Aug 272010
 

In situatia in care succesiunea nu poate fi dezbatuta din diverse motive la un notariat (nu este prezent unul din succesori, nu exista intelegere intre dvs. mostenitorii cu privire la impartirea bunurilor, etc) o solutie la indemana este promovarea unei actiuni avand ca obiect succesiune/partaj succesoral. Avantajul unei astfel de actiuni este acela ca ea se finalizeaza cu o hotarare judecatoreasca ce constituie titlu de proprietate al fiecaruia dintre succesori pentru bunurile individuale ce i-au fost atribuite. Nu are doar rolul de a va conferi niste drepturi neindividualizate, cote parti din masa succesorala ci, in cadrul aceluiasi proces se efectueaza si iesirea din indiviziune astfel incat, la sfarsit, fiecare stie exact ce bun a primit in proprietate (printr-un certificat de mostenitor intocmit la un notariat vi se stabileste doar cota-parte din mostenire la care aveti dreptul – un procent) fara a cunoaste propriu zis bunul ce va va reveni dvs.

Probabil v-ati intrebat cat va poate costa un astfel de proces. Taxele la care trebuie sa va asteptati sunt urmatoarele:

 • taxa de timbru in cuantum de cate 50 lei pentru fiecare mostenitor (pentru stabilirea calitatii de mostenitor);
 • taxa fixa de 19 lei pentru partajul succesoral;
 • o taxa de timbru de 3% din valoarea masei succesorale. Evaluarea bunurilor o va face reclamantul (cel care achita si taxa de timbru). E vorba de o evaluare provizorie, necesara doar pentru stabilirea taxei de timbru. Nu este vorba de valoarea finala la care vor fi retinute bunurile in masa succesorala, aceasta valoare o va stabili un expert judiciar.
 • onorariile de expert:
 • Dupa ce se stabileste calitatea de mostenitor si cota parte la care are dreptul fiecare, precum si dupa ce se stabileste cu certitudine masa succesorala, se va trece la identificarea si evaluarea fiecarui bun in parte. Am facut aceasta mentiune la categoria “cheltuieli” pentru ca instanta de judecata va numi experti de specialitate sa faca aceast lucru. Iar onorariile acestora le veti plati tot dvs. Avand in vedere ca interesul este comun (nu doar al reclamantului, cel care declanseaza procedura, ci si al paratilor – ceilalti succesori) instanta poate dispune ca onorariile sa fie platite de toate partile. Concret, aceste sume se pot ridica si la 1000-2000 lei (in functie de cati experti veti avea nevoie – pentru terenuri, pentru constructii, pentru bunuri mobile, etc). Aici in Vrancea unde profesez eu ca si avocat, n-am vazut onorarii stabilite de instanta pentru un singur expert mai mari de 1000 lei (acestea depind de foarte multi factori – de exemplu la terenuri: distanta fata de oras, suprafata totala, daca sunt in aceeasi locatie, etc).

 • onorariul de avocat. Acesta difera de la caz la caz de asemenea avand in vedere o multitudine de factori. Nu va pot oferi o suma exacta si probabil niciun avocat nu ar putea face asta. In mod evident in situatia in care masa succesorala e compusa dintr-un singur teren se va negocia un onorariu de avocat mai mic decat in situatia in care in masa succesorala sunt o multitudine de bunuri, mostenitorii nu se inteleg asupra impartirii lor (un astfel de proces poate dura ani). Se poate negocia o suma fixa sau un onorariu procentual (exista avocati care lucreaza pentru un onorariu de 10% din valoarea masei succesorale). Acest lucru il puteti afla doar la o discutie fata in fata cu avocatul pe care vi l-ati ales si dupa ce ii prezentati in integralitate situatia.
 • Trebuie sa mai stiti si faptul ca, la partajul succesoral, nu exista o parte cazuta in pretentii in sensul art. 274 Cod procedura civila si care sa suporte cheltuielile de judecata. La sfarsitul procesului, acestea vor fi compensate intre toti mostenitorii.

  200 Responses to “Cat va costa un proces de succesiune?”

 1. Buna ziua am si eu o intrebare : Bunicul meu a murit in 2009, ramanand ca mostenitori sotia ,fiul ( care a decedat pe parcursul procesului ,ramanand 2 nepoate)si fica acestuia. Sotia acestuia a deschis succesiunea prin tribunal pt ca nu se intelege cu fica ei . bunica doreste sa vanda intreaga masa succesorala nepoatelor ei din partea fiului se poate face acest lucru daca procesul este inca pe rol.
  Bunrile mobile le dobandeste sotia sau si acestea trebuiesc impartite.
  Multumesc .

 2. Buna,
  In timpul vietii mama (avea 88 ani si adeverinta pt. cap.mintala) vinde apartamentul si se muta la singurul fiu- acesta fiind nevoit sa cumpere o casa mai mare prin schimbarea ap.sotiei(dinainte de casatorie achitat) si o sulta. Noua casa este trecuta pe numele amandurora. Mama le da partea ei de la casa ca sa o gazduiasca, intretina,ingrijeasca si-nmormanteze celor doi. Ei pun acesti bani la diferenta pentru noua casa. Fiul moare dupa 2 ani si batrina ramane cu nora care a trebuit sa suporte totul(dementa, boala, inmormantare) singura deoarece nepoata a zis ca asa este normal deoarece i-a dat bani.
  Dupa moartea batrinei vine si cere diferenta de la casa ca fiind al tatalui ei . Vi se pare normal? Diferenta a fost achitata cu bani dati pt, intretinere iar aceasta a fost suportata aproape singura de nora si mai ales in cea mai grea perioada a batrinei dar si a ei ramanand cu un singur salar si cu toate greutatile.Cum se poate incadra juridic la procesul de partaj?

 3. Buna seara,va rog foarte mult sa-mi raspundeti ! In cazul in care un apartament cu doua camere are doi proprietari,unul dintre ei detinand 1/4 iar celalalt 3/4 din acel apartament,proprietarul care detine 3/4 poate sa vanda intregul apartament fara acordul celuilalt proprietar care detine 1/4? Sau poate sa-l scoata din apartament pe cel care detine mai putin? Propietarul cu 3/4 spune ca poate vinde pentru ca detine majoritatea proprietatii,proprietarul cu 1/4 nu vrea sa semneze pentru vanzarea apartamentului,de teama ca dupa vanzare,celalalt proprietar nu-i va da suma de bani care i se cuvine,respectiv 1/4 din valoarea proprietatii.Cum se poate solutiona o astfel de situatie ? Va multumesc !

 4. buna ziua am si io nevoie de un raspuns la problema mea ;bunici mei au avut 2 copii tata si sora sa la randul lor tata a fost lasat in casa parinteasca iar sora lui a fost inzestrata cu o invatrare + ce i-au mai dat .taxa de succesiune nu a fost efectuata intre cei doi frati si asa au trait mult timp dupa care tatal meu a murit ,,, . sora mea a deschis taxa de succesiune si a obtinut semnatura de la soa lui tata in favoarea ei (de la mine nu a obtinut semnatura) relatez ca eu eram minor la aceasta data va rog sa-mi spuneti si mie ce drepturi mai am acolo . Va multumesc.

 5. in primul rand la multi anii si multa sanatate si va multumim ca ne lamuritii acum sa va descriu problema mea .socrul meu a murit acum 13 ani nu sa facut succesiunea dupa el din lipsa de bani si in al 2 rand din cauza faptului ca fratele sotului meu nu a vrut .dar sa sa dau detaliile mai clare si daca puteti va rog sa ma sfatuiti ce putem sa facem ca sa fie bine .soacra mea a murit acum 39 de ani dupa casatoria cu socrul meu au ramas 2 baieti sotul meu si fratele lui bine inteles si tatal lor atunci sa facut succesiunea dupa soacra mea intre ei ei fiind inca minori .dupa un timp socrul meu a trait cu o anumita doamna in concubinaj din care a rezultat o fata pe care socrul meu a recunoscuto .acum ei sunt trei mostenitori.cumnatul meu este cel mai mare si el nu este de acord cu nimic in curte casa este compusa din 4 camere si in afara de casa avem si o bucatarie traim toti in aceias curte ,eu cu sotul meu avem 2 camere si acum cativa ani neam construit un hol si o baie si o bucatarie ,cumnatul meu are o camera si bucataria de afara iar cumnata mea are o camera si un hol toti avem intrari separate .casa este construita pe o suprafata de 120 m,iar resru teren pana la 500 ce este rau este ca avem deschidere la strada de 6 metri .daca deschid proces pentru succesiune ce sanse am si ce se intampla cu holul.baia si bucataria pe care leam construit eu .mentionez ca toate reparatiile curtii si imobilului leam suportat eu si sotul meu noi am facut inmormantarea socrului,noi am facut pomenile
  ,cumnatul meu nu munceste nicaieri nu plateste nimic apa lumina ,si tot platim noi de cand a murit socrul meu .contractele la apa si curent sunt pe numele sotului meu pentru ca de el au fost platite .va rog daca ma puteti lamurii va multumesc mult

 6. Buna ziua,

  Dna Avocat,dupa decesul parintilor,fratele meu si cu mine am mostenit un apartament.Acest ap. a fost fost vandut de catre fratele meu fara ca eu sa fiu instiintata.Acum cazul se afla pe rol pentru amanarea certificatului de mostenitor dobandit de catre fratele meu.Pentru ca fratele meu nu mai este de gasit si dupa ce a fost citat dupa normele cerute de lege,procesul se desfasoara si in lipsa lui.Dupa incheierea acestui proces doresc sa fac partajul prin instanta.Problema este ca fratele meu nu este de gasit iar eu doresc ca si partea lui,care de fapt el si-a vandut-o,dar care ii revine dupa incheierea primului proces,sa imi revina mie,pe scurt:ce se intampla daca fratele meu nu se prezinta la citatiile facute?Pot sa cer instantei sa mi se acorde mie partea lui de mostenire?Doresc sa stiu cu aprox. la ce sa ma astept.Va multumesc anticipat pentru timpul acordat intrebarilor mele.O zi buna.

 7. avatar

  Buna seara,
  In urma cu 7 ani mi-au murit ambii parinti, eu ramanand unicul mostenitor. Dupa moartea parintilor mi-a ramas o casa cu trei camere si o suprafata de 2 hectare de pamant(casa si pamantul situandu se la tara).Va rog sa-mi spune-ti daca pot sa trec aceste bunuri pe numele meu fara sa merg la un notar public, doar cu o cerere depusa la judecatorie.
  Va multumesc anticipat!

 8. avatar

  Buna ziua, am 3 frati, tatal meu a murit de mult, iar mama este inca in viata. Avem cateva proprietati la care nu avem inca acte. Doresc sa stiu daca se poate incheia taxa de succesiune in cazul in care toate bunurile s-au impartit verbal, toti fratii si-au facut case pe proprietatea care i-a revenit fiecaruia, refuzand sa plateasca insa taxa notariala. Exista posibilitatea sa platesc doar partea mea de taxa si sa obtin actul de mostenitor (daca ei sunt de acord sa fie prezenti la notar), iar ei sa ramana in continuare fara acte pe proprietate? Probabil ei se gandesc ca e mai bine sa amane pana la decesul mamei pentru a fi scutiti de anumite taxe notariale; credeti ca este mai bine asa, sau pot aparea mai multe probleme? Din cate stiu, sunt ceva probleme cu anumite proprietati ramase in urma tatalui meu, pentru care nu exista niciun fel de act, si cred ca acest lucru se poate rezolva mult mai bine cand mama este in viata. Va multumesc!

 9. In primul rind doresc sa va multumesc pentru faptul ca va ginditi ca multi dintre noi nu sintem inca pregatiti financiar pentru a consulta un avocat si de multe ori sintem dezorientati si nu stiu cum sa procedam.Sprijinul dvs este de un real folos celor ca mine.
  Dupa decesul bunicii mele care era proprietara tuturor bunurilor imobile,respctiv casa si terenul aferent de 3000 mp,au ramas ca succesori: sotul supravietuitor ,cei 2 fii si eu in calitate de nepoata de fiu predecedat,urcind in grad prin reprezentare.Bunicul meu inca locuieste in imobil,dar toti mostenitorii in afara mea au facut la notar la 4 ani de la decesul bunicii o declaratie de acceptare tacita,urmind ca acum s-o fac si eu.Eu le-am propus sa le dau renuntare prin neacceptare contra unei despagubiri,suma care e mentionata in certificata fiscal ca valoare de impunere a bunurilor imobile nu mai mult…la suma minima..Dar nu vor sa-mi dea nimic invocind ca ma vor decade din drepturile succesorale la instanta ,amenintindu-ma tot timpul ca numai ei s-au ocupat de casa si teren in acesti ultimi 4 ani,fapte pe care eu nu le contest.Eu abia de la decesul bunicii sint majora….ea a decedat cind eu aveam 18 ani si 2 luni. As dori sa imi spuneti daca in situatia in care ei se vor adresa instantei de judecata pentru partajul judiciar iar eu voi pierde procesul pentru ca nu pot demonstra cu acte ca am facut ceva in acea casa chletuielile avansate de ei le voi achita eu integral la sfirsitul procesului? Expertiza care se va face in cadrul procesului va evalua bunurilor imobile la valoarea de piata sau la cea din grila notarilor sau la valoarea din certificatul fiscal? Va rog sa aveti amabilitatea de ma indruma.Multumesc.

 10. avatar

  buna ziua, situatia este urmatoarea: doi frati mostenitori dupa decesul mamei, tatal si respectiv unchiul meu.unchiul a decedat,sotia acestuia si tatal meu sunt mostenitorii legali. neputand rezolva amiabil la notar succesiunea, as dori sa stiu acum care ar fi costurile unui proces- la acest moment- in cazul in care tatal meu porneste proces in instanta de rezolvare a succesiunii, mai putin onorariul avocatului.De asemenea, cat timp dureaza aceasta procedura pe aceasta cale.multumesc frumos,cu stima, Alexandra Toszo,

 11. avatar

  Am o nelamurire si va rog de este posibil sa ma lamuriti. Avand proces de succesine in desfasurare deschis de o sora si fiind una dintre cei 5 mostenitori de drept dupa decesul ambilor parinti.La prima chemare nu am fost de acord cu succesiunea cerand un avocat din oficiu deoarece sunt pesionat pe caz de boala avand o pensie mica.As dori sa ma indrumati cum sa procedez in continuare.Cele 4 parti implicate sunt de acord cu partile ce le revin din mostenire fara o evaluare oficiala.Eu a 5 parte sunt nemultumit de modul de impartire al mosteniri si va intreb ce ar tebui sa fac in continuare la proces?

 12. am sa divortez spuneti mi va rog am de impartit un televizor un calculator si un tractor cum se procedeaza poate deschide partaj si cat costa

 13. Buna ziua.
  Ad dori sa ma lamuriti ce trebuie sa fac dupa moartea mamei pentru mostenire. Nu a lasat testament, eu sunt singurul ei copil, era divortata de peste 25 de ani. A lasat in urma un apartament si o masina. Pot vinde aceste bunuri si asta sa insemne acceptarea tacita a mostenirii sau trebuie facute acte de acceptare expresa la notar? Va multumesc.

 14. Va rog f.frumos as dori si eu niste informatii
  Tatal meu inainte sa decedeze mi-a vandut prin act de vanzare cumparare sub semnatura privata cu doi martori terenul intravilan si agericol trecut in titlul de proprietate care este pe numele lui.
  De asemenea, mai mi-a vandut si partea lui din casa edificata pe terenul intravilan , adica 1/2 , precum si partea lui ca sot supravietuitor de pe urma mamei din jumatatea ei.
  La data cand am facut actul cu doi martori am luat de la medicul de familie o adeverinta din care rezulta ca tata nu figura in evidenta cu boli psihice precum si o trimitere catre IMP pentru expertiza dar intre timp el a decedat pe 09.01.2010 iar trimiterea si adeverinta sunt din luna dec.2009.
  Problema este urmatoarea: eu am suportat toate cheltuielile cu inmormantarea, eu platesc impozitul pe casa si terenul intravilan si agricol, dar tot eu am luat si c/val.produselor pentru terenul agricol care este dat in arenda la asociatie.
  Nu s-a facut succesiunea de pe urma mamei care a decedat in 2003 si nici de pe urma tatalui care a decedat in 2010.
  Din discutiile purtate cu fratele meu ca sa clarificam situatia, nu a rezultat nimic.
  Ce pot face in aceasta situatie deoarece doresc sa nu mai fiu incurcata cu el si cineva mi-a spus ca acel act de vanzare-cumparare pe care l-am facut in luna dec.2009 cu doi martori sub semnatura privata nu la notar, este valabil numai 3 ani.
  Va multumesc.

 15. BUNA ZIUA,AS AVEA NEVOIE DE NISTE INFORMATI,AM UN TITLU DE PROPRIETATE PE NUMELE BUNICULUI MEU (DEFUNCT)CARE II LASA MOSTENIRE BUNICEI MELE SI FOSTEI SOTI 9 TERENURI .FOSTA SOTIE A PLATIT IMPOZIT PE 4 TERENURI DAR NU VREA SA FACEM SUCCESIUNE SAU PARTAJ,ACUMA AS DORI SA O DAU IN JUDECATA SA FACEM PARTAJUL,BUNICEI MELE II REVINE 1/2 DIN TITLUL DE PROPRIETATE ADICA 1/2 DIN TOATE CELE 9 TERENURI SAU DOAR CELE 5 PE CARE SII EA A PLATIT IMPOZIT TIN SA MENTIONEZ CA SI BUNICA MEA TRAIESTE

 16. Am si eu o intrebare,dupa dezbaterea juridica a masei succesorale,care a ramas definitiva si irevocabila,la data de i3 a 2 /2012,m-ai trbuie sa pltesc la primarie taxa de 3%,reprezentand valoarea masei succesorale,avand in vedere ca ca lapunerea pe rol a actiuni judecatorest a fost platita taxa de timbru de 3%?

 17. Va rog sa-mi raspundeti si mie la o intrebare foarte simpla: a fost cistigat vreun proces impotriva vreunui doctor stomatolog?
  Mentionez ca doresc sa intentes proces unui dr. stomatolog (am urmat toti pasii prevazuti de lege si s-a blocat totul la Colegiul Medicilor Dentisti care de aprox 4 luni nu au dat un verdict – nici macar nu s-a intrunit comisia de specialitate si o taraganeaza mereu pentru a trece perioada de 6 luni de zile pentru a nu mai putea lua nici o masura impotriva ,, propriilor colegi” conform propriului regulament, in care nu se specifica in cit timp de la o sesizare se intruneste comisia si da un vedict. Mentionez ca am documente de garantie a lucrarilor efectuate stampilate si parafate, garantie care nu se respecta…
  Am vreo sansa in instanta fara sa mai astept comisia de specialitate?
  Cam cit ma costa taxa de timbru?
  Va multumesc si sper intr-un raspuns cit mai concret!

 18. avatar

  Buna ziua,

  Va rog daca se poate as dori niste informatii.
  1. Parintii au decedat si suntem 3 frati , trebuie sa facem dezbaterea succesorala, pentru anul asta(2012) unul dintre frati a platit toate impozitele, in locul parintilor, dupa dezbatere va avea fiecare partea lui, pe care o v-a inscrie la financiar , v-a trebui sa mai plateasca inca o data fiecare impozitul?
  2. Daca unul din frati a locuit o perioada cu parintii, ingrijindu-i si avand si grija de gospodarie, v-a avea drept sa primeasca mei mult din mostenire?

 19. Buna ziua
  Am nevoie in urgenta de ajutorul dumneavaoastra.Sint fiu unic si dupa decesul mamei mele i-am cedat tatului meu partea mea, aceasta bineinteles la cererea lui pentu ca el sa poata ceda in intregime mostenirea la cineva care sa se stabileasca la el si sa se ocupe da el.Tatal meu a gasit o persoana cu care au semnat prin Notariat un act in acest sens, dar aceasta persoana pina la decesul tatului meu nu sa stabilit la el pentru a se ocupa da el. As vrea sa stiu daca acest act o sa fie anulat caci nu a fost respectat si bineinteles cum sa procedez ?
  Va multumesc
  Cu stima
  GEORGES LUICEANU 4 RUE PIERRE GINIER 75018 PARIS FRANCE

 20. Buna ziua
  Tata are 4 fratii vor sa dezbata succesiunea la terenul din camp (extravilan) bunici sunt mortii de 15 ani cand au inceput discutile despre treaba asta cu toti frati unu sa trezit ca are 10 000 m (1h)donat de catre bunici de 15 ani dechnd sunt morti bunici a tinut 50 ari ca atat venea de ficare frate de ce nu a cerut pana acuma 10 000m .Actul de donatie nu vrea sal arate zice ca acuma sa gasit la primarie si este facut decand sa luat pamantul de ceapeu Acuma dupa revolutie cand sa dat terenul inapoi pe titlu lui bunicu sunt 2,5 h teren tot care este .De ce nu au zis atunci bunici despre actul asta si sa nu fi facut titlu de proprietate pe tot terenu 2,5 h si faceau numai pe 1,5 h.Noi am zis ca se dezbate succesiunea pe terenu care este pe titlu de proprietate ce sanse avem va rugam frumos cu un sfat.

 21. daca am primit o mostenire si detin alaturi de alte 8 persone o cota parte (1/8) din acea mostenire pe care am si vandut-o ,inseamna ca am detinut o proprietate adica am fost proprietar?

 22. Va rog sa-mi spuneti cat ma costa un divort fara copii si partaj.Multumesc!

 23. Onorati Avocati, Eu am primit in anul 1970 un teren ca zestre de la parinti, eu am 5 frati care la randul lor au primit si ei cate un teren de zestre de parinti.Tata a decedat in anul 1974 dupa care sa acumulat mult impozit agricol la Sfatul Polular, in anul 1982 am vandut terenul meu de zestre si am achitat tot impozitul iar cu restul de bani i-am ajutat pe cei 5 frati mai mici,Terenul lam vandut cu act de mana semnat de mine si de martori si de toti frati si mama. Vecina Marie care a cumparat terenul de la mine a folosit acel teren pana in prezent. In anul 2008 sora mea Uka a dorit sa treaca terenul ei de zestre dupa ia si solul ei prin instanta,dar in cerere a pretins si terenul fost al meu,vecina Marie cumparatoarea a aflat de aceasta cand a venit expertu sa masoare terenul,si-a luat avocat si se judeca. Intrebarea me va rog: Ce pot eu face sa ajut vecina sa nu piarda terenul,sa fac cerere de intervenire in proces s-au ce fel de cerere ii buna,ori sa deschid eu alt proces sa apar fosta mea proprietate si sa pun martori,,Va rog mult ajutatima,, La fel va rog daca ma puteti ajuta in instanta cat mar costa,,. Va multumesc din suflet si Dumnezeu sa va dea multa sanatate si succes in toate.

 24. O casa la curte cu terenul aferent poate fi partajata in natuta astfel incat daca unul di mostenitori nu vrea sa instraineze partea sa sa o poata pastra?

 25. avatar

  buna ziua!as avea nevoie,daca se poate de niste informatii referitoare la un proces de succesiune!
  Bunicii mei au murit si au lasat in urma 6 copii si 2 nepoti(au fost 7 copii tatal meu a murit si am ramas eu si cu sora mea)!5 dintre copii au renuntat la succesiune,sora mea la fel si am ramas eu si cu unul dintre fratii tatalui neintelesi!precizez ca fratele tatalui a deschis succesiunea la notar dar eu nu m-am prezentat iar acum actioneaza in instanta pt impartirea bunurilor!spuneti-mi,va rog daca este necesar sa-mi iau avocat sau sa ma prezint,cam ce costuri sunt si care sunt pasii procesului!va multumesc anticipat

 26. Bunica mea proprietara din 2004 a unui imobil nationalizat a fost excRocata de o femeie care a facut un contract de vanzare cumparare sub semnatura privata cu aceasta in 2008 , bunica avand atunci varsta de 84 de ani , deci nu stie practic ce a semnat, dar exista si o chhitanta in valoare de 10000 de lei , valoarea presupusa de excroaca a imobiluiui bunicii , dar banii acestia nu au existat , deci este o inselatorie, caci imobilul oricum valoareaza mult mai mult. In prezent , singura mostenitoare in viata este mama mea care o si ingrijeste pe bunica , dar nu am stiut de aesta inselatarie pana zilele trecute cand bunica a fost chemata in instanta de femeia aceea si siliaat sa intabuleze imobilul ., probabil si ptr. definitivarea acelei intelegeri private.
  Sa mi spuneti ce sanse am sa obtin un certificat de la medicul legal bazat pe o expertiza psihologica a bunicii , daca mai poate certifica acesta ca bunica nu a fost capabila( deci incapabila mental sa semneze constienta vreun act, decat amenintata sau drogata ), caci nici in momentul de fata nu isi aduce aminte nimic , desi e tardiv , inteleg , au trecut 4 ani de atunci.
  CREDETI CA MAI POT FACE CEVA IN CAZUL IN CARE SE COSTATA CA BUNICA MEA NU A FOST IN TOATE FACULTATILE MINTALE SA FACA ACEL ACT ,SI OBTIN ACEL ACT , POT INTENTA PROCES DE ANULARE IN INSTANTA A ACELEI INTELEGERI , CUM SE SPUNE SUB SEMNATURA PRIVATA ? AM VREO SANSA\?
  VA MULTUMESC .

 27. avatar

  Buna ziua.am o intrebare in legatura cu o eventuala dezbatere a mostenirii.vorbesc in numele mamei mele acum.mai are un frate ce locuieste acum in casa parinteasca de la tara.bunicii sunt morti adica parintii lor .ei nu se mai inteleg acum datorita fratelui ce zice ca a pus stapinire pe locatia tespectiva si mama nu mai are ce cauta acolo.ce ar putea face mama sa isi ceara drepturile de acolo.adica doua case gradini pamant etc.va multumesc pt intelegere si astept raspunsul dvs.

 28. bun? ziua
  m?tu?a are pe rol un proces de succesiune, masa succesoral? fiind de 3/4 parte a fiului ei decedat care era c?s?torit dar nu avea copii, m?tu?a mea a decedat procesul fiind continuat de to?i cei 10 nepo?i mo?tenitori care au solicitat instan?ei ca cota parte de 5/8 parte a m?tu?ii s? le fie atribuit? în natur? fiec?rui cât îi revine. Întrebarea mea este urm?toarea: instan?a a pus în vedere mo?tenitorilor s? precizeze cu cine vin în contradictoriu în continuare deoarece pârâta (nora m?tu?ii) nu mai are calitate procesual? decât numai pân? la stabilirea cotei dup? defunctul s?u fiu.

 29. La moartea uni parinte este obligatoriu sa faci un proces de succesiune Daca da sunt si penalizari de intarziere? Cu multumiri anticipate nick

 30. avatar

  Buna ziua,
  Parintii au decedat anul acesta si trebuie sa facem succesiunea. In cazul in care Succesiunea se face la notar si semnez, inseamna ca sunt de acord cu aceasta succesiune, corect?
  Cand tata a iesit la pensie , in urma cu aproximativ 25 ani, i-a platit fratelui meu jumatate din apartamentul cumparat de el, pentru ca apartamentul in care au locuit parintii sa-mi ramana mie. problema este ca nu am nimic care sa ateste acest fapt decat 2 martori, dar care sunt in varsta. Fratele meu nu recunoaste acest fapt si vrea jumatate din valoarea apartamentului. Mentionez ca eu si familia mea avem domiciliul la adresa parintilor. In cazul in care va avea loc un proces care ar putea fi rezultatul, din punctul dvs, fratele ne cedand si vrand in continuare jumatae. Multumesc frumos
  P.S. care ar fi costurile cu aproximatie?

 31. buna ziua doamna Elena as avea si o nelamurire in 97 a murit bunica mea din partea tatalui apoi ei trebuiau sa bage taxa de succesiune ei fiind tatal meu matusa si un unchi al meu ei nu au facut_o apoi in 2009 moare si tatal meu pana acum nu sa facut nici o taxa de succesiune .Intrebarea mea este se mai poate baga accea taxa dupa atatia ani .Va multumesc si astept un raspuns.La revedere

 32. avatar

  Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns – cat ma costa, chiar si cu aproximatie, taxele succesorale prin instanta, la o succesiune din partea mamei ce cuprinde: o casa in Strejnic-Prahova, 3 camere, hol – caramida, cu lumina, fara apa si gaze si teren intravilan – curte plus gradina 1900 mp, teren extravilan 4700 mp, tot in Strejnic, o casa in Ploiesti, cartier Dorobantu, str.Pictor Rozenthal 36, 4 camere, bucatarie, baie, hol – caramida, cu apa, gaze, lumina si 500 mp.La notar am intrebat si ma costa numai succesiunea aprox.1800 lei, dar pe mine ma intereseaza si celelate etape, adica si intabularea si partajul pentru ca suntem patru frati la aceasta succesiune (mentionez ca tata traieste, dar cedeaza dretul sau in favoarea noatra), iar la randul meu am trei copii carora , cu aceatsa ocazie vreau deja sa le cedez partea mea si am interesul major sa stiu toate cheltuielile care se impun. Va multumesc anticipat pentru raspunsul d-voatra, o zi buna !

 33. avatar

  Buna seara ma numesc Simona,si cu voia dv,as vrea daca nu deranjez,sa-mi raspundeti la o intrebare.Soacra mea a decedat acum 20 de ani,in urma ei ramanand o casa si terenuri,nu stiu exact cat)fiind mostenite de la parintii ei,avand titlu de proprietate pe numele ei.socrul meu sa recasatorit la un an dupa decesul soacrei si a vandut anumite bunuri si terenuri ,socrii au impreuna3 copii,socrul nu are copii din a doua casatorie.sotul meu a deschis succesiune in Aprilie 2012 ,a platit ce a avut de platit,dar ieri avocata

 34. avatar

  Scuze.Ieri avocata a trimis un email sa-i spunem adresa si numele a 2 martori.subliniez ca au fost 4 instante la care fratii si tatal nu s-au prezentat,deoarece nu s-au inteles,nici sotul nu sa prezentat, locuind in strainatate.intrebare mea este,ce sansa de castig are sotul in acest proces,cat i se cuvine,si daca cheltuielile din timpul procesului se impart(fratele mai mic si socrul locuiesc in acea casa,iar fratele mijlociu e in strainatate)Va multumesc si va rog sa ma iertati

 35. as avea si eu o intrebare am avut un proces de uzucapiune pe care lam castigat si am stabilit un pret cu avocatul pe care lam si onorat acum dupa ce sa terminat avocatul mai vrea 3000 de euro e normal asa ceva nici macar nu mi-a spus ce as putea sa fac?????

 36. Buna ziua,

  in cazul in care la data deschiderii mostenirii, concubina defunctului (tatal meu) a gasit in casa(dupa ce o cunostinta de-a tatalui ii spusese sa caute) o suma importanta de bani, care fusese ascunsa de ea de catre defunct, din care ulterior a cheltuit o parte, fara acordul meu si al fratelui meu, pe niste obiecte de cea mai joasa calitate necesare inmormantarii (pot dovedi cu martori toate cele sustinute), avem vreo sansa eu si fratele sa recuperam macar o parte din acea suma de bani pe care a refuzat expres sa ne-o dea pt ca a ,,stat 3 ani de zile si l-a spalat” (nu se poate cere si restuituire pt cauza imorala?)??
  stiu ca , bunurile care se afla in patrimoniul defunctului la data deschiderii succesiunii ar trebui incluse in masa succesorala. Daca noi putem face dovada acelor bani cu nenumarati martori, mai exista vreo sansa sa ii recuparam? O poate obliga notarul in vreun fel sa ii restituie sau trebuie urmata obligatoriu calea justitiei? care ar fi cea mai eficienta solutie?

  de asemenea, toate bunurile de uz casnic achizitionate de tatal meu pe care le avea in garsoniera in care locuia cu aceasta femeie, au fost luate de ea, inainte de a se face vreun inventar. In cazul in care putem dovedi cu extrasele de cont faptul ca au fost achizitionate de tatal meu, ce putem face?
  trebuie declarate la notar pentru complinirea masei succesorale sau cum procedam?

  totodata, am inteles ca a existat ceva depozit bancar pe numele tatalui nostru din care ulterior decesului banii au fost retrasi de catre un prieten de-al lui (evident nu si al nostru) care credem ca a fost imputernicit, nu stim exact ce calitate avea.

  se poate elibera un certificat de mostenitor pt imobilul (proprietatea deplina a tatalui) si apoi pt celelalte bunuri sa cerem un certificat suplimentar? sau sa cerem doar un certificat de calitate de mostenitor pana la clarificarea situatiei??

  Va multumesc.

 37. BUNA ZIUA AS DORI SA AFLU CUM SE PROCEDEAZA IN CAZUL DEZBATERII TAXEI DE SUCCESIUNE. MENTIONEZ CA TATAL MEU A DECEDAT IN URMA CU O LUNA, MAMA ESTE IN VIATA SI NOI SUNTEM 4 FRATI DIN CARE UNU LOCUIESTE IN CURTE CU MAMA.

 38. avatar

  Buna ziua,
  Matusa doreste sa deschida procedura succesorala dupa unchiu decedat in 06.06.2011.
  1.nu au avut copii;
  2.in afara de matusa mai sunt descendenti colaterali 13 nepoti si doua surori ale defunctului;
  3. pe titlu de prop. este inscris teren extravilan si intravilan(curet+gradina);
  4.casa nu este intabulata;
  5.matusa are 455 lei pensie.
  Avand pensia mica de care scutiri poate beneficia?
  Casa nu este intabulata. Poate sa-i revina matusii 100%? Pe ce considerent? Prin ce artificiu?
  Sa treaca sua nu casa in masa sccesorala? Cum e mai bine?
  Daca se deschide procedura succesorala la notar si nu se poate finaliza va trebui sa mearga in instanta.In acest caz trebuie sa plateasca succesiune de 2 ori? Si la notar si judecata?

  Cu stima

 39. bunicii mei au avut trei fete.una dintre ele, care nu a avut copiii a locuit impreuna cu ei.prima a murit bunica, apoi bunicul, apoi fiica lor care locuia cu ei si acum doi ani a murit si sotul ficei.eu sunt copilul unei a dintre celelalte fice.dupa moartea unchiului meu tot ce am gasit in casa este un certificat de mostenitor pe numele bunicului meu in care sunt stipulate terenurile si casa, dar rolul la primarie este pe numele unchiului meu, respectiv ginerele bunicului meu.in conditiile actuale cine sunt mostenitorii legali ?mentionez ca cealalta fiica are si ea doi copii.dupa decesul unchiului meu au venit si rudele sale cerind cota parte din mostenire.au dreptul la ceva?

 40. Buna ziua,
  Parintii mei, cu 2 copii, sunt proprietarii unui apartament. Mama a murit acum un an si jumatate si inca nu am facut succesiunea, dar vrem sa o deschidem la judecatorie, din cauza neintelegerilor cu sora mea .
  Eu, unul din copii, locuiesc in apartamentul parintilor, impreuna cu ei, de aproape 20 de ani.
  Tatal meu vrea sa-mi lase atat jumatatea lui de apartament, cat si partea lui dupa sotie (mama mea). Cum trebuie procedat pentru ca sora mea sa nu poata avea pretentii la partea tatalui?
  Va multumesc!

 41. Buna ziua,
  Tatal meu a decedat in 2006. Ca mostenitori a ramas mama si noi, 4 copii. Despre locul unde se afla in prezent unul dintre copii nu stim nimic, doar ca este in strainatate. Va rog sa-mi spuneti daca putem demara procedura de dezbatere a succesiunuii in lipsa surorii noastre despre al carei domiciliu actual nu stim nimic, specificand faptul ca noi nu dorim sa o excludem de la masa succesorala, ci doar sa stabilim cotele indivize ce revin fiecaruia dintre mostenitori. Acest lucru se poate efectua la notar, sau prin instanta?
  Multumesc frumos.

 42. Buna ziua,

  Suntem 4 frati care am mostenit de la parinti 2 imobile,intr-unul dintre imobile locuieste un frate al meu iar in celalalt am ramas 2 frati pentru ca unul locuieste la sot iar partea lui mi-a lasat-o mie verbal.Avem dezbatuta mostenirea pe teren iar cu actul de la tribunal ne-a facut la fiecare in parte rol,dar nu avem dezbatuta mostenirea pe imobile pentru ca unul dintre frati nu vrea,i-am spus ca putem face actele prin notar daca suntem toti de acord insa pe el nu il intereseaza.Eu vreau sa dezbat mostenirea la casa pentru ca am 2 copii si nu vreau sa se chinuie,insa ceilalti frati nu vor sa puna bani,de aceea va rog sa ma sfatuiti ce sa fac si cum sa fac sa scap mai ieftin.Va rog ajutati-ma cu un sfat.Va multumesc!

 43. avatar

  buna ziua am si o intrebare mama a murit acum un an si suntem 4 fratii si tata este bonlav are ciroza umeda si iulie mi a vandut mie masina un opel astra g 17 cu chitanta de mana facuta de mana de fratele meu mai mare cu aceptul lui si al surorilor pentru ai lua medicametatia cei trebuia in spital si acasa si acum imi vreau partea care mi se cuvine de drept si de fapt dar fratele meu acam pus stapanire pe apartament si pe tata ca el are grija de el si el hotareste pentru el tata numai este senil la minte petru ca are sio boala la cap spunetim si mie ce trebuie facut in aceasta situatie astept un raspuns ce acte imi trebuie pentru sucesiune cu fratii mei si daca este valabila chitanta de mana facuta cu tata

 44. Buna ziua,
  Socrul meu a decedat de aproape un an. Mostenitori sunt sotia si cei doi copii. In conditiile in care sotia are o pensie de 400 ron beneficiaza de vreo reducere sau se poate deschide procedura de succesiune prin tribunal? Nu exista neintelegeri intre cei trei mostenitori.

 45. avatar

  buna seara. as dori si eu cateva lamuriri. strabunicul meu a murit acum 18 ani. el a avut 2 copii. in prezent nu mai traieste decat unul dintre frati, si anume bunicul meu, iar fratele lui nu mai are ca mostenitori decat doua nepoate. pe titlul de proprietate este mentionat bunicul meu ca mostenitor al tatalui sau, iar fratele lui are titlu de proprietate separat. as dori si eu sa aflu daca se mai face act succesorial si daca mai trebuie sa fie implicati si mostenitorii fratelui bunicului meu?

 46. buna ziua,
  Care este procedura pe care trebuie sa o urmez in cazul in care un
  mostenitor refuza sa se prezinrte la dezbaterea succesorala ?

 47. buna ziua,
  Care este procedura de urmat in cazul in care un mostenitor refuza sa prezinte titlul de proprietate in original pentru efectuarea succesiunii ( suntem 4 mostenitori ). berciu.vicentiu@gmail.com
  Va multumesc,

 48. Buna ziua.as dori si eu sa stiu daca pentru a deschide contul tatalui meu am nevoie de succesiune sau se poate rezolva cu o hartie de la notar.mentionez k mai am un frate si noi suntem mostenitori dar nu am facut inca succesiunea.multumesc

 49. avatar

  Buna ziua,as avea si eu o intrebare ,tatal meu a decedat in martie 2013 si am vrea sa facem succesiunea casei si terenului din curte si am vrea sa stim ce acte trebuiesc si cit ne va costa .

 50. mama a declarat la notar la partaj ca nu are pamant toti am tacut pentru ca am avut certuri i cu caa a vrut a o dea doar la cea mica .pot a mai fac ceva ? a mai vandut din el.cat unt de legale actele?

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>