1. Tu stii mai bine. Tu ii spui avocatului ce e de facut, nu el tie. Competenta ta este bazata pe cursurile de drept pe care le-ai facut acum 10 ani la Universitatea Libera din Polovragi. Tu, de fapt, n-ai nevoie de avocat, ai putea sa te reprezinti si singur, dar ai zis sa iei totusi un avocat, ca astia sunt mai la curent cu partea de procedura, dar altfel, nu mare lucru de capul lor oricum.

2. Daca e nevoie, minte-l. Spune-i avocatului tau doar versiunea „oficiala”, pentru instanta, nu adevarul si – in nici un caz – tot adevarul. Daca te prinde ca l-ai mintit, da-o scaldata, ca n-a inteles el bine. Da-l naibii de fraier bagacios, ca n-are de ce sa stie el toate alea. De exemplu, daca te-au arestat ca ai furat, jura-te in fata avocatului ca e o inscenare si tu esti alb ca lacrima. Da vina pe politai, ca e abuziv, rasist si te-a discriminat. Adu-ti aminte, avocatul e doar un gigel, singurul tau prieten esti tu insuti. Si oricum, adevarul este subiectiv.

3. Negociaza la sange onorariul. Explica-i avocatului cazul tau complicat, cum l-ai umplut de sange in prima instanta ca ai fost tu jder si te-ai reprezentat singur, dar ai ajuns acum la apel, in ceasul al 12-lea si acum siiiiiiigur o sa castigi, caci Forta, Dreptatea si Dumnezeu sunt de partea ta. Apoi, cand avocatul iti spune cat te va costa tot procesul, spune-i in fata: „Mi se pare exagerat de mult!” si stramba din nas. Odata stabilit onorariul, nu il plati niciodata la timp si nici in intregime.

4. Nu uita, merita sa dai bani pe niste tigari bune, pe o sticla de whiskey buna, pe o vacanta la all inclusive la bulgari, pe o plasma cu diagonala de 80 de cm, dar pe avocat nu merita sa arunci cu banii, ca astia oricum te fenteaza si nu e nimic de capul lor. Cu cat ai un proces mai greu, cu atat avocatul va incerca sa iti ia bani mai multi, insa nu uita ca risipa este dusmanul prosperitatii si daca vrei sa reusesti in viata trebuie sa fii scump la tarate si ieftin la faina.

5. Daca un avocat iti cere un onorariu mare, du-te la unul mai ieftin. Toti avocatii sunt la fel (niste rechini). In plus, istoria ne arata ca Dacia noastra merge la fel de bine ca Mercedesul, da’ e mai ieftina.

6. Nici un email sau telefon pe care ti-l da avocatul nu e suficient de important ca sa raspunzi la el, cu atat mai putin sa raspunzi urgent. De obicei iti scrie sau te suna ca sa iti puna intrebari cretine. La cati bani i-ai dat onorariu, ar trebui sa stie singur, nu sa te intrebe pe tine.

7. Tine minte: daca ai facut contract de reprezentare cu un avocat, e ca si cum l-ai cumparat si e al tau. Acum poti sa il suni la orice ora din zi si din noapte, de cate ori ai vreo curiozitate, vreo angoasa existentiala sau nevoia sa vorbesti cu un prieten. Intrucat avocatii tind sa fie ocupati in timpul zilei, cel mai bine e sa ii suni seara si – de preferinta – in weekend. Sambata pe la 9-10 seara este timpul optim. Daca avocatul nu iti raspunde la telefon, insista. Inseamna ca face altceva si te ignora. Nu, pe bune, chiar asta inseamna.

8. Indiferent de problema pe care o ai, nu uita ca avocatul tau este probabil cumparat de partea adversa si lucreaza impotriva ta. Esti prins fara iesire intr-o conspiratie si toata lumea unelteste sa te distruga. Fii vigilent!

9. Un avocat bun este un avocat care intelege din prima secunda ca tu esti 100% un minunat si intreaga dreptate este de partea ta, ca asa e cum spui tu (si nu altfel) si care iti promite imediat ca iti va castiga procesul. Corolar: un avocat care iti atrage atentia ca s-ar putea sa te inseli sau ca lucrurile nu sunt atat de simple pe cat ti-e tie evident, este corupt de Satana si probabil ca e deja cumparat de cei care conspira impotriva ta (vezi pct. 8)

10. A te judeca este o placere, o activitate ce iti aduce numai satisfactii si realizari, un izvor de pace sufleteasca si rejuvenare a increderii de sine, modalitatea cea mai buna de a obtine reparatie morala si razbunarea cuvenita. A te judeca este un scop in sine. Daca cineva te cheama in judecata, cheama-l si tu pe el. Daca instanta pronunta o hotarare nedreapta (ori nu suficient de satisfacatoare), fa musai apel. Orice ti-ar zice avocatul tau (vezi si punctul 8), sa nu cumva sa ajungi la o intelegere in afara tribunalului, caci e clar ca e o conspiratie impotriva ta, cu scopul de a te fraieri.

Disclaimer: Acest text trebuie inteles fix pe dos. Dar dvs., clientul inteligent caruia ma adresez, ati inteles deja asta.