sa se afle xO sa incerc sa raspund la cateva dintre intrebarile celor ce au ajuns pe acest blog cautand diverse raspunsuri de natura juridica.
1. „Are dreptul un executor judecatoresc sa ridice lucruri din casa fara hotarare judecatoreasca?”
Un executor judecatoresc are dreptul sa procedeze la executare silita atunci cand a fost investit pe baza unui titlu excutoriu. Titlul executoriu poate fi constituit dintr-o hotarare judecatoreasca (situatia cea mai frecventa) dar si din alte inscrisuri extrajudiciare carora legea le recunoaste puterea executorie (contracte, cambia, biletul la ordin).

2. „La partaj succesoral, ce se intimpla daca un mostenitor nu se prezinta?”
Daca unul dintre mostenitori nu se prezinta la judecarea procesului avand ca obiect partaj succesoral, nu e nicio problema cata vreme a fost legal citat. Exista impedimentul ca nu puteti stinge procesul printr-o tranzactie. Dar in rest, e alegerea fiecaruia daca se prezinta sau nu in cadrul procesului. Singura conditie este ca toata lumea sa fie legal si corect citata. Prezenta nu e obligatorie in cadrul acestui tip de proces.

3. „deschidere succesiune dupa ce un bun a fost vandut”
Mostenitorul care a instrainat un bun aflat in proprietatea indiviza a tuturor succesorilor va fi obligat de instanta sa readuca VALORIC acest bun la masa succesorala si sa plateasca celorlalti mostenitori cota-parte ce li se cuvine. Nu are nicio alta relevanta asupra dezbaterii succesiunii decat aceea ca implica probatorii suplimentare (ca orice bun contestat).

4. „Partaj bun primit prin donatie”, „donatiile primite de unul din soti se impart la divort?”
Bunurile primite prin donatie au calitatea de bun propriu al celui ce le-a primit si nu pot face obiectul unui partaj de bunuri comune dupa un divort (presupunand ca la asta va refereati). In afara de situatia in care donatia s-a facut in considerarea ambilor soti (situatie in care bunul devine comun si face obiectul partajului).

5. „ramane in pronuntare”
E formularea specifica pe care o rosteste judecatorul dupa ce s-a terminat cercetarea judecatoreasca, s-au administrat toate probele si s-au formulat de parti concluziile finale. Aceasta inseamna mai concret ca s-a terminat procesul si urmeaza sa se pronunte o solutie.

6. „certificat medical pentru copil eliberat de unitati publice nominalizate de catre directia de sanatate publica”
E formularea pompoasa din lege dar care nu trebuie sa va sperie. Mai concret, ceea ce vi se cere este un certificat medical tip ce se elibereaza pe baza unei adeverinte de la medicul de familie. Cu aceasta adeverinta, cu o taxa (variabila probabil in functie de localitate) si cu un timbru fiscal mergeti la policlinica din orasul dvs. si acolo vi se va elibera acest certificat tip.

7. „taxa de timbru platita de reclamant si de parati”
In principiu, taxa de timbru intr-un litigiu o plateste reclamantul. Paratul plateste taxa de timbru doar in situatia in care formuleaza la randul sau cerere reconventionala prin care are pretentii proprii de la reclamant. De exemplu in situatia partajului, daca paratul contesta bunurile indicate de reclamant ca facand obiectul partajului, va plati la ranul sau taxa de timbru.

8. „valoarea masei succesorale”
Este valoarea la care se va calcula taxa de timbru datorata de reclamant. Reclamantul are obligatia sa indice bunurile supuse partajului succesoral precum si valoarea acestora (conform evaluarii sale). In ceea ce priveste bunurile imobile (in mod special terenuri) se vor folosi pentru evaluare valorile minime din grilele notariale. Daca instanta apreciaza aceasta evaluare ca derizorie, poate dispune efectuarea unei expertize de evaluare.

9. „ce rol are consiliul local in stabilirea programului de vizita pentru minori?”
In toate litigiile ce vizeaza interesele unui minor e necesara efectuarea unei anchete sociale (de ex: divort, stabilire domiciliu minor, stabilire program vizita, decaderea din drepturile parintesti). In toate aceste litigii instanta dispune citarea autoritatii tutelare tocmai in acest scop (pentru a efectua ancheta sociala).

10. „de ce sunt dispusi doi experti de catre instanta unul pentru imobil si altul pentru teren”
Pentru ca e vorba de specializari diferite. Cel pentru imobil trebuie sa fie un expert in specialitatea „constructii civile, industriale si agricole. evaluarea proprietatii imobiliare” iar cel pentru terenuri are specialitatea „topografie, cadastru si geodezie”.

11. „cat timp se poate amana o pronuntare judecatoreasca?”.
Textul din Codul de procedura civila care face referire la amanarea pronuntarii prevede: „daca instanta nu poate hotari de indata, pronuntarea se va amana pentru un termen pe care presedintele il va anunta si care nu va putea fi mai mare de 7 zile”. Nu exista insa nicio limitare prevazuta in lege care sa precizeze de cate ori poate face judecatorul acest lucru. Este adevarul ca termenul pe fiecare amanare nu poate fi mai lung de 7 zile, dar se poate dispune amanarea pronuntarii de mai multe ori cate 7 zile. Stiu dosar in care s-a amanat pronuntarea de 3 ori cate 7 zile.

12. „pastrarea proprietatii succesorale in comun”
Legea civila (art. 728 C.civ) dispune „nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune. Un coerede poate oricand cere imparteala succesiunii chiar daca ar exista conventii sau prohibitii contrarii”. Conform aceluiasi principiu, nimeni nu poate fi obligat sa iasa din invidiziune. Proprietatea indiviza exista, e legala si nimeni nu va poate obliga sa iesiti din aceasta stare. Sigur, aceasta situatie e posibila doar atunci cand intre succesori exista o deplina intelegere si se pot lua decizii comune cu privire la bunurile succesorale.

87 comentarii

ionela

Doresc sa cumpar un apartament prin prog. „prima casa”, iar proprietarul are apartamentul ipotecat, ce trebuie urmarit pentru o tranzactie sigura? Multumesc anticipat!

Elena Anghelescu

Orice apartament ipotecat presupune un risc. Inainte de toate va trebuie acordul creditorului ipotecar pentru efectuarea tranzactiei. Apartamentul trece in proprietatea dvs. insa nu este liber de sarcini, ipoteca se mentine. Deci din acest punct de vedere, greu de vorbit de o tranzactie sigura. Urmeaza ca dvs. sa evaluati daca reducerea de pret ce vi se ofera (presupun ca asta ar fi motivatia pentru care ati cumpara un apartament ipotecat) merita sa va asumati un risc MARE spun eu. In situatia in care fostul proprietar nu-si mai achita creditul, dvs. veti pierde apartamentul ce va fi executat silit de banca. Aveti in mod evident si alternativa sa achitati integral creditul pentru care s-a constituit ipoteca si astfel banca sa ridice aceasta sarcina si dvs. sa va achizitionati un apartament „curat”.
Sfatul meu este totusi sa cautati un alt apartament.

Edit: Cele de mai sus pleaca de la premisa ca ipoteca este constituita pentru orice alt tip de credit decat creditul ipotecar prin care s-a achizitionat chiar respectivul apartament. Pentru ca in situatia in care este vorba chiar de un credit ipotecar, am serioase indoieli ca veti gasi o banca care sa finanteze prin programul Prima Casa achizitionarea unui apartament ipotecat si neachitat integral.

NELI

daca cei 2 soti au achizitionat un apartament prin programul „prima casa” si apartamentul este ipotecat, care sunt solutiile de partajare in caz de divort? multumesc anticipat!

Elena Anghelescu

Faptul ca este un apartament achiitionat prin programul prima casa nu-l deosebeste cu nimic de un apartament achizitionat prin credit ipotecar pur si simplu. Situatie in care sigur ca el poate fi partajat cu introducerea in cauza a bancii. In mod frecvent in practica, daca unul din soti primeste in natura imobilul, va fi obligat si la achitarea ratelor viitoare.

dan

Am cumparat dupa casatorie un apartament ai carui proprietari suntem eu si sotia mea. In contract se precizeaza ca pretul necesar cumpararii apartamentului este primit prin donatie de la parintii mei. Nestiind ce inseamna donatie si notarul explicandu-ne ca orice bun cumparat dupa casatorie este bun comun al ambilor soti, eu si sotia am semnat (desi sotia mea a contribuit si ea cu o suma semnificativa la cumpararea apartamentului). Interesandu-ne la un avocat, am aflat ca sotia mea, nu are de fapt niciun drept la apartament in caz de divort desi e proprietar ca si mine(este adevarat?). Daca intr-adevar asa este ce pot sa fac ca sotia mea sa aiba acelasi drept ca si mine la apartament. astept toate solutiile posibile. Daca banii sunt primiti prin donatie si eu am cumparat apartamentul in timpul casatoriei nu ar trebui sa fie bun comun?

Elena Anghelescu

Buna seara.
Este corect ceea ce vi s-a spus. Art. 31 pct. f din Codul familiei exclude din categoria bunurilor comune valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare. Aceasta inseamna in concret exact situatia dvs. Suma de bani primita prin donatie de la parinti este bun propriu. Apartamentul cumparat cu aceasta suma de bani devine de asemena bun propriu atata vreme cat s-a consemnat in cuprinsul contractului de unde provin banii.
Eu as incerca promovarea unei actiuni in constatare (vezi 111 C.pr.civ.) prin care sotia dvs. in calitate de reclamanta va solicita sa se constate ca imobilul este bun comun. Va proba faptul ca suma de bani necesara cumpararii a provenit SI de la ea, dvs. veti recunoaste prin intampinare situatia creata. Ar trebui sa mearga.
Prezumtia comunitatii de bunuri este o prezumtie relativa ce poate fi rasturnata prin proba contrara. Din punctul meu de vedere insa, este admisibila si o actiune „inversa” prin care unul din soti solicita instantei sa se constate calitatea de bun comun a unuia dintre bunuri.
ATENTIE: Aveti grija cum formulati petitul actiunii. Nu solicitati sa se constate cota de contributie a fiecaruia la dobandirea bunului. O astfel de actiune este inadmisibila in timpul casatoriei. Cota de contributie a sotilor nu se determina pe fiecare bun in parte ci asupra intregii comunitati de bunuri. Iar acest lucru se stabileste doar in cadrul actiunii de partaj.
Sper ca am fost suficient de explicita. Daca va mai pot ajuta cu ceva, nu ezitati sa ma contactati.

EDIT: Inca ceva. Spuneti-mi EXACT cum suna mentiunea referitoare la bani din cuprinsul contractului. Pentru ca, daca donatia s-a facut in considerarea ambilor soti, bunul e comun. Si atunci situatia dvs. e mult mai simpla.

Andi

buna seara
am si eu o intrebare
daca un apartament este achitat in proportie de 20% ; la partaj acest apartament se imparte 100% din valoarea lui pe piata actuala sau din valoarea lui se calculeaza 20% si suma rezultata se imparte in mod egal

Elena Anghelescu

In ce sens e achitat 20%? Aveti un credit din care ati achitat pana acum doar 20%? Ati dat vanzatorului doar un avans de 20%? Presupun ca imobilul este proprietatea dvs. a sotilor, altfel nu s-ar pune problema partajarii.
In principiu, in cadrul unui partaj, valoarea la care se va partaja un imobil este cea stabilita de un expert numit de instanta. In mod evident, la valoarea actuala a pietei si in functie de o serie de factori avuti in vedere de expert (vechime, imbunatatiri, pozitionare, etc).
In cadrul partajului instanta stabileste pe de o parte activul si pe de alta parte pasivul. Presupunand ca la dvs. e vorba de un credit, instanta va partaja apartamentul la 100% din valoarea lui si de asemenea, va stabili si obligatiile de plata la „pasivul casniciei”. Formularea nu e tocmai juridica dar m-am exprimat asa pentru ca dvs. sa intelegeti exact.
Si ca sa fiu si mai explicita. Sa presupunem ca instanta stabileste o cota de contributie la dobandirea bunurilor comune a fiecaruia dintre soti de 50-50%. Atunci veti avea dreptul la active in procent de 50% fiecare si veti suporta in aceeasi cota si datoriile comune.

Andi

Da, creditul apartamentului este achitat in proportie de 20%.
Dar daca expertul evalueaza apartamentul si suma rezultata se imparte in mod egal ambilor soti, cel care ramane in apartament trebuie sa il despagubeasca pe celalalt, dar mai trebuie sa plateasca in continuare si creditul apartamentului.
Nu mi se pare corect si egal.
Mai corect ar fi daca din suma pe care o da expertul s-ar calcula 20% (pentru ca acest procent a fost platit impreuna de cei doi) si acea suma sa se imparta im mod egal, iar cel care ramane in apartament sa plateasca in continuare creditul.

Elena Anghelescu

Ceea ce sustineti dvs. nu este corect. Nu se poate partaja doar 20% din valoarea apartamentului. Dvs. nu sunteti proprietari doar pe 20% din apartament, ci pe el in integralitate si tot asa se va partaja. Conform logicii dvs. ar trebui sa primiti in natura doar 20% din apartament (atat cat s-a achitat).

Haideti sa vorbim un pic mai in concret. Sa presupunem ca avem un apartament evaluat la 30.000 euro si o diferenta de credit ramasa de platit tot de 30.000 euro. Conform explicatiilor mele, fiecare aveti dreptul la active de 15.ooo euro si sunteti obligati a suporta pasivul de cate 15.000 euro fiecare. Dvs. primind in natura apartamentul va trebui sa-i achitati fostei sotii 15.000 euro (partea ei). In acelasi timp, fosta sotie trebuie sa achite 15.000 euro, cota ei parte din datoria comuna ramasa neachitata (nu se poate doar sa primeasca sulta fara a suporta si jumatate din credit). Prin compensare, ajungem inapoi la logica mea simpla: cine primeste apartamentul, plateste creditul.
Dvs. ati inteles gresit din explicatiile mele ca cel ce ramane in apartament ii plateste celuilalt jumatate din valoare dar ramane sa suporte INTEGRAL creditul. Ori eu am explicat destul de clar: SI pasivul se suporta tot 50-50.
Situatia la final este destul de corecta: nici eu cel care plec nu trebuie sa mai suport creditul, nici tu cel care ramai nu trebuie sa-mi achiti jumatate din imobil.

Ioana Rosca

Buna ziua. Mama ar dori cat este in viata sa-mi lase prin testament jumatate din toate bunurile ei, mentionez ca am tata vitreg care la randul lui are doi copii care traiesc cu mama lor, s-ar putea face acest lucru?Si daca da care sunt pasii de urmat. Sau daca este alta solutie prin care poate sa fie sigura ca partea ei imi revine mie. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Elena Anghelescu

1.Cititi si articolul pe care l-am scris pe tema testamentului poate veti gasi o parte din raspunsuri acolo. Il gasiti aici https://www.avocatix.ro/articole/?p=25.
2. Copiii tatalui dvs. vitreg nu au drept de mostenire la bunurile apartinand mamei dvs. Ei au dreptul cel mult la jumatate din bunurile comune ale parintilor dvs. (jumatatea ce i se cuvine tatalui). NU are relevanta unde locuiesc copiii, ei isi mostenesc tatal.
Tatal vitreg o mosteneste pe mama in calitate de sot supravietuitor. Asupra cotei pe care el o primeste astfel, copiii dansului au drept de mostenire atunci cand va fi cazul.
Discutia insa nu e asa simpla. Trebuie stabilit care e viitoarea masa succesorala a mamei, care anume bunuri sunt comune si care sunt proprii pentru a stabili cu certitudine asupra carora poate ea dispune printr-un eventual testament. Apoi mama merge la notar si intocmeste un testament autentic pentru mai multa siguranta.
Din pacate nu va pot sfatui mai mult fara sa vad actele.

Nicolescu Aurel

Buna ziua! Am infiintat o firma de transport rutier de marfuri cu doi asociati,eu si fratele.In acest SRL eu sunt si administrator si as dori sa fiu si coordonator activitate de transport. Se poate? Este legal?
Multumesc!

Elena Anghelescu

Nu vad de ce ar exista o incompatibilitate. Ordinul Nr. 761 din 21 decembrie 1999 privind desemnarea, pregatirea si atestarea profesionala a persoanelor care conduc permanent si efectiv activitati de transport rutier prevede.
ART. 1
(1) Pentru efectuarea operatiunilor de transport rutier de marfa sau de persoane operatorii de transport vor desemna, dintre angajatii lor, una sau mai multe persoane fizice care sa conduca permanent si efectiv aceasta activitate.
(2) Persoana fizica desemnata sa conduca permanent si efectiv activitatea de transport rutier trebuie sa fie titular al unui certificat de pregatire profesionala.”
Denumirea de certificat de pregatire profesionala a fost schimbat cu aceea de „certificat de competenta profesionala” – vezi Ordin 604/2007. Atat cat am studiat eu pentru dvs. aceasta problema, singura conditie este detinerea acestui certificat eliberat de Ministerul Transporturilor prin A.R.R.

Nicolescu Aurel

Multumesc pentru lamurire! Faptul ca firma are doi asociati are aceleasi avantaje sau dejavantaje ca o firma cu unic asociat?
Multumesc!

dumitru

mama mea a cumparat un apartament in 1991 in baza legii 61/1990 dupa ce incheiase un contract de inchiriere la icral in 1985 . in apartament am locuit incepand din 1988 si impreuna cu sotia mea . apart a fost cumparat in rate de catre mama si achitat prin rate lunare oprite prin casa de pensii ( mama pensionara) . in 2004 mama a decedat , ramanad de achitat jumatate din pretul apart ( 150.000 rol ) am achitat eu acesti bani . inainte de achitarea sumei (150.000 rol ) am scos 500.000 rol dintr-un fond C.a.r.al mamei mele care mi-a revenit ca unic mostenitor ( eram declarat unic mostenitor la C.A.R de catre mama ).am divortat si sotia imi cere acum la partaj jumatate din val de circulatie a acestui apartament . ce sanse are ?

Elena Anghelescu

Pt. dl. Nicolescu Aurel: Daca e sa ma intrebati pe mine, existenta unui asociat unic nu poate fi decat benefica. Din nefericire, rare sunt situatiile in care exista consens deplin in toate problemele ce tin de administrarea unei firme si de deciziile care se iau in legatura cu ea. Din punct de vedere legal, nu sunt diferente. Poate doar formalitati reduse la firmele cu unic asociat. Si cheltuieli mai mici.

Pt. dl. Dumitru: Din punct de vedere legal, apartamentul este bun comun cu sotia atata vreme cat a fost dobandit in timpul casatoriei. Daca dvs. insa puteti proba toate cele ce mi le-ati spus legate de modul de dobandire al apartamentului, in partaj, cereti cota de contributie la dobandirea apartamentului de 100%. Inteleg ca sotia chiar nu a avut nicio contributie la dobandirea lui. Dovediti cu acte, martori, eventual interogatoriul ei de unde au provenit banii si aveti sanse ca instanta sa va admita daca nu 100%, macar 80-90% cota de contributie. Va sfatuiesc insa sa va angajati un avocat si sa nu faceti asta singur.
Apartamentul da, se partajeaza la valoarea de circulatie actuala, valoare ce va fi stabilita pe calea unei expertize.

Nicolescu Aurel

Multumesc pentru raspuns! Ar mai fii ceva,camionul cu care intentionam sa desfasuram activitate de transport apartine asociatului meu pe persoana fizica,trebuie sa facem contract de inchiriere sau de comodat? Faptul ca masina nu e pe firma prezinta dejavantaje/avantaje la scaderea impozitului?
Multumesc!

Elena Anghelescu

Dl. Nicolescu sunteti o firma de transport fara…mijloc de transport.
Sigur, aveti posibilitatea sa va desfasurati activitatea inchiriind o masina la fiecare transport pe care-l aveti de efectuat (asta presupune contract de inchiriere, factura, chitanta pentru servicii – ce nu va pot fi date de o persoana fizica).
Eu as trece camionul pe firma cu contract de comodat. Avantajul fiind ca va puteti deduce toate cheltuielile legate de intretinerea lui (cu consecinta diminuarii impozitului).
Remarc ca sunteti la inceput de drum cu firma si, in mod firesc intrebarile sunt multe. Avand in vedere ca va veti izbi in permanenta de genul acesta de intrebari si chestiuni juridice, va recomand sa incheiati un contract de asistenta juridica (tip abonament) cu un avocat. In felul asta veti avea consultanta juridica la dispozitie, ori de cate ori va este necesar, la un cost rezonabil. Si, consiliati corect fiind, veti evita o serie de multe alte probleme viitoare. Institutiile statului, organele de control in general nu accepta scuza: „n-am stiut”.
Mult succes va doresc.

Nicolescu Aurel

Va multumesc pentru sprijin! Apreciez amabilitatea de care ati dat dovada,inca odata Multumesc!

Albu Corina

Buna seara,

Am si eu o intrebare. In anul2003 am divortat , am castigat divortul, s-a stabilit ca baiatul sa imi fie mie incredintat definitiv. Mai poate fostul sot sa ceara copilul? Poate sa ma dea in judecata ca sa mi-l ia? El in prezent s-a recasatorit, baiatul meu are 10 ani. Isi viziteaza tatal de 2 ori pe luna , dar de cand tatal sau s-a recasatorit el nu mai vrea sa il vada. Eu nu stiu ce sa fac. Tatal ma ameninta cu executorul daca baiatul nu vrea sa mearga. Nu mai stiu ce sa fac. Ajutati-ma si pe mine, macar spuneti-mi ce sa fac mai departe.

Elena Anghelescu

Buna seara,
Presupun ca sotul dvs. vedea copilul de doua ori pe luna in baza unui program stabilit de instanta. Acest program este un drept al lui, nu o obligatie a dvs. Nu este obligatia dvs. sa fortati copilul sa mearga la el si astfel sa respectati acel program. Tatal trebuie sa-si convinga copilul (si astfel sa-si valorifice dreptul de vizita acordat de instanta).
In locul dvs m-as concentra pe echilibrarea copilului si ajutarea acestuia sa inteleaga si sa accepte noua situatie. Din punct de vedere juridic, nu aveti de ce sa va faceti probleme atata vreme cat dvs. nu va opuneti la acel program de vizita. Chiar daca fostul sot va merge la un executor judecatoresc, veti discuta cu acesta (copilul are 10 ani, isi poate exprima si el un punct de vedere), va veti asigura de martori (care sa confirme ca niciodata nu v-ati opus la vizitarea copilului si nici nu i-ati interzis acestuia sa-si viziteze tatal), veti demonstra faptul ca aveti disponibilitatea executarii de buna voie a deciziei instantei si nu este necesara interventia unui executor judecatoresc.
In momentul in care sotul s-ar adresa unui executor judecatoresc, acesta va lua legatura cu dvs. (nu vine pur si simplu sa ia copilul). O sa va trimita o somatie intai. Va aratati toata disponibilitatea de a permite copillului sa-si viziteze tatal.
Si ca sa raspund si la prima parte a intrebarii: da, oricand sotul poate deschide actiune de reincredintare a minorului. Dar pentru a-i fi admisa ar trebui sa demonstreze ca dvs nu va ocupati de copil, ca acesta este neglijat, ca nu-i asigurati tot ceea ce-i trebuie unui copil de varsta lui, ca s-au modificat aspectele avute in vedere de instanta de divort atunci cand v-a incredintat copilul. Ori nu cred ca e cazul si atunci actiunea sotului n-ar avea nicio sansa.
Nu trebuie sa va speriati de orice amenintare cu executorul judecatoresc. Acestia actioneaza in limitele legii si nu vine nimeni sa va ia copilul cu forta.
Repet sfatul pe care vi l-am dat anterior: concentrati-va pe copil si pe ceea ce simte el.

dumitru

dvs considerati ca un bun mostenit , repet cumparat de mama mea , achitat de mine si sotia mea partial dupa decesul mamei mele , ii da acesteia cota parte din apartament . eu cred ca are doar un drept de creanta pt ca bunurile mostenite nu sunt bunuri comune conf cod familie art 31 pct b . iar acea suma de 1500000 rol ar trebui impartita in cota de 1/2 si actualizata cu inflatia .

p.s succesiunea nu s-a facut .este ceruta acum in instanta de catre sotia mea

Elena Anghelescu

Situatia e un pic FOARTE diferita de ceea ce mi-ati prezentat prima data. Asa se intampla atunci cand oferi franturi de informatii si astepti un raspuns corect, complet si documentat.
Apartamentul nici macar nu va apartine din punct de vedere legal nefacandu-se succesiunea pana la acest moment. Nu e nici al dvs. bun propriu si nici bun comun al familiei. Aveti vocatie succesorala intr-adevar. Dar de aici pana la a fi mostenitor proprietar e cale lunga. Sunteti unic mostenitor? Ce calitate are sotia sa ceara dezbaterea succesiunii?
Din nefericire (ca multi alti justitiabili) aveti senzatia falsa ca stapaniti situatia si ca lucrurile se vor intampla intocmai cum credeti dvs.
Si de fapt, care e intrebarea dvs. catre mine? Ce sanse are sotia? Depinde de avocatul ei.

dumitru

aveti dreptate , am omis un aspect important , sunt unic mostenitor . de ceea mi-am permis sa nu fac succesiunea pana acum . conform legii nu ma poate obliga nimeni sa o fac in aceste conditii . fosta sotie considera ca are un drept de creanta deoarece la decesul mamei mele apart nu era achitat in intregime . cu alte cuvinte ea o considera pe mama datoare si vrea sa-si recupereze creanta de la mine , odata cu mostenirea apartamentului. parerea sustinuta in mesajul anterior s-a bazat pe studierea legii si a practicii juridice . m-am adresat dvs pt a primi o parere autorizata

Elena Anghelescu

Diferenta intre a invoca in partaj un drept de creanta si a include apartamentul in masa partajabila….e uriasa. (toata discutia anterioara despre evaluarea imobilului pica. Acesta nu este si nu poate fi inclus in masa partajabila).
Asa cum ati spus, nimeni nu va poate obliga sa faceti succesiunea. Deci nici fosta sotie. Repet intrebarea: in ce calitate solicita ea dezbaterea succesiunii?
Si inca o intrebare: fata de cine are fosta sotie un drept de creanta? (strict raportat situatiei actuale).
Ce se intampla daca dvs. acceptati succesiunea sub beneficiu de inventar?

dumitru

repet: dupa decesul mamei, am platit o suma cu care am achitat un apartament al carui proprietar era mama mea , dar in care am locuit eu si fosta sotie . suma reprezinta restul de rate pe care mama trebuia sa le mai plateasca pana la achitarea totala a acestui apartament ( suma platita a fost100.000 rol in anul 2004 , apart cumparat pe legea 61 /1990 ). pt ca am achitat aceasta suma , ex sotia se considera co-proprietar probabil , din moment ce cere 1/3 din val de circulatie a acestui apartament . eu zic ca confunda cele doua drepturi : cel de creanta si cel de proprietate , care chiar daca ambele se exprima in sume de bani sunt total diferite ca forma de executare a datornicului . fosta sotie cere succesiunea ca sa recupereze creanta de la mine ca unic mostenitor al mamei

Elena Anghelescu

Dl. Dumitru,
Purtam un limbaj al surzilor aparent.
Am luat de buna afirmatia dvs. conform careia „parerea sustinuta in mesajul anterior s-a bazat pe studierea legii si a practicii juridice” si v-am considerat un om mai informat decat marea majoritate a justitiabililor. Din pacate insa, ultimul dvs mesaj m-a convins ca nu stiti despre ce vorbiti (cu tot respectul!). Folositi niste notiuni care va depasesc si atunci va sfatuiesc sa aveti inteligenta de a merge in proces consiliat de un avocat.
V-am pus niste intrebari in mesajul anterior care de fapt erau raspunsul la problema dvs. Daca le-ati fi inteles, v-am dat niste ponturi valoroase de care sa va folositi in proces pentru a fi respinse pretentiile sotiei dvs. In mod evident nu le-ati inteles.
De aia e bine ca avocatii sa se priceapa la avocatura, medicii la medicina, instalatorii la instalatii si tot asa. Si fiecare sa-si faca treaba la care se pricepe cel mai bine.
Mult succes va doresc. Recititi mesajul meu anterior. Si „furati” de acolo ce e de furat.

dumitru

eu cred ca dvs nu ati inteles primul meu mesaj ( cu tot respectul ) , cititi-l si apoi cititi si raspunsul pe care dvs mi l-ati dat . ulterior , recunosc ca , poate din dorinta de a va expune cat mai corect situatia , am folosit prea multe detalii si pareri care in loc s-o clarifice au complicat-o . tot ceea ce eu am vrut sa subliniez in ultimul mesaj era ca avocatul ex-sotiei confunda (intentionat sau nu ) cele doua drepturi ( creanta -proprietate ), cu scopul de ,, a scoate ceva ” din acest proces . vorba ceea ,, lacomi si prosti cat frunza si iarba ” , vorbeam de clienti .

eu va multumesc pt asistenta si f posibil sa va contactez

P.S : din tot ce ,,am furat ” de la dvs , am inteles ca,, am inteles ” f bine speta

Elena Anghelescu

Ok dl. Dumitru. Vom discuta atunci in cadrul unei eventuale consultatii si va voi explica pe larg cum puteti sa obtineti un rezultat favorabil din litigiul in speta.

NELI

Inainte de casatorie am facut un credit de nevoi personale pt. a cumpara o masina a fiicei mele care e locuia cu prietenul ei , fiica mea avind salariu si totodata si bursa fiind studenta in anul 3 . aceasta masina 3 ani de zile o folosea mai mult prietenul ei care dupa 3 ani s-au casatorit iar la un an de la casatorie divorteaza . la acest credit am platit eu titularul dar si ei mai bine zis fiica mea care ii dadea cardul in mina fostului sot pe motiv ca ea lucrind in cadrul unei companii multinationale nu avea timp sa plateasca la banca la data scadenta care era la ziua de salariu a fiicei mele , el lund salariu cu 2 sapt. mai tirziu. va rog sa-mi spuneti dc. fostul ginere are dreptul la acea masina, pe motiv ca a platit si el la credit bineinteles cu cardul fiicei mele la data scadenta . mai precis fiica mea lua salariu pe 5 ale luni iar pe 6 era data scadenta iar el lua salariu pe 14 ale lunii.masina este pe numele fiicei mele inainte de casatorie. fostul ginere mi-a zis ca ma da in judecata. ce cistig de cauza va avea? multumesc anticipat!

Elena Anghelescu

Depinde de probele administrate. Teoretic masina fiind pe numele fiicei dinainte de casatorie, e bun propriu al ei si nu este supus partajului. Ceea ce ar putea sa pretinda fostul sot este un drept de creanta asupra sumelor achitate in timpul casatoriei la banca. Aparati-va, aduceti probe (ca dvs. ati luat creditul ce a fost folosit la achizitia masinii, ca fiica singura a platit) si-i diminuati considerabil sansele de a obtine ceva. Luati-va un avocat.

NELI

Inca ceva dc. nu va deranjez.fostul ginere platind la banca cu cardul fiicei mele are chitante penumelelui ca deponent in contul de credit al meu dar nu are dovada venitului la data respectiva intru-cit el lua salariul pe 14 iar fiica-mea pe 5 si data scadentei era pe 6 . va multumesc pt. raspunsul anticipat!

Elena Anghelescu

Neli, ce v-am spus eu in raspunsul anterior? Depinde de probele administrate. Imi mentin acest raspuns. Avocatul pe care SPER ca o sa vi-l luati va sti ce are de facut si ce probe trebuie administrate pentru a dovedi ca ratele erau platite din banii fiicei dvs.

Ce-l oprea pe domnul ca-n data de 14 ale lunii sa-si retina niste bani cu care sa achite rata pe data de 6 ale lunii urmatoare?

NELI

Fiiti amabila si spuneti-mi si mie ce inseamna din punct de vedere al dumneavoastra un concubinaj notoriu atita timp cit 2 tineri locuiesc in aceiasi casa dar nu intretin relatii intime dovedit decit dupa casatorie . pe o permultumescioada de 3 ani .si dc. au aceleasi drepturi ca si in timpul casatoriei? multumesc!

Cristina Marian

Buna ziua,
Locuiesc intr-un apartament care a fost cumparat de la Primaria Mun. In acest apartament au fost 2 contracte de vanzare -cumparare, eu pe de o parte si mama mea pe de alta parte. De putin timp am o hotarare judecatoreasca def si irevocabila , prin care mamei mele i-a fost anulat contractul de vanz-cump. Deci partea ei a reintrat in proprietatea Primariei. Eu as dori sa fac o cerere de inchiriere pt partea ramasa libera si ulterior sa cumpar. In acest apartament bucataria si holul sunt la comun , avand in vedere ca sunt 3 camere , 2 bai,(eu am in proprietate o camera, balconul si baia mica). Insa am aflat ca n-as avea niciun drept sa fac acest lucru, deoarece sunt deja proprietara si ma pot trezi cu chiriasi fara sa am prioritate si nici macar posibilitatea sa imi dau acordul. Se poate asa ceva? Ce legi ar trebui sa ma protejeze? In principiu eu sunt proprietara pe jumatate de imobil si nu un intreg.
Tin sa mentionez ca este un ap de 3 camere intr-un bloc
Multumesc!

Elena Anghelescu

Cel putin toretic, Primaria e proprietara si are drepturi depline asupra celeilalte jumatati. Din pacate, poate face orice , inclusiv sa inchirieze altcuiva.
Ati fi avut prioritate la inchiriere/cumparare in situatia in care ati fi avut un drept de preemptiune. Insa nu e cazul si Primaria nu e obligata sa va ceara acordul la inchiriere. Poate dispune de bunul sau oricum doreste.
Faceti dvs. acum urgent o prima cerere catre Primarie. Ei vor trebui sa va raspunda intr-un fel. Si daca o resping, vor trebui s-o motiveze.
Cererea dvs. sa fie BINE motivata.

angela costan

buna ziua daca am facut succesiunea acum trebuie sa facem partajul …dar vrem ca firma care o avem sa o dizolvam inainte de partaj …firma care are datorii…se poate …multumesc costan angela

andreea ioana

buna seara..am o mare nelamurire,va rog ajutati-ma.sotul meu a scos un credit de nevoi personale acum 3 ani.fara giranti sau ipoteca.anul trecut nu a putut plati 3 luni si sau adunat penalizari si dobanzi ,ajungand la o suma maricica care nu ne permitem sa o achitam.a fost dat in judecata de catre banca ,am primit somatie de la un executor judecatoresc ca trebuie sa platim intreg creditul intr-o zi.)bineinteles nu am putut).l-a pus sa dea o declaratie ca este dispus sa plateasca o anumita suma in fiecare luna si in caz de neplata e de acord sa execute mobilul(avem o masina care ar acoperii valoarea creditului).a spus ca le va prezenta aceasta declaratie celor de la banca si ne va anunta ce se decide.au trecut deja 2 luni de cand platim la biroul lui suma care am promis-o dar raspunsul tot nu n-i la dat.ne i-a masina sau nu?nu inteleg multe lucruri …acum de cine depindem noi?de executor sau de banca?putem cadea la o intelegere cu ei?va multumesc !

Elena Anghelescu

De banca depinde. Ei sunt creditorii. Ei va executa. Daca creditorul nu accepta, executorul nu are autoritatea sa va acorde facilitatea de a plati „in rate”. Ceea ce a semnat sotul dvs. este un angajament de plata care poate fi validat de creditor (sau nu). Daca banca este de acord si va tineti de aceasta „esalonare” nu va vor lua masina.

Cristina Marian

Va multumesc de raspuns.
Vroiam sa va intreb daca as putea depune o cerere de extindere pt spatiul ramas liber(2 camere si 1 baie), avand in vedere ca eu am in proprietate doar o camera si 1 baie de 2 mpin care locuiesc cu sotul si fetita mea.
Deasemenea, doresc sa mentionez ca din spatiile comune(bucataria si holul) am 51%, acest lucru nu implica si cererea unui acord in eventualitatea unui chirias din partea primariei? Sau n-as putea cere spatiul pt fiica mea si eu sa-l administrez pana la majoratul ei avand in vedere ca e minora?

Va multumesc!

Elena Anghelescu

Din pacate, raspunsul meu vine destul de tarziu si probabil pana in acest moment deja ati luat o decizie.
Referitor la cota de 51% asupra spatiilor comune, nu obliga Primaria in niciun fel. O sa-i acorde celuilalt diferenta fara sa va solicite dvs. niciun acord.
Faceti cererea de extindere. Bine motivata, ar trebui sa fie incuviintata.

Elena

Titlu/Subiect: Partaj
Bunuri proprii:un ap.2 camere cumparat in 1990in care am locuit si dupa casatorie 1992-2000,1 autoturism Dacia achitat de mine 70mil.inainte de 1989 cu carnet CEC pt. autoturism.In 1991 am cumparat auto.Dacia luand un imprumut bancar pt. ca preturile crescusera undeva la 116 mil. In 1992 m-am casatorit locuind in ap. meu si platind ratele pt. auto. Am construit o casa in care au intrat si banii rezultati din vanzarea ap.,masina a fost vanduta in 1996 ,cumparand pe prcursul anilor alte autoturisme. Parintii mei mi-au dat sume de bani :la cumpararea unui ap. 35000 in 2005,20000 in 2007 dupa decesul mamei etc. mentionez ca nu am acte oficiale pt. aceste sume doar,cateva hartii scrise de sotul meu unde se poate vedea sumele de bani care le-am primit pt. ap. Care sunt sansele de a dovedi cota mai mare la partaj si care ar fii? Doresc un raspuns sincer si cat ar costa partajul casa terenuri valoric 130000 euro
Care e modalitatea de calcul a valorii ap.meu si cum se stabileste in valoarea din casa,dar suma de 70 mil.lei din val.auto?
Daca nu recunoaste banii dati de parintii mie fratele mamei (unchiul) e acceptat ca martor?

Elena Anghelescu

Elenei:
Daca aduceti martori buni si mai aveti si ceva acte cu care sa probati cele ce mi le-ati scris, avti sanse sa vi se retina o cota de contributie mai mare la dobandirea bunurilor comune. Puteti de asemenea sa dovediti ca anumite bunuri sunt proprii ale dvs. fiind achizitionate prin vanzarea unui bun propriu.
Legat de marimea cotei…puteti cere cat vreti. Si 100%. Important e s-o dovediti.
Legat de valoarea apartamentului, va fi retinuta cea din actul de vanzare-cumparare (puteti solicita actualizarea cu rata indicelui de inflatie). La fel si in ceea ce priveste suma de 70 mil. lei.
Unchiul dvs. va e ruda de gradul 3 si nu poate veni ca martor in procesul de partaj.

Catalin

Buna ziua.
Am avut un accident de masina,nu am fost eu vinovat,,,asigurarea imi oferea 14 milioane,,eu i-am refuzat,,l-am dat in judecata pe vinovat,,am avut castig de cauza,,,iar acum,,dupa ce am primit bani de la finalizarea procesului,,(scrie si in hartiile acelea care le-am primit de la tribunal,,ca trb sa i iau si pe cei 14 milioane de la asigurare),,am vb cu cei de la asigurare,,si imi cere sentinta finala in original,,,eu nu am asa ceva,,o pot ridica de la tribunal ?

Daniela David

Buna ziua
Va rog foarte mult sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac ca bunurile ce au fost comune,respectiv un apartament si o masina ,sa-mi revina mie in totalitate,adica actele de proprietate sa fie exclusiv pe numele meu,sa nu ma trezesc peste ani cu mostenitori din partea exsotului.Mentionez ca am finalizat divortul anul acesta pe 16 februarie ,in cererea de divort am specificat ca nu vrem partaj si ca apartamentul imi v-a ramane mie ,el renuntand la partea lui ,el fiind si cel care a deschis actiunea de divort ,un divort amiabil fara motivarea hotararii,de comun acord.Avem un copil major ,19 ani la momentul pronuntarii divortului.Trebuie sa merg la un notar ? Alt proces? Noi am decis ca nu vrem partaj ,legea ne poate obliga sa facem partaj?

Elena Anghelescu

Pt. Catalin: Da, mergeti la arhiva Tribunalului si solicitati sa vi se elibereze o copie legalizata de pe sentinta pronuntata in dosarul dvs. Achitati la Primarie o taxa de 2 lei si cumparati un timbru judiciar de 0,15 lei.

Elena Anghelescu

Pt. Daniela:
Daca vreti ca bunurile sa fie exclusiv in proprietatea dvs., da, trebuie sa faceti partaj. Il puteti face la instanta sau la un notar cata vreme exista intelegere intre dvs. Aveti grija ca pentru a intabula ulterior apartamentul, aveti nevoie de la fostul sot de o declaratie ca a incasat sulta (partea lui din apartament).

Ati mentionat in cererea de divort ca NU vreti partaj, dar in acelasi timp ati precizat ca apartamentul va ramane dvs. (ceea ce echivaleaza cu o partajare a bunurilor comune). O Instanta atenta ar fi trebuit sa va disjunga acest capat de cerere si sa vi-l solutioneze separat, dupa finalizarea divortului.

ion moromete

Buna ziua.
Am de lamurit urmatoarea situatie si v-as ruga sa ma ajutati.
dupa moareta bunicului meu nu a fost facuta succesiune,acest lucru facandu-se doar dupa decesul bunicii.Detin un act notarial prin care se specifica cum ca descendentii renunta la mostenire(din partea bunicii)in favoarea mamei.Au trecutde atunci mai bine de 30 de ani , timp in care parintii mei au locuit mai departe in casa parinteasca ,au platit taxele s.am.d.Ceilalti succesori (fratii mamei) mai au dreptul la mostenire dupa bunicul?

Luminita Buzincu

Buna seara!Fiti amabila si spuneti-mi si mie in prezenta cui se face evaluarea unui imobil(in afara evaluatorului stabilit),ma refer la rude,prieteni,etc….

CAMILLA

BUNA ZIUA! As dori sa stiu daca pot sa-mi iau partea de casa adica jumate de ipoteca? propblema e in felul urmator: Eu si sotu suntem casatoriti de 7 ani si stam in aceeasi curte cu socrii. Noi unde locuim e constriut de noi , pt. asta noi ne-am facut rata care si in prezent o avem. ….platim…….. Problema este ca partea noastra nu este pe numele nostru,…. si cea mai grava problema este ca parinti lui (socrii) acum 3 ani au ipotecat casa fara sa stim, deabia in acest an am aflat ce au facut ei,……au ipotecat casa fara acordul nostru. Pe mine ma intereseaza daca pot sa fac ceva??????? Daca putem sa ne luam partea noastra chiar daca e cu ipoteca , numai sa fie casa noastra. VA ROG DIN SUFLET SA-MI RASPUNDETI, VA ROG SPUNETI-NE CE PUTEM FACE . VA MULTUMIM.

adriana ordeanu

mostenim un titlu de proprietate lg 18 dupa parintii decedati , suntem 5 frati pe 5 h jumatate si deci detinem fiecare 1h si 10 arii prin adev data de la primarie mentionez ca de la moartea parintilor repsctiv anii 1987 nu sa dezbatut succesiunea lor iar titlurile sunt de drept comun si pamantul este dispus in mai multe loturi atat intravilan cat si extravilan si unii din frati si au insusit de la sine putere in folosinta loturile mai bune si nu doresc sa ma lase si pe mine sa tin si eu partea mea si eu vreau sa solicit in instanta dezbaterea succesiunii , iesirea din indiviziune si partajul pamantului sa fie impartit in cote egale de catre instanta caci noi mostenitorii de drept comun nu ne intelegem in aceasta privinta si voi platit eu deschiderea procesului insa doresc ca pana la sfarsitul procesului ca fratii mie sa mi restituie in mod egal din cheltuielile facute cu acest proces , o alta nelamurire am caci ei sustin ca au tinut pamantul si ca au platit taxe si ca eu nu am platit caci nu am fost lasata sa tin si eu si deci nu vad de ce sa platesc ceva de care eu nu m am putut folosi iar ei au zis ca vor aduce dovezi ca au platit impozit pe acele loturi care le au folosit insa si eu o sa le cer renta ca au tinut fara sa ma lase si pe mine in mod egal cum trebuia sa ma folosesc si eu de loturile de valoare iar o sora a murit acum 2 luni si are 3 copii care nu se inteleg intre ei si unu a zis ca va veni sa iscaleasca ca vrea pamant insa ceilalti doi nu stim unde stau si daca fratele lor care vrea sa tina ne va da adresele lor caci nu se au in relatie asa am inteles si atunci ma intreb eu cum va proceda instanta caci eu vreau sa intru in posesia actului de proprietate pe numele meu ca si fiecare din frati la fel daca nu se vor prezenta toti copii surorii decedate si daca se va prezenta doar unu e suficient si cum va imparti instanta loturile daca nu este intelegere si ei nu se da la o parte de pe acele loturi valoroase mentionand ca l au dat in asociatie si ca au platit impozit ca l au folosit eu ce sa fac in aceasta situatie si ce pozitie va lua instanta vizavi de aceasta situatie detinem titlurile cu schitele suprafetelor primite in proprietate precum si a adeverintei cu cota parte individuala 1 h si 10 arii alte acte ce ne mai trebuie ca eu nu am platit nici odata impozite sau taxe pe numele meu si vreau sa platesc daca va trebui cum va zice instanta la o adica si din urma eu vreau sa ma mut sa locuiesc acolo pe un lot sa mi fac casa in comuna cristesti jud iasi langa pascani si va rog daca imi puteti spune de ce taxe si costuri va fi nevoie sa fiu pregatita va multumesc si ma ignorati sunt disperata

adriana ordeanu

mostenim un titlu de proprietate lg 18 dupa parintii decedati , suntem 5 frati pe 5 h jumatate si deci detinem fiecare 1h si 10 arii prin adev data de la primarie mentionez ca de la moartea parintilor repsctiv anii 1987 nu sa dezbatut succesiunea lor iar titlurile sunt de drept comun si pamantul este dispus in mai multe loturi atat intravilan cat si extravilan si unii din frati si au insusit de la sine putere in folosinta loturile mai bune si nu doresc sa ma lase si pe mine sa tin si eu partea mea si eu vreau sa solicit in instanta dezbaterea succesiunii , iesirea din indiviziune si partajul pamantului sa fie impartit in cote egale de catre instanta caci noi mostenitorii de drept comun nu ne intelegem in aceasta privinta si voi platit eu deschiderea procesului insa doresc ca pana la sfarsitul procesului ca fratii mie sa mi restituie in mod egal din cheltuielile facute cu acest proces , o alta nelamurire am caci ei sustin ca au tinut pamantul si ca au platit taxe si ca eu nu am platit caci nu am fost lasata sa tin si eu si deci nu vad de ce sa platesc ceva de care eu nu m am putut folosi iar ei au zis ca vor aduce dovezi ca au platit impozit pe acele loturi care le au folosit insa si eu o sa le cer renta ca au tinut fara sa ma lase si pe mine in mod egal cum trebuia sa ma folosesc si eu de loturile de valoare iar o sora a murit acum 2 luni si are 3 copii care nu se inteleg intre ei si unu a zis ca va veni sa iscaleasca ca vrea pamant insa ceilalti doi nu stim unde stau si daca fratele lor care vrea sa tina ne va da adresele lor caci nu se au in relatie asa am inteles si atunci ma intreb eu cum va proceda instanta caci eu vreau sa intru in posesia actului de proprietate pe numele meu ca si fiecare din frati la fel daca nu se vor prezenta toti copii surorii decedate si daca se va prezenta doar unu e suficient si cum va imparti instanta loturile daca nu este intelegere si ei nu se da la o parte de pe acele loturi valoroase mentionand ca l au dat in asociatie si ca au platit impozit ca l au folosit eu ce sa fac in aceasta situatie si ce pozitie va lua instanta vizavi de aceasta situatie detinem titlurile cu schitele suprafetelor primite in proprietate precum si a adeverintei cu cota parte individuala 1 h si 10 arii alte acte ce ne mai trebuie ca eu nu am platit nici odata impozite sau taxe pe numele meu si vreau sa platesc daca va trebui cum va zice instanta la o adica si din urma eu vreau sa ma mut sa locuiesc acolo pe un lot sa mi fac casa si va rog daca imi puteti spune de ce taxe si costuri va fi nevoie sa fiu pregatita va multumesc si ma ignorati sunt disperata

alexa

Buna ziua,
As dori sa ma ajutati va rog mult : suntem un bloc cu 8 apartamente :- la etajul 1 sint 2 apt. cu 3 camere , la partet sunt 2 apt cu 2 camere si 1 apt cu 1 camera,iar la demisol sunt 2 apt cu 2 camere si 1 apt cu 1 camera (nu avem administrator) am dori sa schimbam usa de la intrare care este din lemn momentan cu o usa termopan. Pretul usi te dermopan este de 1.500 lei cum se imparte aceasta suma pe apartamente sau pe cota parte?

Multumesc anticipat
O zi buna

Popescu Ana

Buna ziua,

Cu privire la punctul 3 de mai sus; 3. “deschidere succesiune dupa ce un bun a fost vandut”
Mostenitorul care a instrainat un bun aflat in proprietatea indiviza a tuturor succesorilor va fi obligat de instanta sa readuca VALORIC acest bun la masa succesorala si sa plateasca celorlalti mostenitori cota-parte ce li se cuvine. Nu are nicio alta relevanta asupra dezbaterii succesiunii decat aceea ca implica probatorii suplimentare (ca orice bun contestat).
Am cumparat un apartament, nu de mult timp, iar actul de vanzare cumparare s-a bazat pe o succesiune deschisa de sotia supravietuitoare, in care ea apare ca unic mostenitor (cota parte 1/1). La numai doua saptamani, am aflat din pura intamplare de la un vecin cum ca aceasta doamna are doi copii plecati in strainatate- nu se stie daca acesti copii sunt ai ei impreuna cu sotul (decedat acum aprox 2 ani). As dori sa imi detaliati care ar fi consecintele in aceasta situatie (nulitatea actului de vanzare-cumparare, cine e despagubit si cu ce valoare, daca suma platita pentru apartament nu poate fi folosita/partajata intre sotie si copii? etc). Astept cu mare interes un raspuns din partea dumneavoastra. Multumesc frumos! Ani

emilia

In urma procesului de partaj a rezultat si o sulta pe care trebuie sa o platesc .As vrea sa stiu ,pentru ca in sentinta definitiva nu stipuleaza, in cat timp trebuie sa o platesc daca trebuie toata odata sau se poate si esalonat pentru ca eu nu lucrez si nici alte venituri nu am.Va rog un raspuns.Va multumesc.

vlad jeni

Buna ziua

Sunt in partaj si eu sunt cea care am cerut partajul,presedinta de complet m-a pus sa platesc taxa de timbru de 3500 ron la valoarea pe care am cerut-o.
Aceasta taxa pe care o platesc ,o recuperez si de la parat???
Astept un raspuns

Va multumesc

costica anca gabriela

mama mea a divortat,partajul sa facut si dupa aproape 3 ani tatal vitreg a dat>o in judecata ca nu ia dat partea stabilita prin lege,insa mama vrea sa<l vanda de comun acord pentru a nu ajunge la executare silita si el nu vrea,chiar nu se poate face nimic in privinta asta ,chiar vom ramane pe strada,chiar nu este nici o lege prin miiileee de legi sa impidice acest lucru,daca aveti un raspuns afirmativ vas ruga mult sa mil comunicati caci suntem pe ultima suta de metri si atarnam doar de un fir de ata ,ultima noastra sansa era sa accepte si el sa<l vanda caci doar asa puteam si noi sa ne luam macar o garsoniera,dar cum vrea el nu vom ramane nici cu bani de a plati o luna chiria unui apartament ,va rog mult ajutatine cu un raspuns in favoarea noastra va dau si nr meu de tel….

marta

vroaiam sa stiu cat este onorariul pt o reabilitare pt furt in galati este fapta multumesc

Denis_Rif

Daca reclamantul intr-un partaj nu plateste expertizarea bunurilor ce se intampla cu procesul de partaj?

romi

buna seara,am si eu o problema,sunt divortat din iunie2009 si la partaj .ia revenit fostei sotii suma de 23500lei,de atunci nu a revendicat nici o suma,si pe data de 21.05 2012 am primit o somatie de plata de la avocatul ei in care se cere suma de 3200lei recalculata la data efectiva a platii.aceasta suma reprezinta cota parte de jumatate din contravaloarea apartamentului.intrebarea mea este…este legal sa platesc aceasta suma in urma somatiei fara a primi somatie de la un executor!si as mai avea o intrebare oare aceasta suma e tot ce cere sau sa ma astept si la alta somatie!si suma stabilita de hotararea judecatoreasca nu se poate plati esalonat!va multumesc anticipat

Ela

Buna ziua

In data de 27 ianuarie instanta a numit un evaluator imobiliar pentru stabilirea valorii apartamentului aflat in dezbatere succesorala, am achitat taxele aferente iar de atunci nu s-a facut pana in prezent nici o evaluare. Cat timp ma mai poate amana acest evaluator ?
Va multumesc.

cami

sotul meu are din casatoria anterioara o fetita tribunalul adecis ca mama sa vada fata ia fata sambata dimineata la ora 10 pana duminica ora12 ea nu ami aduce fata anapoi la locuinta sunt nevoita sa merg eu an fiecare duminica sa iau fata conform legii mama nu ar trebui sa mio aduca la re?edinta

Liliana Chis

Buna,numele meu este Liliana si va rog mult daca sunteti draguta sa ma ajutati cu un sfat!Mamei mele i-a decedat ambii parinti,adica bunicii mei care nu au lasat bunurile nici unuia,adica copiilor lor.Sunt 4 frati,3 sunt de acord sa vanda tot ce au avut parintii lor,iar unuia nu-i convine,el ar vrea totul.Mama si celalalte surori nu stiu ce sa faca!!va multumesc

stoica

buna seara.urmeaza sa deschid succesiunea in urma decesului soacrei mele.aceasta a avut 2 copii,unul dintre ei a decedat,acesta fiind si sotul meu cu care am un copil minor,iar celalalt copil este adoptat legal ,dar nu se stie nimic de aceasta persoana de mai bine de 12 ani,dar are 5 copii.cum trebuie sa procedez ca sa fie corect din punct de vedere legal.mentionez ca sotul meu avea succesiune dupa decesul tatalui sau,iar sora lui nu are drept la acea succesiune deoarece a fost despagubita.in mod normal are drep de mostenire doar la partea detinuta de soacra mea.va multumesc !

Puscas Marcel

Buna ziua,
Contractul colectiv de muna pe anii 2011 – 2014, este unul aplicabil ?
Va intreb acest lucru pt. ca un avocat intr-o instanta judecatoreasca a cerut sa fie respinsa o actiune invocand aces aspect.
Va multumesc

A. Magda

Buna seara,
Tatal meu, mostenitor al unei proprietati impreuna cu doi unchi ai sai, a murit in 2006. Nu a last testament dar consider ca sunt mostenitor legal al acelei parte de proprietate. As vrea sa stiu, ce drepturi am asupra acelei ereditati dat faptul ca pana in prezent nu am inceput nici un demers in privinta succesiunii? Sora mea, care a fost adoptata de tatal meu, are drepturi legale? Dar sotia care a divortat ?
Va multumesc frumos,
Magda

roty

sarutmana.am o intrebare si va rog din suflet sa ma ajutati .pot vinde apartamentul luat de la icral in rate pe 10 ani?mentionez ca nu este achitat in totalitate dar situatia familiala ma obliga sa vand apartamintul pt a scapa de necazuri si sunt foarte mari altfel risc inchisoarea.mai am o pb.pot achita apartamentul la icral daca il pot vinde in momentul can fac tranzactia?

Dynu

Eu si fratele meu suntem singurii mostenitori ai apartamentului mamei. Eu am platit acest apartament, dupa Revolutie, dand un avans de 10.000 de lei, la acea vreme, dar chitanta este pe numele mamei, apoi ratele mi-au fost oprite din salariu, fiind in contractul de vanzare-cumparare GIRANT PLATITOR. Acum, deschid succesiunea si vreau sa recuperez jumatate din banii platiti pe casa, actualizati la indicele de inflatie? Ce trebuie sa fac pentru asta? La notar trebuie sa fac o cerere speciala? Ce anume? Va multumesc anticipat.

Mihai G

Va dau eu dosar in care astazi s-a amanat pronuntarea a sasea oara…bineinteles tot cu 7 zile….;)))

rares petrea

Am inceput o succesiune in instanta. Am dorit sa imi ramana mie bunurile dar nu ne putem intelege deloc, am cerut evaluare iar aceasta este la un pret aproape dublu. Acum partii celeilalte ii convine situatia. Pot cere instantei sa se imparta in natura pentru ca este posibil ??

ic3man3000

buna seara am si eu o problema mama mea a murit si a facut un card la alpha bank pana sa decedeze si mi sa trimis mie executare judecatoreasca silita ca tre sa platesc eu suma dansei eu nu am semnat ca girant sau coplatitor dc sunt eu obligat sa platesc ptr ce nu am semnat si nu am facut mentionez ca am pensie alimentara de platit si 2 banci care deja au proprire pe salariu poate sa imi opreasca si din bani care eu iau salariu din 1000 ron 370 ron mai raman va rog sa-mi raspundeti si sa ma lamurit dc eu tre sa platesc ptr ca ei ma pus pe mine debitor direct ca sunt mostenitor dar eu nu am semnat ca nimik dc?

eliza romila

Buna ziua ,vreau sa va intreb si eu ceva,este un caz cam ciudat,acum o luna de zile am cumparat de la o persoana ,o mobila de dormitor la mana a doua ,persoana respectiva a doua zi sau a treia zi a plecat din localitate ,dupa o saptamana m-am trezit ca ma cauta politia ca as fi cumparat de la o persoana o mobila ce spun ei ca s-a dovedit a fi furata ,bun ,eu ca sa nu-mi pierd investitia am cerut sa-l gaseasca pe infractor si sa vorbim,infractorul asa numit de politie nu e de gasit ,acum vor sa vina sa-mi ridice bunurile dar ei nu au nimic la dosar cu care sa-mi demonstreze ca bunurile sunt ale celui care a depus plangere ,nu au acte pe mobila doveditoare ca sunt a numitului……,asa poate sa zica orcine ca e lucrul lui ,si mai mult ,politia nu a dovedit ca defapt (infratorul) a furat ,trebuie sa demonstreze ca este furt si dupa aceea sa-mi ia lucrurile ma gandesc eu……….dosarul am inteles ca a ajuns deja in instanta de judecata …….asa fara probe……….,as vrea un sfat as vrea sa stiu ce trebue sa cer ca si dovada atunci cand vine politia sa-mi ia bunurile,stiu ca voi ramane in pierdere dar as vrea sa fie legal,ca asa poate ma vine cineva fara probe si-mi ia totul din casa ,multumes ,astept un raspun

Maria

Buna seara,
Este necesara sentinta de divort in cazul cumpararii unui imobil, mentionez ca sunt divortata de 10 ani si am acelasi nume de domnisoara.
Multumesc!

adriana

Buna ziua,am si eu o nelamurire,sotul meu este in partaj cu fosta sotie,tatal lui a decedat iar mama lui a vindut casa parinteasca,din banii de pe casa ,mama lui ia dat banii care i se cuveneau ca drept de mostenire.El a ridicat dasupra garajului o locuinta,care nu era gata cind fosta sotie a bagat divortul,din banii respectivi,pe terenul cumparat tot de parintii sotului.As avea o intrebare. De ce la partaj nu sa scazut ,din totalul sumei,valoarea banilor primiti ca si mostenire? Va multumesc,si astept un raspuns

turcu viorica

Buna seara, va rog frumos sa ma ajutati, cu o intrebare daca sunteti draguta, sunt in partaj cu fostul sot, am ajuns ca tribunalul sa trimita un expert sa evalueze apartamentul, fostul sot a inaintat acest partaj, avocatul meu imi spune ca eu trebuie sa platesc singura expertul , pentru ca avocata sotiei , ia spus asa dansului,ca nu pltesc nici un expert eu sa-l pltesc singura, ce prevede lege , va rog sa-mi spuneti in 27 luna aceasta am infatisare si daca nu platesc expertl, nu stiu ce sa fac va rog ajutatima, va multumesc .

ancutza

Buna….sunt divortata de sotu pe cale amiabila.am o fetita minora .ea e la mn.el plateste pensia alimentara….insa la partaj nu ne intelegem…avem un apartam in care locuieste el…ce pot face ca el sa nu poata locui acol o? Mai avem o masina care e la el….banii de la CEC ia scos tot el….si mai sunt cateva utilaje care sunt duse la parintii lui…..cat imi revine mie din toste astea si cum le pot obtine? Dar cu bsnii scosi ??

cristina

Am 1 apartament luat in rate din 1977 am chitan?ele ca este achitat unde ma adresez sa îmi pot face actul de proprietate pt cadastru si intabulare mul?umesc.

Ana Isabela Oprea

buna ziua.am doar o intrebare.Sunt divortata si vreau sa initiez procedura de partaj.In cazul in care fostul sot nu se prezinta la termene ce se intampla?Exista un numar de neprezentari ale paratului,in urma carora judecatorul sa poata lua o hotarate?Va multumesc

Iurchievici georgiana

Buna ziua !! Tatal meu dupa ce sa despartit de mama sa cununat cu alta femeie dupa moartea tatalui meu eu mam mutat la mama tatal meu mia lasat um testament precum eu am parte la acel apt dar femeia care este cu el imi spune ca nu am nici un drept pemtru ca ea cat timp a fost plecata la turci frati mei au stat acolo si nu au lasato cu datorii ca ea a platit toate datoriile de la apt …si dak vreau sa un sfert din apt trebuie sa iii dau totii banii care a platit ea la apt…imi spuneti si mie va rog frumos ce pot sa fac…eu pe timpu ala eram minor acum cateva zile am facut 18 ani

Ana Maria

Va rog sa imi spuneti daca pt situatia de mai jos exista solutie: doi soti locuiesc impreuna in acelasi apartament, insa numai unul achita intretinerea si facturile locuintei, celalalt da in casa din cand in cand cate o suma infima sau plateste o singura factura la cateva luni. Ce poate face sotia pentru a-l obliga legal pe sot sa participe la plata intretinerii locuintei? Exista vreo solutie? Multumesc.

corina

Buna ziua,va rog sa mi spuneti ce e de facut in situatia urmatoare?
Dupa moartea parintilor eu si fratele meu am mostenit o casa si cateva terenuri agricole.eu vreau sa fac succesiunea el nu…ce pot face in cazul asta?
Multumesc!

ionut

Buna seara! Am cumparat un apartament cu programul Prima Casa cu prioada de creditare de 30 de ani nefiind casatorit. Dupa casatorie in cazul unui divort sotia are vreun drept asupra apartamentului daca doar eu sunt titular de credit si in contractul de vanzare – cumparare?

otelia.demian

Buna seara, parintii mei au decedat in urma cu 9ani.Suntem trei frati si am hotarat sa facem succesiunea si partajul bunurilor ramase de la defunctii nostri parinti.
Tatal meu a avut o sora (decedata de 6ani), nu a fost efectuat partajul intre ei,pe actul de proprietate figurand amandoi,cu mai multe terenuri extravilan (pe care ei cand traiau le-au impartit si folosit de comun acord) si un teren intravilan pe care au construit parintii mei in timpul casatoriei doua imobile si mai multe anexe,plus gradina.
Acum mostenitorii surorii tatalui meu,sunt de acord cu impartirea terenurilor din extravilan asa cum au facut-o parintii nostri, dar au pretentie la o suma foarte mare pentru terenul pe care sunt construite imobilele si gradina aferenta imobilului,sustinand ca este teren intravilan si este scump.
Parintii mei au construit imobilul si au locuit in el timp de 36 de ani (pana la deces),si au folosit gradina aferenta imobilului.
Intrebarea mea este: suntem obligati sa le platim mostenitorilor matusii mele,sau putem sa la dam in schimb teren extravilan din ce i se cuvine tatalui nostru (oferta pe care au respins-o din start) sau terenul poate fi in uzucapiune de peste 30 de ani?
Va multumesc anticipat!

Comentariile sunt inchise.