incuviintare a adoptiei, serviciul de stare civila competent (de la domiciliul copilului) intocmeste un nou certificat de nastere in care adoptatorii vor fi trecuti ca si parinti firesti ai copilului.

Cam astia sunt principalii pasi si principalele chestiuni pe care trebuie sa le stiti in situatia in care doriti sa adoptati un copil. Nu e un proces usor dar satisfactiile sunt pe masura. Multa bafta celor ce au pornit pe acest drum.

40 comentarii

simona

Ma numesc Anghelescu Simona, am 31 ani, optez pt.o adoptie. Cu 3 ani in urma, am ramas insarcinata,locuiam in Italia si am decis impreuna cu sotul meu sa ne intoarcem in Romania, sa asteptam nasterea copilului si sa ramanem acasa, noi muncind si fiind stabiliti in Italia, numai ca, fiind in 7 luni, starea mea de sanatate s-a agravat si am fost internata in maternitatea Rm. Valcea. Aici am fost tinuta 5 zile fara a mi se face nimic, cu o tensiune de 20/10. Dupa 5 zile, cand m-au bagat in sala operatorie, era tarziu, am facut 2 preinfarcte, mi-au facut histerectomie, am stat 3 zile in coma, 2 luni in terapie intensiva, iar baietelul a murit dupa 2 sapt. de la nastere, acumuland multe complicatii.

Cristina Leidenberger

Buna ziua, ma intereseaza daca pot adopta un copil din Romania daca sunt cetatean roman si casatorit in Germania. Avem doi baietei si imi doresc foarte mult o fetita, asa ca neam decis sa adoptam. Care sunt actele necesare care trebuie aduse de aici si ce acte putem face in Romania? Cat timp ar trebui sa stam in Romania pentru adoptare si cat ne va costa totul? Din pacate nu stiu nimic despre legile din Romania pentru ca am plecat cu 13 ani.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns!
Cu stima,
Cristina Leidenberger

stefania

Ca sa poti adopta un copil din Romania trebuie sa ai domiciliul in Romania pentru ca cei de la DGPC sa aiba unde face ancheta sociala. Nu se poate nici daca esti atestat intr-un judet si tu gasesti un copil din alt judet. Cel putin asa a fost la mine. Costurile nu sunt mari.

Elena Anghelescu

In acest moment, conform legislatiei in vigoare, daca adoptatorul are domiciliul in strainatate, adoptia este considerata a fi una internationala. Iar art. 45 din Lg. nr. 273/2004 prevede: „Adoptia internationala a copilului care are domiciliul în România poate fi încuviintata numai în situatia în care adoptatorul sau unul dintre sotii din familia adoptatoare care domiciliaza în strainatate este ruda pâna la gradul al lll-lea inclusiv cu copilul pentru care a fost încuviintata deschiderea procedurii adoptiei interne”.
Asadar, conform acestor dispozitii, nu puteti adopta un copil din Romania.
Exista o rezolutie a Parlamentului European din luna ianuarie 2011 in care li se transmite statelor membre UE un mesaj de incurajare in sensul deblocarii adoptiilor internationale motivat de faptul ca unui copil in mod categoric ii e mai bine intr-o familie decat intr-un centru institutional. Insa aparent punctul de vedere al autoritatilor romane este acela de a mentine situatia actuala si de a incuraja adoptia interna sau reincadrarea in familia naturala atunci cand acest lucru este posibil.

Elena Anghelescu

Din pacate am mult prea putine date pentru a va ajuta. Practic nu am decat doua prenume si anul in care s-a pornit procesul de desfacere a adoptiei. Am incercat o interogare a portalului instantei din jud. suceava insa din ceea ce cunosc, acesta contine doar dosarele de dupa 2006. Dosarul pe care il cautati e din anul 2005 si cel mai probabil nu apare inregistrat. In mod normal, numele „partilor” dintr-un proces de adoptie sunt si ar trebui sa ramana secrete. Nu stiu care e interesul dvs. in acest caz si-n ce masura puteti solicita informatii de la Directia pentru Protectia Copilului Suceava. Daca sunteti cumva o ruda a copilului, aceste este punctul unde v-as recomanda sa incepeti cautarile (Directia pentru protectia drepturilor copilului Suceava). Daca ati reusi sa obtineti numele complet al celei ce a adoptat (nu o sa fie usor, fetita a devenit intre timp majora, a iesit din „sistem”), v-ar fi usor sa identificati numarul de dosar din arhiva instantei sucevene si sa stiti ce s-a intamplat cu respectiva adoptie.

stefan iuliana

Buna seara
nu stiu unde sa gasesc un avocat specializat in adoptii copii este urgent in dambovita.eu sunt mama copilului dar sunt despartita de tatal copilului si vreau ca sotul meu actual sal adopte.tatal natural este de acord. credeti ca se poate?
Va multumesc

adriana

Buna ziua si eu sunt in aceiasi situatie ca dna Stefan.Numai ca sotul are un copil cu alta femeie,ea este de acord sa il adopt .Se poate?Se poate rezolva printr-o declaratie notariala?
Va multumesc anticipat pentru amabilitatea de a-mi raspunde.

Elena Anghelescu

Pt. Adriana: nu, nu se poate rezolva printr-o declaratie notariala. Mama naturala trebuie sa vina sa-si dea acordul in instanta. Sigur ca se poate ca dvs. sa adoptati copilul insa, asa cum spuneam, va trebuie acordul expres al mamei si puteti rezolva asta doar la Tribunal.

Elena

Buna Seara.Ma numesc Elena,sunt casatorita de 7 ani si nu avem nici un copil.Am avut multe probleme de sanatate si m-am ales cu o proteza la picior. Am încercat sa facem un copil si nu am reusit.Am facut analize,multe,cele necesare pentru a putea sa avem si noi un copil si totusi nu am reusit.Am hotarât cu sotul împreuna sa adoptam un copil.Poate ne încadram în cerintele pentru adoptia unui copil,Dar întrebarea mea mare este eu având proteza la picior oare putem sa ne încadram în legea adoptiei? Ne dorim foarte mult un copil în viata noastra. Va rog sa ma sfatuiti ce pot sa fac ai daca putem sa facem ceva.

Mihai

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti ce trebuie sa cuprinda declaratia notariala data de ambii parteneri in vederea adoptiei. ar fi minunat daca ati avea si un model.
Multumesc

IOSIF STELIAN

Buna ziua! Ma intereseaza o adoptie in Romania,(eu), in calitate de viitor tata(pentru noua familie). Asi vrea sa stiu va rog, daca situatia mea actuala imi permite acest fapt si anumea ca am mai fost casatorit anterior,am doi copii (din prima casnicie),fata major(stud.master) si baiatul minor,le achit 33% pensie alimentara lunara. In acest moment sunt recasatorit de 4 ani iar noi ca si cuplu nou,(sotia mea neavand copii si nemaifiind maritata) ne dorim un copilas,dar pe cale naturala se pare ca e imposibil!! Va rugam pe D-stra din suflet,sa ne spuneti daca este vreo probleme in continuarea demersurilor pentru ceea ce ne-am propus,acela de a infia un bebe al nostru.Cu stima fam.Iosif

Elena

Buna ziua! Exista o limita maxima de varsta pentru persoana singura care adopta? precizez ca am 41 de ani. Va multumesc!

Mihaela

Buna ziua, m-ar interesa care sunt pasii de urmat in cazul in care sotul meu doreste sa-mi adopte fiul dintr-o relatie anterioara. Mentionez ca fiul meu nu este recunoscut de tatal biologic. Va multumesc

Mihaela

Buna ziua, m-ar interesa care sunt pasii de urmat in cazul in care sotul meu doreste sa-mi adopte fiul dintr-o relatie anterioara. Mentionez ca fiul meu nu este recunoscut de tatal biologic. Va multumesc.

Madalina

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti daca eu, divortata fiind, am sanse sa pot infia un copil ca si familie monoparentala. Va multumesc din suflet.

Tane Claudia

Buna ziua,
Vrem sa depunem actele pentru obtinerea atestatului de familie apta sa adopte. Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa scriu in declaratia privind situatia psiho-socio-medicala a copilului daca noi vrem sa adoptam un copil de pana intr-un an? Despre ce situatie sociala este vorba?

Mavrodin Lorena

As dori sa adopt si eu un copil dar nu stiu daca sunt apta ,sufar de tulburari bipolare si din cauza asta nu pot avea copilul meu dar vreau sa stiu daca avand handicap pot adopta .vreau sa ma casatoresc si nu stiu daca o sa pot adopta asa,sau mai bine adopta logodnicul meu si dupa ce se termina adoptia sa ne casatorim.Va rog frumos raspundeti-mi si mie.

susu marcela

buna ziua!vreau sa va intreb si eu ce trebuie sa fac,sa adopt un copil trecut de varsta de 18 ani?multumesc

georgiana

buna ziua.am niste cunostinte care sunt mai sarace si fata lor de 15 ani a nascut o fetita,nu au posib.s-o creasca.noi vrem s-o infiem legal la tribunal dar nu stim cum sa o facem si daca se poate,astept raspuns.Multumesc

matei elena

am 58 de ani ,divorsata ,am o fata de 38 ani casatorita,care nu are copii ,locuiesc in italia ,as vrea sa ma intorc in romania definitiv sa adopt un copil .Mai am vreo sansa la virsa mea?

Gia

Buna ziua,
Va rugam din suflet ptr. o prima indrumare cu privire la adoptie copil dorit de noi foarte mult: este vorba de un copil de 2 ani rezultat dintr-o relatie din afara casatoriei, parintii intre timp despartindu-se.
Ambii parinti doresc ca acest copil sa ramana la noi din mai multe motive dar cel mai important lucru este binele copilului.
Suntem o familie care nu am putut face copii si ne dorim sa infiem acest copil cu care noi avem o relatie frumoasa de cand s-a nascut.
Nu intru in detalii, important este ca ambii parinti vor sa-si dea acceptul ca acest copil minunat sa fie infiat de noi.
Rugamintea noastra este sa ne sfatuiti cu privire la procedura legala.
Multumim anticipat.

Costy

Buna ziua,ma numesc Costy din dambovita,si as avea si eu o intrebare la dvs.,cu privire la adoptia unui copil.Eu locuiesc cu parinti mei,sunt in pragul unui divort,dupa 3 ani de mariaj,si iubind foarte mult copii,as dori sa stiu si eu de pot adopta unul.

Multumesc anticipat! Cu stima Costi

nicoleta

Buna seara !Am 25 de ani si sunt casatorita ,fara copii! Unchiul meu are probleme de sanatate si ar vrea sa ne adopteze(pe mine si sotul meu) pentru ai purta numele!! El nu a fost casatori si nu are copii! Vroiam sa stiu daca e posibil si daca da ce trebuie facuta!!! Multumesc anticipat!!! Cu stima Nicoleta

Grapa Ana

Buna ziua ma numesc Grapa Ana sunt casatorita in austria de 7 ani si nu putem avea copii .Va rog daca puteii sa imi spunetii ce trebuie sa fac sa infiez o verisoara primara in vrasta de 1an matusa si unchiul vor si nu stiu unde trebuie sa merg si cam cat dureaza .Va multumesc frumos pt raspuns.

Iolanda

Buna ziua…am si eu o întrebare?am un copil dintr-o rela?ie anterioar? si poarta numele tat?lui ..iar acum eu sunt casatorita ai as dori ca,copilul sa ia numele actualului meu sot sau numele meu dinaintea casatoriei..ce pot face? Va multumesc

delia

Buna ziuoa. Eu si sotul meu am dori sa adoptam un bb en romaniea ne putand avea copii .problema este ca eu sunt romanca dar sotul este francez si locuim in franta eu am 31 de ani iar sotul 45 am dori sa stim daca putem adopta in ROMANIEA va multumim.

Loana

Buna ziua! As dori daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns. Sunt in situatia unei adoptii in familie (sotul doreste sa adopte copilul meu). Am depus dosar la judecatorie si ni s-a trimis o „Comunicare Adresa” prin care ni se specifica printre altele ca mai avem de depus la dosar (va scriu exact cum este scris in adresa): ” certificate medicale ce atesta starea a reclamatului si minorului”. Nu stiu exact la ce face referire? La adeverinta medicala de la medicul de familie sau mai este nevoie si de altceva? Daca ma puteti ajuta cu un raspuns exact? Va multumesc anticipat!

EMILIA-RALUCA GROBEL

Buna ziua,
Ma numesc Emilia-Raluca Grobel si locuiesc la Berlin. Sunt casatorita cu un cetatean german. Din prima casatorie, in Romania, am o fetita de 13 ani, ce mi-a fost incredintata prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Sotul meu, cetatean german ar dori sa-mi adopte fetita.
Care este procedura si conditiile necesare pentru a realiza aceasta adoptie?
Va multumesc si va doresc toate cele bune.
Emilia-Raluca Grobel

livia

Buna ziua!!! Va rog daca se poate sa-mi dati un raspuns la urmatoarea intrebare! Sotul meu are un baietel dintr-o relatie clandestina,pe care eu as dori sa-l adopt,tin sa precizez ca noi locuim in Italia de 11 ani,dar avem domiciliu si in Romania. Se poate face? Mama copilului este de acord! Va multumesc anticipat!!!

Dana

Buna ziua Sunt cetatean roman cu domicilul in strainatate, am adoptat un copil in tara in care locuiesc Acum doresc recunoastrea adoptiei de catre statul Roman pt obtinerea certificatului de nastere romanesc Am primit raspuns de la ministerul de interne ca aceasta recunoastre necesita o hotarare definitiva si irevocabila intr-o curte din Romania Asi dori sa stiu daca ma puteti ajuta Cu respect Dana

Melania

Buna seara
nu stiu unde sa gasesc un avocat specializat in adoptii copii este urgent in dambovita.eu sunt mama copilului dar sunt despartita de tatal copilului si vreau ca sotul meu actual sal adopte. credeti ca se poate?
Va multumesc

Emilia

Buna seara
nu stiu unde sa gasesc un avocat specializat in adoptii copii este urgent eu sunt mama copilului , nu am fost casatorita cu tatal copilului si vreau ca sotul meu actual sal adopte. Noi , impreuna cu copilul locuim in franta de 7 ani. Tatal copilului ia dat sotului meu o procura la notar, prin care specifica ca este de acord sa se ocupe de educatia, cresterea si semnarea tuturor actelor necesare de care minorul are nevoie, pana la majorat.. credeti ca se poate?
Va multumesc

Anna Passakou Blenche

Buna. As dori daca se poate sa imi r?spunde?i si mie prin (e-mail de preferat) sunt romanca casatorita cu cetatean grec locuiesc în grecia dar am si domiciliul in romania, dorim sa adoptam un copil din romania stiti cumva daca se poate si ce acte ar trebui sa am? Va mul?umesc

Hoefer Rodica

Buna ziua

Sunt casatorita in Germania cu cetatean de origine germana din anul 2011 si locuiesc in Germania. Din castoria anterioara cu cetatean roman am 4 copii(18,17,12 si respectiv 10 ani).Sunt divortata de fostul sot din 2009 iar copii sunt in grija mea.De atunci tatal lor biologic cu toate ca trebuia sa plateasca pensie alimentara nu ne-a dat nici un ban si nici contact cu copii nu are.Actualul meu sot s-a implicat inca de la inceputul relatiei noastre in cresterea si educarea copiilor.Acum el doreste sa adopte copiii.Eu am dobandit cetatenia germana in octombrie 2014.Ce trebuie sa facem pentru ca actualul meu sot sa devina tatal copiilor .Mentionez ca si copii isi doresc acest lucru foarte mult.Copiii locuiesc in Romania impreuna cu mama mea.Din Germania luam alocatia pentru copii.Chiar daca ei sunt in Romania si noi in Germania ,vacantele si le petrec in Germania iar noi concediile in Romania.
Inca o data va intreb ce acte imi sunt necesare sau cui trebuie sa ne adresam pentru ca sotul meu ,de origine germana sa devina tatal copiilor mei.
Va multumesc pentru ajutor.

Daniela

Sunt divortata de tatal fetitei din 2008.in acelasi an tatal fetitei a dat o declaratie ca este de acord ca fetita sa isi stabileasca domiciliul definitiv cu mine in Spania. De atunci traim in Spania. Chiar daca prin hotarare de divort avea drepturi la vizita si obligatia de pensie alimentara ,niciodata nu s-a avut contact cu el pt ca nu l-a interesat. In 2011 am revenit in Romania sa schimbam pasaportul fetitei ,dar nu a dorit sa o vada. Anul viitor ii expira pasaportul si apoi implineste 14 ani. Ar trebui sa facem doua drumuri in Romania,ceea ce este un cost destul de mare. Actual am o relatie de 3 ani cu altcineva ,iubeste fetita ,si vrea ca sa o recunoasca ca si fiica lui. Vrea sa ii dea prenumele lui. El fiind cetatean spaniol. Fetita este si ea de acord. Care ar fi procedura, pt a schimba prenumele fetitei, in concluzie ca tatal sa fie el si nu cel biologic. Printr-o declaratie la notar din partea tatalui biologic e de ajuns? pt ca am reusit sa contactez cu el si este de acord. Nu il intereseaza in absolut fetita . Va multumesc si astept un raspuns.Poate fi si prin e-mail.

Lacramioara

Buna ziua.Am un baietel de 9 ani in plasament fmilial.Locuim in Romania si suntem pregatiti sa-l adoptam.Va rog sa ma ajutati cu un raspuns,dupa incuvintarea adoptiei pot sa ma stabilesc cu el intr-o alta tara si sa urmeze scoala acolo?

Antoaneta

Buna ziua .As dori sa stiu daca so?ul meu o poate infiia pe fiica mea in vârst? de 19 ani tat?l natural fiind decedat… unde ar tb sa ne adres?m? (E crescut? de el de la varstra de 12 ani ) as dori un nr de tel daca se poate.

Comentariile sunt inchise.