Iun 252010
 

Orice om poate dispune in timpul vietii de bunurile proprii dupa cum doreste. Aceasta inseamna ca un parinte poate sa-si vanda casa unuia din copii fara ca celalalt copil sa se poata opune acestei operatiuni juridice motivat de faptul ca, la decesul parinlor, el va fi privat de partea de mostenire ce i se cuvine.

Asadar, in principiu, un contract de vanzare-cumparare este cea mai stabila si mai sigura metoda prin care parintii pot transmite proprietatea unui imobil catre unul din copii, inca din timpul vietii.

Dincolo insa de costurile mari pe care le presupune incheierea unui astfel de contract (contractul de vanzare-cumparare al unui imobil nu se poate incheia decat in forma autentica, la notariat), mai exista un risc minor dupa aprecierea mea.

Orice parte interesata (de obicei un alt frate) poate promova actiune in constatarea simulatiei contractului de vanzare-cumparare. Ce inseamna aceast lucru? Se solicita instantei sa constate ca intentia partilor nu a fost vanzarea, intre parinti si copii rareori achitandu-se un pret pentru imobilul instrainat, ci s-a avut in vedere o donatie ascunsa. Avantajul admiterii unei astfel de actiuni pentru cel care o promoveaza nu este unul imediat. Bunul ramane in proprietatea celui ce l-a primit (nu se poate trece totusi peste intentia partilor), insa nu sub forma unei vanzari, ci sub forma unei donatii iar aceasta inseamna ca, la decesul parintilor, va putea fi obligat sa raporteze donatia si sa readuca bunul la masa succesorala in situatia in care s-ar fi incalcat rezerva succesorala a celuilalt mostenitor.

In sprijinul celui ce promoveaza o astfel de actiune (in general un frate al “cumparatorului”) vine si faptul ca legea civila romana instituie o prezumtie de donatie in situatia vanzarilor intre parinti si copii. Aceasta inseamna ca insasi legea presupune ca intentia parintilor a fost de a dona si nu de a vinde propriului copil. Pe langa acest “sprijin” legal, reclamantul va putea incerca sa probeze faptul ca nu s-a achitat pretul mentionat in contract, lucru destul de dificil avand in vedere absenta acestuia la incheierea actului si mentiunea din cuprinsul oricarui contract cum ca pretul a fost achitat. Asadar, in lipsa unei recunoasteri din partea paratilor, actiunea in constatarea simulatiei e destul de dificil de probat. Cu atat mai mult cu cat, potrivit dispozitiilor codului civil roman, proba cu martori nu poate fi admisa in contra celor consemnate intr-un inscris autentic.

Sub aceste aspecte, atunci cand parintii doresc sa va transfere doar dvs. proprietatea unui imobil, recomand contractul de vanzare-cumparare, singurul care va pune bunul la adapost fata de ceilalti succesori atunci cand se va dezbate succesiunea.

Cu speranta ca informatiile v-au fost de folos, va stau la dispozitie pentru intrebari suplimentare.

  131 Responses to “Transmiterea proprietatii de la parinti la copii – contractul de vanzare-cumparare”

 1. buna ziua am si eu o intrebare;daca sotul meu a scos bani din banca si nu a platit ratele si e cu executare silita dar nu are ce sai ia lui eu sant despartita in fapt dar ma tine legata de actul de casatorie.vreau sa stiu daca vreau sa cumpar o casa .ma afecteaza datoria lui,la cumpararea imobilului.va miltumesc

 2. Buna ziua .as dori sa stiu daca puteti sa ma ajutati ,am divortat acum 5 ani ,am un baiat de 26 ani iar fostul sot,tatal baiatului vrea sa cedeza partea lui de imobil ,,,nu am facut partaj deci nici evaluarea imobilului,in cazul in care eu ca mama sunt de acord ,ce procedura sa urmez si ce acte
  Va multumesc anticipat
  Nicoleta Badea

 3. buna ziua. va rog sa ma ajutati intr-o privinta. am intentat proces de divort impotriva sotului meu cu care am fot casatorita de 35 de ani. bautura a fost cea care m-a facut sa ajung in acest impas la care nu credeam ca o sa ajung vreodata si violentele verbale si fizice la care ma supunea sotul meu atunci cand era beat si nu numai. vreau sa va intreb de cati martori este nevoie pentru procesul de divortsi daca trebuie sa-i conving eu sa mearga, sau daca eu ii numesc tribunalului si vor fi citati ulterior. de asemenea ma mai framanta o problema . impreuna cu sotul meu avem o masina care este numai pe numele lui, dar cumparata in timpul casatoriei si un apartament la care sotul meu a dat un avans de 30.000 lei cu vreo 6 luni inainte de casatorie si apoi impreuna am platit un credit bancar de 60.000 lei, apartamentul fiind in total 90.000 lei(pe acea vreme). mentionez ca pe titlul de proprietate sunt trecuta atat eu cat si sotul, dar pe contractul pe care l-a incheiat el ptr apartament doar dansul. daca as intenta si partajul as putea obtine ceva din toate acestea? mentionez ca el mai are de asemenea o casa primita de la o sora a lui mostenire, primita in timpul casatoriei in chirpicla care impreuna am adus imbunatatiri. va multumesc din suflet ptr raspuns. cu stima!

 4. se poate anula un act de vanzare cumparare intre mine si parintii mei? mentionez ca suma care este inscrisa in act este de 10.000 lei(ptr un apartament de 2 camere in sv) si ca parintii mei se afla in divort. acum imi e teama ca tatal meu sa nu se razbune si sa conteste valabilitatea actului de vanzare cumparare pe care l-am incheiat anul trecut in luna martie(an 2012). contractul nu are nici o clauza.exista cumva vreun termen in care se poate prescrie acest drept de a anula un act? multumesc anticipat

 5. avatar

  Buna ziua,
  Am cumparat un apartament, acum vanzatorul vrea sa demonteze aerul conditionat. Are voie sa faca acest lucru?

 6. buna ma numesc andrei am o nelamurire parinti mei au o casa pe un teren care compart cu sora tatalui meu 20 ani in urma tatal tatalui meu ea dat cu acte o parte din teren si frati lui inclus sora au semnat ca renuta an favoarea lui obtinad un contract de vanzare cumparare si un titlu de propretate acum dupa atatia ani sora lui cu semantura tatalui meu a desfacut titlu de propretate vechi facandusi un nou titlu de propretate si dandui o copie tatalui meu depe nou titlu cu o suprafata de tern mai mica decat an vechiu titlu sora lui intre timp a vandut partea ei fiului sau acum parinti mei detin contractu de vanzare cumpare si o copie depe originalu titlu nou de propretate acum ma intreb daca parinti mei vor sami dea mie casa lor cu acte pot fara sa aiba vreo problema sau daca sau desfacut titlu vechi vor exista anumite probleme va rog astep un raspuns multumesc

 7. Buna ziua, m-am confruntat cu o astfel de problema.
  Sunt 4 frati dintre care doi au decedat, la unul din cei doi frati decedati copilul acestuia sa refuzat sa participe la succesiune, insa copii celui de al 2 frate siau manifestat dorinta de a participa, insa exista un NO. Pe cind defunctii ierau in viata a acordat feciorului (decedat) pamint sasi construiasca o casa, pamint care este lipit de pamintul defunctilor, acesta sia inregistrat dreptul de proprietate asupra bunului.
  In sedinta de judecata fratii nu vor sa accepte ca nepoatele a fratelui decedat sa participe invocind ca in timpul vietii a primit de la parinti pamin si samovolnic sia construit casa pe ea si ca se va primi dubla succesiu.
  Ce motive sa invoc ca nu am nici un document contract de donatie sau contract de v/c prin care defunctii au oferit acel pamint feciorului.
  Ce norme, ce practica judiciara se poate aplicat? e corect ceea ce invoca unchii?

 8. Buna ziua!. Vreau sa ma ajutati cu o informatie. Parintii mei au divortat acum 6 ani, au facut partajul mama a ramas cu partea ei si tata deasemenea. Credeti ca tata poate sa vanda casa si terenul unde locuieste fara acordul meu si a surorii mele?? Atat eu cat si sora mea suntem majore. Avem vre-un drept la proprietatea ce ii apartine tatalui nostru? chiar daca acesta este in viata? Ast rasp.

 9. avatar

  Buná as avea si eu o intrebare.Din cauzá cá nu má aflu in románia nu am putut ca sá má interesez si as vrea ca sá stiu din timp totul in legáturá cu donatia, vánzare cumpárare.Am o sorá si cam multe neplácerii a provocat párintilor meii ,ei au decis ca apartamentul cu 2 camere in care locuiesc sá mi-l lase mie sau sá imi facá acte pe el acum cát mai tráiesc,tata e bolnav.As dori ca sá aflu care e metoda cea mai buná in care dupá decesul oricáruia sá nu poatá fi contestat actul ce il primesc de la ei (existá riscul ca sá fie scandal mare dupá).Si m-ar interesa si cam cát ar costa,pt cá imediat ce as merge in Románia am incerca ca sá facem actele.Vá multumesc anticipat

 10. -Buna ziua! doresc sa adresez intrebarea urmatoare:- Cu drept viager poti lua in spatiu locativ o persoana?Pentru a fi mai pe inteles,va spun ca sunt proprietarul unei locuinte care are destinatia finala pentru fiica mea ,in varsta de 11 ani. la fost titular ca proprietar bunica materna ,prin incheierea actului de vanzare in favoarea nepoatei minore ,aceasta are drept viager.
  -Poate acum bunica sa ajute o nepota sa si faca act de identitate la adresa locuintei vandute ?
  Multumesc pentru timpul acordat ,astept raspuns.
  cu respect Mona

 11. Sotia a murit, pot sa vand apartamentul fara acordul copiilor?

 12. Buna ziua,
  Am rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea situatie: casa parintilor mei, unde si eu am domiciliul in CI, este in decurs de executare silita. Avem la dispozitie o luna sa o vindem. Eu vreau sa o cumpar prin intermediul unui credit imobiliar. Intrebarea este urmatoarea: se pot realiza astfel de tranzactii de vanzare-cumparare intre tata-fiica. Practic eu vreau sa achit valoarea sub care se afla casa ca si garantie.
  Va multumesc anticipat pentru raspuns!

 13. buna ziua
  am si eu o problema ce demersuri trebuie sa fac pentru a deveni proprietar sotul meu pe casa parintilor lui,
  in conditiile in care mama sotului a decedat de 4 ani si nici tatal sotului nu are act de proprietate pe numele sau.actul de proprietate al casei e pe numele bunicului sotului.sotul mai are un frate si o sora care au cate 2 copii.si cam cat m-ar costa aceste acte.

 14. suntem 4 frati sora noastra a murit pe 24.07.2013 cancer faza terminala operatie, metastaza. am ingrijito toti fratii, ia dat casa cu act de vanzare cumpararecu uzufruct ficei mele,ia dat 300 milioane,a avut in casa 4 mii de euro si 200 milioane,toata averea ia revenit ficei mele,dupa moartea ei fratii mei si eu ca mama nu suntem de acord cu decizia ei deoarece toti am ajutato a fost cazuta la pat, fata mea a continuat serviciul, sora mea nu avea nici copil nici barbat a fost dusa in fata notarului personal, ca medicament lua pentru durerile ingrozitoare lua morfina injectabila,printre altele, pentru ca nu a ingrijito cum a trebuit toti fratii am luat decizia sa va punem o intrebare DACA AVEM DREPTUL CA FRATI P[RIN LEGE LA MOSTENIREA EI, nu avea de la medicul de familie act precum ca este in facultatile mintale ci a fost dusa personal de sotul meu la notar. VA MULTUMESC 0767314723 sunatima urgent va rog

 15. buna ziua.am o mica nelamurire.deci dupa decesul unui parinte pot cere partea “mea”…sau dupa decedarea ambilor parinti?va multumesc

 16. buna ziua,doamna avocat ,va rog sa-mi zice-ti ,daca am cumparat un teren acum zece ani in urma ,dar nu am nimic dovada ,decit martori ,as putea obtine acte sau banii ,erau 9mil acum as vrea 90 mil as putea avea cistig de cauza sau nu ?multumesc

 17. avatar

  Sarut mana doamna!Am o mare problema!VA ROG MULT AJUTATI-MA!
  Am 28 de ani,sunt din Bucuresti si sunt casatorit de 2 ani si am 2 copii,unul mic de 1 an,si celalalt de 7 ani si mai am si o sora care-i maritata si sta la sotul ei.Noi locuim cu mama,care are 56 de ani in apartamentul ei cu 3 camere.Mamei nu-i mai convine nimic si a hotarat sa vanda apartamentul iar eu cu familia nu am unde sa ma duc si mai vine si iarna.Ne da afara in strada!Ea a fost internata la psihiatrie pt tratament,pe la neurologie si ia multe medicamente.
  CE POT FACE EU CA MAMA SA NU POATA SA VANDA CASA SAU CE DREPTURI AM EU!Poate ea sa vanda casa oricum sau are nevoie de discernamant avand in vedere ca a fost internata la psihiatrie si are mai multe diagnostice printre care depresie anxioasa,tulburari depresive si atac de panica?Multumesc mult si va rog ajutati-ma cu un sfat!

 18. buna ziua ! vreau sa stiu daca parintii mei imi dau mie si sotului meu un apatrament prin contract de vanzare-cumparate cu clauza de intretinere in caz de divort intre mine si sotul meu (doamne fereste ! suntem casatoriti de 1 an si nu se stie niciodata ) sotul meu ar putea sa solicite partea lui asta daca parintii
  mei ar dizolva actul?

 19. buna ziua va rog sa mi spuneti ce se poate face de oare ce nu sunt in romiinia si nu ma pot informa tatal meu a murit acum 3 ani unde a lasat o casa si ceva pamint pe numele lui noi suntem 5 fete si un baiat eu sunt ceea mai mica avem un nepot din partea surori noastre ceea mai mare si avind in vedere ca in contractul de la casa suntem scrisi toti copiii surorile mele au decis sa treaca pe numele nepotului nostru casa parinteasca si eu nu sunt deacord pot sa intemeieze actele de vinzare cumparare daca eu nu sunt deaccord si nu au semantura mea va multumesc astept raspuns de la dumneavoastra

 20. avatar

  Contractul de uzufruct poate fi atacat de sora, cand parinti sunt in viata sau dupa moartea lor.

 21. avatar

  Buna ziua. Am si eu o rugaminte,prietenul cumnatei mele are un ap luat cu credit ipotecar,el acum se afla intr-o coma din care nu stiu daca isi mai revine,daca decedeaza ce se intimpa cu creditul si cu ap.? Multumesc.

 22. Buna ziua. as avea o intrebare daca ma puteti ajuta. in urma cu cativa ani am primit un teren de la parinti printr-un contract de donatie si abia de curand am aflat ca acesta ar putea fi atacat in instanta de frati si surori. pe terenul respectiv am construit deja o casa totul fiind trecut in CF. ar mai exista vre-o solutie in a trasforma acel contract de donatie in vanzare-cumparare sau ce alte optiuni ar mai fi situatiei date? multumesc

 23. BUNA ZIUA .AM SI EU O RUGAMINTE,TAICAMIO IA FACUT LA UN FRATE UN ACT DE VINZARE CUMPARARE PE O CASA FARA CA SA STIE MAMA IN ACT A MENTINAT LA NOTAR CA ESTE VADUV ACEST ACT SE MAI POATE ANULA VA MULTUMESC

 24. buna seara,as dori sa stiu unde as putea sa fac plingere pentru a-mi recupera bunurile cumparate de mine in casa fostului concubin,si o suma de 1400 de euro pe care ia ascuns si nu vrea sa mii inapoieze eu avind toate chitantele cu toti banii trimisi din italia unde lucrez ,si facturile la bunurile cumparate sunt tot pe numele meu,problema este ca toate acestea se afla in casa concubinului,astept un raspuns de la dumneavoastra,va multumesc

 25. Buna ziua.Cu tot respectul va rog sa ma ajutati cu o problema foarte delicata.Mama mea ma da afara din casa,eu nu am vazut contractul apartamentului in care locuiesc pentru ca il ascunde de mine si sora mea.Din acest motiv nu stiu care este situatia mea si in ce masura ne poate da afara din casa.Am 35 ani.Unde ma pot interesa daca mama este singura proprietara trecuta in actul casei?Are dreptul sa ne lase pe drumuri fara motiv?Ce pot face in acest caz?Va multumesc anticipat

 26. buna ziua, am o garsoniera cu un credit prima casa nu am facut inca contract vanzare cumparare, doar antecontract unde sunt doar eu trecuta, intrebarea mea este daca pe contractul de vanzare cumparare pot sa mai trec pe cineva?
  multumesc

 27. Buna Ziua Am o intrebare foarte importanta la care và rog din tot sufleul sa mi dati un raspuns.Eu sunt o Mama care am o fata de 30 de ani.Pot sa i retrag numele meu din certificatul de nastere? Daca da care este procedura cere tre sa o fac.multumesc si astept raspuns

 28. avatar

  ce acte trebuie pentru a face un parinte act de vanzare-cumparare doar unui copil din cei doi?fara ca cel de-al doi-lea sa mai poata beneficia de dreptul parintesc ?

 29. Buna ziua, va rog sa mi spuneti ce se poate face in urmatoarea situatie: Parintii mei sufera de un handicap de gr2, si de curand au fost la notar cu fratele meu incheiind un contract de donatie cred (pentru ca ei nu au nici un act), nestiind ce semneaza platind comisionul de 2600 ron tot ei. Fratele meu mintind ca prin acest act il vor ajuta sa isi contruiasca o casa. acum eu am aflat, le am explicat si vor sa anuleze acest contract. cum trebuie sa procedez? Multumesc.

 30. avatar

  Buna ziua. As avea nevoie de sfatul dumneavoastra. Sora mea si cu mine traim in Canada de mai mult de 15 ani. Mai avem un frate in Romania si bineinteles parintii. Tatal nostru are Alzheimer si de curand l-am internat intr-o pensiune pentru batrani. Mama care avea grija de el a avut un accident vascular cerebral, din fericire usor, dar nu va mai putea avea grija de partenerul ei si cred ca nici de ea cel putin pentru o perioada de timp. Si ea va merge temporar intr-o pensiune. Am dori sa vindem apartamentul parintilor si sa folosim fondurile pentru a le plati cheltuielile legate de pensiune, medicamente, etc. Apartamentul este in numele ambilor parinti, dar tatal nostru nu mai este in toata deplinatatea facultatilor mentale. Ce acte ne-ar trebui sa putem demara procesul de vanzare, care sunt costurile legate de aceste acte si cat dureaza in medie sa putem obtine imputernicirea de a ne ocupa de problemele lor financiare. Va multumesc in avans pentru raspunsul dumneavoastra pe care il astept cu mult interes.

 31. Buna ziua;
  Tatal meu a decedat acum o saptamina iar mama mea a decedat acum 2 ani. Cind mama a decedat nu s-a facut act de succesiune. Eu locuiesc in SUA si am o sora care traieste in Romania.
  Am vorbit la telefon cu sora mea si am intrebat-o de succesiune. Ea mi-a spus ca tata i-a vindut apartamentul ficei sorei mele (nepoata mea).
  Am vreo sansa sa atac prin lege aceasta vinzare?

  Multumesc
  Stan

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>