Ian 092011
 

Procesul penal are doua etape distincte, fiecare de o importanta deosebita: urmarirea penala si judecata.

Faza de urmarire penala are drept scop strangerea tuturor probelor pentru a stabili daca s-a savarsit o infractiune, care este identitatea faptuitorului si pentru a se stabili raspunderea acestuia. Urmarirea penala se efectueaza de organele de politie (organe de urmarire penala) sub supravegherea procurorului (anumite acte se efectueaza doar personal de procuror).

Procesul penal se declanseaza din oficiu (autosesizare), ca urmare a unui denunt (formulat de oricine ia cunostinta despre savarsirea unei infractiuni) sau ca urmare a unei plangeri formulate de persoana vatamata (in cazul acelor infractiuni pentru care Codul penal prevede in mod expres aceasta modalitate de declansare a procesului penal).

Astfel, in cadrul urmaririi penala, dupa ce organul de cercetare penala stabileste identitatea faptuitorului, procedeaza la strangerea tuturor acelor probe care sa demonstreze vinovatia. Se audiaza persoanele implicate: invinuitul, eventualii martori, se efectueaza expertizele necesare (dupa caz: medico-legala, auto, etc) si se administreaza orice alta proba apreciata ca utila in aflarea adevarului. Atunci cand organul de cercetare penala considera ca exista suficiente probe, intocmeste un referat de terminare a urmaririi penale si inainteaza dosarul procurorului cu o propunere. Aceasta propunere poate fi:

1.Clasarea cand nu exista invinuit in cauza.

2. Scoaterea de sub urmarire penala atunci cand se constata ca:

a. Fapta nu exista.

b. Fapta nu este prevazuta de legea penala.

b.1. Fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.

c. Fapta nu a fost savarsita de invinuit sau de inculpat.

d. Faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii.

e. Exista vreuna din cauzele care inlatura caracterul penal al faptei (legitima aparare, starea de necesitate – cand se savarseste fapta pentru a inlatura un pericol mai mare ce s-ar fi putut produce – , constrangerea fizica si constrangerea morala, cazul fortuit – cand fapta este consecinta unor imprejurari ce nu puteau fi prevazute – , iresponsabilitatea, betia – din cauze independente de vointa faptuitorului, minoritatea faptutorului, eroarea de fapt – cand faptuitorul la momentul savarsirii faptei nu cunostea existenta unei stari, situatii sau imprejurari de care depinde caracterul penal al faptei).

3.  Incetarea urmaririi penale cand:

f. lipseste plangerea prealabila a persoanei vatamate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori alta conditie prevazuta de lege, necesara pentru punerea in miscare a actiunii penale;

g. a intervenit amnistia, prescriptia ori decesul faptuitorului sau, dupa caz, radierea persoanei juridice atunci cand are calitatea de faptuitor;

h. a fost retrasa plangerea prealabila ori partile s-au impacat ori a fost incheiat un acord de mediere in conditiile legii, in cazul infractiunilor pentru care retragerea plangerii sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala;

i. s-a dispus inlocuirea raspunderii penale;

i1.. exista o cauza de nepedepsire prevazuta de lege;

j. exista autoritate de lucru judecat.

4. Trimiterea in judecata.

Atunci cand urmarirea penala este terminata, intreg materialul de urmarire impreuna cu propunerea organului de cercetare se inainteaza procurorului care le analizeaza si la, randul sau, dispune.

Un element important ce merita amintit este obligativitatea organului de cercetare penala de a-i prezenta inculpatului intregul material de urmarire penale la finalul cercetarilor precum si dreptul acestuia de a formula cereri noi in aceasta etapa. Dupa ascultarea inculpatului, procurorul dispune. Fie se pronunta prin ordonanta atunci cand decide clasarea, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, fie prin rechizitoriu atunci cand decide trimiterea in judecata.

Amintesc aici si faptul ca, atunci cand procurorul dispune scoaterea de sub urmarire penala pentru ca fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni, el va aplica una din sactiunile cu caracter administrativ prevazute la art. 91 C.pen. si anume: mustrarea, mustrarea cu avertisment sau amenda de la 10 la 1000 lei.

Rechizitoriul constituie actul de sesizare al instantei si trebuie verificat sub aspectul legalitatii de catre prim-procuror. Daca acesta nu-l infirma, va fi inaintat instantei competente impreuna cu dosarul cauzei.

Un alt element important legat de acasta faza a urmarii penale ce merita amintit aici este procedura plangerii impotriva solutiei procurorului de netrimitere in judecata. Astfel, daca solutia procurorului de netrimitere in judecata (de scoatere de sub urmarire sau de incetare a urmaririi penale) nu vi se pare cea corecta, puteti formula o plangere impotriva acestei solutii, plangere adresata prim-procurorului Parchetului. Daca si solutionarea acestei plangeri va este nefavorabila, impotriva solutiei puteti formula plangere la instanta competenta sa judece cauza in prima instanta.

Daca procurorul a dispus intocmirea rechizitoriului si trimiterea in judecata, urmeaza cea de-a doua etapa importanta a procesului penal si anume faza de judecata.

In aceasta etapa in principiu se reaudiaza partile, martorii audiati in faza de urmarire penala (urmandu-se principiul nemijlocirii in sensul ca toate probele trebuie administrate direct in fata judecatorului ce va pronunta o solutie in cauza), se administreaza eventuale alte probe propuse de parti si, la final, judecatorul se pronunta. In cursul cercetarii judecatoresti pot aparea o serie de situatii dupa cum urmeaza:

– atunci cand se constata ca cercetarea penala a fost efectuata de un organ necompetent, cauza se restituie pentru refacerea urmaririi penale;

– instanta poate dispune schimbarea incadrarii juridice data faptei prin actul de sesizare;

– instanta poate dispune extinderea actiunii penale si pentru alte acte materiale ce intra in continutul aceleiasi fapte;

– se poate de asemenea extinde procesul penal si pentru alte fapte descoperite in sarcina inculpatului;

– se poate extinde procesul penal si cu privire la alte persoane.

Solutia finala a instantei poate fi de condamnare atunci cand fapta exista, constituie infractiune si a fost savarsita de inculpat ori de achitare sau incetare a procesului penal cand exista vreuna din cauzele enumerate mai sus pentru care procurorul dispune scoaterea de sub urmarire sau incetarea urmaririi. Daca existenta vreunei din aceste cauze se constata in faza de judecata solutia instantei este de achitare sau de incetare a procesului penal.

Cam asta pe scurt despre procesul penal. Am incercat sa nu complic foarte mult acest text gandindu-ma doar sa va ofer un scurt ghid  „de orientare” in procesul penal, sa stiti de unde si cum incepe, ce trebuie facut, ce se poate intampla. Va stau insa la dispozitie in comentarii pentru intrebari specifice.

  31 Responses to “Procesul penal pe intelesul tuturor”

 1. daca cineva a facut un avort fara acordul parintilor ea fiind minora el major fapta ce e savarsita conf legii185cp si se face denunt este infractiune?este penal?ast un rasp urgent din partea dvs

 2. Pai va raspundeti chiar dvs. Daca fapta e savarsita in conditiile art. 185 C.pen. respectiv: in afara institutiilor medicale sau cabinetelor autorizate in acest scop, de catre o persoana care nu are calitatea de medic de specialitate ori daca varsta sarcinii a depasit patrusprezece saptamani, atunci da, e infractiune.

 3. buna ziua
  acum 1 an am fost prins cu numere expirate …
  acu cateva zile mia sosit acasa rezolutia in care …mi se aduce la cunostinta scoaterea de sub urmarire penala
  intrebarea mea ar fi
  de ce nu mia sosit nicio amenda?
  ce e de facut?
  multumes

 4. Buna ziua, am si eu o intrebare daca se poate…
  Am lucrat la o casa de amanet, unde din neatentie am amanetat unei persoane de etnie roma un obiect in valoare de 3800 lei care nu era din aur. S-a facut o cercetare administrativa din partea casei de amanet, si a fost adusa titulara de contract, care nu a mai recunoscut ca obiectul i-ar apartine. Astfel am fost acuzata ca am intocmit contract in fals, folosindu-ma de datele personale ale respectivei persoane (fals in acte, uz de fals, delapidare…cam astea mi-ar fi acuzele aduse). Dupa indelungi amenintari sa le spun asa, am declarat ca am savarsit aceasta infractiune (desi nu este adevarat), dar m-am gandit ca sunt o mama singura cu un copil de aproape 3 ani, si nu ii pot pune viata in pericol aducand acele persoane de etnie roma prin tribunale. Mi s-a promis ca daca o sa achit suma respectiva, mi se vor retrage plangerile penale, dar voi ramane cu amenda penala. Nu mi s-a spus in cat timp trebuie achitata aceasta suma pentru a se putea retrage plangerea (fiindca totusi e o suma destul de mare la un salariu de 650 lei cat aveam eu). Mi-au spus ca nu stiu exact, ca ar fi 24-25 de zile in care as putea sa platesc acea suma. Acum…poate reusesc sa o achit, amenda penala imi va ramane in cazier? Daca da, dupa cat timp va fi stearsa? Ma poate ajuta si pe mine cineva?Va rog frumos
  Multumesc anticipat!

 5. In situatia mea a existat prima faza de cercetare penala fara ca eu sa stiu si sa fiu interogat, s-a dat si o rezolutie de incepere a urmaririi penale pentru fapta de dezertare in conditiile in care eu sunt militar in rezerva si nu activ.
  1. e normal ca in faza de urmarire penala nu am fost chemat sa ma intrebe si pe mine daca sunt militar activ sau nu?
  2. acum daca s-a dat rezolutia de urmarire penala ce se va intampla?

 6. Buna ziua! As avea si eu o nelamurire mai mult de ordin teoretic.Potrivit articolului 345 Cpp instanta pronunta condamnarea, achitarea, sau incetarea procesului penal.Nelamurirea mea este cu privire la ultimele doua.Inteleg motivele diferite pentru care se dispun fiecare potrivit art 11 Cpp si 10 Cpp insa nu inteleg daca exista vreo diferenta intre cele doua (achitare, incetarea procesului penal) atat de ordin practic din punct de vedere al efectelor sale sau din punct de vedere juridic.Adica, de ce se numesc diferit ? exista vreo diferentiere de regim?Va multumesc anticipat!

  O zi cat mai buna!

 7. avatar

  in urma unor lovituri,sotia mea are 4 certificate m.l. doua fara zile de ingrijire ,doua cu 1,2 zile. procurorul urmeaza sa dispuna urmarirea mea penala. ce pot sa patesc ? va rog daca puteti sa-mi raspundeti !

 8. Buna seara am si eu o probleme si as avea nevoie de un sfat cat se poate de repede :

  Acum cateva zile am eu si cu mai multi prieteni am baut cateva berii si am iesit sa ne plimbam , la un moment dat 2 oameni au sarit la noi , eu am incercat sa discut cu ei si au inceput sa ma loveasca iar unu dintre prieteni mei a sarit in apararea mea el avand un inel pe mana ia spart capu acelui domn ….. Una peste alta am ajuns la politie iar acel domn a depus o plangere .
  Politisti mi-au spus ca imi dau o amenda de 2000 de lei mau pus sa o semnez iar eu nu am acceptat fiind in stare de ebrietate nu stiam eu ce imi scriau ei acolo . Iar azi am vorbit cu acel domn sa ii dam o suma de bani si isi retrage plangerea acum as avea o intrebari : 1 daca domnu isi retrage plangerea ademna o mai primesc si cercetarile penale contiuna?

 9. Buna ziua
  Am fost audiat intr-un dosar la parchetul de pe langa un tribunal pentru dare de mita 50 de lei,dar nu am facut acest lucru si nu sunt probe (daca nu au fost confectionate cumva). Ce se va intampla la sfarsitul audierilor?

 10. in urma cu o luna am lasato pe prietena mea sa conduca masina ea fiind minora oprindu.ne politia am dat declaratii si in urma cu o zi am fost anuntat de politie sa ma duc la Giurgiu la ce pot sa ma astept atat eu cat si ea.imi da amenda\?se retine permisu sau ce va rog frumos ajutati.ma multumesc frumos

 11. Procurorul poate aplica o amenda judiciara politistului in conditiile in care nu indeplineste acte materiale la timp, in conditiile in care in dosarul penal nu s-a dispus inceperea urmarii penale, dosarul fiind in faza actelor premergatoare. Mai mult fara dispozitii scrise date de procuror polititstului?

 12. anul trecut am facut un denunt la d.g.a in urma denuntului pia fost desconspirat numele si mia pus viata in pericol .este posibil ca procurorul de caz sa imi dea numele parti ce am denuntato?

 13. avatar

  buna,,,am si eu o intrebare ce pot pati pt ca am „savarsit urmatoarea fapta”?
  Anu asta in luna ianuarie.in timp ce ma jucam fotbal pe partea carosabila a unui drum comunal(((parti al inzapezit trecea o masina la o ora.)Si vazand cu preteni mei ca strada era libera am in ceput sa jucam un meci de fotbal,dupa aproximativ 30 de minunte trece un logan si se opreste la 10,15 metri de noi, pasageru din dreapta a coborat si a inceput sa ne injure si sa ne atribuie cuvinte rasiste la adresa noastra .ca suntem ortodoxii prosti((( TIN SA PRECIZEZ CA
  localitatea noastra e inconjurata de localitati de religie catolica)))
  Eu vazand pe persoana respectiva indreptanduse furios spre mine injurand,am ripostat si am inceput sa merg spre el injurandul la randu meu,El vazand aceasta sa urcat in masina si soferu a demarat in tromba,iar eu in acel moment iam aplicat o lovitura de picior masinei care demarese de langa mine,,,DUPA O LUNA AM FOST CHEMAT LA POLITIE ,PT CA IAM SPART TRIPLA LA LOGAN((NU AM SPARTO AM LOVITO DAR NU SA SPART))POATE DOAR SO FI CRAPAT,,,am primit un avertisment..iar acum dupa inca o luna si ceva am aflat ca voi fi urmarit penal pt lovirea masinei….CE POT PATI????

 14. Scoaterea de sub urmarire penala si aplicarea sanctiunilor administrative raman in cazier?
  Se poate iesi ca sofer din tara fara permis, doar cu dovada de circulatie de la politie?
  Am revenit pentru ca in mesajul anterior am gresit adresa de mail!!!

 15. felicitari pentru initiativa de a ne informa pe inteles, facil, despre aceste proceduri !stiu ca nu v-a fost usor, eu tocmai cautam tot codul penal pe intelesul unui novice! mult succes !

 16. Buna ziua, am facut o plangere penala impotriva fostului sot pentru lovire. In urma loviturii am primit un certificat medico-legal pentru 7 zile de spitalizare si 18 zile de ingijiri medicale. Plangerea a fost facuta la Politia Popesti – Leordeni care a facut investigatiile legale si a trmis dosarul la procuror. Acesta a inaintat dosarul catre Parchetul Cornetu – Ilfov in luna mai-iunie 2013 si nici pana acum nu am fost instiintata daca se judeca dosarul sau nu. Intrebarea mea este: daca se va judeca acest dosar, pot sa cer instantei sa ii dea un avertisment inculpatului in caz ca se va repeta gestul de lovire sa raspunda penal conform legii sau ar trebui sa las lucrurile sa mearga conform legii, chiar daca eu intentionez sa ajung la o intelegere cu fostul sot pe aceasta tema?
  Multumesc.

 17. am circulat cu un moped si nu detin permis de conducere, am fost prins ce catre organele de lege si sanctionat cu dosar penal intrebarea mea este… ce o sa mi se mai intample de aici incolo?, mi s-a adus la cunostinta ca voi mai fi cautat

 18. daca cineva a savarsit o inselatori impreuna cu mai multi oameni,in urma cu 10 ani si dupa 10 ani este chemat la tribunal,in calitate de inculpat,este scos de sub urmarire penala pentru 2 articole si ramane cu patru articole la judecat,ce se intampla cu persoana respectiva?mentionez ca unul dintre articolele cu care ramane in judecata este art.215 al.1,2,3.

 19. Fantastic website you have here but I was wondering if you knew of any forums that
  cover the same topics talked about here? I’d really like to be a part of online community
  where I can get feedback from other knowledgeable people that
  share the same interest. If you have any recommendations, please let
  me know. Cheers!

 20. avatar

  Buna ziua , vreau sa va felicit pentru prezentarea cursului actiunii penale. Insa dupa prezentare materialului de urmarire penala , procurorul dispune ( cand decide clasarea, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale ) doar prin ordonanta ? sau prin rezolutie / ordonanta ?

 21. pot sa deschid proces pena
  l unei pers care profitand ca a gasit actele mele au facut copii actelor…apoi inpoindumi actele…copiiile ramand la ele …ca mai tarziu dupa an sa le foloseasca impotriva mea intrun proces?

 22. daca am avut dosaru in parchet si a revenit inapoi la politie mai ajunge la tribunal cumva va rog astept raspuns va multumuesc

 23. Am fost citat? de politie ca inculpat,am fost am dat declara?ii ,dupa doua luni ,am fost citat? ca f?ptuitor ….ce inseamna asta?ca sunt vinovata de acuzatia adus? ?

 24. Buna seara! Daca dosarul a fost trimis la parchet pot obtine o intalnire cu procurorul pt a vedea dak se poate solutiona dosarul pe cale amiabila si sa nu fie trimis in judecata?este vb despre o bataie unde partea vatamata cere despagubiri

 25. buna ziua vreau sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns urgent in urma cu 2 luni.un prieten de al meu ma rugat sa i conduc massina cumparata de el de 3 saptamani am fost oprit de catre un echipaj de politie in urma carora sa dovedit ca masina era radiata din circulatie am fost audiat atat eu cat si prt cu masina si martori care se afla in masina la momentul respectiv precum ca nu e masina mea si baiatu mi-a incredintat masin de buna credinta mi sa intocmit dosar penal permis suspendat 90 de zile cu drept de circulatie pe care o prelungesc de la parchet tot cu 30 de zile astept raspunsul dvs va multumesc anticipat.:(

 26. Bun?, as vrea sa m? ajuta?i într-o problema.Anul trecut pe 7.09.2014 am fost sa dau o proba de lucru ca ?ofer pe o pompa de beton.Am fost oprit de un agent de politie ?i când am dat actele la control ma?in? era cu nr galbene de Voitinel 01524 f?r? ca aceasta sa fie înmatriculat? conform prevederilor legale pe drumurile publice .Am dat declaratie si Mi a luat permisul ?i mi-a întocmit dosar penal.Vreau sa îmi redobândeasc permisul, ce sa fac sa îmi angajez un avocat? Înc? nu am primit nimic de la procuror, nu ?tiu când este procesul.De doua luni nu am mai scos dovada de circula?ie.

 27. buna
  vreau sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns am fost gasit in parcare de un mascat care mi-a cerut buletinul am refuzat sa ma legitimez iar el a incercat sa ma scoata cu forta din masina , iar eeu m-am speriat si am fugit . M-au gasit intr-un bar dupa 25 de minute unde consumasem in jur de 300 de grame de coniac dupa care m-au testat cu alcooltestu rezultatul fiind de 0,63 si in sange am avut 1.5 ce ar trebui sa fac si daca se claseaza dosarl dupa cat timp voi primi permisul ? multumesc anticipat

 28. avatar

  Buna ziua. Apreciez efortul de a ne ajuta. Cazul meu : in august 2014, pe cand ma intorceam acasa din schimbul 2( de la serviciu) impreuna cu un coleg, am fost lovit de un necunoscut care era impreuna cu alte 3 persoane. Am depus plangere, politia i-a gasit pe agresori. Am certificat medico-legal 14 zile (am avut buza superioara prinsa in copci ). In ianuarie 2015 a ajuns dosarul la Parchet . Suntem in luna martie, si nu s-a concretizat nimic. Ce pot face , legal ?

 29. avatar

  buna ziua.am fost invitat la PARCHET (registratura) cu un fluturas in posta .pe numele meu,cu un nr de dosar,di anul 2014 si suntem in anul 2005.in afara faptului ca scrie cum ca trebuie sa ma prezint sa ridic documentele altceva nimic.ce sa inteleg? este procedura pentru o incepere de urmarire penala?

 30. avatar

  am gresit.scuze buna ziua.am fost invitat la PARCHET (registratura) cu un fluturas in posta .pe numele meu,cu un nr de dosar,din anul 2014 si suntem in anul 2015.in afara faptului ca scrie cum ca trebuie sa ma prezint sa ridic documentele altceva nimic.ce sa inteleg? este procedura pentru o incepere de urmarire penala?

 31. Sotul meu a fost judecat pt conducerea unui autovehicul sub influenta alcoolului avand o alcolemie de 0.85 in sange.ultima infatisare a fost pe07.04.2015 si a ramas in pronuntare.ce inseamna in pronuntare si cand poate afla decizia luata.va multumesc.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>