Aug 272010
 

In situatia in care succesiunea nu poate fi dezbatuta din diverse motive la un notariat (nu este prezent unul din succesori, nu exista intelegere intre dvs. mostenitorii cu privire la impartirea bunurilor, etc) o solutie la indemana este promovarea unei actiuni avand ca obiect succesiune/partaj succesoral. Avantajul unei astfel de actiuni este acela ca ea se finalizeaza cu o hotarare judecatoreasca ce constituie titlu de proprietate al fiecaruia dintre succesori pentru bunurile individuale ce i-au fost atribuite. Nu are doar rolul de a va conferi niste drepturi neindividualizate, cote parti din masa succesorala ci, in cadrul aceluiasi proces se efectueaza si iesirea din indiviziune astfel incat, la sfarsit, fiecare stie exact ce bun a primit in proprietate (printr-un certificat de mostenitor intocmit la un notariat vi se stabileste doar cota-parte din mostenire la care aveti dreptul – un procent) fara a cunoaste propriu zis bunul ce va va reveni dvs.

Probabil v-ati intrebat cat va poate costa un astfel de proces. Taxele la care trebuie sa va asteptati sunt urmatoarele:

 • taxa de timbru in cuantum de cate 50 lei pentru fiecare mostenitor (pentru stabilirea calitatii de mostenitor);
 • taxa fixa de 19 lei pentru partajul succesoral;
 • o taxa de timbru de 3% din valoarea masei succesorale. Evaluarea bunurilor o va face reclamantul (cel care achita si taxa de timbru). E vorba de o evaluare provizorie, necesara doar pentru stabilirea taxei de timbru. Nu este vorba de valoarea finala la care vor fi retinute bunurile in masa succesorala, aceasta valoare o va stabili un expert judiciar.
 • onorariile de expert:
 • Dupa ce se stabileste calitatea de mostenitor si cota parte la care are dreptul fiecare, precum si dupa ce se stabileste cu certitudine masa succesorala, se va trece la identificarea si evaluarea fiecarui bun in parte. Am facut aceasta mentiune la categoria “cheltuieli” pentru ca instanta de judecata va numi experti de specialitate sa faca aceast lucru. Iar onorariile acestora le veti plati tot dvs. Avand in vedere ca interesul este comun (nu doar al reclamantului, cel care declanseaza procedura, ci si al paratilor – ceilalti succesori) instanta poate dispune ca onorariile sa fie platite de toate partile. Concret, aceste sume se pot ridica si la 1000-2000 lei (in functie de cati experti veti avea nevoie – pentru terenuri, pentru constructii, pentru bunuri mobile, etc). Aici in Vrancea unde profesez eu ca si avocat, n-am vazut onorarii stabilite de instanta pentru un singur expert mai mari de 1000 lei (acestea depind de foarte multi factori – de exemplu la terenuri: distanta fata de oras, suprafata totala, daca sunt in aceeasi locatie, etc).

 • onorariul de avocat. Acesta difera de la caz la caz de asemenea avand in vedere o multitudine de factori. Nu va pot oferi o suma exacta si probabil niciun avocat nu ar putea face asta. In mod evident in situatia in care masa succesorala e compusa dintr-un singur teren se va negocia un onorariu de avocat mai mic decat in situatia in care in masa succesorala sunt o multitudine de bunuri, mostenitorii nu se inteleg asupra impartirii lor (un astfel de proces poate dura ani). Se poate negocia o suma fixa sau un onorariu procentual (exista avocati care lucreaza pentru un onorariu de 10% din valoarea masei succesorale). Acest lucru il puteti afla doar la o discutie fata in fata cu avocatul pe care vi l-ati ales si dupa ce ii prezentati in integralitate situatia.
 • Trebuie sa mai stiti si faptul ca, la partajul succesoral, nu exista o parte cazuta in pretentii in sensul art. 274 Cod procedura civila si care sa suporte cheltuielile de judecata. La sfarsitul procesului, acestea vor fi compensate intre toti mostenitorii.

  217 Responses to “Cat va costa un proces de succesiune?”

 1. avatar

  Intrebarea mea este urmatoarea: locuiesc in strainatate si mama mea este inca viata dar are o virsta inaintata. Ce este mai usor, si mai ieftin pentru noi sa facem ca eu sa intru in posesia apartamentului in care mama mea locuieste acum si care este proprietatea dinsei. Este mai ieftin si mai usor sa faca un testament prin care sa lase acest apartament mie, este bine sa faca o donatie pe numele meu, or sa facem un act de vinzare cumparare pe numele meu. Eu sint singurul copil sau urmas iar mama mea nu este casatorita. tata a murit acum citiva ani. Multumesc anticipat

 2. Buna ziua,bunicul si bunica au decedat de mai bine de 10 ani ei avand 6 copii unul din ei este decedat titlul de proprietate este pe numele bunicului care are 2250m cu casa batraneasca si as dori sa fac dezbaterea mosteniri si as dori sa stiu ce ar trebui sa fac si cu ce sa incep sicam cat m ar costa .multumesc

 3. Buna dimineata!
  Am urmatoarea problema:
  - socrul meu a locuit intr-un sat din Suceava; pe perioada vietii a stapanit un teren de 15.000 mp fara a face actele de succesiune dupa parinti, bunici, strabunici.
  - dupa moartea sa am gasit intre actele sale un testament (perfect valabil) de la strabunicul sau care ii lasa 10.000 mp
  - pentru restul de 5000 mp nu am gasit acte
  Sotul meu si fratii sai (care nu au intre ei nici o problema privind impartirea terenului) au ales calea Judecatoriei pentru succesiune. Avocatul angajat a facut dosarul introducand testamentul de care vorbeam mai sus (pentru cei 10.000 mp) precum si schita terenului care este de 15.000 mp. (despre diferenta de 5000 mp …in dosarul intocmit de avocat nu se face nici o referire)
  Actiunea a fost respinsa de judecatorie cu apel. Nu stim ce sa facem….la apel exista sansa sa cerem cei 10.000 si in plus cei 5000 mp pe care socrul i-a stapanit peste 50 de ani, vecinii confirmand acest lucru?
  Va rog sa ma lamuriti…daca se poate.
  Multumesc!

 4. va rog frumos daca puteti sa mi explicati si sa ma indrumati ce pot sa fac eu in urmatorul caz ..fratele meu are un proces in care este dat in judecata pt o anumita suma de bani cu care este dator .in baza unei semnaturi contract stiu ca a semnat o hirtie .pt ca sentinta judecatoreasca nu are ce sa i ia partea creditoare a trecut la o cale de atac prin care ma chiama si pe mine in judecata impreuna cu fratele meu pt a face succesiunea dupa parintii ..tata cine ma poate obliga pe mine sa fac succesiunea daca eu nu vreau sa o fac s au nu m am inteles cu fratele asupra mostenirii s au daca nu o lasam sa o faca copiii nostrii va rog ff mult daca putetii sa mi raspundetii ca este urgent va multumesc frumos

 5. avatar

  buna ziua tatal meu vrea sa imi doneze o bucazta de pamint de 800 m si asi dori sa stiu cat mar costa actele si vreo taxa

 6. buna MA NUMESC G. N., si va relatez urmatoarele., fiul meu sa casatorit si au o fetita de 5 ani,si sotiea lui, a divortat , de oare ce fiul meu sa inbolnavit, au construit o casa .si am construito cu bani mei ca meam vandut apartamentul, si eam dat bani fiului meu. si am ajuns la partaj,, judecatorul ea data casa ei. si a ramas sa ne despagubesca, si va intrb..cum se va termina acest partaj,, va multumesc.

 7. Buna ziua ,am si eu o intrebare…bunicul meu a murit iar bunica mea a deschis taxa de succesiune intre ea si cei trei copii ai dansei la tribunal …intrebarea mea este,daca se face automat si partajul ??? daca da, atunci ea oare cum va reusi sa-i despagubeasca pe cei trei fii dintr-o pensie de 4.500, este cumva obligata sa vanda apartamentul ca sa-si despagubeasca cei trei fii?O zi buna va doresc.

 8. buna ziua sunt din jud buzau si am o intrebare mama a decedat acum2 ani si tata vrea sa vanda pamantu care il are este 5000mp un pogon ce acte ii trebuie noi suntem 2 frati nu vrem nimic astept raspunsu dvs va multumesc

 9. Buna ziua
  Noi bunici vrem sa dam nepotului minor ( 3 ani) o casa ,fara a fi atacat de parintii lui Ce modalitate este mai buna ? Prin testament , dotape numele lui? Multumesc anticipat.

 10. avatar

  Buna seara ,va rog sa_mi spuneti daca pot solicita un alt expert pentru masurarea unei case ,care se afla in proces de succesiune .Nu am fost anuntati cind sau facut masuratorile si totul este fals. Va multumesc

 11. avatar

  vreau sa fac succesiunea tata a murit si vreau sa trec pe mama casa am o sora si este si ea de acord cam cit mar costa succesiunea sint din checea judetul timis

 12. avatar

  Buna ziua! Mama mea a decedat acum un an de zile fiind casatorita cu un alt barbat si neavand copii impreuna. Bunurile sunt dobandite impreuna, iar el are copii dintr-o casatorie anterioara. Sa fac succesiunea acum sau mai tarziu? Ce ma sfatuiti? Mentionez ca nu suntem in relatii foarte bune. Care ar fi procentul meu? Astept raspuns. Multumesc!

 13. bunicul – prezeret marin – decedat =proprietar casa si teren 2,6 Ha . Acesta a avut 2 baieti ARSENE SI RADU si 1 fata ANICA . tatal meu RADU a decedat si el ,am ramas eu mostenitoare pe titlu . Pe actul de propretate a lui prezeret marin ,eram trecuti -fii arsene ,fiica anica si eu sanda -nepoata tatal meu fiind decedat . DE vreo 7ANI a murit ARSENE -NU ARE COPII DAR NEVASTA LUI VREA MOSTENIRE , ACUM A MURIT SI ANICA . ACEASTA ARE SI EA 4 COPII . INTREBARE AVEREA BUNICULUI SE IMPARTE SI LA SOTIA LUI ARSENE .S-AU MOSTENIREA SE IMPARTE INTRE MINE SI COPII LUI ANICA . UN HECTAR DE TEREN SE VINDE CAM 100MILIOANE . CAM CAT COSTA SUCCESIUNEA IN TRIBUNAL, DEOARECE NU NE INTELEGEM

 14. Buna ziua ! Bunica mea impreuna cu una dintre fetele ei (respectiv matusa mea ) detin 2644mp in Caracal. Eu si bunica locuim in casa de pe suprafata terenului. Bunica ar vrea sa isi stie dreptul dipa bunicul . am inteles ca trebuie sa faca iesirea din indiviziune,insa nimeni nu ne-a spus cam la cat ne-ar duce. As vrea sa stiu daca este mai mult dre 2000lei. As mai dori sa stiu cam cat ar fi in mare cheltuielile si daca in aceasta iesire din indiviviziune se poate introduce si un teren extravilan de 2ha pe care bunicul il detinea (mentionez faptul ca titlul de proprietate este pe numele luk ,acesta fiind decedat)

 15. suntem 3 mostenitori pe un aprtament cu 3 camere nu sa facut sucesiunea de 3 ani si ne lipseste din contractu casei procesul verbal , nu stiu cum sa facem

 16. Fratele meu are un singur copil care este un hot care nu vrea sa munceasca pe scurt e parazit sotia lui a murit de vreo 4 ani si nu mai are liniste cu propriul copil Mentionez ca a avut si vreo 2 apartamente in orasul hunedoara pe care lea dat fiului lor sal vinda sa nu aibe pretenti la casa din calan Acuma fratele meu fiind si bolnav cardiac cu operatie pe cord doreste sa lase casa fiului meu adica nepotului lui ca sa aibe cineva grije de el Ce trebuie facut ca sa nu mai poata avea pretenti copilul la dreptul dupa mama care fiind decedata Mai mentionez ca copilul se mai ocupa cu alchoolul si se mai si drogheaza citeodata si fura etc Va rog sfatuitima ce sai mai spun fratelui meu sal ajut legal

 17. Buna ziua,as avea si eu o problema..tatal meu locuieste in casa parinteasca,mentionez ca ambii parinti sunt decedati(tatal are 30 de ani de la deces si mama 4 luni).A investit foarte multi bani in aceasta casa(are acte doveditoare,pe noile constructii)mentionez ca erau decat 3 camere la inceput..problema este ca nu avem acte decat pe teren iar succesiunea nu este facuta dupa nici unul dintre parinti..tatal meu mai are un frate,care a avut un apartament ale carui rate tot tatal meu le.a platit(bunicii au platit decat cateva rate) si acesta l.a vandut beneficiand doar el de bani.Acum acesta are pretentii si la casa in care stam noi,as vrea sa stiu,daca cu acte doveditoare in instanta tatal meu poate fii trecut proprietar unic,deoarece unchiul meu nu a investit absolut nici un ban in aceasta casa..va multumesc

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>